Търсих тема за дълги въпроси, но не открих

Решил съм да сменя някои чаркалаци по байка, става въпрос за TOGANO-1sc-carrerav изцяло с shimano acera с 3х8 скорости, хидравлики, вилка XCR.
http://www.bikezona.com/todobici/fotosbici/14802.jpg Основно карам градско и извън, тук там слизане и качване от бордюр и по малко гори и чукари. С размер на рамката 51см, към 80кг, колелото не съм го теглил
1. Заден дерайльор Shimano SLX RD-M662-GS 9ск (късо рамо)- четох, че няма да има проблем с 8 ск. касета, но обмислям да премина към 9ск.
Колебанията ми са дълго или късо рамо.
2. Комплект двойностенни капли 26" Shimano M-475 / Rhino Lite с 24 усилени плоски спици. Заслужават ли си, стойността им е към 80лв двете или да се насоча към други, примерно капли 26", Crosser X11 с 36 спици за същите пари ? (сега съм с ..идея си нямам какви са, може би масовите шини на Sprint apolon от ниския клас с главини Velotec)
3. Гуми Schwalbe Marathon Supreme 26x2.0 RaceGuard, но имам проблем с намирането им и неяснота от към цена,така че и тук имам нужда от помощ. Писах съобщение във фейсбук страницата на лично на scrеаmbikes и на VELO-M, до сега нищо. Другото което е дали ще са ОК гумите с каплите по горе.
4. Имам колебания и за кормилото, право или с издигане?? Като дължината ще е 680 или 700 + нова лапа 80мм (сегашното е 660мм с издигане, лапа 100мм- рамка 51см)
Оправдано ли е в крайна сметка да похарча около 300лв, като байка (ТИГАНО:-) го взех за 500 пролетта на 2014 !?