01 mtb-bg Колелото, опипване на почвата

Подфорум за обсъждане и реализация на идеята за велосипед, проектиран и разработено от членове на форума на МТБ-БГ.

01 mtb-bg Колелото, опипване на почвата

Мнениеот Harka » Сря Фев 16, 2022 4:06 pm

Здравейте,

темата, произлиза от тук и е един вид опипване на почвата за възможността за създаване и конструиране на форумен байк (и в частност рамка).

Първо малко предистория - идеята не е нова и вече е реализирана в най-големия немски мтб форум, където в рамките на 4 години (между 2012-та и 2016-та) хората там създават два байка (версия 1 и версия 2) от нулата. Подробности за двата проекта може да видите тук (за жалост само на немски, но има достатъчно картинки).

Напълно съм наясно с разликата в мащабите между двата форума, както и във факта, че форумното общуване като цяло не се намира в най-силните си години, което допълнително стеснява капацитета му. В същото време обаче в нашия форум винаги е имало знаещи и можещи хора и като цяло съм оптимист, че теоретичния капацитет за създаване на нещо такова е налице.

Каква е целта:

Създаване на рамка с окачване, която решава проблем/и и/или изпълнява условия, които нито една съществуваща рамка на пазара не решава/изпълнява. Това за мен е важно, защото аз лично не намирам смисъл да създаваме нещо, което вече съществува и може да се купи и в момента.

Как ще се изпълни:

Чрез участието и колективната работа на желаещите членове на mtb-bg форума. Тук е важно да отбележа, че както една птичка пролет не прави, така и такъв проект не би бил реалистичен без участието на достатъчно активни членове.

Какви са рамките за изпълнение:

Без да си поставяме някакви крайни срокове, за мен реалистичното време за изпълнение на подобен проект от стартирането му до първите серийни бройки е 1.5-2 години.

Идеята на тази тема е сондиране на почвата и преброяване на хората, които евентуално биха се включили и биха жертвали част от времето си за подобно нещо. Бих се радвал ако всеки желаещ се включи и сподели как би могъл да помогне. Тук правя още едно важно уточнение:

Всяко едно участие и мнение е важно! Дори някой да няма знанията и опита в конструирането, пак би могъл да се включи и да бъде много полезен в това какво за него е важно в едно колело и какво би искал от следващия си байк, който сегашния няма. Няма тъпи предложения и тъпи идеи!!! Както се казва в една стара поговорка от Wall street - пазарът винаги е прав!


Ще задам тон като започна със себе си и как аз бих могъл да се включа:

Казвам се Юлиан, на 33 години съм и десет години работех (до края на 2021-ва) като инженер-конструктор в автомобилната индустрия в Германия. Занимавал съм се с контруирането и вкарването в производство в големи серии на свръх прецизни компоненти и групи от компоненти на системи за директно впръскване и електрически задвижвания на автомобили. Повечето неща, които съм конструирал, са били от метал като имам опит с почти всички производствени процеси. Това, с което мога да помогна е конструктивната част, 3D моделирането, чертежите и евентуално мога да съдействам за FEM симулации. Нямам опит точно с тръбни конструкции, както и не съм се занимавал кой знае колко с кинематиката на окачването. Понастоящем се занимавам със собствен бизнес, нямащ много общо с конструирането. Мога да отделям горе-долу 5 часа на седмица за проекта.

Това е от мен.
Аватар
Harka
 
Мнения: 3078
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Окт 18, 2003 11:56 am
Местоположение: Bulgaria

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Mitov » Сря Фев 16, 2022 4:57 pm

Идеята е добра и бих се включил с удоволствие. Моля да се има предвид, че нямам проектантски способности, но в главата ми тече техничекса мисъл без да опира в някой бент. От друга страна съм в B2B сектора от доста дълго време, познавам безброй фирми и водя успешни преговори - т.е. мога да окажа съдействие в намирането на изпълнител/доставчик, както и да организирам последващо предлагане. Мога да отделям 4-6 часа седмично за проекта.
Колкото по-добре се вижда деколтето, толкова по-трудно се помни лицето!
Аватар
Mitov
 
Мнения: 23
Рейтинг: 1210
Регистриран на: Чет Яну 23, 2020 2:58 pm
Местоположение: София, България

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот jayblack » Сря Фев 16, 2022 11:51 pm

Здравейте и от мен,
аз мога да се включа като събеседник по темите, които се чувствам относително компетентен - кинематиката и тунинг на окачването. Разполагам с двата най-известни софтуера за целта. Имам достъп до четериосна фреза, както и уменията да чертая на ниво любител. Имам изработени доста ъглови чашки,специфични байк инструменти, както и няколко бутала за вилки и задни амортисьори, с които експериментирам.
Живях и учих в Шотландия, където също натрупах и опит като байк механик. От няколко години съм обратно в България. Ако идеята събере достатъчно съмишленици, бих отделил нужното време.
Pinkbike написа:... fork that is as sensitive as an emo teenager kid.
Аватар
jayblack
 
Мнения: 510
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Яну 09, 2008 3:09 pm
Местоположение: Пловдив

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Чет Фев 17, 2022 9:43 am

Абсолютен лаик съм /разрешавам свиркане и минуси / НО: Да си спомним примера с Титаник и Ноевия ковчег -профисионалисти и аматьори....... и накратко идеята ми /всичко ново е добре забравено старо /- ТОРСИОННО ЗАДНО ОКАЧВАНЕ -може би скъпа изработка /лекота / , но лесен реглаж и поддръжка...Само тема за размисъл. Благодаря за вниманието .
ЕДИН ЗАВЕТ
 
Мнения: 169
Рейтинг: 1183
Регистриран на: Пон Окт 07, 2019 2:04 am

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Boyan1984 » Чет Фев 17, 2022 10:35 am

Ако ще пускате твърда рамка с 66-67 челен и 130-140 вилка до 600-700 лева, 27.5 съм вътре :D
Let's fucking DIE!
Boyan1984
 
Мнения: 2420
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Мар 29, 2010 12:33 pm
Местоположение: Кюстендил

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Harka » Чет Фев 17, 2022 1:04 pm

Благодаря на включилите се.

Правя още едно важно уточнение, което съм пропуснал в първия пост: идеята не е създаването на комерсиален продукт, нова марка и т.н. Идеята е на първо място конструирането на рамката и след това поръчката и на подизпълнител (примерно фирма, която се занимава с производство на рамки) в бройки, съобразени с това колко хора искат да си я купят. Ще струва колкото обяви фирмата подизпълнител, без някой от участващите в проекта да има някаква печалба от това. Това съвсем не означава задължително обаче, че рамката ще е по-евтина от някой комерсиален еквивалент. Т.е. нямайте очаквания, че само защото няма да има търговска надценка, ще е автоматично х% по-евтино от някоя рамка на пазара.
Аватар
Harka
 
Мнения: 3078
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Окт 18, 2003 11:56 am
Местоположение: Bulgaria

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Boyan1984 » Чет Фев 17, 2022 1:05 pm

Ясно де, все пак се надявам и на твърдак :) :beer:
Let's fucking DIE!
Boyan1984
 
Мнения: 2420
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Мар 29, 2010 12:33 pm
Местоположение: Кюстендил

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pascoff » Чет Фев 17, 2022 1:40 pm

Зарибен съм :) Макар, че в момента има всичко, което би търсил един байкър, може пък да си намерим проблеми, които да оправдаят създаването на нова/несъществуваща рамка. Нека видим.

Може би един от основните въпрос в началото е - какво би било колелоТО, което искате да карате, предполагайки, че може да имате само едно колело. Има ли вече такова или не?
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff
 
Мнения: 864
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Окт 25, 2002 10:56 pm
Местоположение: Bulgaria

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот thechosen » Чет Фев 17, 2022 2:30 pm

Аз съм IT специалист и нямам опит в проектирането, но ще следя темата с интерес и ще помагам с каквото мога.
thechosen
 
Мнения: 235
Рейтинг: 1875
Регистриран на: Чет Май 29, 2003 3:49 pm

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pcconsult » Чет Фев 17, 2022 3:10 pm

Имам малък опит с проектирането на нестандартни рамки (само една тема във форума) и вадя що годе кадърни PDF чертежи в мащаб 1:1 та ме брой и мене.
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Аватар
pcconsult
 
Мнения: 550
Рейтинг: 1227
Регистриран на: Сря Май 21, 2008 9:44 pm
Местоположение: София

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Harka » Чет Фев 17, 2022 6:58 pm

Техническата дискусия за това какво, що ще е колелото засега ще я оставим извън тази тема. Ще поизчакаме още малко време хората да помислят и да видят темата. Призовавам и тези, които нямат възможност да се включат директно в проекта, но биха имали интерес към такава рамка, също да си кажат мнението.

Иначе стъпките биха били горе-долу следните:

1. Определяне на стила, за който ще е предназначена рамката (тук изборът като че ли изглежда малко предопределен, но все пак ще го обсъдим).
2. Събиране на всички изисквания (requirements), които някой би могъл или би искал да има в една рамка.
3. Правене на рисърч на пазара и какво се предлага в момента.
4. Събиране на проблемите, които хората виждат в една рамка (примерно по окачването, лагеруването, окабеляването, теглото, цената и т.н.)
5. Дефиниране на това какво е най-важно за нас в една рамка и къде сме готови да направим компромис.
6. Определяне на цолажа на колелата.
7. Определяне на хода на задницата.
8. Определяне на материала на рамката.
9. Определяне на технологията, по която да се изработи.
10. Пресмятане на кинематиката и определяне на вида на окачването.
11. Определяне на геометрията на рамката.
12. Нахвърляне на първите скици как ще изглежда.
13. Правене на първите 3Д модели и обсъждането им.
14. Доизкусуряване на окачване/геометрия.
15. Много би ми се искало да имаме поне един прототип, с който да тестваме различни неща.
16. И т.н.
17. И т.н.

Това съвсем грубо и на прима виста нахвърляни възможните първи стъпки.
Всички те ще са в отделни теми като предлагам да се създаде дори и отделен под-форум, за да не се мешат с останалите. Когато се вземе решение за нещо, се кара нататък.
Аватар
Harka
 
Мнения: 3078
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Окт 18, 2003 11:56 am
Местоположение: Bulgaria

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот ВелоВело » Чет Фев 17, 2022 7:16 pm

Ако я протакате твърде много ще загубите интереса който и без това е малко, така че въобще не е за чакане работата.
Действайте стегнато и публикувайте успеха регулярно някъде отделно за да поддържате интереса и да намирате нов такъв.

Иначе като проблем виждам ако не се заложи на един сет за всичко и оставите всеки да си поръчва каквото му харесва на него. Заложете нещо доказано и работещо и който не му харесва да се оправя.
Аватар
ВелоВело
 
Мнения: 128
Рейтинг: 1246
Регистриран на: Чет Фев 04, 2021 8:43 pm

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pcconsult » Чет Фев 17, 2022 9:37 pm

По точка 1 - много по лесно е да е боен твърдак. Меките рамки искат много повече от едно просто тестване, а идеята все пак е прототипа да става за каране. Също така не сме еднакви... трябва да се помисли поне за два размера - нещо като M и L (например). Лесно мога да ги задам в програмата и да избълвам желаните чертежи.

Понеже Harka е един от най-активните членове на форума, то моля напиши си предпочитанията по точките 1,3,4,5,6,7 и 8 (от точка 7 виждам, че те интересува мека рамка - ок) - покажи ми някоя, към която имаш интерес, на която задното окачване те устройва и какво да променя в нея? За мене са важни твоите габарити: височина, килограми, дължина на крака ти (от земята до чатала) за да мога да ги задам в програмата.

Правя чертеж - описвате какво да променя в него - правя нов - пак правим промени, докато изчистим всички проблеми.
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Аватар
pcconsult
 
Мнения: 550
Рейтинг: 1227
Регистриран на: Сря Май 21, 2008 9:44 pm
Местоположение: София

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Lucky Loser » Пет Фев 18, 2022 10:07 am

Harka написа:Всички те ще са в отделни теми като предлагам да се създаде дори и отделен под-форум, за да не се мешат с останалите.

Добра идея, най-малкото ще се намира по-лесно :)
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser
 
Мнения: 1854
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Фев 21, 2013 8:35 pm

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pcconsult » Пет Фев 18, 2022 2:41 pm

Тази сутрин ей така да не губя тренинг направих безплатен чертеж за една рамка за един съфорумник. Ха да видим дали ще познаете за кой? А даже още не сме обсъждали с него от какъв материал ще иска да я прави. Имаше бая ревизии, малко, но важни уточнявания, без които не може и по негово желание слагам тук връзка към суровия чертеж за обсъждане:
https://custom-titanium-bikes.com/images/Boyan1984/1637012896800-6.pdf
Размера на гумите, вилката, дропъра, средното и геометрията са одобрени от него вече. :beer:
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Аватар
pcconsult
 
Мнения: 550
Рейтинг: 1227
Регистриран на: Сря Май 21, 2008 9:44 pm
Местоположение: София

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Yash » Пет Фев 18, 2022 2:55 pm

pcconsult написа:Тази сутрин ей така да не губя тренинг направих безплатен чертеж за една рамка за един съфорумник. Ха да видим дали ще познаете за кой?

https://custom-titanium-bikes.com/images/Boyan1984/1637012896800-6.pdf
:rofl:

Предлагам да не оспамваме излишно темата. ;)

По темата:
Освен с морална подкрепа и, евентуално, с някой и друг провокиращ въпрос, колкото да се даде тема за размисъл, мисля, че не бих могъл много да съм от полза.
Ще следя с интерес, пък ако има с какво да помогна, ще се включвам.
Аватар
Yash
 
Мнения: 785
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пет Юли 19, 2013 7:24 pm

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Harka » Пет Фев 18, 2022 3:02 pm

ВелоВело написа:Ако я протакате твърде много ще загубите интереса който и без това е малко, така че въобще не е за чакане работата.
Действайте стегнато и публикувайте успеха регулярно някъде отделно за да поддържате интереса и да намирате нов такъв.

Всичко това е вярно, но тук говорим за хоби проект в свободното време на хората. Разбира се, че прогресът ще се документира и публикува, но да държим активен интерес и да поставяме под напрежение хората да вършат работа за това - аз лично не си го представям да е част от "длъжностната" ни характеристика. :) Ако няма интерес, значи няма интерес.

@pcconsult:

Идеята не е да е "лесно". Аз лично имам нулев интерес от разработването на твърдак, защото на мен този тип рамка спря да ми е интересна 2004-та година, когато си купих първата мекица. Така че ако проектът завие в тази посока - аз съм аут.
Аватар
Harka
 
Мнения: 3078
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Окт 18, 2003 11:56 am
Местоположение: Bulgaria

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Yash » Пет Фев 18, 2022 3:10 pm

Harka написа:
@pcconsult:

Идеята не е да е "лесно". Аз лично имам нулев интерес от разработването на твърдак, защото на мен този тип рамка спря да ми е интересна 2004-та година, когато си купих първата мекица. Така че ако проектът завие в тази посока - аз съм аут.

И аз да добавя.
"Бойни твърдаци" има достатъчно на пазара. И няма какво ново и различно да предложим като разработка.
Идеята, като цяло, е рамка, която да предложи нещо, което, в голяма степен, не съществува до момента. И, мисля, още в началото се уточни, че ще е с окачване.
Аватар
Yash
 
Мнения: 785
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пет Юли 19, 2013 7:24 pm

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pcconsult » Пет Фев 18, 2022 3:43 pm

До тук никакви конкретни изисквания към мекица, а твърдака веднага го изкритукувахте. Писах по горе - кажете какво желаете и всички просто си траете. Толкова ли е трудно?
Това харесва ли Ви:
Изображение
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Аватар
pcconsult
 
Мнения: 550
Рейтинг: 1227
Регистриран на: Сря Май 21, 2008 9:44 pm
Местоположение: София

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pascoff » Пет Фев 18, 2022 3:59 pm

pcconsult написа:До тук никакви конкретни изисквания към мекица, а твърдака веднага го изкритукувахте. Писах по горе - кажете какво желаете и всички просто си траете. Толкова ли е трудно?
Това харесва ли Ви:


Чудно е! Взимам го :)

Ти май не прочете темата. Никой (все още) не търси нищо и не пита дали може да се направи или не. Не критикуваме твърдака, той изобщо дори не е по темата. Ето казвам какво искам - да отговориш на точка 1.
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff
 
Мнения: 864
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Окт 25, 2002 10:56 pm
Местоположение: Bulgaria

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pcconsult » Пет Фев 18, 2022 4:07 pm

pascoff написа:Ти май не прочете темата. Никой (все още) не търси нищо и не пита дали може да се направи или не. Не критикуваме твърдака, той изобщо дори не е по темата. Ето казвам какво искам - да отговориш на точка 1.

Аз из гората и планината не карам засега. За мене моето колело е достатъчно. Може би желаете ендуро машина, щом това се хареса? Който е за ЕНДУРО да пише! Готово - това ли е отговора на точка 1?
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Аватар
pcconsult
 
Мнения: 550
Рейтинг: 1227
Регистриран на: Сря Май 21, 2008 9:44 pm
Местоположение: София

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pascoff » Пет Фев 18, 2022 4:21 pm

pcconsult написа:
pascoff написа:Ти май не прочете темата. Никой (все още) не търси нищо и не пита дали може да се направи или не. Не критикуваме твърдака, той изобщо дори не е по темата. Ето казвам какво искам - да отговориш на точка 1.

Аз из гората и планината не карам засега. За мене моето колело е достатъчно. Може би желаете ендуро машина, щом това се хареса? Който е за ЕНДУРО да пише! Готово - това ли е отговора на точка 1?


Точно така. Щом имаш колело, което ти харесва и не би искал нищо повече - чудесно. Аз съм наред сега:

1. Бих желал колело с окачване (без да определям по сегашните дефиниции дали е ендуро, трейл, даункънтри и тн.) Има някои неща, които ме дразнят в сегашната индустрия, демек има мегдан за нещо различно и несъществуващо.
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff
 
Мнения: 864
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Окт 25, 2002 10:56 pm
Местоположение: Bulgaria

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pcconsult » Пет Фев 18, 2022 4:31 pm

pascoff написа:
pcconsult написа:
pascoff написа:Ти май не прочете темата. Никой (все още) не търси нищо и не пита дали може да се направи или не. Не критикуваме твърдака, той изобщо дори не е по темата. Ето казвам какво искам - да отговориш на точка 1.

Аз из гората и планината не карам засега. За мене моето колело е достатъчно. Може би желаете ендуро машина, щом това се хареса? Който е за ЕНДУРО да пише! Готово - това ли е отговора на точка 1?


Точно така. Щом имаш колело, което ти харесва и не би искал нищо повече - чудесно. Аз съм наред сега:

1. Бих желал колело с окачване (без да определям по сегашните дефиниции дали е ендуро, трейл, даункънтри и тн.) Има някои неща, които ме дразнят в сегашната индустрия, демек има мегдан за нещо различно и несъществуващо.

Е хайде стигнете до конкретните отговори де. Харесва ми това и това колело, но не ми харесва това в него и искам това да бъде променено.
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Аватар
pcconsult
 
Мнения: 550
Рейтинг: 1227
Регистриран на: Сря Май 21, 2008 9:44 pm
Местоположение: София

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Lucky Loser » Пет Фев 18, 2022 5:08 pm

:offtopic:
Колега, пресилваш нещата, даваш някакъв излишен зор все едно нещата ще се решат днес и утре колелото ще е пуснато в завода.

Успокой се малко! Човекът най-горе каза година и половина-две.. евентуално. Ти направи един велосипед и вече на всяка :deal: меродия.

Нужен ли е излишен спам ?
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser
 
Мнения: 1854
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Фев 21, 2013 8:35 pm

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Drunken MadLoud » Пет Фев 18, 2022 8:41 pm

Подкрепям идеята на цялата тема...макар и да не мога да съм от полза, защото най общо казано нямам кой знае колко много опит с "мекиците". Да, привърженик съм на "твърдаците" колкото и старомодно да звучи. "Бойни" твърдаци за мен лично е доста остаряло определение. Спомена се на няколко пъти, че проектирането на "твърда" рамка е далеч по-лесно от проектирането на "мека" такава. Не съм съгласен. Проектирането на каквато и да била рамка, "твърда" или "мека"...за мен е въпрос на много мисъл, тествания и прототипи преди финалния продукт. На чертежи, хартия, симулации и т.н...всичко може да изглежда чудесно...но не и до момента, в който се покара финалния резултат/рамка. Много от вас със сигурност са наясно с това, и най-вече адресирам мнението си към "pcconsult", защото наистина почва да прекалява със това "проектиране" на рамки. Софтуера не върши цялата работа...а дори и не си стъпвал в планините с колелото си. В "MTB-BG" форума сме...ако не греша?! Имаш нулев опит с проектирането на рамки, колела...или каквото и да било свързано с тях. Софтуера не е всичко, и тук идеята е не "харесай си нещо" било то от каталог или не, а по скоро да се създаде нещо уникално, работещо добре и което се изисква, но го няма на пазара за момента. Надявам се аз самия да съм разбрал правилно идеята. Не искам да съм рязък или да нападам който и да било, но почва да ми писва от реклами за "проектиране на рамки" във всевъзможни теми. Извинявам се предварително, и нямам проблем с минусите. :D
...между другото бачкам и на CNC, ако мога все пак да помогна с нещо. :beer:
Аватар
Drunken MadLoud
 
Мнения: 370
Рейтинг: 1840
Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 8:47 pm

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Harka » Съб Фев 19, 2022 3:06 am

Drunken MadLoud написа:Надявам се аз самия да съм разбрал правилно идеята.

Абсолютно правилно си разбрал темата!

@pcconsult:

Аз също те призовавам да се укротиш малко, защото генерира вече доста офтопик. Разбрахме вече, че имаш интерес и още с първия пост. И да, да зададеш няколко размера в една програма не е проектиране.

@Всички:

Тези дни ще прозвъня няколко човека, които вече не са особено активни във форума, но може и да проявят интерес. Не е нужно да сме 1000 човека, но е важно да имаме поне 2-3 човека, които са супер навътре в някои неща.
Аватар
Harka
 
Мнения: 3078
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Окт 18, 2003 11:56 am
Местоположение: Bulgaria

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот pcconsult » Нед Фев 20, 2022 1:59 am

Нещо почвам да губя интерес. Много критика, без никакви конкретни предложения. Който има желание за чертеж да ми пише едно ЛС. Отписал съм се от темата. Мисля дали да не се отпиша и от целия форум щото почнах много лично да ги приемам критиките, засягам се и ми се отразява доста зле на настроението.
Правя чертежи за рамки. Вижте ми сайта.
Аватар
pcconsult
 
Мнения: 550
Рейтинг: 1227
Регистриран на: Сря Май 21, 2008 9:44 pm
Местоположение: София

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Drunken MadLoud » Нед Фев 20, 2022 5:18 pm

pcconsult написа:Нещо почвам да губя интерес. Много критика, без никакви конкретни предложения. Който има желание за чертеж да ми пише едно ЛС. Отписал съм се от темата. Мисля дали да не се отпиша и от целия форум щото почнах много лично да ги приемам критиките, засягам се и ми се отразява доста зле на настроението.

Убеден съм, че никой няма нищо лично спрямо теб (включително и аз), но според мен проблема е в натрапчивия и прекалено настъпателен подход за начинанието ти свързано с "проектиране" на рамки. "Една птица, ято не прави". Поръчал си една рамка за изработка, но това не означава че си наясно с целия процес свързан с проектирането на подобно нещо. Достатъчно интелигентен човек си, за да разбереш и знаеш, че дори огромни компании с дългогодишен опит в този бранш, които разполагат с ресурсите за прототипи и тествания, отнасят критики за определена рамка която са произвели, и се стремят да поправят грешките си със следващият модел. Защо мислиш, че имаш повече опит? Бъди готов да отнесеш и критики освен добри думи и отзиви. Според мен това е част от цялата работа, особено когато непрекъснато рекламираш продукта или начинанието си. Бъди малко по търпелив, тук не са се събрали само хора които "ядат доматите, барабар с колците", има достатъчно хора от които и ти може да научиш нещо. Проектирането и чертаенето са съвсем различни неща...дори и в бранша, в който работя аз. Въпроса (поне) според моята компетенция е не само в числата, а и много тествания, кинематика (при "мекиците"), изтънявания на тръби и по какъв начин където е нужно, профили и диаметри на тръбите, избор на материали и техните плюсове и минуси, подсилки или не, окабелявания, предназначение на рамката...и куп други които няма нужда да изброявам, за което се съмнявам да имаш опита, а вероятно и не взимаш предвид. Аз самия не съм произвел или поръчвал рамка, защото нито имам нужните финанси, нито мисля че имам нужните знания и опит (макар и да чета и да се интересувам немалко), за да поръчам нещо което не съм убеден, че би се получило и би ми харесало като краен резултат. Тук визията е, на по скоро заден план ако искаш нещо добро и работещо добре, така че не се гони само визия и числа, защото примерно е такава тенденцията. Опитвам се да ти обясня което мога от "моята камбанария" и какви са моите лични разбирания, без да те засягам или критикувам...възможно е и да не съм прав разбира се. Избора да напуснеш тази тема или форум си е лично твой. Аз уважавам това че си допринесъл за софтуера свързан с чертаенето на рамки и би могъл да си от полза в някакъв момент за въпросното начинание, но отново казвам че "проектиране" и изготвяне на чертеж са съвсем различни неща, а и подобно нещо не се случва в рамките на седмица или две. :beer:
Аватар
Drunken MadLoud
 
Мнения: 370
Рейтинг: 1840
Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 8:47 pm

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот Harka » Пон Фев 21, 2022 7:45 pm

Почват лека полека да се събират желаещи. zero knowledge също ще се включи и ще удари още едно рамо по отношение на кинематиката, окачването и геометрията. За който не го познава - един от най-добрите спускачи от близкото минало, с доста познания. jayblack би трябвало да го познава. Ще говоря с още няколко от по-сериозните карачи и мисля, че в следващите дни ще можем официално да стартираме. Stay tuned. :)
Аватар
Harka
 
Мнения: 3078
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Окт 18, 2003 11:56 am
Местоположение: Bulgaria

Re: mtb-bg Колелото

Мнениеот jayblack » Пон Фев 21, 2022 10:23 pm

Harka написа:Почват лека полека да се събират желаещи. zero knowledge също ще се включи и ще удари още едно рамо по отношение на кинематиката, окачването и геометрията. За който не го познава - един от най-добрите спускачи от близкото минало, с доста познания. jayblack би трябвало да го познава. Ще говоря с още няколко от по-сериозните карачи и мисля, че в следващите дни ще можем официално да стартираме. Stay tuned. :)


:agree: с Калин се знаем, ако трябваше да възложа на някой да ми проектира колело - то това бил той.
Към заинтересованите имам въпрос - longer slacker или Lee McCormack's RAD concept линк 1 линк 2

Двете идеологии са коренно различни и искам да разбера какви са нагласите. Благодаря!
Pinkbike написа:... fork that is as sensitive as an emo teenager kid.
Аватар
jayblack
 
Мнения: 510
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Яну 09, 2008 3:09 pm
Местоположение: Пловдив

Следваща

Назад към Проект MTB-BG байк

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта