Мнения за Cross Legend/Travel Trekking колела

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Мнения за Cross Legend/Travel Trekking колела

Мнениеот couchpotato » Пет Сеп 26, 2025 12:35 pm

Здравейте, ориентирал съм се към два модела на Cross трекинг колела. Ако някой има опит или мнение по тях, ще се радвам да сподели!

LEGEND: https://www.ozone.bg/product/mazhki-vel ... nd-28-sin/
TRAVEL: https://www.ozone.bg/product/mazhki-vel ... an-28-siv/

10 години Cross GRX8 ми служеше чудесно, докато не ми го откраднаха. Сега се ориентирам повече към асфалтови и тук-там някой по разбит селски път.

Благодаря,
couchpotato

Рейтинг: 1230

Re: Мнения за Cross Legend/Travel Trekking колела

Мнениеот motomarzel » Пет Сеп 26, 2025 1:43 pm

Основната разлика е в скоростната система - едниния е с 9, а другигия с 8 скоростна касета. За това, за което са предназначени няма кой-знае каква разлика. При 9-скоростната система (Legend), курбела е със сменяеми плочи, но цената на 8-скоростния курбел е толкова ниска (~35лв), че е съизмерима с това да смениш само плоча, в случай че ги износиш.
Хубаво е, че велосипедите са с динамо главини и съответните светлини. Като цяло прилични велосипеди, който и да избереш няма да сгрешиш.
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilzet » Пет Сеп 26, 2025 9:24 pm

Ако се ориентираш към Radon от bike-discount, ще останеш много по-доволен.
Вместо аливио, получаваш деоре, вместо кларкс-шимано, вместо еди колко си получаваш 3х10 и т.н. Всичко това преди 10м ми излезе под 1400 с доставката
evilzet

Мнениеот couchpotato » Съб Сеп 27, 2025 11:56 am

evilzet написа:Ако се ориентираш към Radon от bike-discount, ще останеш много по-доволен.
Вместо аливио, получаваш деоре, вместо кларкс-шимано, вместо еди колко си получаваш 3х10 и т.н. Всичко това преди 10м ми излезе под 1400 с доставката

Не се спрях на Radon просто тъй като видях че максималната им товароносимост с колелото е 120-130 кг а аз съм вече около 130, но разгледам по подробно, благодаря!
couchpotato

Мнениеот couchpotato » Съб Сеп 27, 2025 11:57 am

motomarzel написа:Основната разлика е в скоростната система - едниния е с 9, а другигия с 8 скоростна касета. За това, за което са предназначени няма кой-знае каква разлика. При 9-скоростната система (Legend), курбела е със сменяеми плочи, но цената на 8-скоростния курбел е толкова ниска (~35лв), че е съизмерима с това да смениш само плоча, в случай че ги износиш.
Хубаво е, че велосипедите са с динамо главини и съответните светлини. Като цяло прилични велосипеди, който и да избереш няма да сгрешиш.

Благодаря за съвета!
couchpotato

Мнениеот motomarzel » Пон Сеп 29, 2025 8:45 am

couchpotato написа:
evilzet написа:Ако се ориентираш към Radon от bike-discount, ще останеш много по-доволен.

Не се спрях на Radon просто тъй като видях че максималната им товароносимост с колелото е 120-130 кг а аз съм вече около 130, но разгледам по подробно, благодаря!

А защо мислиш, че велосипедите на Cross са с по-голяма товароносимост?
За твоето тегло трябва да търсиш по-специален велосипед. С по-здрава рамка и най-вече с по-здрави капли, седалка, педали и кормило.

От друга страна Cross явно разпродават клиентски бранд Creon и има хубави велосипеди на много добра цена...

https://velosiped.bg/velosipedi/gradski ... nt-28.html - 3x10 с заден дерайльор XT, въздушна вилка (може да за напомпа за твоите килограми)

Чуй се най-добре по телефона с тях и попитай каква е товароносимостта на велосипеда. Попитай и дали могат да ти заменят каплите с такива с по-здрави шини (примерно с техния профил X6 или X18) или просто си купи отделно само по-здрави шини и 13G спици и пренаплети каплите, с които идва велосипеда с тях. За предпочитане е каплите да са с 36 спици.

Имат задна капла със същата главина и X6 профил (но не е с 13G спици и е с 32 отвора):
https://velosiped.bg/catalog/product/vi ... egory/1843
Аватар
motomarzel

Мнениеот couchpotato » Пон Сеп 29, 2025 11:41 am

motomarzel написа:
couchpotato написа:

А защо мислиш, че велосипедите на Cross са с по-голяма товароносимост?
За твоето тегло трябва да търсиш по-специален велосипед. С по-здрава рамка и най-вече с по-здрави капли, седалка, педали и кормило.

От друга страна Cross явно разпродават клиентски бранд Creon и има хубави велосипеди на много добра цена...

https://velosiped.bg/velosipedi/gradski ... nt-28.html - 3x10 с заден дерайльор XT, въздушна вилка (може да за напомпа за твоите килограми)

Чуй се най-добре по телефона с тях и попитай каква е товароносимостта на велосипеда. Попитай и дали могат да ти заменят каплите с такива с по-здрави шини (примерно с техния профил X6 или X18) или просто си купи отделно само по-здрави шини и 13G спици и пренаплети каплите, с които идва велосипеда с тях. За предпочитане е каплите да са с 36 спици.

Имат задна капла със същата главина и X6 профил (но не е с 13G спици и е с 32 отвора):
https://velosiped.bg/catalog/product/vi ... egory/1843

Най вероятно доверието ми в марката е от опита ми с Cross GrX 8, а иначе в Bike Center ми спомена човекът че рамките им издържали 160 кг, колко е вярно това не знам.

В интерес на истината промених мнението си от Legend/Travel, именно защото попаднах на Creon - единият модел който ми пратихте, Trail 6 а другият е Quest: https://velosiped.bg/creon-quest-db-gent-28.html

Quest идва с въпросните калпи X6, но малко по тънки гуми които мога да сменя за 47-622 в някакъв момент. Trail гледам единствено заради въздушната вилка, но по тънката задна част на рамката не ми вдъхва много доверие.

Имайки предвид че в близките няколко месеца смятам да дръпна с 10 кг назад, заслужава ли си въздушната вилка при Trail, в сравнение с останалите компоненти на Quest? Плюс виждам че вилката на Quest се заключва, функция която бих ползвал по гладки пътища.
couchpotato

Мнениеот motomarzel » Пон Сеп 29, 2025 1:44 pm

Това, което мен ме притеснява при Quest е диаметъра на колчето на седалката - 27,2мм, за твоето тегло е по-добре по-големия диаметър при Trail - 31.6мм. Въздушната вилка е предимство без значение от теглото ти.
Аватар
motomarzel

Назад към Други видове колоездене