@onion: хайде малко да се сдържаме, че velco ще излезе пророк. Мен лично много ми се иска да стане хубава дискусия поне веднъж и да не излизаме от добрия тон. Между другото, без да искам да досаждам, имаш ли да коментираш нещо по въпроса с каската?
@velco: извинявай, затова написах онзи Edit, казах "твоята" в смисъл "цитираната от теб".
Прочетох статистиката по-внимателно, оттеглям въпроса си.
Нямам повече какво да кажа, щото did го е казал преди мен. Главната ми теза беше точно против механичното вадене на изводи за бъдещо развитие на ситуацията в България от статистика на ООН.
Да, знам че няма адекватна такава за България и именно затова ми се вижда странно, че все пак вадиш изводи от статистика на ООН. ООН си е ООН, но България си е България.
Не виждам как можеш да вадиш един или друг резултат. В смисъл нека изчакаме наистина появата на официална статистика за България, за да доказваме неща чрез статистики. Дотогава винаги ще има съмнения. Да не говорим за принципните проблеми на статистиката, но did ги обясни преди мен.
Само не ме разбирай погрешно, не съм против лицензния режим. Против съм наклаждането на страхове, което само по себе си може да бъде изтълкувано и като търговска маневра, но по-страшен би бил резултата от него. Примерите с щатските училища може да са изтъркан и банален аргумент, но мисля че все още важи. Ти и аз можем да имаме самоконтрол и да владеем нервите и оръжието, но ако пропагандата за носене на оръжие се пренесе в училищата, какъв ще е ефекта според теб?
Това може и да се отнесе към споменатите от теб "драми" или както там ги нарече, но драми или не, един ученик в пищов в джоба е доста trigger-happy явление (особено като вкараме и CounterStrike в уравнението), не мислиш ли?
Вкарвам аргумента с училищата, щото децата са лакмус за всички "нововъведения" като масовото носене на оръжие и трудно могат да се предпазят от такава пропаганда, особено ако зад нея стоят оръжейните търговци. Тоя аспект отчитаме ли го?
Говоря за пропаганда от типа "пищов за спокойствие".