Дойде време (от миналата година) да правя сервизация на вилката и шока. Ако го бях направил преди 2-3 седмици щях да купя един литър оригинално масло на FOX 10W за вилката, нови прахоуловители от SKF за вилката и шока, голяма туба с fox float и още кой знае какво, за да съм сигурен, че вилката ще стане "професионално", НО точно когато щях да поръчам всички тези работи за скромната сума от около 250 лева, едно приятелче ми каза, че това е голяма простотия и ще дам много пари за неща, които не разбирам... И реших да го послушам, понеже си беше доста прав

-Оказа се, че имам по-хубави от оригиналните прахоуловители на вилката (Lycan оранжев), които имат още живот в тях и най-много да сменя уплътненията от вътре. Моя човек ми каза, че даже и това няма да е необходимо, ако уплътненията не са повредени, та вместо това да използвам някаква силиконова смазка, която ще ги направи като нови. Изкарвам уплътненията и ги напръсквам със смазката, оставям ги около половин час и после ги връщам. Не разбирам много от смазки и видове грес, така че ако някой ме препрати някъде където да прочета повече за тези работи, бих бил благодарен. Ако няма такава тема, време е да се появи една

-Каза ми също така да използвам друго масло за вилката, вместо това на Fox и спомена една марка Motul, която била също много хубава, че даже и по-добра. Аз потърсих в интернет и си избрах това https://maslata.bg/shop/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-motul-fork-oil-expert-10w/ понеже бях видял същото в един сайт за мтб, но беше малка и скъпа разфасофка. Мисля да си взема едно такова масло и да пробвам, само ме интересува дали това, което съм избрал е подходящ заместител на FOX 10W, ако не моля препоръчайте ми някое друго от този сайт. Карам Ендуро, 60 кг съм и стила ми на каране е по-техничен.
Обикновено бих си взел това, което си знам, но в този случай съм готов да се доверя на моя човек. И все пак някое друго мнение по въпроса няма да е излишно
Освен това, ако може да ме посъветвате и относно спирачките ми, които са Shimano XTR. На кантар съм между това да си взема оригинално масло и това да експериментирам с нещо друго. Може ли да ми предложите някое друго масло заместител на Shimano, по възможност от същият сайт maslata.bg
Поздрави!