смяна на рамка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

смяна на рамка

Мнениеот milena » Вто Юни 09, 2015 1:12 pm

Здравйте имам следния проблем наскоро купих велосипед HT1.2 на рам 355мм рамка , оказа се обаче че рамката ми е висока изобщо не ми е удобна.Питането ми е дали ще може да се смени само рамката с някоя например от тези където се водят дамски . Моля кажете ми какво да правя изръсих 800лв а колелото ми е неудобно грешката е че го избирах от интернет но сега какво да правя ПОМОЩ
milena

Рейтинг: 1200

Re: смяна на рамка

Мнениеот evin » Вто Юни 09, 2015 1:22 pm

Продай велосипеда и си купи нов :agree:
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот head_up » Вто Юни 09, 2015 1:31 pm

Хм, преди да се купува - първо се проверяват размери според знайни и незнайни таблици, после търсиш, ако някой има подходящия размер да пробваш или отиваш до магазин, в който го имат, качваш му се и тогава го мислиш дали да купуваш и от къде. Като цяло за велосипед, който се предлага по магазините (като твоя) не е редно да ги взимаш по интернет, най-малкото няма обслужване от продавача, без да броим като опреш до гаранция. Някъде тук имаше една тема... да не влизаме в нея
След като така и така си го взела - говорила ли си с фирмата, от която си го взела? Обяснила ли си проблема? Не знам дали някой български "производител" би подменил вече използван велосипед (малко или повече), но поне можеш да питаш как се процедира, ако са имали такива случаи до сега...
От там на татък в случай, че ще се справяш сама - колко по-голяма ти идва рамката? Размер, два? Къде точно изпитваш проблема като караш? Принципно, ако ти е по-малка рамката - до някъде може се компенсира - колчета, лапа, кормило... но на обратно... не знам, някой по-опитен?
head_up

Рейтинг: 1240

Мнениеот marsa » Вто Юни 09, 2015 3:14 pm

Какъв е ръстът ти и сигурно ли е, че не е объркано нещо по настройките на колелото? Положението на седлото и кормилото подлежат на корекции в доста широки граници (макар и крайностите да са компромис).

Размерът, който имаш (14'') си е наистина малък, съмнява ме да си под 1,50м.

Иначе рамката може да се смени, но трябва да се внимава за съвместимостта на някои части. Освен това типична дамска рамка без горна тръба, каквато може би си представяш, няма да е подходяща за амортисцорна вилка и като цяло за планско каране.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот milena » Сря Юни 10, 2015 9:51 am

висока съм 155 а разкрачът ми е 64 . За да карам и краката да не са ми свити вдигам седалката проблемът идва от там че рамката тръгва нагоре към вилката а ъгълът не е малък така че при слизане има проблем и то не малък :bawling:
milena

Рейтинг: 1200

Мнениеот marsa » Сря Юни 10, 2015 10:13 am

Ако говориш за наклона на горната тръба - това че предната страна е по-високо от задната е следствие от амортисьорната вилка, заради която има някакъв даден минимум на височината отпред. За да имаш изцяло по-малък велосипед, ще трябва да си вземеш детско колело 24 или 20 цола, но не мисля че това е решение.

Научи се да слизаш и стоиш по друг начин от велосипеда, не е необходимо да можеш да стъпиш с двата крака на земята. Можеш да стъпиш с единия, като тялото е изнесено към него, а другият крак е на педала. Подобно на тази картинка:
Изображение

Колкото по-високо е десният педал и колкото повече наклониш велосипеда наляво, толкова повече ще се увеличи разстоянието между горната тръба и бедрото.

Ако велосипедът е удобен за каране не сменяй нищо.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот victortrt » Сря Юни 10, 2015 11:39 am

milena написа:висока съм 155 а разкрачът ми е 64 . За да карам и краката да не са ми свити вдигам седалката проблемът идва от там че рамката тръгва нагоре към вилката а ъгълът не е малък така че при слизане има проблем и то не малък :bawling:

По принцип е по-добре да се слиза като единият крак се вдигне и преметне зад седалката и задната гума. Ако през това време другият крак е на педала, нямаш грижи.
Другият вариант е проста да разперваш крака настрани и все на някой от двата ще се подпреш, а после вече накланяш повече и слизаш.
Можеш ли на равно да обкрачиш велосипеда по средата на рамката, без да опираш в нея, значи е добре.
Защо не дадеш снимки, макар че толкова ниска рамка в комбинация със стандартна амортисьорна вилка явно води до доста странна геометрия като се замисля.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот uBaH » Сря Юни 10, 2015 11:54 am

Според мен не си сгрешила с размера, просто при толкова ниска и къса рамка, няма как да се качваш и слизаш без известни неудобства, с които се свиква в крайна сметка. Пиша от опит, защото аз съм висок 163 см и карам 14" рамка.

ПП. Геометрията на малките размери рамки, еле със 140 мм ход вилка е наистина странна ... Не ме питайте къде са ми смокините, ако реша да стъпя на земята, обкрачил рамката :D

Изображение
Последна промяна uBaH на Сря Юни 10, 2015 11:57 am, променена общо 1 път
Аватар
uBaH

Мнениеот evin » Сря Юни 10, 2015 11:56 am

Да се стъпва с двата крака стабилно, като си обкрачил рамката, е нещо много важно за безопасността, мисля.

За това си харесвам много моята рамка С1 - никога не ми е създавала опасност за макарите, а ми се е налагало да скачам на земята много пъти - особено на пресечен терен и рязко спиране пред препятствие. От рамката до чатала ми остават едни 10-15 см "застраховка".

Старата ми рамката беше с класическа ХС геометрия и чаталът ми минаваше на 1-2 см над джелязото на равен терен. Няколко пъти броих звезди посред бял ден при най-малка денивелация.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот victortrt » Сря Юни 10, 2015 12:01 pm

Много яки снимки. Ако и твоето е така /почти де/ може малко да изнесеш назад седалката, за да имаш повече свободна задна част от рамката, която е по-ниска.
От последната снимка много добре се вижда, че да се слиза назад и качва пак така е по-удобно /естествено с накланяне/
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Magicman » Сря Юни 10, 2015 9:02 pm

А вилката каква е? Или направо снимка?
Magicman

Рейтинг: 1400

Назад към Веломеханик