evilzet написа:Така, като си пишете и ме подсетихте че на 28г.ми Скот още не съм сменял брони( усещам, че вече не е както беше). Ясно, че съм в едната крайност, но пък и всяка година е малко изхвърляция.
Те и дръжките( сега се казват грипове) му са оригинални , а е на ~ 20к + км.
И аз имам шосеен велосипед от 80-те, който по всяка вероятност можеше още да си кара с оригиналните жила и брони...
Ако караш редовно в планината (прашна среда+кал), особенно при по-старите велосипеди, при които бронята е прекъсната на няколко места (уж за да се спести тегло и да се намали съпротивлението), има вероятност да се наложи подмяна дори по-рано. Ако караш по-рядко, основно в града, по терени без прахоляк, само в хубаво време и не миеш велосипеда, може и повече от 28 години да не ти се наложи да подменяш жила и брони.
Като съпоставка - сериозно каращите (състезатели) навъртат въпросните 20000км за 1,5-2 години. При теб математиката показва ~715км на година или по-малко от 14км на седмица, като по всяка вероятност повечето от тях са в градска среда, в хубаво време - не е невъзможно да си кара с оригиналните жила и брони, но със сигурност няма да превключва добре.
За гриповете има 3 основни фактора, оказващи влияние на износването им - механично износване от прах полепнала по ръцете и/или ръкавиците, деградация от UV лъчи (+озон), деградация от потта и кожните мазнини.
Ако се карат в среда без прах, ако ръцете ти не се потят (караш лежерно в града), велосипеда стои на тъмно през по-голямата чат от времето, без проблем ще изкарат и повече от 28г, но със сигурност няма да предлагат сцеплението и удобството на нови грипове.