Смяна на верига, задна касета и др.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на верига, задна касета и др.

Мнениеот ianiovski » Чет Дек 03, 2020 2:07 pm

Здравейте дойде време да сменям веригата, задната касета, курбелите и педалите .Ако може да ми препоръчате следните неща със средни цени :
Това преброих от старите : :

Задна касета на шлици : 8 скорости
най-малък венец (1) : 11 зъба
2- 12 зъба
3- 14 зъба
4- 16 зъба
5- 18 зъба
6- 21 зъба
7- 24 зъба
8 -28 зъба

Верига -53 звена за 8 скорости
Интересува ме дали веригите вървят с тези бързите звена като закопчалка дето се сваля за секунди ,а не е нужно да избива нита.
П.С. Май са 53х2= 106 звената

Курбели на квадрат :
Голям венец : 42 зъба
Среден венец : 32 зъба
Малък венец : 22 зъба .

Дължина на рамото на педалите го измерих 19 см от центъра на болта за захващане , не знам дали от там е правилно да се измерва .
Също така ми трябват и педали за курбелите среден клас за около 30-40 лв максимална цена . Ако може всички части да са от едно място за да не плащам 2-3 доставки .

Изображение
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Рейтинг: 1200

Re: Смяна на верига, задна касета и др.

Мнениеот Вилката » Чет Дек 03, 2020 4:07 pm

Скоро правих подобна подмяна за велосипед 3х8. Най-голям зор видях да намеря курбел, но реших проблема, като минах на средно Hollowtech II.
Взех тоя курбел и това средно.
Гледам, че в същия сайт има и комплект верига+касета.
За 15-тина лв. имат бюджетни алуминиеви педали.
По груба сметка всичко ще дойде около 140 лв с доставката.
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот ianiovski » Чет Дек 03, 2020 7:58 pm

Колелото не е първа младост и не мога да премина към Hollowtech II , а и вече съм с ново средно на Shimano .
За сега намерих подходящата касета --> https://www.dimibike.com/velosipedi-kol ... hg51-8.htm 8 скорости 11/28

Ако си взема верига с повече звена например 116 нали не е проблем да ги избия и да си направя подходяща за за моят велосипед ? 106 звена .
А за тези курбели от къде до къде да измеря дължината на рамото, защото има различни дължини ?

Този курбел --> https://www.bikecenter.bg/kurbeli-shima ... x24t-170m/

Пише ,че е 42х32х24 ,а в заглавието пише ,че е 42х32х22 , ще е проблем ли ако взема 42х32х24 ?
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Мнениеот Вилката » Чет Дек 03, 2020 8:58 pm

Можеш да преминеш на Hollowtech, но щом си с ново средно на квадрат, остави.
Касетата, дето си намерил, е читава, по-хубваа е от мойто предложение, има някакво покритие, уж да е по-здрава и да не ръждясва.
Верига почти винаги се взима по-дълга и после се мери на място и скъсява. Инструментът не е скъп, направо си вземи и него, полезен е.
Курбел се мери от ос до ос(центровете на осите естествено). Най-масово се кара със 175 мм. Ако си по-нисък (под165-170 см) , може и 170 мм да вземеш.
Гледам, че в Дими има курбел FC-M371 и верига KMC Z8.3.
Аватар
Вилката

Мнениеот ianiovski » Чет Дек 03, 2020 9:34 pm

Ами значи от въпросният магазин ще си поръчам касетата и веригата KMC Z8.3 . А тези курбели пише ,че са за 9 скорости и няма да станат. Стана ми интересно масово курбелите са само 1 бр. и този от лявата страна трябва да си го купуваш отделно ,така ли ?

Иначе го имам въпросният инструмент.
Това ще е моят курбел -->Shimano Acera FC-M361 https://www.dimibike.com/search/product-362.htm
До колкото виждам от клипа си вървят с другия курбел :D ---> https://www.youtube.com/watch?v=Q_cTndIQkJQ

Обаче не е ли по-добре да си търся верига Shimano HG ,като и курбелите и касетата са ми HG ??
https://www.pumpmybike.eu/shimano-hg-40-chain
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Мнениеот mentalhead » Чет Дек 03, 2020 10:13 pm

ianiovski написа:Стана ми интересно масово курбелите са само 1 бр. и този от лявата страна трябва да си го купуваш отделно ,така ли ?

Курбелите винаги се продават в чифт - ляв и десен.
Аватар
mentalhead

Мнениеот ianiovski » Чет Дек 03, 2020 11:01 pm

Благодаря ви за помощта ,поръчах си и веригата на Shimano HG-40 . За педалите мисля ,да си поръчам тези ---> https://www.pumpmybike.eu/cube-rfr-black-pedals
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Мнениеот Вилката » Чет Дек 03, 2020 11:11 pm

Курбелът, който си избрал, е 170 мм, затова ти дадох като вариант 9 скоростния, който също ще стане.
Веригите са съвместими, посочих KMC, за да взимаш всичко от един магазин.
Педалите са хубави, но ми стои малко неестествено да са почти най-скъпата част в колелото.
Аватар
Вилката

Мнениеот ianiovski » Чет Дек 03, 2020 11:21 pm

Да това беше идеята от един магазин да са нещата, както бях споменал ,но не ми харесаха педали от Dimibyke и заради това направих 2 поръчки от 2 различни сайта с безплатни доставки . Ами гледах всякакви педали и този тип на който съм се спрял ми най-допадат. Гледах ги дори и от Алиекспрес и цената на която ще ми излезе ще е същата + че ще чакам 2 месеца . Премерих и на моите курбели е 170 мм . По принцип ,колелото е старичко Bianchi Grizzly,но аз кажи речи всичко съм му сменил и си остава мое ,защото никога не мога да избия парите които съм вложил в него . Миналата година брах много ядове с едно чисто ново колело на Cross за 700 лв и им го върнах .От тогава се отказах от новите колела ,поне в диапазона под 1000 лв .
Иначе това ми е колелцето :

Изображение
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Мнениеот ianiovski » Нед Дек 20, 2020 3:37 pm

Здравейте , всичко пристигна и сложих курбели Shimano Acera FC-M361 на 175 мм ,задните скорости работят ,обаче имам проблем с предните ,до преди това всичко си работеше както трябва ,но след слагането на новите курбели не може да прехвърли на най-малкия венец . Скоростите започват от 2 и3 ,пробвах всякакви настройки ,дори разхлабих жилото до край при което би трябвало обтегача да се прибере максимално до рамката ,но и така не иска да превключи на първи венец, играх си с винтчетата при което прибра още към рамката ,но така и не можа да включи на 1-ви венец. Съмнява ме ,че има някакво различие от старите ми курбели макар всички зъби да са 1:1 със старите . Дали няма да се наложи да сменям и преден обтегач !? :crap:
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Мнениеот Yash » Нед Дек 20, 2020 4:26 pm

Като прекараш линия от средната плоча към касетата минава ли през средата на касетата?
Средното сменял ли си?
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот ianiovski » Нед Дек 20, 2020 4:41 pm

Средното съм сменявал ,но със старите курбели нямах проблем . Трябва да пробвам това с линията .
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Мнениеот ianiovski » Нед Дек 20, 2020 8:12 pm

Дали не се прецаках с тия курбели ,сега се разрових в нета и на няколко сайтове попаднах на това инфо към курбелите:

Средно движение: 123 mm на квадрат

А моето средно движение е 110 мм .

П.С. Сега се ровя в нета и такива за 110 мм няма с тези зъби ...... какво да правя сега :banghead:
Ако му сложа 123 мм дали ще съвпадне пък с останалите части назад като касетата ?
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Мнениеот Вилката » Пон Дек 21, 2020 11:16 am

Пробва ли да оправиш крайните точки на предния дерайльор с L-H винтовете?
По правило настройката на скорости започва с откачено жило. С L винта настройваш работата на малка плоча. Чак тогава се закача жилото и се продължава работата.
Погледни и височината на дерайльора над голяма плоча как идва, в нета има много картинки как трябва да е.
Аватар
Вилката

Мнениеот ianiovski » Пон Мар 08, 2021 6:08 pm

Здравей пиша малко късно, но нямах време да се занимавам с колелото . Карах го на майстор и стария дерайльор не може да прехвърли на първия (най-малкия венец) както и да се настройва. Ще трябва да взимам друг въпроса е обаче кой ще стане на курбели Shimano Acera FC-M361 на 175 мм ? :dontknow: Някакви предложения кой преден дерайльор има по-голям обхват за да може да бутне веригата на първия венец ?
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Мнениеот marsa » Пон Мар 08, 2021 10:27 pm

Проблемът е в неподходящото средно движение (дължина на оста). Различните модели курбели на квадрат имат различно изместване на плочите спрямо захващането към оста. Затова, за да попаднат плочите на правилното място (което е стандартизирано), е необходима правилната дължина на оста. Като си сложил значително по-къса ос си преместил плочите по-близо до рамката и малката излиза извън обхвата на декланшора. Няма да оправиш нещата с друг декланшор, защото тази спецификация е стандартна (chainline - линия на веригата). Има много малки вариации, но те са по-малки от разликата на твоята ос. Декланшор с chainline под 47.5мм за такива курбели няма (актуалните са 50мм), а с неправилната ос 110мм ти си постигнал chainline 43.5мм, с други думи си с поне 4мм отвъд физчески възможното.

Необходима ти е ос 123мм.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот ianiovski » Вто Мар 09, 2021 7:21 pm

Разбрах какъв е проблема ,но идва въпроса 123 мм ос дали ще стане на рамката при положение ,че като меря дължината на средното си ми е точно 110 мм ,а 123 мм ще излиза на вън извън рамката :dontknow: ? Иначе лесно ще поръчам 123 мм и ще я сложа .
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Мнениеот Vuc » Вто Мар 09, 2021 11:58 pm

ianiovski написа:Разбрах какъв е проблема ,но идва въпроса 123 мм ос дали ще стане на рамката при положение ,че като меря дължината на средното си ми е точно 110 мм ,а 123 мм ще излиза на вън извън рамката :dontknow: ? Иначе лесно ще поръчам 123 мм и ще я сложа .

Очевидно не си разбрал проблема. Слагай по-дългата ос, както ти каза Марса, и си карай колелото.
Аватар
Vuc

Рейтинг: 1340

Мнениеот Вилката » Сря Мар 10, 2021 9:56 am

ianiovski написа:Разбрах какъв е проблема ,но идва въпроса 123 мм ос дали ще стане на рамката при положение ,че като меря дължината на средното си ми е точно 110 мм ,а 123 мм ще излиза на вън извън рамката :dontknow: ? Иначе лесно ще поръчам 123 мм и ще я сложа .
A 110 mm не излиза ли "извън рамката"?
Имаш два независими размера на касетата - ширина на рамката, за която е предназначена (вероятно е 68 мм), и ширина на оста.

П.П. Би било добре като искаш съвет, да се възползваш от него. Ако се беше възползвал от първия ми отговор в темата, преди 3 месеца тя щеше тя да е приключила. Сега отоново получаваш съвети.
Аватар
Вилката

Мнениеот ianiovski » Сря Мар 10, 2021 6:39 pm

Разбрах ви ,благодаря хора, ще си купя 123 мм и го слагам и ще си ползвам оригиналния дерайльор . Ако не бяхте вие щях да се вкарвам в приключения със смяна на предния дерайльор и накрая пак нищо нямаше да направя .
Последен въпрос това средно движение добро ли е за парите си или да ми препоръчате нещо друго ?

Изображение
Bianchi Grizzly
Аватар
ianiovski

Назад към Веломеханик