Заслужава ли си хидравлични спирачки

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Заслужава ли си хидравлични спирачки

Мнениеот Kraken » Вто Яну 12, 2016 9:38 pm

Здравейте.Стягам един велосипед и съм стигнал до спирачките.Ще се кара единствено в градски условия.Мислих да си взема хидравлични дискови спирачки но като се замисля си давам сметка,че не съм много наясно,пък и дали си заслужава за градско? :dontknow: Чудя се механични или хидравлични спирачки да си търся?В момента е с механични но в лошо състояние.
Как еднорък готвач приготвя пълнени чушки???
Kraken

Рейтинг: 1218

Re: Заслужава ли си хидр. спирачки

Мнениеот Alexi » Вто Яну 12, 2016 10:17 pm

за из града няма смисъл особен .. но може да ти хрумне да го караш ХС примерно по някое време ,ако е байк ..
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Вто Яну 12, 2016 10:19 pm

В твоя случай, по- добре механични. Една bb7-ца отпред и читав V-brake отзад, примерно.
Сегашните ти какви са?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Kraken » Вто Яну 12, 2016 10:50 pm

Целта ми е да го докарам горе долу до състоянието на това от снимката(в момента не е).За възрастта ми (35г.)не мисля,че ме влече да карам из планински пътеки.Искам да го направя възможно най надеждно и приятно за каране.Не когато изляза на разходка или по работа да го бутам.Сегашните ми капли са задна Crosser Х-6 26" със някаква главина шимано с диск на center lock 160мм. и зъбен блок Shimano Deore CS-HG61 9-speed 11-34t. и предната е главина Joy Tech и диск 180мм.Предната спирачка е Тектро новела а задната е Промакс.Смених командите които са отделни(оригиналните бяха към спирачните лостчета) така,че и лостчета трябва да взимам.Състоянието на спирачките е почти не използваемо и ще ги сменям.За това се чудя с какви?

/П.С. -Забравих да кажа,че съм 80кг.
Kraken

Re: Заслужава ли си хидравлични спирачки

Мнениеот MacLeod » Сря Яну 13, 2016 12:15 am

За града не ти трябва хидравлична спирачка. На мен лично в брейк не ми харесват. Самата идея да се ползва каплата за спиране не ми допада. Освен това на мокро са зле. Две BB7 и ще стане перфектно. Не забравяй да сложиш и стоманени капачки на крайщата на броните на BB7-ците.
И как караш в града без калници. :)
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот evin » Сря Яну 13, 2016 10:14 am

Хидравликата винаги си заслужава. 50-те сантиметра по-къс спирачен път в града могат да ти струват здравето и живота. По същата логика защо човек трябва да си купува по-мощна градска кола от 50 коня :D

Всъщност отговорът е в стила на каране - по-бързото и агресивното каране предполага по-агресивни спирачки. Ако креташ като пенсионер, можеш да спираш и с крак в асфалта като тротинетка. Аз лично в града карам много бързо, защото обикновено бързам. Разхождам се из планината :)
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Ozzie » Сря Яну 13, 2016 11:22 am

MacLeod написа:И как караш в града без калници.

Това на снимката не е конкретно неговия велосипед, но е същия модел. Беше го споменал в друга тема.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот L&R » Сря Яну 13, 2016 11:45 am

За градско хидравликите са излишни, това на снимката няма нищо градско иначе :magnify:
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Мнениеот carmo » Сря Яну 13, 2016 12:28 pm

От джанти/главините е ясно че ще са дискови. Ако рамката ти е 100% същата като от снимката, то жилото за задната спирачка трябва да е изцяло в броня, тъй като не видях стопери за бронята поне на горната тръба. В тоя случай ще трябва да прилагаш повечко усилие и да го пазиш чисто. За предната става "и тако и вако". Сигурно си проверил цените на мех. и хидр. компоненти и те влече механиката, но ако имаш стръмни и дълги наклони, с тях ще пада "стискане". Ако ще е предимно по равно и не намаляваш екстремно и механиката ще върши работа.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Яну 13, 2016 12:54 pm

Дори евтини хидравлики като Шимано М395 ще ти свършат страхотна работа. С механиките трябва да ги настройваш като се износват накладките което макар и просто е досадно докато хидравликите се настройват сами. Само трябва да им сменяш накладките като се износят(а в градско това ще отнеме бая) и маслото на 2-3 години или като лоста стане по дървен и усетиш че губят сила.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот heavymann » Сря Яну 13, 2016 1:02 pm

Според мен за градско каране всичко е въпрос на личен избор при спирачките - някои карат с хидравлика , някои с механика , някои без спирачки(като мен)....Ако избереш хидравлични спирачки колелото става по-универсално ,вече можеш да го караш и в планината ако желаеш,не че с други спирачки не става ,ама с хидравличните си сигурен че имаш достатъчно запас от спирачна сила ;)
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот MacLeod » Сря Яну 13, 2016 1:07 pm

evin написа:Хидравликата винаги си заслужава. 50-те сантиметра по-къс спирачен път в града могат да ти струват здравето и живота. По същата логика защо човек трябва да си купува по-мощна градска кола от 50 коня :D

BB7 е супер спирачка, която все още се ползва и за планинско каране с по - големи ротори. Няма никакви 50 сантиметра по - дълъг спирачен път. Той зависи най - вече от задкормилното устройство. Да не говорим, че неопитен градски карач с мощна хидравлика може да се хвърли няколко пъти през кормилото преди да и свикне, както може и с BB7 разбира се, но малко по - трудно.
Всичко опира до пари - при наличие на излишни такива може да се сглоби карбонка за града със спирачки x0. Парата е за да се харчи :)

А иначе наистина защо ти е градска кола повече от 50 коня ? :dontknow:
Аз и извънградско карам с толкова коне. Да ти кажа, вози ме навсякъде :)
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот rock » Сря Яну 13, 2016 3:20 pm

Карах мтб с хидравлики 2 години сега съм с шосейка от 1 год. с челюстни. Байка прашасва в мазата. Личното ми мнение е, че ако не си доста дебел и ако нямаш прекалено стръмни улици по които се спускаш, да не вземаш никакви дискови спирачки. Излишно отежняване на колелото и разходи. Хората карат по улиците от 100 години без дискови спирачки. Даже сега ме е яд като знам колко пари дадох навремето за модерни хидравлики, дискове и прочие.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот Kraken » Сря Яну 13, 2016 8:12 pm

Реших отпред да е с хидравлика но не висок клас(намерих avid juicy 7).За задна ще взема BB7 и се надявам да нямам проблеми.И трите жила минават от горе на горната тръба на рамката и са голи.В двата края има стопери за броните на жилата.За задна нямам опция за V-break пък и шините на каплите май не позволяват.Не мисля да слагам калници щото ми се струва,че ще го загрозяват.Щя ползвам колата в мокро време.Когато се пооправи времето се надявам да му направя тестово каране :roll2: .
Kraken

Мнениеот Kraken » Сря Яну 13, 2016 8:14 pm

Дано намеря всички чаркове да го събера :rofl:
Kraken

Мнениеот jungleraver » Сря Яну 13, 2016 8:26 pm

Е, прави го поне да е с еднакви, освен апаратите, разлика ще има и при лостчетата и ще е доста грозничко. И без това само апарат ББ7 струва колкото цяла хидравлика, а комплекти хидравлики изпадат и под 100 лв. Та, нека поне са еднакви, независимо какви са.
P.S. ето ти даже к-т за 70 http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=179877
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот outfaced » Сря Яну 13, 2016 10:53 pm

heavymann написа:Според мен за градско каране всичко е въпрос на личен избор при спирачките - някои карат с хидравлика , някои с механика , някои без спирачки(като мен)....Ако избереш хидравлични спирачки колелото става по-универсално ,вече можеш да го караш и в планината ако желаеш,не че с други спирачки не става ,ама с хидравличните си сигурен че имаш достатъчно запас от спирачна сила ;)

Бе кво са занасяте ... цяла плеада майстори карачи са израснали с BB7 и са се разцепвали с тях по горите по далеч не леки карания. Разбира се че стават дори и за по сериозно каране, камо ли за приоритетно градско + инциденти разходки. В тоя случай цената и почти 0-вата поддръжка са си основния плюс така или иначе. Спирачната сила ще си я има.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Kraken » Сря Яну 13, 2016 11:29 pm

Абе и аз съм израснал на колело но тогава и 50% от автомобилите по нашите пътища нямаха дискови спирачки.Имаше балканчета,школници и украйна(за тези които се чудят това са велосипедите от времето на бащите ви от социализма).Най добрата велосипедна спирачка беше като си пъхнеш единия крак между вилката и с подметката спираш предната гума.Сега да се чудиш какво да избереш за спиране,че и за планинско и градско :confused:
Kraken

Мнениеот heavymann » Чет Яну 14, 2016 8:58 am

Kraken написа:Абе и аз съм израснал на колело но тогава и 50% от автомобилите по нашите пътища нямаха дискови спирачки.Имаше балканчета,школници и украйна(за тези които се чудят това са велосипедите от времето на бащите ви от социализма).Най добрата велосипедна спирачка беше като си пъхнеш единия крак между вилката и с подметката спираш предната гума.Сега да се чудиш какво да избереш за спиране,че и за планинско и градско :confused:

Аз и до ден днешен спирам така на градското колело :D
Аватар
heavymann

Мнениеот Brave » Чет Яну 14, 2016 9:55 am

BB7 са отлични спирачки и мога да се сравняват с много хидравлики като сила, ако се куплират с добри лостчета, брони и жила. Само че, ако трябва да избирам между тях и евтина, дори леко по-слаба хидравлика като Шимано М395, предполагам, че бих взел хидравликата, поне за градско колело, защото тя изисква доста по-малко занимавка от BB7. Какво имам предвид - механичната спирачка изисква поддръжка на жилото и бронята, особено ако се кара в дъжд и сняг. Ако колелото има досег с зимните смески, които сипват против замръзване, жилата са сериозно изложени на тормоз, особено ако не са с цели брони. Освен това, трябва чат-пат да се настройват накладките, иначе силата драстично спада. И като споменах накладки, доста важна подробност е, че BB7 ползва доста скъпи накладки (поне оригиналните де). Докато Шимано са почти наполовина като цена.
Всички тези разсъждения са обаче, ако говорим за нови спирачки от магазина. При хидравликите втора ръка има проблеми, които може да са поприкрити за продажбата, а после да се окаже, че ремонта е невъзможен, защото няма части за въпросния модел, или цената им надвишава разумното. Ако се купува втора ръка, бих взел bb7, защото (почти) няма какво да й има и да се прикрие.
Brave

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Яну 14, 2016 12:37 pm

Взимаш един комплект такива http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... -bjal.html и забравяш за тях. Карах година и половина с тях и единствения проблем беше по моя вина. Авид хидравликите в ниския клас са скръб.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот evilzet » Чет Яну 14, 2016 3:06 pm

Kraken, не си мисли, че това е тийнейджърско хоби и форум. Много сме и по-дърти от теб, пък си караме по горите.
evilzet

Мнениеот Kraken » Чет Яну 14, 2016 9:28 pm

За задна поръчах спирачка Shimano BR-M447-нова.За предна ще е пак хидравлична на Shimano но не съм решил още каква.

п.с. Дали да не изчакам да излязат с ABS система :rofl: :lol:
Kraken

Мнениеот billclinton » Чет Яну 14, 2016 11:40 pm

Kraken написа:За задна поръчах спирачка Shimano BR-M447-нова.

Чудесен избор.BR-M447 си е супер спирачка.Взимай и за отпред същата - предната спирачка е по важна,така че или същата или по висок клас(което в твоя случай мисля че не е необходимо)
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот Kraken » Нед Яну 17, 2016 1:19 pm

До какъв ротор ще издържи вилка RST Gila T4?Вилката е чисто нова не е монтирана все още.Не намирам нищо в нета като информация за този модел.За T5-7-8 ги дават до 180мм.Реших ,че най добре ще е и предната спирачка да е Shimano BR447 за да е същата като задната.Имам два диска 160мм. на Shimano и един почти нов 180мм. Tektro.Да ги ползвам ли 180мм. преден и 160мм. заден или да търся други?
Kraken

Мнениеот heavymann » Нед Яну 17, 2016 2:11 pm

И 180 и 160 са ок за отпред, не мисля че ще имаш проблеми.Освен това при градско кога ще ти се наложи да ги ползваш на макс тия спирачки? Слагай по-големия за самочувствие и си карай колелото ;) Вилката няма да има проблем с този диск , така че бъди спокоен :beer: :beer: :beer:
Аватар
heavymann

Мнениеот hanstoyan » Чет Фев 04, 2016 3:58 pm

аз продавам две avid bb7, ако все още те интересува - виж обявите. Нови са , тъй като се оказа, че рамката, която имам е правена за хидравлични и задната не мога да я сложа ...
hanstoyan

Рейтинг: 1220

Мнениеот Kraken » Чет Фев 04, 2016 8:30 pm

Вече си взех BR447 на Shimano.Остава да започна сглобяването.Наложи се да пребоядисам и половината рамка.Дано да нямам ядове при монтажа(а-дано,ама-надали :bowdown: ).
Kraken

Мнениеот Ozzie » Чет Фев 04, 2016 9:26 pm

hanstoyan написа:... тъй като се оказа, че рамката, която имам е правена за хидравлични и задната не мога да я сложа ...

Понеже събуждаш любопитството ми, можеш ли да покажеш нагледно каква е разликата?
Аватар
Ozzie

Мнениеот hanstoyan » Пет Фев 05, 2016 9:20 am

и аз не вярвах че може да има такова нещо но ... като се използва бракет 20 за отзад и главата на болта на лостчето на спирачката идва в рамката .... тук съм постнал тема със снимки .... forums.mtbr.com/brake-time/problem-rear-avid-bb7-install-999126.html
hanstoyan

Рейтинг: 1220

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти