Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Вто Авг 27, 2019 5:28 pm

Здравейте на всички, нов съм във форума :wavey: Търся си нов велосипед.Аз съм на 33 години/ 186см. / 87 килограма. Височината от земята до слабините на бос крак е 79 см.
От близо 20 години не съм карал. Последно пробвах 2/3 пъти 26 инчовия Cross на племенницата ми и много ми хареса. Бях забравил какво е да караш колело. Ще се ползва за придвижване от точка до точка без да се търси скорост, също може да пробвам да ходя на работа с него(която е на около километър), също из пътечки в гората. На едни гадни смени съм и като за начало ще се кара 2,3 пъти в седмицата за по 5,10 километра.После може да се увеличи. Града ми е малък и няма велоалеи, но ще си намеря къде.(има една писта Шамбала мисля се казваше в града, но тя ще е по скоро за пребиване)
От начало гледах до 600 лв, но от прочетеното реших да го вдигна до максимум 850 лв за да е с по свестни части. Вече няколко седмици препрочитам темите от последните две години.
Общо взето колелата ги избирам по дизайн тъй като нищо не им разбирам. Едно време беше лесно. Отиваш на битака и си харесваш някое. Сега гледам описанията са им нещо космическо и не разбираемо за мен.
Реших да заложа на Българското производство.
От първите които видях и в които се влюбих като дизайн бяха:
https://kadenas.bg/Mountain-bikes-man/CROSS-GRX-7-29-DB-2019
https://kadenas.bg/Mountain-bikes-man/CROSS-FUSION-MAN-29-2019
Много ми харесаха свежите цветове и като цяло такива и търся като шарки. Но видях, че планинските не се препоръчват за каране в града тъй като са по бавни и главно изискващи повече енергия за въртене на педалите. Не знам на мен това дали ще ми пречи! Погледнах и хибридите Sprint Sintero Plus Man 28"/ Cross Travel Man 28"/ Cross Quest 28" които са препоръчваха в другите теми и вярвам, че сте прави, но нещо не ме грабнаха цветово. Не че ще им гледам цветовете докато карам, но все пак като давам толкова пари да ми харесва. И днес докато разглеждат прочетох нещо интересно в една стара тема, която в момента не мога да намеря. И се хванах като удавник за сламка.
"Човека търсеше колело за каране в града и гората." Ставаше въпрос за модела https://kadenas.bg/Mountain-bikes-man/CROSS-GRX-827-29 Казваха му че Курбела му е с 44 зъба и при смяна на гуми с по тесни ще се увеличи скоростта му. Това ме интересуваше, дали ще е смислено това упражнение и аз дали да взема GRX827 и да постъпя по този начин или да продължа да си блъскам главата и да търся други варианти които ще ме задоволят.
Иначе наскоро бях на море и там ходих да меря дали ще ми е добре с 29 инчови гуми. Модела беше на Cross, но не обърнах внимание кой точно. Бях с тънки джапанки и при размер на рамката 46см. имаше около 2 пръста разстояние между слабините и рамката. Мисля, че при 48 вече ще е проблем, но ще меря на място. Най близкия град с повече магазини за проба ми е Пловдив и мисля другата седмица да ги посетя. Също ще видя и дали ще има нови промоции в началото на месеца. Гледам че пускат по 2 модела за месеца.
Та давайте акъл! Ако нещо съм забравил ще дописвам.
Благодаря предварително на всички които решат да си отделят от времето. :beer:

Поздрави
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот ArsenalChamp » Сря Авг 28, 2019 11:06 am

След всичко прочетено (и най-вече мненията на Carmo и victortrt) съм се насочил към Крос Ареа, Травел или Куест, като колелото ще се кара основно в града по асфалт. Ще отида до магазин за да ги видя и пробвам. Ходих да погледна и Драг Гранд каньон ТЕ, но гумите ми се видяха прекалено тесни.Дано да съм бил от полза.
ArsenalChamp
 
Мнения: 12
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Авг 07, 2019 9:42 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Авг 28, 2019 12:59 pm

FUSION-ът определено е по-добрият велосипед от двата посочени.

Отдели някой друг лев за екипировка - в Декатлон имат прилични неща на доста добри цени. Минимум ти трябват каска, ръкавички и очила даже и в градът.
Аватар
Pr3d4t0R
 
Мнения: 3970
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 10:07 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Сря Авг 28, 2019 2:14 pm

Забравих да напиша някой неща. Ще се кара от пролет до есен предимно в сухо време основно по асвалт, и малко черен път.Скорост не се гони, може да се движа и на тротоара. Без да се минава през скокчета и по хард пътеки.Бордюри тук там ако се наложи. Не смятам да наливам допълнителни пари в него освен аксесоари като фар, чанта за рамката и тн. Единствено седалката може да я сменя, защото са страшно неудобни, твърди и Д-то боли.

ArsenalChamp
Мерси ще разгледам Крос Ареа

Pr3d4t0R
Да от прочетеното във форума разбрах, че Fusion е по добрия.Но мисълта ми беше друга. Тъй като в повечето теми се споменава, че планинските велосипеди за да се карат по асвалт изисква допълнително усилие към колоездача и не се приема за добре. За това попитах дали има компромисен вариант и дадох пример с повечето зъби (44) на курбела на Cross GRX827 в сравнение с на другите които са с 38/40 зъби. А също и гумите които на модела GRX827 са 2.10 да се сменят с 1.95 или нещо такова. Гледам, че на другите модели са още по балонни- 2.25 Не разбирам много.
Нямам познати с хибридни колела. Само един което пак се води планинско Drag Hardy Base и си ходи до работата с него всеки ден(около 7 километра в двете посоки по асвалт), но му е подарък. Смисъл не го е избирал той.
Толкова ли е голяма и уморителна разликата да караш такова колело по асвалт в сравнение с хибрида? :dontknow:
Последна промяна picantino86 на Сря Авг 28, 2019 2:59 pm, променена общо 1 път
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Авг 28, 2019 2:35 pm

Тънки гуми сравнени с мтб-гуми:
+ въртят се лесно на асфалт;
+ по-леки са;
- спират по-трудно;
- трябва да се внимава повече в завой;
- возят по-твърдо.

38/40 зъба отпред и 11 отзад на 29ка си е достатъчно висока предавка.
Аватар
Pr3d4t0R
 
Мнения: 3970
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 10:07 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот carmo » Сря Авг 28, 2019 6:04 pm

picantino86 написа: Казваха му че Курбела му е с 44 зъба и при смяна на гуми с по тесни ще се увеличи скоростта му. Това ме интересуваше, дали ще е смислено това упражнение и аз дали да взема GRX827 и да постъпя по този начин или да продължа да си блъскам главата и да търся други варианти които ще ме задоволят.


Здравей.
Горното твърдение е подвеждащо, понеже намаляването балона на гумата води и до намаляване на периметъра и, което означава по-ниска максимална скорост. По-вярно е че ще достигаш с по-малко енергия максималната скорост, но тя ще е още по-ниска в сравнение със стандартната МТВ гума.
Хибрида е най-универсалното колело (включително за твоят случаи и периметър), но пак е малък компромис в някои отношения и пълно щастие няма. Аз имам 4 колелета - градско, хибрид, фитнес и МТВ и всяко се кара по предназначение. Сега има свръх предлагане и като типове велосипедите си имат определени ниши (според профилираните функции), и изборът е по-труден, особено ако човек се замисли. Едно време имаше 2 вида колелета - такива които вече не ми стават и такива които още не ми стават. Това е във връзка с размера на рамката, а не толкова с цолажа на гумите, но за теб с височина 48см ще е ок. По-важно е да си подбереш подходящият тип велосипед, на второ място по важност е размера, на трето е цената, а колкото повече навлизаш в материята, толкова по-назад отива тя в класацията, но бюджетът ти не е лош за "утилитарна евридейка". Може да гледаш и трекинг тип, стига да не ти се струва пенсионерски с калниците и багажника си, но пък ще са ти полезни. Хибридите принципно са базирани на тях.
Сегашните МТВ от твоя ценови сегмент са с преден венец 40 зъба, а хибридите с 48. Сам можеш да прецениш при 11 зъба отзад колко сериозна е разликата в предавателното отношение, а тя е възможна именно поради по-малкото усилие необходимо за въртене.
carmo
 
Мнения: 1266
Рейтинг: 1930
Регистриран на: Пет Юни 27, 2014 8:28 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Пон Сеп 02, 2019 10:37 am

Здравейте отново. Тези дни продължих да разглеждам и да чета и попаднах на клипове на "преходи" с колела по пътя за колите до хижи или върхове като например х.Тъжа и вр. Ботев. Обичам да ходя в планината, и с велосипед ще е нещо ново, интересно и различно. Вече дали ще имам силите за да се замъкна до горе, това е друга тема. Малко залитнах в друга посока, но не мисля че се променя търсенето.
Когато съм вървял по туристическите пътеки на няколко пъти се пресича пътя и ми е изглеждало добре като за каране. Малки камъни и доста пясък, без скокчета и трудно проходими учатъци.
Не видях велосипедите които се карат на горе да са нещо по различно от планински, но все пак да питам постижимо ли е това начинание с Хибрид. Като разбира се най важна е безопастноста.
Вече дойде месец Септември и започнаха да пускат нови промоции. Ще вдигна цената на търсенето до към 950 защото някъде може да понамалят с 5-10% и да взема за същите (850лв) по доброто!
В магазини Dragzone имам 5% отстъпка при пазаруване с карта на стоки които не са в промоция.
Ще помоля да кажете модели планински велосипеди от Българските производители като Cross/ Drag/ Sprint които най си заслужават като цена/качество.(Не знам дали да включвам и Shockblaze тъй като са по скъпи, но и там има не лоши модели) Размер на Рамка от 46-48см.
Аз се бях насочил към https://kadenas.bg/Mountain-bikes-man/CROSS-FUSION-MAN-29-2019 който вече е намален на 720лв.
Разглеждах и CROSS TRACTION SL7 и SL9 но прочетох, че са с комбинирани скорости и спирачка на едно . Предполагам означава, че ако се развали едното ще трябва да смениш и другото. Иначе вилката ми се стори по добра от на Fusion.
Ако може да кажете между 800-950 кои най си заслужават като се подредят от най свестни за цената си към "ставащи"
И в зависимост от това в магазините какво имат налично и колко са склонни да свалят да избера модел.
Също ще погледна и хибридите. На вниманието са ми моделите http://koleloto.bg/product/1241/cross-quest-28-off-road-2017g.html Пуснал съм запитване какви размери рамки имат налични.
https://kadenas.bg/SPRINT-SINTERO-PLUS-MAN-28-2018 https://velosiped.bg/cross-travel-man-28-cheren-mat.html
По мое мнение за града хибрид и ако се ходи в планината 2/3 пъти в годината да се вземе под наем, НО при мен това е неизпълнимо.

Да питам също специално за Пловдив. Дават ли да се покарат колелата за няколко минутки.Мострени колела? Исках да пробвам какво е усилието на въртене на педалите на еднаква скорост при хибрид и планински. Преди време ходих до единствения магазин в града ми да видя какво се продава. Имаха доста модели на Sprint. На Cross не. Та човека направо ме попита дали искам да ми свали колело и да го покарам, но му отказах тъй като не знаех още какво търся.
Помагайте :boggled:
Поздрави
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот Alexi » Пон Сеп 02, 2019 4:47 pm

изкачвал съм Ботев 2 пъти с велосипед през хижа Тъжа - постижимо е и с хибрид ,стига да си мазохист и да нямаш нищо против да буташ тук там ( такива се намираха в изобилие около мен впрочем и се кефеха и те щото е чудно изживяване ) .. бих ти препоръчал за подобни преходи да си вземеш планински велосипед с добре работеща вилка ( тук от изброените от теб няма такива ,като ориентировъчна база Рокшок 30/Рекон ) че камъни има в изобилие ,с най различна големина :beer:
Аватар
Alexi
 
Мнения: 6276
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2015 1:22 pm
Местоположение: Шумен

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот victortrt » Пон Сеп 02, 2019 5:04 pm

Тъй като няма универсален велосипед, драмата е драматична. Според мен на тази цена Кросът за 850 лева - Куест оф роуд си струва най много - вилката му е класи над тези на останалите хибриди за тези и повече пари.
Гумите му са широки и рошави, тоест за черен път, но и за асфалт ще върви. С него може да се кара по черно, но ще друса. В планините има и шосета до тук-там, ама там има и коли, та не знам.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Вто Сеп 03, 2019 10:51 am

"Alexi"
Гледах клипове за тези вилки и прочетох тук там и ги дават малко по добри и здрави от SUNTOUR XCM. Има и от същият модел XC30 с маслен патрон, но предполагам, че самата тя ще е по скъпа , както и за поддръжката пишеха, че е добре да се сменя маслото поне на година.(още 40лв.)
Най евтин с вилка RockShox XC 30 TK намирам само https://kadenas.bg/Mountain-bikes-man/CROSS-TRACTION-SL9-29 за 900 лв. но е с комбинирани команди и това жълто на рамката където са го плеснали :bawling:
Всички други които са с XC30 започват от 1000 лв. което е непосилно за мен.
Нещо друго да предложите за бюджета който съм посочил в горният пост
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот Alexi » Вто Сеп 03, 2019 1:06 pm

XC30 и Rockshox 30 са различни модели .. тва едното :) и разликата спрямо пръчката Сънтур ХСквото и да е те са 10 вида еднакви ,е доста голяма .. то за това и велосипеди с такава вилка са над 1000 лв .. аз казвам кое работи и ще ти върши работа ,ти си прецени какво да купиш щото да смениш после вилка е още по скъпо удоволствие :beer:
Аватар
Alexi
 
Мнения: 6276
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2015 1:22 pm
Местоположение: Шумен

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот victortrt » Вто Сеп 03, 2019 1:07 pm

Ако държиш на МТБ и такава вилка, то тя май има въздушен и пружинен вариант, последният е по-евтин.
Новите модели са ти скъпи, трябва да търсиш нещо старо като модел. Крос имаха един бял Фюжън 29 цола и един модел грип 29 /понеже много модели се казват така, имам предвид един черен със зелено и жълто/ с такава вилка, пружина и хубави части. Потърси някъде за стари модели на по-ниска цена.
Виж на живо хибрида Куест, той е също с хубава вилка, но не е планински. Все пак каза, че търсиш да се кара по автомобилни пътища в планината, което го прави пригоден за асфалт, не толкова за павета.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Вто Сеп 03, 2019 11:23 pm

victortrt написа:Ако държиш на МТБ и такава вилка, то тя май има въздушен и пружинен вариант, последният е по-евтин.
Новите модели са ти скъпи, трябва да търсиш нещо старо като модел. Крос имаха един бял Фюжън 29 цола и един модел грип 29 /понеже много модели се казват така, имам предвид един черен със зелено и жълто/ с такава вилка, пружина и хубави части. Потърси някъде за стари модели на по-ниска цена.
Виж на живо хибрида Куест, той е също с хубава вилка, но не е планински. Все пак каза, че търсиш да се кара по автомобилни пътища в планината, което го прави пригоден за асфалт, не толкова за павета.

Здравейте писах привечер от телефона, но сега виждам, че го няма. Нещо се е бъгнало.
Намерих Fusion 29" но с други цветове. Предполагам за този говориш: https://kadenas.bg/CROSS-FUSION-MAN-29-2016 Не мога да намеря някъде да е наличен.
Търсих и Grip 29" но или е над 1100лв, или е по ниска цената, но го няма в Пловдивски магазин за да го видя.
Докато разглеждах попаднах на този модел: https://www.velo-m.net/velosipedi/planinski-velosipedi/product-990-detail Наличен 27.5" Ако може мнение за него.
И същият модел но 29" https://sportensklad.bg/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4-cross-xtreme-29?mfp=manufacturers%5B51%5D
Мога да не взимам тази година каска, ръкавици, помпа и тн и ще се спестят около 100тина лева. Преден и заден фар съм си поръчал от китайците. НО пак цената ми идва висока. На 1000 лв. няма да е лошо да има до 10% намаление. Как да процедирам, да питам за отстъпка на място или по телефона, за да не се разкарвам излишно ? Дават ли изобщо или ще изляза аз нахалния. Какво ви е мнението?
И другото нещо е, че от калкулаторите в сайтовете ме дава, че съм за рамка 47см. Макар че пробвах рамка 46см и имаше около 2 пръста разстояние от тръбата до слабините.
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот victortrt » Сря Сеп 04, 2019 8:16 am

Логично е да не са останали много от старите и добри модели, но не се знае все пак.
Според мен все пак си за хибрид, какъвто има за 850 лева и той си е перфектно окомплектован.
Тук беше мястото Carmo да напише, че напрежението при Крос минава през еднакви главини, спици и капли и само гумите са разликата, но аз ще го заместя.
Помисли колко ще караш по асфалт и колко по черни пътеки в планината и си прецени.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Сря Сеп 04, 2019 10:59 am

Звъннах да питам за Cross QUEST 28", Off-Road, 2017г. тъй като нямах отговор на имейла. От магазина казаха, че го нямат наличен при тях и евентуално в склада да има един модел с рамка 600мм. Другаде не го намирам нито наличен, нито на тази цена. Има версии с калници и багажник но не са ми нужни.
Като цяло ще карам повечето време в града Без да търся скорост и да правя карания по 50 км. Да работа ще ми свърши и хибрид, Но като реша да се кача няколко пъти в годината в планината(като пътищата не са асфалтови, а пясък и камъни) ще искам сигурност за да не се пребия както и по леко въртене на горе.
А нямам средства за две колела, както и няма къде да ги държа.

Това е ревю на модела Cross Xtreme 29" Eco 2017: https://www.mtb-bg.com/index.php/products/test/5442-test-2017-cross-xtreme-29 Има и някой забележки според тестващият. Ако може мнение!

Малко е писано в тази тема: https://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=30&t=189078
2WBGST написа:
"Прави впечатление, че Cross Extreme eco е доста слаб/намален диаметър на TT/ при връзката между горната и седалковата тръба, спрямо Sprint Apolon! Това е от голямо значение ако карача е по-тежък (над 85 kg), мъкне раници по планински преходи и пр. "

И аз вече не знам какво да правя :crazy:
Поздрави
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот victortrt » Сря Сеп 04, 2019 4:20 pm

Човек, в Пловдив се правят много велосипеди - Спринт, Шокблейз и Лидер/Орикс. Отделно имате със сигурност и Драг и Крос по някои магазини.
Потърси, иде есен, намалят това, онова.
Сега вече много ти стават изискванията за цвят, цена и вилка.
Последните две стават несъвместими, защото хубавите вилки са скъпи и се слагат на колела с по-добра и съответно по-скъпа окомплектовка.
Ако нямаш място и хибридите не ти вдъхват доверие си вземи някакво МТБ 29 цола с хубави части като този екстрем и толкова. Ти едва ли ще усетиш недостатъците на високото чело и дългата лапа, писалият за тях кара много и то основно в планината.
Да не се приема като реклама или продуктово позициониране, но нали питаш за съвет какво да правиш.
В магазина, където си питал, за Куеста, правят отстъпки за именници и рожденици. Едно църковно календарче и си ти. :beer:
Виж тук - https://www.facebook.com/pg/ridesidesho ... e_internal например. Имат един син рам 29 цола с въздушна вилка.
Стар модел е, рам нещо преди време ги бяха посдъвкали тук за лоша гаранция, но гледам още се карат, излизат нови модели, даже градски и хората са доволни. Конкретно моделът за 969 лева е лек и добър планински велосипед, но за града ще ти е дълъг, ще караш наведен много напред.
Това по повод колко време ще караш в града и колко в планината.
Потърси също така телефона на магазина/сервиза на близнаците в София, те имат на склад стари модели на Крос и Драг, често там се намират по- стари модели, които си струват.
И така. който търси, намира.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот carmo » Сря Сеп 04, 2019 6:03 pm

Да се включа пак - в помощ на Пикантино.
Обикновено ние с Виктор наистина препоръчваме хибрид за основно асфалт и спорадично леко фроуд, но като те чета и виждам че имаш афинитет към планинските разходки, все пак смятам че МТВ29" ще ти свърши по-добра работа. Скоростта му е по-ниска, но в градска среда трудно се кара много минути на максимална и с тоя трафик все си е намали / ускори. А и ти няма да въртиш десетки км ежедневно. Но като излезеш в планината и ти хареса, ще търсиш начин да го правиш по-често, а за там си е по-добре с по-широките гуми и бавната трансмисия. Отделно (както Виктор спомена) за не-лошият Ти бюджет може да е с прилични компоненти и достойна за твоите нужди вилка. Ясно е че Екстрийма от ревюто няма да го хамалиш екстремно, а описаните забележки са по-скоро ергономични и персонални. На теб може да ти е добре + това лапа се сменя, а ако те дразни почукването на задния дерайльор в рамката - и той се сменя, а при 9-ка зъбен блок не е нужно да е "ча па толко скъп". :) 29" ти дава възможност да имаш 2 комплекта гуми - серийните за балкана, а за предимно градското, втори чифт с балон 38 / 42мм. Те са масови, а за трекингите дори чисто асфалтови. Просто балонът им е по-малък, защото се търси лекота на въртене и съответно се карат на 3.5 8 4 атмосфери. Планинските осигуряват по-кобро сцепление заради "рошавия протектор и по-ниското налягане в тях и за това са по-балонни. Да не говорим че марковите свършват по-бързо като ги караш по асфалт , заради по-меките смеси.
Така или иначе трябва да имаш натрупани лични впечатления, за да усетиш разликата МТВ / хибрид. Опитът е най-добрият учител, особено лошият. :)
Като правих колелото на синковеца едвам открих преден троен венец с 44 зъба на външната зъбчатка и МТВ рамка която да го събира, но наистина исках той да има 1 колело, щото моите 4 вече заемат място. :)
Белият Фюжън 29" който си постнал също е добър вариант (ако откриеш 46 см рамка) и също е стар модел, а разумните търговци не се затрупват със стари модели и с тая цел им редуцират цените, но преди теб и други хора са търсили добри оферти. :)
carmo
 
Мнения: 1266
Рейтинг: 1930
Регистриран на: Пет Юни 27, 2014 8:28 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот victortrt » Чет Сеп 05, 2019 3:11 pm

Както често става, май питащият е изгубил вече интерес към темата, тъй като не намери идеалното за него колело на приемлива цена.
Или пък понеже идват три почивни дни и всичко живо се е ориентирало към почивки.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Чет Сеп 05, 2019 6:05 pm

Не съм изгубил интерес. Нямаше ме в къщи, а от тела нещо не се получава публикуването. Продължавам да си търся нещо на промоцийка. Пуснах имейл за питане за есенни намаления. Може да поизчакам да видя какво ще излезе. Вчера ми пристигна и фара от ибей така, че трябва да го сложа на нещо :eyebrow:
Благодаря и на двама ви "victortrt" и "carmo" за мненията, както и на всички които се включват :beer:
Ще погледна Синия Ram за който се спомена. Цветовете не ги гледам вече. То се разбра, че каквото е изостанало непродадено такова ще се взима за тези пари.
Иначе не съм от Пловдив. Той ми е най близко на 60 км. и съм без кола, за това гледам първо да намеря нещо за моя бюджет и тогава да се ходи. В краен случай по интернет ще се поръчва ако е много далеч от мен магазина.

Поздрави
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот ianiovski » Пет Сеп 06, 2019 7:00 pm

Имах доста проблеми с въпросният fusion man 29 . Може да прочетеш в моята тема : viewtopic.php?f=30&t=195044
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski
 
Мнения: 82
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Чет Юли 09, 2015 4:30 pm

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Пет Сеп 06, 2019 10:19 pm

"ianiovski"
Да чел съм я. Не знам какво да кажа, може би си извадил си лош късмет. Но, да ти кажа аз бих върнал колелото за да сменят, каквото е нужно. Не бих позволил да се поправя дадена част. Все пак го купуваш ново и е редно ако има дефектна част, да ти я заменят с нова. :agree:
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот ianiovski » Съб Сеп 07, 2019 5:05 pm

Лошото е че като е купувано онлайн нещата са по-сложни ,не е е като да върнеш GSM за поправка .
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski
 
Мнения: 82
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Чет Юли 09, 2015 4:30 pm

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Нед Сеп 08, 2019 4:53 pm

Здравейте намерих модела Cross Xtreme Eco 2017 на добра цена, но магазина е в София. Мисля да го поръчам по интернет тъй като ми е далеч. Има рамки размер 46 и 50см.
Аз съм мерил друг модел на Cross с размер 46см и смятам, че ми е добре.Както и по таблиците го дава приблизително моите мерки. Височината на крака от земята до слабините ми е 81-82см, като този път го мерих с маратонките с които мисля да карам.
Предполагам 50см. рамка ще ми опира. Ако може мнение.
И имам още едно питане. Тъй като велосипеда е със стар модел Заден дерайльор който не използва Shadow технологията, и при резки разлюлявания тялото на дерайльора удря в рамката. Може ли да кажете ако реша с кой модел е удачно да го сменя. Нещо с бюджет 50-60 лв. за нов ще се намери ли?
:beer:
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Пон Сеп 09, 2019 12:34 pm

Оказа се, че не си обновяват сайта и нямат налични никакви размери. Търсенето продължава... :banghead:
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Пет Сеп 13, 2019 8:12 pm

Здравейте, вчера ходих до Пловдив да видя поне какви размери ще ми паснат. Ако се наложи да се поръчва по интернет да знам точния размер. Пробвах първо с велосипед 29" с рамка 54 см и почти ми опираше в чатала. После с 50см която се оказа идеална, а също и 48 ще стане. Разгледах и Fusion 2019. Като цяло още от вратата ми грабна вниманието Cross Xtreme Eco 2019. Много свежи и наситени цветове. Само като го видиш и те подтиква да го купиш и да го яхваш. Чак се замислих за момент и за него, докато продавача не ми каза,че е с 20 скорости. Аз някъде бях чел, че е 3х9. Има доста грешни описания и снимки в нета. Както и да е с тези скорости не мисля, че ще ми свърши работа и за града. Предложиха ми да разгледам Cross Traction sl5 29" а също и Cross Big Foot 27.5" като последния ми го намалиха на 1039 лв. Четах за него и добри и не до там хвалебствия, че става за планина.
Намерих намален Big Foot 29цола за 1059 лв. Но може и да има и по евтини оферти, не съм проверил всички.
Какво ще кажете струва ли си за някой лев в повече да се вземе него в сравнение с Cross Xtreme Eco 29" 2017 който е около 1000лв.
Вдигнах малко бюджета до 1150 лв, че да взема нещо и да се свършва. Замислих се и за пролетта, но до тогава не се знае какво ще стане и къде ще заминат парите.
Ако трябва да пусна линкове с велосипедите ще ги кача после, защото пиша от телефона.

Поздрави
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот picantino86 » Чет Сеп 26, 2019 10:41 pm

Здравейте пиша вече няколко последователни коментара, но ще извинявате ако нарушавам правилата. Случи се така, че звънях преди седмица за да поръчам Big Foot, но се оказа че моят размер е продаден и ми казаха да изчакам няколко дена и след това ми предложиха да взема Cross Euphoria 29" 2017 на много добра цена. Съответно го поръчах :beer: Размера на рамката е 48см. Черен мат е с лилави и сини лепенки. Трябва да свикна с цвета, но си струва за това колело. Покарах го малко тия дни, главно карам на предния среден венец. На големия не качвам, че няма къде да я развия тази скорост. Като цяло всичко е добре при карането. Няма нищо да дрънка, освен търкането на жилата на скоростите, но ще ги вържа с нещо. Тъй като съм карал едно ниско бюджетно с ви-брейк спирачки и ковяха на място, и очаквах и хидравличните да спират така добре. Но при тях спирането е по плавно. Може и така да трябва да бъде. Просто споделям. Нямам много време все още, за да прочета цялото упътване.
Имам и няколко питания: Седалката си я вдигнах до толкова, че при седнало положение да мога да докосвам земята и с крак стъпил на педала в най долно положение да има лека сгъвка в коляното.Но и така кормилото ми е по високо от равнището на седалката.От ръководството го дават правилно да се направи кормилото да на равно или малко по ниско от седалката. Пише че се развивало с един болт шестица, но има едни 3 като пръстенчета които не знам какво да правя. Трябва да се махнат за да слезе по надолу ли?

Да не отварям други теми ще помоля да предложите малка помпа която мога да я закачам за рамката.Прегледах другите коментирани, но са по старички и линковете не работят.
Търся задължително да е с маркуч и да има за подпиране на земята. По удобни са ми. Ще я ползвам главно за планината. За в града ще се ползват по рядко, тъй като може да ги помпя от бензиностанцията или с крачната. Цената до 25лв. За по скъпи няма пари, а и не виждам смисъл. Харесал съм си този модел: https://www.dimibike.com/velosipedi-koloezdene/velosipedni-aksesoari/pompi-grupa/velo-pompa-beto-cco012a.htm мнение ако има някой който я е ползвал?
Взех си на първо време дребни аксесоари като отразители за каплите и протектор за рамката за да не я драска веригата.

Поздрави и Благодаря още веднъж за помощта при избора! :agree:
Последна промяна picantino86 на Чет Сеп 26, 2019 10:48 pm, променена общо 1 път
picantino86
 
Мнения: 14
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Авг 20, 2019 10:35 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот Alexi » Чет Сеп 26, 2019 10:43 pm

пръстените под лапата можеш да местиш над нея с което кормилото ще слезе надолу ,1 пръстен е 1 см и се усеща експериментирай :beer:
Аватар
Alexi
 
Мнения: 6276
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2015 1:22 pm
Местоположение: Шумен

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот victortrt » Пет Сеп 27, 2019 10:14 am

picantino86 написа:... Имам и няколко питания: Седалката си я вдигнах до толкова, че при седнало положение да мога да докосвам земята и с крак стъпил на педала в най долно положение да има лека сгъвка в коляното.Но и така кормилото ми е по високо от равнището на седалката.От ръководството го дават правилно да се направи кормилото да на равно или малко по ниско от седалката. Пише че се развивало с един болт шестица, но има едни 3 като пръстенчета които не знам какво да правя. Трябва да се махнат за да слезе по надолу ли?
... :agree:

Това със сгъвката на крака се има предвид когато е стъпил на пръстите на педала, тоест с предната част на ходилото, с която се натискат те. В най-долна позиция на педала, кракът, стъпил с петата трябва да е изпънат. При това положение мисля, че на земята не би трябвало да можеш да стъпваш с цял крак, а само с пръсти.
При нужда от стъпване по-скоро се става от седалката.
Но ако приемем, че си я настроил добре, пробвай също така да обърнеш или да ти обърнат лапата наобратно - да е със снижаване, а не както е фабрично със издигане.
Това с по-високото кормило не е болка за умиране, за градско каране си е добре, защото можеш да се оглеждаш.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот kaspar_kz » Чет Апр 30, 2020 1:05 pm

Здравейте! Да не отварям нова тема ще пиша тук и се надявам някой да ми отговори. Искам да си взема колело колебая се между 3 модела, които дори май не са в един клас. Ще се кара по асфалт през повечето време, но от време на време през почивните си дни да отида на балкан с него (Ботев, Кадемлийско пръскало, х. Тъжа, от верто парка до бузлуджа до хижа българка и т.н.) Висок съм 1.8м тежа 80 кг. До колкото разбирам ми трябва колело с 29" гуми и 510 см. рамка. Да си кажа ако някой не е разбрал до сега, че въобще нищо не разбирам от типове колелета и като цяло от колелета и това ще ми е първото лично мое.
Та засега съм се спял на тези модели:
Stevens Tanihwa
Cross Euphoria 2017
Cross GRX 9

Четох за Cross Euphoria, че имал проблем със спирачките, за другите модели които съм избройл май нямат проблеми.
Stevens Tanihwa ще ми го докарат употребявано от чужбина ако се спра на него и е проверено, че е добро колелото все едно от завода излезнало (поне така ми казаха). Другите ще са нови. Като цяло бюджет не съм си определял, може и по-скъпи, но да не се прекалява. :)
kaspar_kz
 
Мнения: 2
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Чет Апр 30, 2020 10:21 am

Re: Въпрос за избор между няколко модела велосипеди

Мнениеот Stromkern » Пет Май 01, 2020 11:10 am

kaspar_kz написа:Висок съм 1.8м тежа 80 кг. До колкото разбирам ми трябва колело с 29" гуми и 510 см. рамка.

Според мен 510 е много високо за 29" извън асфалт при тоя ръст. Не знам за какви проблеми със спирачките става въпрос, но аз съм 1.80 (верно с по-къс крак към 82) и на Еуфория 29" дори при 480 ми е проблем горната тръба.
Stromkern
 
Мнения: 76
Рейтинг: 1340
Регистриран на: Съб Мар 31, 2012 7:26 pm

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта