Скърцане на мека рамка (ам)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцане на мека рамка (ам)

Мнениеот lastborn » Сря Юли 13, 2016 11:06 pm

Здравейте колеги!
Наскоро се сдобих с Shockblaze Trace Race и след 2 седмици каране се появиха кофти пукания и скърцания. Карам всеки ден 40 до 80 км по черноморието, и колелото започна да скърца и пука около шока, като тия дни напръсках средното до колкото позволява с WD40 и скърцането почти изчезна, но пуканията си остахана. Отзад съм с RS Monarch който пуска масло (малко като цяло но си го има) Та въпроса ми е как да разбера точно от къде идва това пукане и с какво да го оправя. Пуканията ги има само като стана прав на напъна баика, иначе при нормално возене не пука но средното си скърца при изкачвания. Първа мекица ми е и незнам какво как да бутам затова първо питаи па после другото. Курбелите са ми на шлици (май ?) и нямам ключ да ги сваля за по-добра смазка и почистване. И другия проблем е - нормално ли е при вилката RS Sector solo air да има нещо като скърцане, по скоро звучи като изпускане на въздух, или си е така от самата работа на вилката.
http://shockblaze.com/bg/%D0%B2%D0%B5%D ... 13-Bg.html
Аватар
lastborn

Рейтинг: 1169

Re: Скърцане на мека рамка (ам)

Мнениеот Kobeto » Чет Юли 14, 2016 1:08 am

Огледай за луфтове по ставите на окачването и болтовете, дето е хванат шока. При мен имаше такива. Сигурен ли си, че пука средното, а не някой от педалите? Щото на ново колело да пука средното ... На мен левият ми педал почна да пука на първите 30 -40 км. точно както казваш - при силен натиск. Като хванеш байка за седалката и го повдигнеш, трябва да няма луфт. А съскането от вилката и шока мисля, че са нормални при свиване и разгъване. Колегите с повече опит при меките рамки вероятно ще се включат в темата :beer:
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот Петър Велков » Чет Юли 14, 2016 9:02 am

Дори да няма луфтове, аз бих разглобил всички стави на рамката, бих почистил всичко (освен лагерите!) с обезмаслител, бих обърнал ако има симетрични втулки и бих сглобил всичко с гресиране. Ако мине тая процедура, поне един сезон едва ли ще му чуеш гласа ;)
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Юли 14, 2016 9:34 am

viewtopic.php?f=28&t=182482&start=90

само това се обсъжда там.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот stoicho85 » Пет Юли 15, 2016 3:30 pm

Смажи стеншъните на вилката, най-вероятно са сухи, от там малко скрибуца.
stoicho85

Рейтинг: 1180

Назад към Веломеханик