1/7(вр.Ком-->н.Емине)

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

1/7(вр.Ком-->н.Емине)

Мнениеот Rag » Нед Апр 25, 2004 4:10 am

Здравейте всички!
Много се двоумях дали да не пусна тази тема в секцията "други", тъй като е по-скоро подготовка за мероприятие, но все пак реших, че ще е най-удачно тук. След това се подвоумих дали не e твърде рано да я post-вам - след това се сетих, че от близо 1 месец само това ми е в главата. Стига встъпление, минавам на сериозната част:
Преходът, както стана ясно е от връх Ком до нос Емине. Това са повечеот 600км по билото на Стара планина. Ще бъдем двама души, просто други ентусиазирани сред моите приятели/познати няма. И двамата сме на възраст 21 години.
1.Организацията на времето. Засега датата на тръгване се върти около 25 юли(тогава ще са приключили сесиите, ако няма инциденти...:D)Предварителният план е да го минем за около 14-18 дни.
2. [/color]Прогнозата за времето. В сайта на този маршрут
(http://www.geocities.com/the_bulgarian_ ... _Emine.htm)
пише че най-благоприятната прогноза за този преход е от 15 юли до 15 август. Последните дни преди тръгването едно от основните ни занимание ще е гледане на дългосрочни прогнози:)...
3.[/color]Екипировката. Ей са тука вече почнаха проблемите:D:8D::I
А. Колела. Колелото ми е Sprint Аppolo Deore(ако всичко върви добре, скоро ще е с рамка Drag Climber). Тежестта му е приемлива(13-14кг), а и съм свикнал с нея вече. Предната му главина е много зле, но след като се порових из форума стигнах до извода, че най-добре ще е да си взема Deore lx за около 60лв. Каплите ми са Crosser XRP lite с по 24 спици Vuelta XRP extra lite:xx(:... Гумите ми са Kenda 26x1.95. Посъветвайте ме какви да си взема - ако трябва смяна на капли, спици и най-вече гуми. Четох преди малко в една тема за една гума на Nokian със сложно име (базобеана или нещо подобно) и мисля да се окомплектовам с 2 такива. Съветите са добре дошли за всеки един от компонентите, защото аз всъщност не разбирам много:). А и да не стане накрая:B):. Все пак бюджета ми е ограничен - да е нещо в ценовия клас на колелото... :) Педалите ми дойдоха заедно с колелото - виждал съм ги в Дон Кихот за 9 лв - нищо особено не са, но съм ги разпробил и съм сложил по 6 винтчета от всяка страна - нямам фотоапарат, иначе бих ви постнал какво е станало. Не съм забелязал това да им е променило здравината, но със сигурност сцеплението е No1.:) Почти сигурно до тогава ще съм ги сменил с това
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... cts_id=467
или с това
http://www.bas-bg.com/bike/bike_index.p ... etails=137
Вилката за съжаление няма да успея да сменя - няма как да отделя толкова пари(в момента е някакъв zoom на пружина). Спирачките ми са или Acera, или Alivio - огледах ги, но не можах да намеря номера, за да съм сигурен. А те доста си приличат на външен вид (поне на снимките в screambikes).
Б. Дрехи/раници/чантички/палатки. Разгледах подробно каталозите на стената онлайн и открих, че дрехите за планина за доооста скъпи..:) При всички положения, смятам да си купя панталоните за 62лв(Панталон - Планински - ФайнТекс - Мило (България)) и някакви по-сериозни обувки - тук наистина ще имам нужда от съвета ви, защото имам само едни dakstein-ки, които може би не са най-удачният избор. Ръкавици - имам едни Dragomir FR и едни нормални зимни ръкавици за 5 лв от Илиенци. Смятам да нося резервни само чорапи и боксерки - ще позамириша на пор, но какво да се прави... Дали има възможност по хижите да се пере и суши? С Ариел?:)[:p] Ако тук имате някакви предложения и забележки - моля кажете ги задължително! Раница - отново голям проблем. По принцип сега ползвам една войнишка мешка, с която са отслужили 2-ма души(живи и здрави и аз ще отслужа с нея един ден..) но за този преход ще се наложи да си взема раница.. В стената(не че това място е единственото на света - просто само там видях онлайн такива продукти, иначе дори не съм я посещавал...) продават предимно Deuter, Ferrino и Ташев. Аз искам раницата, която си взема ем да има нужните за резервоар аксесоари, ем да е идеална за този преход, ем да не е твърде голяма, за да я ползвам и след това, когато си правя двудневни карания в околностите на София. И да е възможно най-евтина, разбира се.:) Колкото до чантичката около кръста - имам си такава от Илиенци за 2лв, която е на 1 сезон и ми върши перфектна работа, с две отделения.Палатка - има няколко участъка от маршрута, на които ще се наложи да ползваме такава - няма хижи... Засега се двоумя между Shelter(155лв) и apollo(135лв) на Jamet. Отново от оналайн магазина на Стената:D... Нарочно не написах спални чували - наистина се надявам поне това да не се наложи да купя - кажете си мнението - дали има шанс да мина без тях, без да си докарам някоя пневмония... Дъждобрани - тук поне е лесно - 10 лв/бр.
3.Инструменти/резервни части. Е тук вече наистина нямам представа какво да НЕ взема..:) Шестограми + инструменти за разглабяне на главините. А гидоре? А за натягане на спиците? Истината е, че досега не ми се е налагало да правя нещо "интересно" на колелото в планината - имал съм само "спукана гума" инциденти, затова въобще не ми ражда главата какво да взема. Резервните части са ми горе-долу по ясни: по 3 вътрешни гуми на човек; по 4 чифта коладки; по 1 външна гума, малко грес, малко дробини(не са ни капсуловани лагерите:D); малко масло; може би и по 2 конуса(предни/задни)... Може би и спици - ако някоя се скъса... И тук(както и за всичко останало) съветите и критиките са добре дошли.
4.Храната. Засега идеята е да носим само шоколади/витамини + възможно най-сухата луканка. Иначе разчитаме на малко по-нормална храна в хижите по пътя. От там смятаме да си взимаме и варени яйца, но това още не е сигурно. Шоколадите ще са течни, ако има от онези социалистическите "Ежко-Бежко" в тубичка ще е иделано:D. Обсъждаше се възможността да вземем и ампули кофеин, "бонбони" и "бело", но тогава ще ни трябва и по една туба вода от 100литра:D...На ден..:8D:
5. Физическата потготовка. Това е един от най-големите проблеми. Не сме сигурни, че ще издържим психически и физически. Най-вече физически. Не че сме отпуснати, но това си е сериозно изпитание... Започнахме здраво да тренираме отскоро, предимно тичане сутрин и катерене на Монцата(с колелата). Колегата прави и набирания. Това обаче май няма да стигне. Тук също ще се радвам на съвети.
6. Ориентиране/информация/GPS. Естествено, ще имаме 2 чифта подробни карти на целия маршрут. До 1 седмица ще отидем до Картография ЕООД и ще уредим въпроса. Има издадени отделни карти само на този маршрут - дано да се продават още, защото са от '84(последно издание...). Освен това 1-2 компаса(а и 1-2 ножа, добре че се сетих). Колкото до информацията - засега знам, че като цяло маршрутът е неподходящ(но не и невъзможен) за колела. Пътечките са "кози", каменисти. Гористите местности, удобни за въртене са редки. Иначе маркировката е много добра, особено по високите части на билото. GPS - въобще не сме сигурни за наличието на такъв уред в багажа. Харесах един модел, GPS eTrex Legend - Garmin (няма да Ви казвам в кой онлайн каталог го видях...), но цената му е могъща - 500лв. В amazon.com go ima za $150 употребяван, с гаранцията на сайта. Имам и човек в Америката, който може да го донесе в края на май. Въпросът е струва ли си да дадем толкова много пари, защото ние по принцип сме бедни хора(еееех;)) и подготовката и без него ще струва 100% от финансите ни... Иначе конкретният модел може да се зарежда с карти от Mapsource, а и се продава комплект карти на България за него(72лв) - доколко са подробни - нямам никаква идея... Въобще като цяло ползването на това нещо и залагането на waypoints са ми абсолютно неясни.
****Първа помощ. Наистина се надявам, да не ни потрябва нищо такова. Смятам да взема всичко за почистване и превързване на рани + антибиотик от силните + стандартни лекарства като analgin, aspirin, fervex, но без да прекалявам.
[color=red]Заключение.[color=navy] Все пак това е само първоначалната идея за организацията на похода, която естествено има безброй несъвършенства и пропуски. Искрено се надявам с Ваша помощ да я доизкусурим, за да може преживяването да бъде максимално приятно. Бюджетът за това нещо ще е горе-долу 400-600лв за двамата общо, като искрено се надявам да се увеличи поне докъм 600-800:). Надявам се да съм засегнал всички аспекти и да съм ги подредил така, че да се четат по-лесно. Самите детайли по маршрута още не сме обсъждали, но в момента в който той е изцяло готов, веднага ще го post-на. Предварително благодаря на всички Ви.

Симеон
П.С. Таз година Ком-Емине, догодина вр.Монблан...:)
Rag
 
Мнения: 58
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Мар 24, 2004 11:29 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот TOYAGA » Нед Апр 25, 2004 9:34 am

Минавали ли сте го този маршрут ПЕША?

Ако не сте - пробвайте го тази година ПЕША... Така догодина ще имате по-малко въпроси и двоумене и ще сте наясно ДАЛИ и КАК да го минете с ВЕЛОСИПЕДИ.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот Cveti » Нед Апр 25, 2004 10:14 am

Струва ми се,че подхождате към Ком-Емине доста неподготвени,с повече ентусиазъм.Първо,не знам как ще изкарате без да носите храна-в хижите не винаги можеш да разчиташ о освен това,1 път на ден ли ще ядете??При това тежко натоварване?В източната част на планината маркировката става много неясна,което изпитах на гърба си по-миналата година.Поне един от вас познава ли пътя?Между другото,когато този марщрут се минава от организирана група,обикновено на 2 места ги чака превоз и им попълвата запасите от храна.Имате ли представа в Източна Стара планина къде ще спите и накъде ще вървите?Мен са ме учили,че едно от нещата,които си взимаш на планина,е спалния чувал-да не говорим пък за такъв преход.
May the force be with you.
Cveti
 
Мнения: 1027
Рейтинг: 1700
Регистриран на: Съб Май 31, 2003 10:28 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот MOD » Нед Апр 25, 2004 10:44 am

Горещо Ви съветвам да се вслушате в съвета на @Toyaga - тази година го минете пеш, и ако е възможно не сами, а в група с ВОДАЧ ...
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD
 
Мнения: 2011
Рейтинг: 1715
Регистриран на: Сря Авг 27, 2003 2:58 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Rag » Нед Апр 25, 2004 10:48 am

@Toyaga
Много смисъл има в думите ти, но сме решили тази година да е с колела. Рачитаме че 3-месечната подготовка ще ни улесни максимално. Никой от двамата не е минавал маршрута(само малки части от него). Догодина, като правим н.Емине-->вр.Ком ще сме без колела - инак ще ни дойде малко НАНАгоре..:)
@Cveti
Като направим примерно разграфяване на маршрута и решим какви ще ни бъдат дневните преходи, ще решим и кога да звъннем на хижите, защото голяма част от тях работят само ако са предупредени. [color=red]Презареждане [/color] е предвидено, но забравих да го напиша - ще се случи в [b]хижа Левски[/b](приятелките ще ни чакат там с каквото решим)
Искам да ви кажа отново, че ние НИКОГА няма да тръгнем, ако не сме сигурни в нас самите. Говорих и с Мерци, той каза че има двама приятели които са го минавали 5 пъти(3 пъти Ком-Емине и 2 пъти Емине-Ком) като тренировка за качването на вр.Монблан(качили са го, Мерци и снимки ми показа). Не че се сравнямам с тези хора - те са про..:) Разчитам обаче да почершя от тях достатъчно информация за маршрута от първа ръка, както и доста препоръки.
Забравих да спомена - преди да тръгнем колелата ще минат на профилактика... При Мерци...:D:8D:
@Cveti
П.С. Ентусиязъм има много, но няма да запълваме дупките в сценария с него(както обикновено прави голотата във филмите...)
Rag
 
Мнения: 58
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Мар 24, 2004 11:29 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот screamBoy » Нед Апр 25, 2004 11:35 am

Raq моя съвет е предимно за колелата
от една страна е абсолютно вярно че си на 2 дни пеш от каквото и да е населено място, от друга страна при такива дълги туристически преходи никой не кара като за последно
смятам че не си заслужават нито главината нито педалите за такъв бюджет
предполагам също така че недадените за чаркове пари ще свършат по-добра работа ако си ги носиш в наличност
също мисля че чувал тип мумия+навес от клони би свършил по-добра работа от палатка
във вилката не се съмнявай - колкото е по-проста, толкова и поддръжката е по-проста; няма да ти тече масло, няма да ти изпуска въздух
гуми, спици, капли - само други гуми, или Boazobeana-та, или Schwalbe BigJim - близки са по рамери и качество, Boazobeana има различни шарки за предна и задна, но на мен Schwalbe-то ми харесва повече (карал съм и двете) или Nokian Gazzalodi 2.3/някакъв Maxxis 2.3 които са по-добри но и почти двойно по-скъпи
също може да ви свърши работа тубичка спирт - за промиване, за почистване, за разпалване
и 3-те най-важни 'инструмента' - клещи, тел, парцал
ако имаш някакъв по-широк и удобен бански може би е добра идея и него да вземеш, можеш да се къпеш навсякъде и да съхнеш докато караш, но ако е от модерните (стегнати, впити) не визмай в никой случай
за обувки избора ми винаги е бил за възможно най-леките и тънки, обикновено съм с кецове или гуменки, дори да прецапам някоя река с гуменки след макс 40минути те са отново сухи, по-евтините са с твърди подметки и са с прекрасен захват, докато по-скъпите са предимно за ходене и не стават много-много за каране
някакъв крем срещу кожни раздразвания, примерно българския Здраве, макар че е в голяма кутия
моя съвет е да следваш силата си, нито TOYAGA нито Cveti ще умрат като умреш ти, нито ще съжаляват когато ти съжаляваш че не си отишъл
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy
 
Мнения: 3261
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 9:26 pm

Мнениеот Rankor » Нед Апр 25, 2004 12:34 pm

@ Rag

Momcheta, cheta i sulzi napirat v ochite mi. Moze bi zaschtoto predi 4 godini sum se vpusnal v preminavane na tozi marschrut i za moe schastie kakto i za schtastiue na sputnitzite mi sled 10 dnevno vurtene, butane, i v njakoi sluchai dori vlachene se dobrahme do n. Emine. Togava bjah na 24 i na mnenie, che nischto ne moize da mi se opune... Daa, ama Ne!
Edno neschto iskam da vi kaza, a imenno: prigotvete se za istinski [b]Ad!!![/b]
Togava bjahme 8 choveka i si spomnjam che tochno na h. Levski bjahme pochti zaginali. ( Dobre schte e priatelkite vi da vzemat sus sebe si edin sveschtenni i dvama s lopati - ne iskam da sum chernogled, no imaite v predvid kakvo vi kazvam - tova e v granitzite na schegata).
Samo po sebe si tova meropriatie e chudovischtno izpitanie. Mnogo bagaz schte vzemete, a i da ne zabravjame, che edna mnooogo goljama chast ot putja schte bude v butane.
Hizite sa nadezdni, no naistina schte trjabva da se svurzete s tjah predi da trugnete - te sa vi spasenieto inache i sveschtennika njama da e v sustojanie da vi pomogne!
Togava ne nosehme palatki, a samo spalni chovali - Bagaza besche razpredelen pomezdu ni.
Ranitzite ni bjaha po 30L. na vseki - Chetirima nosiha hranata edin nosesche instrumentite i chastite ostanalite trima noseha drehi i razni pomoschtni sredstva, koito si mislehme che schte sa polezni v planinata.
Mislja che vunschni rezervni gumi njama da vi trjabvat - togava ne susipahme nito edna, no lepenki i vutreschni e [b]ZADULZITELNO!!![/b], no znae li chovek. Gledaite da ste sus nadezni glavini, koito da izdurzat. Vsuschtnost tova koeto e otbeljazal [b]screamBoy[/b] e tochno na mjasto - imaite go v predvid!
Pomislete hubavo, namerete si pone oschte edin entusiast i togava trugnete po marschruta.
I oschte edin suvet - treniraite, treniraite katerene i preminavane prez ostri kamuni, zaschtoto vjarvai te mi ima po mnogo i ot dvete!

Zelaja vi uspeh. Dalechko sum za da se prisuedinja, no duhom schte sum s vas. Vjarvam che schte podiveete ot schtastie kogato zurnete kraibrezieto - schte si zasluzava, no vi umoljavam, presmetnete vsichko.
Ako na Levski se usumnite v silite i vuzmoznostite si ne produlzavaite.

Edva li sum bil mnogo polezen, no chuvstavh, che trjabvasche da spodelja s vas prehoda koito smjatate da predpriemete.
Iskam da otbeleza, che s nas karasche edno momiche koeto za vremeto na prehoda ne spuka guma! :) a tova e dobur znak za vas!
Uspeh;)
Best Winds!
Rankor
 
Мнения: 176
Рейтинг: 1705
Регистриран на: Чет Ное 28, 2002 4:49 pm
Местоположение: Germany

Мнениеот Rag » Нед Апр 25, 2004 7:58 pm

@ Screamboy
Мерси много човече, взимам предвид всичко, което написа и го записвам в тефтера(в буквалния смисъл). Специално за спирта - смятам да си [b]оборудвам сам една аптечка[/b], дано не пропусна нещо.:) [i]Ако не се появят още пари, няма да сменям главината[/i]. Моментът с [b]палатката отпада[/b] - преценихме, че ще е по-(ектремно:D)добре да спим в [b] спални чували[/b](от финансова гледна точка). Сега остава да си ги купим... Има [b]напредък и с раниците[/b] - смятам да си взема [b]80+15 литра на Ташев[/b]. [b]Гумите[/b] - ще вземем само една външна, за всеки случай. Въпросът който остава е за вътрешните - каква марка да са, и колко броя. Вътрешните гуми на [i]Maxxis[/i] са по 13 лв - сигурно ще са от тези, по 2 на човек + 2 резервни. Още развитие - другата седмица отиваме да си направим застраховки в планинската спасителна служба.
@Rankor
Постът ти е много полезен! Друго си е да чуеш информация от първа ръка! Нищо, не се притеснявай, че няма да си с нас - ще взема едно камъче от вр.Ком специално за теб, и когато стигна до морето, ще го хвърля от твое име. Иначе за тренирането - мерси, сега вече съм напълно наясно, че няма да се отървем лесно:8D:.
Има развитие откъм [b]храната[/b] - ще направим [b][u]план какво ще се яде всеки ден[/b][/u], всяко ядене. Ще предвидим [color=red]14 дни[/color](при лошо време, ако клечим в хижа, просто ще ядем там). Освен това ще вземем много [b]ядки за "мезе"[/b].
Rag
 
Мнения: 58
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Мар 24, 2004 11:29 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот robotec » Пон Апр 26, 2004 9:41 am

Rankor blagodarq za cennite suveti, iskam da popitam nqkolko neshta koito shte sa ni ot polza:

Za tozi marshrut znam che e mnogo vajno s kolko bagaj shte trugnesh, vie ste trugnali s 30l. ranici, gore dolu kolko kilograma bagaj ste nosili zashtoto nie mislim da si vzemem 60-70l. v koito da slojim edna palatka i po edin spalen chuval?
Suveti mi dadoha opitni planinari koito sa minavali tozi marshrut (pesha obache), i nai-vajnoto za nego e da ne trugvash s ranica nad 20kg.Az go smqtam nashiq bagaj nqkade okolo 12-15kg.

Nie sme s v-brake i se chudq kolko koladki shte izhabim?
robotec
 
Мнения: 22
Рейтинг: 1240
Регистриран на: Вто Апр 06, 2004 9:51 pm

Мнениеот Stuny » Пон Апр 26, 2004 9:57 am

опита ми с многодневни планински вело преходи не е голям , но според мен най добре багажа да е разпределен в малка(30-40л) раница и дисаги , като ако знаете какво ви очаква през деня може от сутринта да се разпредели съответно за носене или каране на байка , малко трудно се носи , а и бута колелото с 10-15кг на багажника , но пък се кара много по лесно когато са там а не на гърба
Stuny
 
Мнения: 1257
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Окт 23, 2002 8:49 am

Мнениеот oVo » Пон Апр 26, 2004 10:16 am

Да знаеш,а може би знаеш, че колкото по голяма раница имаш толкова повече неща ще се изкушиш да вземеш, от което следва че ще ти се увеличи теглото... Тъй де да не се уплашиш като тръгнеш да отлепяш раницата за първи път от земята.
И да си направите планинска застраховка!
Успех! :)
oVo
 
Мнения: 104
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Чет Окт 31, 2002 10:08 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Cveti » Пон Апр 26, 2004 10:39 am

Аз като тръгвам на поход си нося противозмийски серум-досега не ми е потрябвал и дай боже да не ми потрябва,но веднъж ще се случи да трябва и тогава е много добре да го имаш...Ако решите да си вземете,кажете,за да ви изпратя схемата,по която се бие.Представлява 2 ампули няма да ви натежи.
May the force be with you.
Cveti
 
Мнения: 1027
Рейтинг: 1700
Регистриран на: Съб Май 31, 2003 10:28 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Rag » Пон Апр 26, 2004 11:22 am

[quote="Cveti"]

Аз като тръгвам на поход си нося противозмийски серум-досега не ми е потрябвал и дай боже да не ми потрябва,но веднъж ще се случи да трябва и тогава е много добре да го имаш...Ако решите да си вземете,кажете,за да ви изпратя схемата,по която се бие.Представлява 2 ампули няма да ви натежи.
May the force be with you.
[/quote]

@Cveti
При всички положения смятаме да си вземем противоотрова, но засега въпросът е как да я съхраняваме, защотото там май има малко по-така изисквания.Иначе за каква схема става въпрос? И директно в сърцето ли се бие?:D:D:8D:
Rag
 
Мнения: 58
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Мар 24, 2004 11:29 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот TOYAGA » Пон Апр 26, 2004 11:53 am

@ Rag

Нямам никакво намерение да ви отказвам от начинанието, НО

[quote]Рачитаме че 3-месечната подготовка ще ни улесни максимално.[/quote]


Каква е тази подготовка? Какъв е най-дългия преход В ПЛАНИНА, който сте правили ЗАЕДНО с твоя приятел? Катеренето на баирЧЕ в парка и тичането НЕ СА подготовка...

[quote]Говорих и с Мерци, той каза че има двама приятели които са го минавали 5 пъти(3 пъти Ком-Емине и 2 пъти Емине-Ком) като тренировка за качването на вр.Монблан(качили са го, Мерци и снимки ми показа). Не че се сравнямам с тези хора - те са про.. Разчитам обаче да почершя от тях достатъчно информация за маршрута от първа ръка, както и доста препоръки.
Забравих да спомена - преди да тръгнем колелата ще минат на профилактика... При Мерци...[/quote]


Мерци е много добър механик, но не може да направи от скапан велосипед свестен велосипед... Може да ви даде и много добри съвети, НО НЕ съвети за планина, щото Мерци винаги си е бил и ще си остане шосейкаджия. Пичовете, качили се на Монблан, не са "про", а "про"сто много добре подготвени планинари с "про"стички велосипеди, по които "про"сто са малко нещата, подлежащи на разваляне.

[quote]Каплите ми са Crosser XRP lite с по 24 спици Vuelta XRP extra lite... Гумите ми са Kenda 26x1.95.[/quote]


Тва е истински НЕРЕМОНТОПРИГОДЕН в полеви условия SHIT. Вземете си нормални капли с нормални спици, които можете да ремонтирате из пущинаците. Гумите НЕ СТАВАТ ИЗОБЩО за подобно изпитание...

[quote]Моментът с палатката отпада - преценихме, че ще е по-(ектремно)добре да спим в спални чували[/quote]


Искам да ви видя колко екстремно ще се чувствате, тъпчейки ПОДГИЗНАЛИТЕ до дупка спални чували в раниците на края на ПЪРВАТА ДЪЖДОВНА НОЩ. Искам да ви видя и как ще спите в тях ПРЕЗ ВТОРАТА дъждовна нощ при температура под 10 градуса... Не се ебавайте с подобни идейки, щото така се МРЕ!

[quote]Има напредък и с раниците - смятам да си взема 80+15 литра на Ташев.[/quote]


Ти чуваш ли се какво говориш ?!? 95 литра раница на велосипед? Кво ше носиш в нея - неразфасовано печено ГЕРГЬОВСКО ЙЕГНЬЕ или що? Забравете за повече от 35-литрови раници, ако искате да продължавате да мърдате въобще на втория ден от прехода...

Има поне още десет пункта в които ще се издъните, съдейки по написаното досега, но не мога да ги изброявам всичките...

ОПИЧАЙТЕ СИ АКЪЛА!
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот Rag » Пон Апр 26, 2004 1:41 pm

[quote="TOYAGA"]

@ Rag




Каква е тази подготовка? Какъв е най-дългия преход В ПЛАНИНА, който сте правили ЗАЕДНО с твоя приятел? Катеренето на баирЧЕ в парка и тичането НЕ СА подготовка...[/quote]

Аз съм начинаещ планинар, но колегата е правил доста 1-2дневни изкачвания. Това не е равносилно на поход, знам, но ако бяхме сигурни в себе си, щяхме ли да пуснем тази тема? Колкото до физическата ми подготовка - наскоро се качих на Черни връх за 5 часа с 22кг мешка + Sprint-а ми. Тръгнах от Княжево и направих 2 почивки - 10 мин на Конярника и 5 минути на колче No 36. Meрси.
BTW колегата е с nick Robotec


[quote]Мерци е много добър механик, но не може да направи от скапан велосипед свестен велосипед... Може да ви даде и много добри съвети, НО НЕ съвети за планина, щото Мерци винаги си е бил и ще си остане шосейкаджия. Пичовете, качили се на Монблан, не са "про", а "про"сто много добре подготвени планинари с "про"стички велосипеди, по които "про"сто са малко нещата, подлежащи на разваляне.[/quote]

Мерци няма да ни дава никакви съвети - обеща да направи всичко възможно да уреди виждане с единия от тези, които са минавали маршрута с колела - другия ако не се лъжа е в Италия. Ако не - поне да го разпита много подробно.
[quote]Каплите ми са Crosser XRP lite с по 24 спици Vuelta XRP extra lite... Гумите ми са Kenda 26x1.95.[/quote]


[quote]Тва е истински НЕРЕМОНТОПРИГОДЕН в полеви условия SHIT. Вземете си нормални капли с нормални спици, които можете да ремонтирате из пущинаците. Гумите НЕ СТАВАТ ИЗОБЩО за подобно изпитание...[/quote]

Записвам в тефтера - аз имах подобни подозрения за тези капли... Мерси
[quote][quote]Моментът с палатката отпада - преценихме, че ще е по-(ектремно)добре да спим в спални чували[/quote]


Искам да ви видя колко екстремно ще се чувствате, тъпчейки ПОДГИЗНАЛИТЕ до дупка спални чували в раниците на края на ПЪРВАТА ДЪЖДОВНА НОЩ. Искам да ви видя и как ще спите в тях ПРЕЗ ВТОРАТА дъждовна нощ при температура под 10 градуса... Не се ебавайте с подобни идейки, щото така се МРЕ![/quote]

E, Гега, не ни взимай за чак такива бунаци/идиоти, това че няма да вземем палатка(изцяло от финансови съображения) не означава, че ще се оставим да ни вали дъжда... Ако трябва един найлон 2х2 ще вземем:D... Обещавам ти да си взема mp3-player-a и когато започне да ни вали дъжда насред билото да си пусна "Nowhere to hide" на Antiloop:D...

[quote]Ти чуваш ли се какво говориш ?!? 95 литра раница на велосипед? Кво ше носиш в нея - неразфасовано печено ГЕРГЬОВСКО или що? Забравете за повече от 35-литрови раници, ако искате да продължавате да мърдате въобще на втория ден от прехода...
[/quote]

Ами аз ще бъда с тази раница, и то или с нея или с 70+10 Вихрен, тъй като сме само двама души и няма къде да се събере багажа. Просто в две раници от по 40 литра няма достатъчно място за всичко. Единия ще бъде с по-голяма раница. Колкото до ЙЕГНЬЕ-то - ние самите ще сме като агнета там :D We are so young, so stupid, and the life is just a hell.

[quote]Има поне още десет пункта в които ще се издъните, съдейки по написаното досега, но не мога да ги изброявам всичките...[/quote]

Защо просто не ни кажеш и тези 10 пункта, а не да стоиш в позицията на "Там където вие днес росно пасете, довчера аз съм пикал":?:
Благодаря за съветите ти, наистина са ценни, въпреки че си леко заядлив:D Надявам се това да е заради малоумни наши решения, които ти избождат очите, а не заради нещо лично :D

П.С. Тоягата от памти века,
душата твърда прави мека...
Rag
 
Мнения: 58
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Мар 24, 2004 11:29 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот TOYAGA » Пон Апр 26, 2004 2:53 pm

@ Rag

Аз по принцип си звуча заядливо... Тва за 5-те часа Княжево-Черни връх звучи добре, НО въпреки това:

1. Дрехи - трябва ви БЕЛЬО! За предпочитане дишащо и бързосъхнещо - горни дрехи така или иначе ще се сетите да вземете. МИСЛЕТЕ за ЗАДНИЦИТЕ си! Осем часа с ПОТНИ ГАЩИ върху седалката = ИНФРАЧЕРВЕН възпален задник, който на следващия ден не може да ДОКОСНЕ седалка.

2. Обувки - платформите са ОК за подобно мероприятие, НО помислете за комбинацията "високи туристически обувки (Dachstein) + обикновени чорапи + 8 часа катерене/въртене". Крайният резултат е нещо, което хм... не изглежда добре, не мирише добре и не става за каране на следващия ден. Трябват ви леки, полуниски (да покриват кокалчетата) туристически обувки със солиден грайфер, некви цвички за преобуване вечер и ПОНЕ по 5 чифта (за да можете да ги перете) СПЕЦИАЛНИ чорапи (трябва да ги търсите в Стената, в магазина на Екзарх Йосиф до Халите и т.н.)

3. Ръкавици - ПОНЕ по два чифта ЛЕКИ, ПРОВЕТРИВИ ръкавици - за предпочитане с дълги пръсти.

4. Подслон - доказан вариант за двама е палатка за двама (топло), две леки шалтета (може и от алуминиевите, но ръби) и два ЛЕКИ спални чувала.

5. Раници - казах вече, над 35-литрова раница (със съответните прикачени към нея джунджурии) за мен е АБСУРД! Имайки предвид, че ще имате И неща, които ще висят/стърчат/кандилкат извън раницата, МОЖЕТЕ ДА СЕ ПРЕБИЕТЕ поради загуба на равновесие в сложен участък, ще получите СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ с кръстовете и гърбовете и ще ви се запалят задниците и дланите. Отгоре на всичкото ще претоварите велосипедите и ще берете ядове с гуми/капли/спици... "Чантичка за кръста" - хе-хе...

6. Велосипеди - тука е направо за трактат, който и при най-добро желание не мога да изпиша целия, затова само ще ви нахвърлям. С тези капли/спици вече ти казах, че ще береш ядове, вземете минимум две нови жила за спирачки (задължително да сложите стабилни бустери!), по два чифта (хубави) накладки на калпак е добре, по три вътрешни гуми (иначе само ще спирате да лепите по светло, което ще ви бави - тая работа се прави вечер), аз бих взел и по една външна, но не знам откъде ще търсите сгъваеми/как ще носите телени, поне 4 спици за смяна, ключове каквито се сетите, клещи, тел, топ дебело яко тиксо, смазка за верига, малко грес и т.н. и т.н.

7. Аптечка (аналгин, АСПИРИН, нещо за стомах/рядко щастие) и йод, йод, йод. И бинт. И топ анхерпласт с ГОЛЯМ пакет памук. И крем за мазане срещу слънце, хапещи гадини и възпалени задници/топки (можете да си вземете и пудра за гъз Penaten, хем върши и идеална работа за монтаж на гуми). Сапун!!! Самобръсначки - започва да СЪРБИ и СКУБЕ И УЖАСНО пъпчасва на третия ден пот/прах/кир! Четки/пасти за бивни! ТЕЛЕФОНИ със зарядни! Радиостанция е още по-добре, ама ще ви взриви бюджета.

8. Каски с кърпи за глава. Кърпата се връзва отдолу, каската се нахлупва отгоре - не ти духа, не те хапят (толкова) заврели се в каскатаоси, не ти тече пот в очите... Остижете се 0-1 номер преди тръгване!

9. Очила! И ВОДА! С тия тежки раници streamer-ите не са добро решение (разтоварване/пълнене с вода/товарене/пукане/късане/бало си е мамата), затова минимум по три 750 мл бутилки на калпак - една/две на рамката и по две на удобно място в раницата. Таблетки за дезинфекция на вода, в която някой най-вероятно е пикал току-що, обаче друга НЯМА.

10. Ядене! Шоколада го ограничете - не е зле, но не е и толкова добро решение, колкото ви се струва (пикаеш като луд и се обезводняваш). Наблегнете здраво на ядките и мюслито (можете да си вземете по 3-4 от големите пакети и да си ги мешате с мед и кисело мляко по хижите). За кльопачка пътем - Corny!!! Никви чорби, супи и прочие мазнотии по хижите - просто си нямате на идея как можете да се ОСЕРЕТЕ!

Последното важи и въобще за мероприятието.Обещах десет пункта - толкова и написах. Мога да продължавам и до утре, но и това би следвало да ви даде някаква представа за АДА, за който някой спомена по-горе. Ако имате още въпроси - питайте...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот axelmax » Пон Апр 26, 2004 4:58 pm

e ti napravo gi razbi ama nema losho stom sa tragna li za tam ,a inache ,kolko km e marshruta

i kak ste se vrastate predpolagam sas vlak
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax
 
Мнения: 7120
Рейтинг: 1614
Регистриран на: Сря Юли 23, 2003 9:09 pm
Местоположение: Столицата

Мнениеот Cveti » Пон Апр 26, 2004 8:10 pm

Противозмийският серум се инжектира мускулно,в бедрото,само че се поставя по схема-първо еди-колко си милиграма,след известно време еди-колко си и така,зависи и от килограмите.Погледнах,но схемата явно е останала у една моя приятелка.Ще се обадя на лекарката,която ми я написа,ще я взема от нея и ще ти я изпратя.Когато ние купувахме серума,2 ампули бяха 35 лева.Още си стоят в хладилника и са годни.Просто ги пъхнете на най-хладното място в багажа и не ги чупете.
Доколкото разбирам,никой от вас двамата не познава добре пътя.Мога да ви кажа за части от него неща,които са се стоварвали на собствената ми изтерзана глава,при това без колело.;)
Първо,имайте предвид,че на Стара планина за по-малко от 10 минути може да падне такава мъгла,че не се вижда на 2 метра-без да преувеличавам.Вземете си фенерчета,колкото по-силни,толкова по-добре.Западна Стара планина е много добре маркирана,но щом минеш оттатък връх Ботев,положението коренно се променя.Лятната маркировка хич я няма,освен ако не са я подменили миналата година.Колците са чудесна маркировка за зимата,но през лятото имат един голям недостатък-не се виждат...Между хижа Тъжа и хижа Мазалат се лутахме близо час и половина,тъй като след последния колец пътеката продължи още известно време и после свърши.Върнахме се обратно до последния колец,за да установим,че вместо по пътеката трябва да се покатериш по едни скали,после да вървиш по ръба им през клекове до коленете ти още 50-тина метра,за да мернеш в далечината следващия колец.Дори не ми се мисли как стоят нещата в Източната част на планината.Дано миналата година са се погрижили за маркировката.
Хубавото на Стара планина е,че отвсякъде можеш да слезеш в населено място.Не се колебайте да го направите,ако нещата не се развият,както сте очаквали.
May the force be with you.
Cveti
 
Мнения: 1027
Рейтинг: 1700
Регистриран на: Съб Май 31, 2003 10:28 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Rag » Пон Апр 26, 2004 10:08 pm

@Тоyaga
Мерси много, доста информация попълних в тефтера след последния ти пост. Раницата е решена тотално - ще бъде Ташев Extreme - 40+ литра - няма я на сайта, но днес я имаше в магазин АЛПИ на Гоце Делчев. Обувките - Тoyaga, какво ще кажеш за тези - това са най-евтините нормални обувки, които намерих:
http://members.tripod.com/odysseia/spor ... novna1.htm
(кликаш на обувки, десните горе).
Чорапи - в магазин Стената чорапите, които ни вършат работа са по 24лв/чифта. В магазините на TCM има по 9:80 чорапи от чист памук, може ли те да ни свършат работа според теб - ако не може - хубаво, ще се изръсим...
За очилата - ами аз имам Polaroid, но не са спортни, без предпазители от страни, но със 100% UV protection. Ако смяташ че не вършат работа, препочъчай ми възможно най-евтините, които ще ми вършат перфектна работа.
@аxelmax
Mаршрутът е малко повече от 600км, както го гледаме ние. Смятаме да се покъпем на морето с АПОЛОНСКИТЕ СИ ТЕЛА(след такъв преход...) и да забършем нещо немско/чешко/английско, което да ни издържа доживот.:D
Rag
 
Мнения: 58
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Мар 24, 2004 11:29 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Lubo » Пон Апр 26, 2004 10:30 pm

@Rag
Az ne sum golqm specialist no moga da ti kaja edno sus sigurnost. NEPREKUSNATO vuv vas trqbva da imate platka i spalni 4uvali (dujdobrani nqma da sa vi izli6ni). I ako si nameri6 disagi ili nqkakuv (kolkoto i da e skapan) bagajnik za koleloto 6te ti bude mnogo po-udobno za karane butane i t.n. otkolkoto s ranica. Ne pomnq koi mi kava6e ili sum 4el NO dulgi prehodi se pravqt s DISAGI ne s ranica.
Tova ot men USPEHHH
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo
 
Мнения: 644
Рейтинг: 1720
Регистриран на: Съб Юни 07, 2003 8:13 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот axelmax » Пон Апр 26, 2004 10:54 pm

@rag zasto ste si kupuvash tolkova raboti ,ot koito povecheto sa nai niskite klasove na dobrite firmi i ste se skapat barzo ,a ne ischakash sas pohoda i ne si nakupih nestata postepennosto samo za edin pohod da si dadesh parite i posle vsichko da ti se skape stot nestata kato nai evtino ot tazi i tazi firma ste sa posredveni:?:

ne iskam da te otkazvam razbira se :)
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax
 
Мнения: 7120
Рейтинг: 1614
Регистриран на: Сря Юли 23, 2003 9:09 pm
Местоположение: Столицата

Мнениеот TOYAGA » Пон Апр 26, 2004 10:57 pm

@ Rag

[quote](кликаш на обувки, десните горе)...[/quote]


Ако имаш предвид Berghaus Oregon, ммм, малко са височки, но иначе дават вид, че ще свършат работа като здравина и дишане. Ще си ги ползвате и за ходене/други преходи, ако оцелеят след мероприятието...

Чорапите - проблемът е, че 100%-памучните чорапи попиват 100% от потта, задържат я и подгизват дори в най-проветривите обувки... Чисто памучни чорапи са идеално решение за вечер след каране. За въртене си трябват чорапи от CoolMax или подобна материя (най-добре с тефлонови протектори на нужните места), която отвежда влагата... Търсете ProFeet или Gore Bikewear - нямам обаче идея къде ще намерите в BG. В краен случай може би ще ви свършат работа и памучни, но трябва да се преобувате поне веднъж дневно.

Очилата - трябват ви леки здрави очила с надеждна UV-защита, прилепващи добре по лицето. Може и Polaroid, естествено. Друга отлична и евтина алтернатива са Sigma Grenoble от Веломания - чудесни байкърски очила за парите си...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот TOYAGA » Пон Апр 26, 2004 11:00 pm

[quote]Ne pomnq koi mi kava6e ili sum 4el NO dulgi prehodi se pravqt s DISAGI ne s ranica.[/quote]


Мда, но не дълги преходи с велосипед в ПЛАНИНА. Щото MTB с дисаги не може да се носи ВЪОБЩЕ, а в конкретния случай се очертава ЯКО носене.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот Rag » Вто Апр 27, 2004 12:43 am

Вече се двоумя за Berghaus Oregon...
http://www.go4awalk.com/gear/yourviews/rhoward.php
Rag
 
Мнения: 58
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Мар 24, 2004 11:29 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот kibikoff » Вто Апр 27, 2004 9:43 am

@ RAG
носете си мобилни телефони, извадете си телефоните на хижите, който са ви по пътя.
ако имате възможност "ятаци" да ви чакат на определени места по пътя и да ви зареждат с провизии и каквото там е необходимо (прм. на Беклемето, на Шипка), винаги може да им се обадите и да кажете" към 14.00 сме на Беклемето, чакай ни с вътрешни гуми и суджук" :o):o)
на някой от хижите може да разчитате на храна, така, че няма смисъл да мъкнете, кой знае какви запаси.
в клубовете на Дира, по специално в Туризъм, се подвизава едно момче, което миналата година, е направил този преход пеша, САМ. Можете да псунете тема, да се свържете с него и да питате за полезна информация.
няма да е лошо да направите една тренировка 2-3 дена, да видите как е, в някоя близка планина и чак тогава да тръгнете за 15 дена.

с тези чорапи по 24 лева, ще ти отиде бюджета ...:})::}):[:p]
18 месеца съм бил в казарма с партенки по около 12-18 часа на ден, и ми няма нищо на краката

@ Toyaga
ще ГО откажеш така, ентусиаста :D:D
по -полекичка, полекичка :D:D
а и + това 60-70% ще е бутане и тикане, за какво МУ е добро колело ...
kibikoff
 
Мнения: 1427
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 8:29 am
Местоположение: On/Off

Мнениеот TOYAGA » Вто Апр 27, 2004 10:02 am

[quote]18 месеца сам бил в казарма с партенки по около 12-18 часа на ден, и ми няма нищо на краката[/quote]


Аз също, но при партенките целия страхотен ефект идва от това, че ги сменяш всеки ден. Опитвал ли си да изкараш с едни партенки два дни - т.е. да обуваш ползвани партенки? Ужассс! Такава ми беше и мисълта, когато казах, че ако ще носят памучни чорапи, трябва да обуват нови най-късно на обяд.

А иначе нямам намерение да ги отказвам - просто се опитвам да им обърна внимание на ПОДРОБНОСТИТЕ, които в повечето случаи дават възможност на мистър Мърфи да се намеси грубо с бутоните и да разкаже играта на цялата операция...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот did » Вто Апр 27, 2004 10:17 am

[quote="kibikoff"]
няма да е лошо да направите една тренировка 2-3 дена, да видите как е, в някоя близка планина и чак тогава да тръгнете за 15 дена...
[/quote]

..., пък и възможност за такава тренировка има - маратона в Родопите около 24 май!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот kibikoff » Вто Апр 27, 2004 10:55 am

[quote="TOYAGA"]
Опитвал ли си да изкараш с едни партенки два дни - т.е. да обуваш ползвани партенки? Ужассс!
[/quote]


е то като ги събуеш, вечерта и те стояха прави до кубинките :D:8D:


определено мисля, че без външна подкрепа - "ятаци" по пътя, няма да стане този преход
средната част на маршрута (От в. Купен до в. Ботев), ще подсичате ли??
защото по Купените, Костенурката, малко не ви видждам с колелета :xx(::xx(::(
а на Ботев, според мен с колело, може да се качите единствено от х.Тъжа (т.е по обратния маршрут)
kibikoff
 
Мнения: 1427
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 8:29 am
Местоположение: On/Off

Мнениеот Cveti » Вто Апр 27, 2004 11:11 am

[quote]
средната част на маршрута (От в. Купен до в. Ботев), ще подсичате ли??
защото по Купените, Костенурката, малко не ви видждам с колелета :xx(::xx(::(
а на Ботев, според мен с колело, може да се качите единствено от х.Тъжа (т.е по обратния маршрут)

[/quote]

Да,зависи дали ще се качват по върховете...защото с колело това си е неистово усилие.
Аз също мисля,че логичния път за колело до връх Ботев е от Тъжа...но хора са се качвали с колела по Тарзановата пътека.Миналата година едно момче от форума ми прати снимки от това преживяване с коментар,че е било адски труд.Възможно е обаче-но аз лично не виждам за кой дявол трябва да си тикаш,влачиш буташ и подхвърляш колелото по Тазрзановата пътека,превръщайки този иначе прекрасен път в адско напрежение.
May the force be with you.
Cveti
 
Мнения: 1027
Рейтинг: 1700
Регистриран на: Съб Май 31, 2003 10:28 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Rankor » Вто Апр 27, 2004 1:38 pm

@Raq

Purvo zabravete za palatkata - schte spite po hizite i zaslonite. Palatkata vi e izlischen tovar, koito schte bude dostoino zamenen ot hrana i drehi. Duzdobranite sa dobre da si gi osigurite.
Tui kato planuvate da minete prez h. Lewski suvetvam vi da minete prez Botev i posle za h. Tuza. To i drug put njama de.
Kogato go minavahme tozi marschrut gledahme da posetime kolkoto se moze poveche hizi - vodacha ni besche na mnenie che taka pone ne se otkusvame ot tzivilizatziata i ako se sluchi neschto nepredvideno pone da sme blizo do njakoja izhodna tocha.
Na h. Dermenka sviite kum h. Levski - schte sleznete malko, no po dobre da prenoschtuvate tam ot kolkoto gore da vi izduhat vetrovete, a nali i priatelkite vi schte vi chakat tam... Na sledvaschtia den schte ste svezi i otpochinali i schte schturmuvate Botev - tam dupe da vi e jako...
Ako trugnete rano sutrin ot Levski prikvecher trjabva da ste se dobrali do h. Mazalat tova sa okolo 30-na Km. ot tam kakvoto i da vi razpravjam vse markirovkata da gledata.
O, da vi kaza - mnogo e udobno da se suschat chorapi i flanelki hvurleni na ramkata,a kogato spirate hvurljaite gi po kamunite - izsuhvat za otritzatelno vreme.
Moze da vi prozvuchi glupavo, no i toaletna hartia nedeite da vzimate - trevi i lista bol. Schte se omirischete, no schte se plaknete vuv vadichkite koito schte spodeljat marschruta vi. Kato ste dvama mizeriata schte e pulna , no pone schte se radvate ;)

...Kato se vduhnovja za oschte neschto schte vi drasna pak njakoi red.
Best Winds!
Rankor
 
Мнения: 176
Рейтинг: 1705
Регистриран на: Чет Ное 28, 2002 4:49 pm
Местоположение: Germany

Следваща

Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта