Защо в БГ не харесват особено AVID?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Защо в БГ не харесват особено AVID?

Мнениеот mbg » Чет Авг 18, 2016 10:54 pm

На много места из форума или ФБ често срещам някой да плюе AVID спирачките, какво толкова им е куцо и не им е наред? Навън си ги ползват доволно и не ги плюят чак толкова.

п.п. става дума за хидравличните им спирачки.
Аватар
mbg

Рейтинг: 1302

Re: Защо в БГ не харесват особено AVID?

Мнениеот irgnet » Чет Авг 18, 2016 11:57 pm

Щото са сложни за сервизиране, имам чувството че умишлено са направени така /както ейпълите/
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот Alexi » Пет Авг 19, 2016 6:23 am

поне се сервизират ,при Шимано сменяш цели детайли - ръкохватка ,сп. апарат .. няма ремонтни комплекти това мен като техник ме дразни
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот ivcho3 » Пон Авг 29, 2016 2:23 pm

mbg написа:На много места из форума или ФБ често срещам някой да плюе AVID спирачките, какво толкова им е куцо и не им е наред? Навън си ги ползват доволно и не ги плюят чак толкова.

п.п. става дума за хидравличните им спирачки.

Защото хидравличните спирачки на Avid са със спирачна течност DOT, а Шиманските с минерално масло. Спирачната течност е силно хигроскопична (поглъща влага) и се налага периодично сервизиране-смяна на течността, както е при автомобилите, само че по- често, според инструкциите на производителя. Поглъщането на вода влошава два показателя- температура на кипене, към по- ниска стойност и температура на замръзване, към по- висока такава. Минералното масло няма нужда от смяна, освен при възникване на повреда в спирачната система.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот mbg » Пон Авг 29, 2016 3:30 pm

Лично за мен не е "проблем" това... ако знам, че като са читави имат доста по-добро поведение.
Аватар
mbg

Мнениеот Alexi » Пон Авг 29, 2016 4:16 pm

то от Авид до Авид има разлика .. както и от Шимано до Шимано ,ниския клас на Шимано и те са кофти
Аватар
Alexi

Мнениеот moridinbg » Пон Авг 29, 2016 4:30 pm

Хигроскопичността им е най-малкият проблем на Авид. "Въздухоскопичността" им е далеч, далеч по-голям. Гълтат въздух много и често, постоянно трябват обезвъздушавания. Работят много яко, но неконсистентно. Обезвъздушаваш, супер е, след 3-4 седмици пак няма никой...
Често се случва да блокират и цилиндри - левия мърда, десния не и прочие.
Уж новите, които вече не са Avid, а SRAM, не страдат от тези проблеми, но там има друго фиаско с блокаж при топло - справка темата в Общия форум...
Шимано и във високия си клас не могат да се доближат до усещането на добре работеща Avid/Sram спирачка, но пък не те вкарват в бокса всеки месец.
Аватар
moridinbg

Мнениеот MacLeod » Пон Авг 29, 2016 8:43 pm

Така и така тук е подхваната темата за спирачките, а аз имам някакви мисли за ъпгрейд на моите. Та малко нахално да си питам въпроса... :)
В момента съм със спирачки шимано деоре, апаратчета m447. Ползвам ги за ендуро на колело с двойно окачване ( 160 ход отпред, 165 ход отзад, 66 челен ъгъл ).
Та понеже не съм карал други хидравлични спирачки и нямам база за сравнение да попитам има ли смисъл да ги ъпгрейдвам и с какво ?
Явно няма да е авид, но може би шимано хт или нещо на хоуп ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот hellp » Пон Авг 29, 2016 8:55 pm

Аз с удоволствие бих се върнал от Авид 5 на Шимано 446. Авидът свири, предницата на колелото подскача, лостчето му потъва до ръкохватката, иска повече натиск за здраво спирано. Шиманото само го галя и кове и винаги си работеше равномерно. Да им мине гаранцията и ги продавам.
hellp

Рейтинг: 1220

Мнениеот Exorcist » Пон Авг 29, 2016 9:04 pm

moridinbg написа:"Въздухоскопичността" им е далеч, далеч по-голям. Гълтат въздух много и често, постоянно трябват обезвъздушавания. Работят много яко, но неконсистентно. Обезвъздушаваш, супер е, след 3-4 седмици пак няма никой...

Не, защото не ги харесвам или разбирам много-много коя е по-добра/лоша, но горното лично го изпитах - имах в един период Авид Elixir R SL.
Аватар
Exorcist

Мнениеот Alexi » Пон Авг 29, 2016 9:07 pm

447 има смисъл с нещо от деоре 615 или по висок клас да ги смениш,това ако не си доволен или издъхват ако са ти достатъчни си ги карай
Аватар
Alexi

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Авг 29, 2016 11:13 pm

MacLeod написа:Така и така тук е подхваната темата за спирачките, а аз имам някакви мисли за ъпгрейд на моите. Та малко нахално да си питам въпроса... :)
В момента съм със спирачки шимано деоре, апаратчета m447. Ползвам ги за ендуро на колело с двойно окачване ( 160 ход отпред, 165 ход отзад, 66 челен ъгъл ).
Та понеже не съм карал други хидравлични спирачки и нямам база за сравнение да попитам има ли смисъл да ги ъпгрейдвам и с какво ?
Явно няма да е авид, но може би шимано хт или нещо на хоуп ?

Доста информация за въпроса ти - viewtopic.php?f=3&t=176613 Само ти можеш да кажеш дали има смисъл за твоето каране :)
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот moridinbg » Пон Авг 29, 2016 11:46 pm

Аз мога да препоръчам Магура МТ5 - 4 бутална, брутална спирачна сила (по измервания на стенд ~ Saint), модулация сравнима с топ моделите на Avid (преди бях с ХХ), за 500-600 километра и по 2 чифта нкладки отпред и отзад не са мръднали, въздух не гълтат изобщо, а колелото го държа обърнато на опаки вкъщи. Предишните ми бяха SLX, преди това Avid XX.
Аватар
moridinbg

Мнениеот vafi » Вто Авг 30, 2016 9:55 am

Аз пък от 4 години таралянкам един Avid X0 и и за цялото това време, ми се е наложи само веднъж да обезвъздушавам предната, иначе не съм сменял маслото, не съм ги отварял , нищо ...

Откъм консумативи смених преди седмица дисковете и счупено карбоново лостче и регулярно накладки ( поне веднъж в сезона ) - предполагам, че това значи, че са грешка в спирачкостроенето :lol:
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот banzai » Вто Авг 30, 2016 11:01 am

Аз карах елексир 5 и щях да умра. Сега карам сейнт.
Аватар
banzai

Рейтинг: 1799

Мнениеот Telepatok » Вто Авг 30, 2016 1:34 pm

При мен има един куриоз - Avid Juicy 3.5 от 2008 г. - не са обезвъздушавани никога.
Иначе другите - Avid Elixir Trail 7 по два пъти в годината ги сервизирам, все не са като хората.
Аватар
Telepatok

Рейтинг: 1504

Мнениеот Alexi » Вто Авг 30, 2016 1:39 pm

само първото ти изречение е куриоз :evil:
Аватар
Alexi

Мнениеот compira » Вто Авг 30, 2016 4:07 pm

Alexi написа:само първото ти изречение е куриоз :evil:

Защо? Става дума за Avid Juicy 4 най-вероятно, а те са нещо като комбинация от 3 и 5. Така че 3.5 е подходящо название :)
Аватар
compira

Мнениеот stoyancha » Вто Авг 30, 2016 4:25 pm

Аз пък бих пуснал тема ,,Защо в България се харесва много Shimano''. Пробвах, SLX, XT и Zee, скоро ще имам ,,честа'' и така хвалените Saint, и не усетих ''спирачната сила'', за която много хора говорят.
Аватар
stoyancha

Рейтинг: 1399

Мнениеот moridinbg » Вто Авг 30, 2016 5:33 pm

Ами те, освен сейнта, нямат някаква невероятна спирачна сила. Просто са по-надеждни.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Alexi » Вто Авг 30, 2016 7:02 pm

то зависи и колко са ти силни пръстите все пак ,аз примерно с СЛХ-а се родих и не виждам смисъл за мене от повече сила .. по скоро е важно дали прегряват лесно ,дали фейдват ,там Шимано са се постарали поне във високия клас
Аватар
Alexi

Мнениеот compira » Вто Авг 30, 2016 7:37 pm

stoyancha написа:Аз пък бих пуснал тема ,,Защо в България се харесва много Shimano''. Пробвах, SLX, XT и Zee, скоро ще имам ,,честа'' и така хвалените Saint, и не усетих ''спирачната сила'', за която много хора говорят.

Е със сейнта ще я усетиш! Наистина спира. Аз съм с формули и си ми стигат, а и пестя доста от теглото спрямо сайнта. От Avid съм карал само ниския клас джусита мусита елексири и са слаби.
Аватар
compira

Мнениеот stoyancha » Вто Авг 30, 2016 8:01 pm

Е със сейнта ще я усетиш! Наистина спира. Аз съм с формули и си ми стигат, а и пестя доста от теглото спрямо сайнта. От Avid съм карал само ниския клас джусита мусита елексири и са слаби.[/quote]

Formula The One е спирачка, която ме е карала да усетя ефектът ''да те прехвърли през кормилото'' :lol:
Аватар
stoyancha

Рейтинг: 1399

Мнениеот Петър Велков » Вто Авг 30, 2016 8:25 pm

Само аз ли се радвам когато тоя човка-ковящ-ефект го няма? С моите 100+ кила и 29-ка с дискове 180/160 отпред/отзад нямам никакви ядове дори при аграрене (доколкото карбоновият твърдак го позволява), това с XT IceTec и обичайните за него J02A resin накладки. Задният диск грее малко повече от нужното при спускания от сорта на кривата пътека или тази от Боянския към Бояна през Боянското, но това не го намирам за кусур на спирачката.
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот msniki » Вто Авг 30, 2016 8:30 pm

Хм плуете авид, но пък хвалите шимано ?
Е това не го разбирам, като бивш собственик на двете марки.
За Авид вече е написано по горе, какви проблеми имат.
Ами Шимано ?
При проблем със спирачка шимано се налагат цели детайли да се сменят.
Буталата при мен от нови на няколко различни спирачки блокираха от време на време.
Чисто нови сейнт м800 и xt m765 закупени от chain reaction протекоха на 1-та седмица и не бях особено очарован. ( първите ми спирачки)
Притежавах и от модела Деоре m615 също 2 броя.
Предната беше супер, но задната само проблеми.
Проблемите бяха решени като на практика половината спирачка беше подменена .
Спрях да се занимавам с Шимано и Авид и реших да пробвам хопе.
Ем с хопе-а няма такива глупости, от както съм ги взел нито един път проблем.
Пък и да има, на hope-а всичко се продава и подменя...
п.с Да отбележа от Shimano XT BR-M785, бях доволен. Никакви проблеми.
Авид елексир ЦР карбон, също никакви проблеми.
:agree:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот vafi » Сря Авг 31, 2016 7:58 am

Оказва се че Авид-ите са недолюбвани не само в България, беше шокиращо да разбера, че в брандовете съм над 60% в топ-а :lol: въпреки че според мен всичко е една ш*бана индустрия :qright:
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот Telepatok » Сря Авг 31, 2016 8:00 am

compira написа:
Alexi написа:само първото ти изречение е куриоз :evil:

Защо? Става дума за Avid Juicy 4 най-вероятно, а те са нещо като комбинация от 3 и 5. Така че 3.5 е подходящо название :)

Има такава спирачка: http://www.tredz.co.uk/.Avid-Juicy-3-5-Hydraulic-Disc-Brake_29116.htm
Колкото и странен да е моделът й.
Аватар
Telepatok

Рейтинг: 1504

Мнениеот Alexi » Сря Авг 31, 2016 10:16 am

аз имах предвид ,че не е гълтала въздух това е куриозното :) относно предпочитанията на байкърите - достатъчно е да отвори човек втората употреба спирачки в ибей и ще види там масово Авид ,и много малко шимано особено от деоре нагоре - хората си ги карат .. а от Срам има и доста Guide R-и ,явно това със спичането е доста често явление
Аватар
Alexi

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Авг 31, 2016 10:27 am

Не ми харесва тази лотария която те наричат качествен контрол.
Не ми харесва че трябва да се обезвъздушават/сервизират толкова често.
Не ми харесва как свирят като гайда премазана от валяк.
Не ми харесва ергономията на лоста. Тук Гайд серията прави изключение.
Не ми харесва съотношението цена/качество.
Не ми харесва че работят с ДОТ4, къде по лесно се работи с минерално масло.

Как се е видяло избора ми като М785 ме предадат ще е между Гайд или Хоуп, въпреки че са с ДОТ. Виждам че Срам работят здраво над качествения контрол и значително са подобрили спирачките именно заради това бих им дал шанс.

ПС: На няколко места прочетох че ХТ8000 са били доста неконсистентни от към спиране/мощност в сравнение с М785 някои да има такива впечатления?
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот mbg » Сря Авг 31, 2016 10:32 am

Така е с ибея, нискък клас AVID има на килограм, шимано, формули и висок клас AVID/SRAM, шимано и формула - от дъжд на вятър. Ако не са на търг, са на необосновано високи цени. Моите X0 трябваше да ги дебна 20-ина дена докато излезнат да се продават... и накрая се появиха с повредени лостчета. Купих ги, понеже се продават китове с консумативите за тях.... сега (все още) работят на пушка. За втория байк си намерих Code R с доста повече чакане и дебнене - и тях ще ги видя как се държат, засега са си с оригиналното масло и би трябвало да работят.
Аватар
mbg

Следваща

Назад към Веломеханик