Smazvane...

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот uha_rampage » Пет Дек 12, 2003 5:21 pm

screamboy - ti si drunnal na [UHA]thefatcat, a toi gorkiq daje ne znael za kfo stava vupros :D
nosi go se pak da go viim sho za stoka e :)

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
www.rampage.hit.bg
Drujba-2 County - кварталът на богатите :)
Аватар
uha_rampage

Рейтинг: 1700

Мнениеот simo » Пет Дек 12, 2003 8:12 pm

A we znam 4e ne mu e tuka mqstoto ama ne mi se puska topic samo za edno malko vypros4e :) . Taka de ta vyv Velomania ili Bas prodavat li se ramki Kona ili Haro za DH ??? :?:
Merci predvaritelno ! :8D:

Simo_Dexter™
:fire: Тука на Бахамите е идеално за FR ;) .
Само Bender , Gracia , Root i Klassen . :P
simo

Мнениеот jokata » Пет Дек 12, 2003 8:29 pm

[quote="simo"]

Taka de ta vyv Velomania ili Bas prodavat li se ramki Kona ili Haro za DH ??? :?:
Merci predvaritelno ! :8D:
[/quote]

А защо не се разходиш да провериш сам?
Доколкото знам тези "екзотични" (т.е. доста скъпи) марки нямат официален представител тук => отговора на въпроса ти е НЕ.
Алтернативата е ако някой е решил да се отърве от рамката/колелото си...

Аз знам, че нищо не знам...
Човек без идея е като риба без велосипед.
Аватар
jokata

Мнениеот simo » Пет Дек 12, 2003 8:45 pm

Problema e 4e ne sym ot Sofia i merci za otgovora . :)

Simo_Dexter™
simo

Мнениеот MAN6 » Пет Дек 12, 2003 9:13 pm

[quote="simo"]

Problema e 4e ne sym ot Sofia i merci za otgovora . :)

Simo_Dexter™
[/quote]

Wyw Welomanfiq ima KONA "Koko", a wyw eBASi ima HARO "Hari"
Koko-to e s 4-ri tochkowo otkachwane, a Hari-to e sys FseSeRe sistemata...

Ti na DH li she se puskash... Ili na Exkrementen Freeride ?
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот simo » Съб Дек 13, 2003 10:20 am

A wee 4esno da ti kaja i na dvete. A moje6 li da mi kaje6 cena na kurbeli i predni zyb4atki Acera ? I ako gi znae6 de cenite na Konata i Haroto ? Merci :)

Simo_Dexter™
simo

Мнениеот Admin » Съб Дек 13, 2003 12:25 pm

Simo, нито във Веломания има Kona, нито в БАС има Haro.
MAN6 просто се пошегува. Прочети внимателно поста му и ще се убедиш сам. :8D:

Животът е кратък, карай бързо!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот simo » Съб Дек 13, 2003 1:27 pm

a wee usetih az 6tot nito edin ot tezi 2 modela ne gi bqh 4uval ama ?

Simo_Dexter™
simo

Мнениеот thefatcat » Пет Дек 19, 2003 11:29 am

Kakvo obshto imat Kona i Haro v temata za smazvane na veriga? :)

UHA® DH team
Nothing is imposible. You are only limited by fear and even that you can overcome.
Аватар
thefatcat

Рейтинг: 1729

Мнениеот simo » Нед Дек 21, 2003 10:28 am

Velomaniq
Obem: 450 ml Cena: 12 lv
mnooo qk sprei za veriga Kazva se Dynatex-USA s trubi4ka maha gadni skyrca6ti 6umove predpazva ot rujda i o6te dve ne6ta ima6e ama gi zabraih. Stava za smazvane na vsi4ko !!!

Simo_Dexter™
simo

Мнениеот uha_rampage » Нед Дек 21, 2003 3:03 pm

simo shte trebe da go probvame :)

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
www.rampage.hit.bg
Drujba-2 County - кварталът на богатите :)
Аватар
uha_rampage

Мнениеот did » Пет Фев 13, 2004 11:44 am

[quote="bikerider"]

[quote="uha_rampage"]

Imam vupros4e... :)
S kakvo si smazvate 4arkalqcite i po-specialno verigata?

Ako moe mi daite imena i ceni na razni sprei4eta i mqsto ot koeto da si gi kupq...
10x

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
[/quote]

Искам да споделя защо според мен машинното масло и греста не трябва да се ползват за верига.

1: качествената смазка за верига има три свойства:
а) да влиза където трябва (между пинчетата и пръстенчетата)
б) да ОСТАВА там дори при ЯКО педалиране и гадни атмосферни условия
в) да предпазва от ръжда в мокри условия

2. Машинното масло, греста, парафиновите смазки и другите подобни нямат качество а) Нямат и качество б) - маслото остава в голямата си част отвън, а вътре не смазва като хората. Ако сложите гъсто масло, то още по-малко ще стигне където трябва. Рядкото масло пък стига където трябва но не стои там. Греста би седяла там, но няма как да влезе качествено. Единствената алтернатива е тежка смазка, по-рядка от грес, издържаща на високо налягане и в опаковка под налягане (спрей) за да може да влезе навсякъде.

Значи маслата и греста отпадат по причини а) и/или б). Остават спрейовете.

Кой спрей гарантира качество б)? Имам предвид от тия там най-спряганите: WD40, Gist, алабала? Никой. Единствената качествена алтернатива са моторджийските спрейове за верига - те гарантират качества а) и б) едновременно.

Един единствен спрей (поне аз съм намерил само един) от тези гарантира и качество в).
Спрея се казва Valvoline HighPressure Lubricant + PTFE, тоест с тефлонова добавка против ръжда. Карам вече втора зима с такъв спрей и второ лято и няма проблеми. Единствения чалъм е да не оставяте веригата да събира мръсотия - обикновено чрез минаване с парцал всяка вечер - с едно пръскане карам минимум по седмица, като през 1-2 дена чистя с парцал и толкова. Дори след мръснишка сесия на Витоша смазката стои - само махам мръсотията и готово.

[b]Do, or do not - there's no try...[/b]
[/quote]

Повдигам отново този въпрос с една единствена цел:

while( bikerider->isNotHappy() )
bikerider->m_iHitPoints++;

Та тъй, процедурката isNotHappy() може bikerider сам да си я напише. Даже има вариант да стане isNotHappy( LitraIzpitaBira ):D.

Слушайте го този човек, ей!

Свършиха ми най-после подръчните средства, благодарение на които преди седмица, при изкачване с току що смазана верига, тя в началото си се държеше чудесно, обаче горе се оплеска със сняг и много вода и навръщане буквално започна да прескача! До сега, обаче, бягах от тефлоновите спрейове, заради неприятни изживявания в стил [url]http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=565[/url] с един такъв на Mobil 1 преди време. Ама престраших се и отидох та си купих тоя Valvoline HighPressure Lubricant + PTFE. Даже от два дни го ползвам. Категорично мога да твърдя, че въпреки малкото време за тестване, това чудо коренно промени цялостното усещане при каране и (ако съдя по неуспешните опити да си го измия от ръцете:D) определено ще издържи и на каране в сняг и дъжд. При това не лепне грозно и няма отвратителен оранжево-розов цвят, който не се маха където пръсне, както "конкурентния" продукт, от който си патих преди време!

bikerider, thanks! Ако някъде се срещнем, имаш бира от мене!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот SPA » Пет Фев 13, 2004 1:27 pm

[quote="did"]
...При това не лепне грозно и няма отвратителен оранжево-розов цвят, който не се маха където пръсне, както "конкурентния" продукт, от който си патих преди време!
[/quote]

Все пак не забравяй да избършиш веригата след като я намажеш. Самата смазка изважда боклуци наванака. И друго когато пръскаш сложи едно парцалче отдолу и го придържай с ръка - да не ти пръска излишно по колелото.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот TOYAGA » Пет Фев 13, 2004 1:31 pm

"да не ти пръска излишно по колелото", ДИСКОВЕТЕ и КАПЛИТЕ! Че иначе току-виж си "смазал" някой стълб или нечии гуми...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот did » Пет Фев 13, 2004 3:33 pm

[quote="TOYAGA"]

"да не ти пръска излишно по колелото", ДИСКОВЕТЕ и КАПЛИТЕ! Че иначе току-виж си "смазал" някой стълб или нечии гуми...
[/quote]

То туй си се отнася и за другите спрейове, без тефлон, така че СПОКО!:8D:. Чудя се къде е границата между "нормално" и "излишно" пръскане по колелото[:p]. Аз гледам ХИЧ да не пръска.

Пък ДИСКОВЕТЕ на V-break-а ще ми ги напръска на кукуво лято:D:D:D:D:D. Иначе, наистина преди време (без да искам) лично пробвах какво става, ако си оплескаш каплата с тефлоново спрейче! Малейййй! Две седмици се чудих как да го махна, накрая работата се оправи с номера с тебешира, дето КапитанПланета го препоръчваше против скърцане. Ама няма да повтарям! Казах си: "Стига!".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Фев 13, 2004 4:18 pm

[quote="did"]

[quote="bikerider"]

[quote="uha_rampage"]

Imam vupros4e... :)
S kakvo si smazvate 4arkalqcite i po-specialno verigata?

Ako moe mi daite imena i ceni na razni sprei4eta i mqsto ot koeto da si gi kupq...
10x

UHA™ ADMIN LEVEL 5
www.rampage.hit.bg
www.uha-mtb.hit.bg
[/quote]

Искам да споделя защо според мен машинното масло и греста не трябва да се ползват за верига.

1: качествената смазка за верига има три свойства:
а) да влиза където трябва (между пинчетата и пръстенчетата)
б) да ОСТАВА там дори при ЯКО педалиране и гадни атмосферни условия
в) да предпазва от ръжда в мокри условия

2. Машинното масло, греста, парафиновите смазки и другите подобни нямат качество а) Нямат и качество б) - маслото остава в голямата си част отвън, а вътре не смазва като хората. Ако сложите гъсто масло, то още по-малко ще стигне където трябва. Рядкото масло пък стига където трябва но не стои там. Греста би седяла там, но няма как да влезе качествено. Единствената алтернатива е тежка смазка, по-рядка от грес, издържаща на високо налягане и в опаковка под налягане (спрей) за да може да влезе навсякъде.

Значи маслата и греста отпадат по причини а) и/или б). Остават спрейовете.

Кой спрей гарантира качество б)? Имам предвид от тия там най-спряганите: WD40, Gist, алабала? Никой. Единствената качествена алтернатива са моторджийските спрейове за верига - те гарантират качества а) и б) едновременно.

Един единствен спрей (поне аз съм намерил само един) от тези гарантира и качество в).
Спрея се казва Valvoline HighPressure Lubricant + PTFE, тоест с тефлонова добавка против ръжда. Карам вече втора зима с такъв спрей и второ лято и няма проблеми. Единствения чалъм е да не оставяте веригата да събира мръсотия - обикновено чрез минаване с парцал всяка вечер - с едно пръскане карам минимум по седмица, като през 1-2 дена чистя с парцал и толкова. Дори след мръснишка сесия на Витоша смазката стои - само махам мръсотията и готово.

[b]Do, or do not - there's no try...[/b]
[/quote]

Повдигам отново този въпрос с една единствена цел:

while( bikerider->isNotHappy() )
bikerider->m_iHitPoints++;

Та тъй, процедурката isNotHappy() може bikerider сам да си я напише. Даже има вариант да стане isNotHappy( LitraIzpitaBira ):D.

Слушайте го този човек, ей!

Свършиха ми най-после подръчните средства, благодарение на които преди седмица, при изкачване с току що смазана верига, тя в началото си се държеше чудесно, обаче горе се оплеска със сняг и много вода и навръщане буквално започна да прескача! До сега, обаче, бягах от тефлоновите спрейове, заради неприятни изживявания в стил [url]http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=565[/url] с един такъв на Mobil 1 преди време. Ама престраших се и отидох та си купих тоя Valvoline HighPressure Lubricant + PTFE. Даже от два дни го ползвам. Категорично мога да твърдя, че въпреки малкото време за тестване, това чудо коренно промени цялостното усещане при каране и (ако съдя по неуспешните опити да си го измия от ръцете:D) определено ще издържи и на каране в сняг и дъжд. При това не лепне грозно и няма отвратителен оранжево-розов цвят, който не се маха където пръсне, както "конкурентния" продукт, от който си патих преди време!

bikerider, thanks! Ако някъде се срещнем, имаш бира от мене!
[/quote]

Удоволствието е мое :)
Сега обаче аз пък имам нужда от твоята помощ, защото

BOOL CBikerider::isNotHappy() { return TRUE; }

Искам да кажа, човече, ти си като манна небесна :D:8D: - кажи моля те откъде купи спрея на Valvoline защото изчезна от магазините, които аз знам - казаха че вносителя бил спрял вноса на спрея. Адски ми е важно да си взема поне 1-2 спрея щото карам в момента с един спрей на Motul и изобщо не ме кефи как се държи на -10 градуса... :(!::(!::})::}):

Много ти благодаря предварително :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Фев 13, 2004 4:20 pm

[quote="did"]

[quote="TOYAGA"]

[/quote]

То туй си се отнася и за другите спрейове, без тефлон, така че СПОКО!:8D:. Чудя се къде е границата между "нормално" и "излишно" пръскане по колелото[:p]. Аз гледам ХИЧ да не пръска.

Пък ДИСКОВЕТЕ на V-break-а ще ми ги напръска на кукуво лято:D:D:D:D:D. Иначе, наистина преди време (без да искам) лично пробвах какво става, ако си оплескаш каплата с тефлоново спрейче! Малейййй! Две седмици се чудих как да го махна, накрая работата се оправи с номера с тебешира, дето КапитанПланета го препоръчваше против скърцане. Ама няма да повтарям! Казах си: "Стига!".
[/quote]

другия номер е с бебешка пудра ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Фев 13, 2004 4:25 pm

[quote="bikerider"]

...
[/quote]

Ами в Пловдив и аз трудно го открих, ама ако сега кажа къде го има, утре може да го няма;). Пък и едва ли познаваш Пловдив, та да ти обяснявам. Не ползвам ICQ, но не е проблем да се разберем чрез мейлчета как да излезеш от безкрайния цикъл:D:D:D.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Фев 13, 2004 5:25 pm

[quote="did"]

[quote="bikerider"]

...
[/quote]

Ами в Пловдив и аз трудно го открих, ама ако сега кажа къде го има, утре може да го няма;). Пък и едва ли познаваш Пловдив, та да ти обяснявам. Не ползвам ICQ, но не е проблем да се разберем чрез мейлчета как да излезеш от безкрайния цикъл:D:D:D.
[/quote]

хъм... ех тези 150км...
мерси много, ще се оправя някакси :D:8D:
Аватар
bikerider

Мнениеот Newone » Пет Фев 13, 2004 7:56 pm

В тоя ред на мисли....В моя lbs/в Пловдив/ ми препоръчаха два спрея: единият за почистване, а другият за смазване на веригата.Кажете, ако знаете нащо за тях.
Марката е Tectane Brake Cleaner и Tectane Penetrating Oil/with MoS2/ на фирма Den Braven.
Знаете ли нещо за тези спрейове?
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот TOYAGA » Пет Фев 13, 2004 8:39 pm

[quote="Newone"]

В тоя ред на мисли....В моя lbs/в Пловдив/ ми препоръчаха два спрея: единият за почистване, а другият за смазване на веригата.Кажете, ако знаете нащо за тях.
Марката е Tectane Brake Cleaner и Tectane Penetrating Oil/with MoS2/ на фирма Den Braven.
Знаете ли нещо за тези спрейове?
[/quote]

Не ги знам тия спрейове. Обаче са се сещам да ти кажа нещо важно за NRS-a. Вероятно си забелязал в Manual-а, че Giant казват, че ставите с плъзгащи лагери НЕ се смазват, щото втулките са тефлонови и "самосмазващи се". Това е казано, за да не вземе някой да ползва смазка със съдържание на литий, която е ЪПЦЕЛЮТНО противопоказна при тефлонови плъзгащи лагери, но не означава, че на втулките не им се отразява добре малко смазка след кални бани и последващо миене с вода – НАПРОТИВ!

Ta по тоя повод да ти кажа да си вземеш един универсален спрей WD-40 (няма начин да не си го виждал – има го навсякъде и върши работа за много неща) и след каране в дъжд, кал, много прах и по-основно миене, да пръсваш един-два пъти в ставите – гони водата и смазва леко без опасност за втулката (щото не съдържа литий). Единственият проблем е, че лесно се отмива, обаче един флакон стига сигурно за 5 години и почти нищо не струва...

Същият тоя спрей е идеално средство за основно чистене на верига – пръскаш обилно, чакаш да покисне, пръскаш пак и избърсваш, пръскаш-бършеш, пръскаш-бършеш и така докато не светне и престане да пуска гадост на парцала.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Persenk » Пет Фев 13, 2004 11:08 pm

[quote="TOYAGA"]
!

Ta по тоя повод да ти кажа да си вземеш един универсален спрей WD-40 (няма начин да не си го виждал – има го навсякъде и върши работа за много неща) и след каране в дъжд, кал, много прах и по-основно миене, да пръсваш един-два пъти в ставите – гони водата и смазва леко без опасност за втулката (щото не съдържа литий). Единственият проблем е, че лесно се отмива, обаче един флакон стига сигурно за 5 години и почти нищо не струва...

Същият тоя спрей е идеално средство за основно чистене на верига – пръскаш обилно, чакаш да покисне, пръскаш пак и избърсваш, пръскаш-бършеш, пръскаш-бършеш и така докато не светне и престане да пуска гадост на парцала.

[/quote]

Това е наистина много добър спрей.От 3-4 месеца го ползвам за чистене на веригата и съм страшно доволен.Има и много добри смазващи качества.Няма моторджийски магазини, няма туй-онуй,отиваш в Метро, взимаш го и забравяш за проблемите си.
everything is fine
Аватар
Persenk

Рейтинг: 1765

Мнениеот axelmax » Вто Мар 30, 2004 11:44 am

znachi ako ispolzvam tozi sprei Valvoline HighPressure Lubricant + PTFE nujno li e vzema i spei za pochistvane na verigata ,i kade da go namera

na se kiaraite a karaite
marian
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bikerider » Вто Мар 30, 2004 2:26 pm

[quote="axelmax"]

znachi ako ispolzvam tozi sprei Valvoline HighPressure Lubricant + PTFE nujno li e vzema i spei za pochistvane na verigata ,i kade da go namera

na se kiaraite a karaite
marian
[/quote]

Valvoline Engine Cleaner, трябва да го има във всеки магазин, където има смазката...
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp0nG » Пет Сеп 10, 2004 10:47 pm

Малко е късно може би, но съм длъжен да оведомя всеки, който търси въпросния спрей Valvoline HighPressure Lubricant + PTFE, че днес си го купих от един магазин след моста Чавдар посока Герена, непосредствено след една газстанция в един магазин на Valvoline и то на промоционална цена от 7.90, вместо 9.30 за 500мл.:banana:
Между другото сигурно отдавна го има и в другите магазини, ама ако на някой му е на привършване, да се запаси, че си е на аванта:D:D, може би не задълго. А и да не забравя да спомена, че наистина е много добър за това, за което е направен и за цената си:I
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Предишна

Назад към Архив