Какъв ШОК да си купя

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Какъв ШОК да си купя

Мнениеот vladienchev » Вто Юни 09, 2015 2:45 pm

Велосипеда ми е със рамка на CROSS Nomad а вилката е SR Suntour XCR
Само ШОК няма и искам да му купя различен от обикновените какъв е добре да му купя
vladienchev

Рейтинг: 1158

Re: Какъв ШОК да си купя

Мнениеот Telepatok » Вто Юни 09, 2015 3:21 pm

Купи си твърда рамка. Тази няма смисъл да влагаш пари в нея.
Аватар
Telepatok

Рейтинг: 1504

Мнениеот sonscp » Вто Юни 09, 2015 5:06 pm

Какъвто и шок да купиш, рамката ще си остане не работеща. :agree:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот m30b25 » Вто Юни 09, 2015 10:57 pm

Да бе добре :D :D неработеща казва.Какви са тези глупости където говорите ? Тоя "шок"(незнам само какво шокира :dontknow: ) може да бъде обикновен (само прожина за 10лв) или малко по-качествен с ребаунд(бързо,бавно връщане за 30-40лв)Та има си разлика от твърдака да ви кажа честно,може тоя амортисьор да прави 3-4 см ход обаче има свиване/чупене усеща се не е като твъдата връзка която бие в краката.Аз имах амортисьор Kind Shox 150-160мм и бях много доволен,разликата с обикновенния е огромна.
m30b25

Рейтинг: 1210

Мнениеот zafirovp » Вто Юни 09, 2015 11:07 pm

Читав шок за 40 лева със рибаунд няма. Даже и да има, сигурно врътката е само за красота. Или твърдак или нещо истинско.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот kobso1245 » Вто Юни 09, 2015 11:29 pm

m30b25 написа:Да бе добре :D :D неработеща казва.Какви са тези глупости където говорите ? Тоя "шок"(незнам само какво шокира :dontknow: ) може да бъде обикновен (само прожина за 10лв) или малко по-качествен с ребаунд(бързо,бавно връщане за 30-40лв)Та има си разлика от твърдака да ви кажа честно,може тоя амортисьор да прави 3-4 см ход обаче има свиване/чупене усеща се не е като твъдата връзка която бие в краката.Аз имах амортисьор Kind Shox 150-160мм и бях много доволен,разликата с обикновенния е огромна.

Ще може ли да дадеш пример какво точно и е работещото?
Брат ми кара подобна, та реших да пробвам-пълна трагедия. Другия месец му идва твърда рамка, че ми става жал като го гледам как се мъчи с това подобие на велосипед(не знам с кой акъл го взехме преди, ама...ей го). Таа тествал съм я, с пружиненото нещо отзад-аз тежа към 95кг и сигурно и вадя 3-4см макс. Е да де, ама като тръгвам да ускорявам и тва пружиниране ти убива кефа от карането. Отделно че с твърдака се чувствам доста по-стабилен(сега, ако краката са ти калпави-ще ти бие. Спрямо истинска мекица(аз карах SX Trail 2) твърдачето наистина няма шанс, ама тва подобие на велосипед няма нищо, ама абсолютно нищо общо с истинска мекица).
Извинявам се на автора, че леко му "понахраних" рамката, ама тия неща трябва да се казват, за да не се подлъже някой да си вземе тая купчина желязо(която незнайно защо наричат велосипед) и после да се чуди що не става за нищо...
пс: 3 см не са ход, тва даже и за саг е малко, ама късмет с карането на "рамката"
пс2: Аз не бих наливал пари в това нещо. Щом има пари за шок-да следи пазара за рамки втора ръка и да си вземе някоя що-годе добра(и после примерно да продаде тази, ако успее). Читавите шокове започват от около 200лв, не знам какъв шок можеш да си вземеш за 40, ама то с тая рамка просто не виждам смисъл...
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот zafirovp » Сря Юни 10, 2015 1:24 pm

90% от нас сме започнали със такива "меки" рамки, а след това твърдаци. :D Сигурно има защо.
Аватар
zafirovp

Мнениеот sonscp » Сря Юни 10, 2015 5:28 pm

zafirovp написа:90% от нас сме започнали със такива "меки" рамки, а след това твърдаци. :D Сигурно има защо.
Осъзнали сме, че скърцащото, тежко, грозно, ръждясващо и зле проектирано парче желязо не върши никаква работа. :D
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот kobso1245 » Сря Юни 10, 2015 5:41 pm

sonscp написа:
zafirovp написа:90% от нас сме започнали със такива "меки" рамки, а след това твърдаци. :D Сигурно има защо.
Осъзнали сме, че скърцащото, тежко, грозно, ръждясващо и зле проектирано парче желязо не върши никаква работа. :D

Аз затова го изписах тоя wall of text отгоре, евентуално някой, ако си търси велосипед да не се метне на такова "нещо", че после ще се чуди защо си го е взел.
Иначе още помня как на вуйчо ми в един магазин доста активно му предлагаха Крос Трекс за градско каране, добре, че ме взе с него като реши да си вземе най-накрая велосипед, а и за капак на всичко продавач-"консултантът" изцепи, че тва било много добро колело за..спускане.
kobso1245

Мнениеот skulboy » Сря Юни 10, 2015 5:42 pm

Мненията ви са голяма истина, но се ядосвам много на акълищата на тея хора. Хубаво, взели са номади, спринт, ултра и не знам к'ви си подвижни обекти. Хубаво ви е писнало, ама защо искате да наливате пари в нещо, което няма да ефектира върху работата на рамката/велосипеда. Все едно да сложиш на голфу двигател от ферари - безсмислено и глупаво (просто давам някакъв пример за действията им). Разберете най-сетне, че тези рамки от най-нисък клас няма да работят никога, те са просто за из града, да минеш през някой кестен, охлюв и т.н. Истината е във твърдака или велосипед със пълно окачване от по-високите класове. :beer:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот m30b25 » Сря Юни 10, 2015 11:49 pm

Ама ти какво искаш бе човек,никъде не съм казал,че това е истинска мекица с шок 222мм или 240мм.То колелото от магазина ти струва 200 лв тръгнал си да разправяш,че не работи е ти за 200 лева какво искаш като в сравнение,че един горе долу читав шок 216/222/240 е горе долу толкова пари.Аз започнах да слагам висок клас части на крос фантом и бях много доволен особено от амортисьора който беше с ребаунд и след време си взех мекица.Kobso Ти говориш,че тоя обикновенния амортисьор прожинира докато караш...Нормално е все пак е една прожина без масло и въздух (ребаунд,компресия).Има амортисьорчета 150-160мм с ребаунд,но те са към 30-40лв.Аз усетих огромна разлика като първо карах амортисьора с ребаунда а после сложих такъв без ребаунд (люлка голяма) Всичко зависи от човека ето сега аз примерно неискам да ми бие в краката може да има 2-3 см ход обаче го има.Карах над 1 година така и реших да пробвам мекицата което си е нещо съвсееем различно.Никой никъде не е казал,че тея рамки cross trex,cross phantom,cross montata,cross nomad и всякакви други танкове са за "дъ хъ" и са някакви професионални мекици.Има нисък клас има и висок клас а вие си мислите,че ниския клас трябва да работи като високия което няма как да стане.Все пак производителите са го помислили дооста преди вас.За да го има значи върши някаква работа.До автора на темата - карай си колелото на теб как ти харесва не както ти казват "другите" амортисьор можеш да си намериш (малко трудно) Kind Shock 165mm е на приемлива цена(25-30лв) и работи перфектно.
6331_0.jpg
6331_0.jpg (106.86 KiB) Прегледано 4083 пъти
m30b25

Мнениеот zafirovp » Чет Юни 11, 2015 12:52 am

Аз пък съветвам автора да смени колелото със твърдак. Поне няма да тежи 20 кг и ще се научи да кара. Колелата от нисък клас се люлеят заради лошата "геометрия", а не толкова заради шока. Шока от снимките няма даже преливник, след 10 секудни зор във маслото се образуват мехури и пак оставаш без ребаунд, даже и да го има като настройка.

Пак казвам, 90% от хората които познавам са започнали със такива рамки и сме спорили, че все пак е по-добре от твърдак. Не, не е. Твърдака е компромисен варянт,мекица за 200 лева е грешен.
Аватар
zafirovp

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Юни 11, 2015 1:07 am

Имал съм Номад мога спокойно да кажа че твърдак е 5 пъти по добре ако не и повече. Инвестирай ги тия пари в рамка а след това каквото се износи в по висок клас. След като карах твърдачето 4 месеца реших да закарам номада до бензиностанцията и щех да фана морска болест, люлее се, скърца и е зор да се кара. От личен опит ти казвам, не се занимавай с тази рамка.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот kobso1245 » Чет Юни 11, 2015 9:56 am

m30b25 написа:Ама ти какво искаш бе човек,никъде не съм казал,че това е истинска мекица с шок 222мм или 240мм.То колелото от магазина ти струва 200 лв тръгнал си да разправяш,че не работи е ти за 200 лева какво искаш като в сравнение,че един горе долу читав шок 216/222/240 е горе долу толкова пари.Аз започнах да слагам висок клас части на крос фантом и бях много доволен особено от амортисьора който беше с ребаунд и след време си взех мекица.Kobso Ти говориш,че тоя обикновенния амортисьор прожинира докато караш...Нормално е все пак е една прожина без масло и въздух (ребаунд,компресия).Има амортисьорчета 150-160мм с ребаунд,но те са към 30-40лв.Аз усетих огромна разлика като първо карах амортисьора с ребаунда а после сложих такъв без ребаунд (люлка голяма) Всичко зависи от човека ето сега аз примерно неискам да ми бие в краката може да има 2-3 см ход обаче го има.Карах над 1 година така и реших да пробвам мекицата което си е нещо съвсееем различно.Никой никъде не е казал,че тея рамки cross trex,cross phantom,cross montata,cross nomad и всякакви други танкове са за "дъ хъ" и са някакви професионални мекици.Има нисък клас има и висок клас а вие си мислите,че ниския клас трябва да работи като високия което няма как да стане.Все пак производителите са го помислили дооста преди вас.За да го има значи върши някаква работа.До автора на темата - карай си колелото на теб как ти харесва не както ти казват "другите" амортисьор можеш да си намериш (малко трудно) Kind Shock 165mm е на приемлива цена(25-30лв) и работи перфектно.
6331_0.jpg

Хубаво, да приемем, че е така. За 30-40лв(колко е с ребаунд е друг въпрос, ама айде), ако вземе да продаде рамката за около 20-30лв и ги добави тия 30-40 си взима читава твърда рамка(говорим за втора ръка).
Плюсове:
-сваляш поне 1кг от рамката
-докарваш хубава геометрия
Минуси:
-губиш предполагаемите 2-3см ход, ама както казваше един колега от форума-"Аз толкова правя като си изпусна малко гумите."
Та като се направи тази сметка инвестицията в шок не си заслужава, ама въобще...
Разбира се може наистина да игнорира чуждото мнение, да се мъчи с тва подобие на велосипед и в крайна сметка да се откаже от колоезденето въобще, въпрос на избор.
И бтв тук никъде не става въпрос за класове. Става въпрос, че това са велосипеди, които откровено не стават за нищо, ама абсолютно нищо. Кофти геометрия, тежащи един тон, неработещо окачване-тва не е дори нисък клас...
kobso1245

Мнениеот m30b25 » Чет Юни 11, 2015 2:05 pm

kobso1245 написа:
m30b25 написа:

Хубаво, да приемем, че е така. За 30-40лв(колко е с ребаунд е друг въпрос, ама айде), ако вземе да продаде рамката за около 20-30лв и ги добави тия 30-40 си взима читава твърда рамка(говорим за втора ръка).
Плюсове:
-сваляш поне 1кг от рамката
-докарваш хубава геометрия
Минуси:
-губиш предполагаемите 2-3см ход, ама както казваше един колега от форума-"Аз толкова правя като си изпусна малко гумите."
Та като се направи тази сметка инвестицията в шок не си заслужава, ама въобще...
Разбира се може наистина да игнорира чуждото мнение, да се мъчи с тва подобие на велосипед и в крайна сметка да се откаже от колоезденето въобще, въпрос на избор.
И бтв тук никъде не става въпрос за класове. Става въпрос, че това са велосипеди, които откровено не стават за нищо, ама абсолютно нищо. Кофти геометрия, тежащи един тон, неработещо окачване-тва не е дори нисък клас...

Да,прав си като продаде рамката за 30 лева,амортисьора 30 и добави още 30-40 примерно ще си вземе едно твърдаче.Наистина твърдата рамка е по-лека и с нея се върди доста по-лесно.Хубава геометрия незнам дали се докарва немога да споря за това.Нека той да си избере какво да прави или твърдак или "меката" рамка с която ще върти доста по-тежко и без смазка ще пука,скърца и т.н
m30b25

Мнениеот skulboy » Пет Юни 12, 2015 1:22 pm

@m30b25, не те знам колко си запознат със хубави/некачествени шокове, обаче определено ти се бъркат нещата. Никъде никой не споменава за сравнение на шокове на стойност 10 лева и на стойност над 200-300 лева. Тук му даваме насоки и препоръки за по-добър избор, а не сравняваме шокове. Чети малко.
ПП. 'не знам' и 'не мога' се пишат отделно :smash:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот vladienchev » Съб Сеп 12, 2015 10:32 pm

да всички сте прави разбирам нооо мой приятел има твърдак караме редовно с него отдавна и го познавам не е новобранец откъдето мина аз от там минава и той но ми каза никога не си купувай твърдак винаги си търси рамка със ШОК значи ви има неква причина хора карал съм твърдак и на мен не ми е удобен по добре да си карам номада и да събирам за мека рамка
vladienchev

Рейтинг: 1158

Мнениеот did » Нед Сеп 13, 2015 7:32 am

vladienchev написа:Какъв ШОК да си купя

електрошок.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик