С колело на Родопското конче

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот did » Вто Юли 20, 2004 10:53 am

Ми убаво е! На мен поне си ми харесва. Ето ти малко снимков материал и на теб сам да се убедиш...

Ако трябва да почна хронологично, основния стимул да бия толкова път и да търся прословутия Караджов камък беше тази снимка на hri100, показваща подхода за качване на скалното плато:

[img]http://free.bol.bg/ddiidd/12_karadjovKamak_2.jpg[/img]

Онуй горе под скалата е човек.

След преспиване на Пашалиица по една [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2095.JPG]пътека[/url], застлана с тонове шишарки, се спуснахме до Югово и от там по асфалта стигнахме до Белица. След като си намерихме място за нощувка се насладихме с чаша вино на [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2102.JPG]родопския залез[/url].

Следващия ден продължихме нагоре по реката покрай поредица от водопадчета, водоскоци и [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2112.JPG]странни скални образувания [/url]([url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2105.JPG]1[/url], [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2113.JPG]2[/url], [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2116.JPG]3[/url]), които взети поотделно не могат да се сравняват с някой от големите водопади, но разположени нагъсто, буквално едно над друго, правят цялостното усещане от прехода незабравимо.

И така до самото [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2119.JPG]"конче"[/url]. Заслужава си кавичките, нали? Да, ама не! Скалите, които следват, са много по-атрактивни от самия преход по това дребно билце, пък и растат разни [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2120.JPG]странни треволяци[/url], а на югоизток се вижда [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/panorama_konche.jpg]това[/url]. След скалните била преди връх Акватепе се влиза в [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2126.JPG]гората[/url] и по [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2128.JPG]широка пътека [/url], движеща се по самото било, се стига до [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2129.JPG]хижа Акватепе[/url]. Пътеката продължава през [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2133.JPG]гората[/url] и след 1 час се стига до "разклона". От там се завива наляво по [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2134.JPG]билото[/url] в посока Кръстов връх. И както си вървиш, вървиш... и изведнъж виждаш [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2136.JPG]ТОВА[/url]... Бързаш да снимаш, щото се чудиш дали ще минеш покрай него... При опит за ориентация в района с изненада разбираш, че онова дребното камъче (горе вдясно на снимката) е Бе[color=red][i]б[/i][/color]енташ... След още едно връхче разбираш, че тия [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/IMGP2148.JPG]скали[/url] край нямат, а гледката става още по-странна. Тогава разбрах, че всъщност ТОВА е Караджов камък, само че погледнат от юг. Е, опитах се да го снимам, ама това си е малко мисия невъзможна. Направих една [url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/panorama_Karadzhov.jpg]панорама от 6 снимки[/url], за да обхвана целия скален комплекс.

[url=http://free.bol.bg/ddiidd/Pak_na_kon4eto/index.htm]Тук са някои от снимките накуп[/url]. Съжалявам, но не мога да кача всичките в нет-а, щото са наистина много. Надявам се и тия да дават някаква представа какви преходи могат да се спретнат по билото, което обхожда Беленташ.

Кой идва с мен там другия път? Ще бъде много скоро и тоя път никакви пеш-меш (все пак сме в MTB-BG), ще се качвам горе на скалното плато, ще влизам и в пещеричките под него! Преходът ще е еднодневен с начална и крайна точка Пловдив, а може и да стане част от неколкодневно каране. А?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот hlebarka » Вто Юли 20, 2004 11:15 am

аз като това си го представях
[img]http://hiking.hit.bg/pirin/images/tmb_obj_koncheto.jpg[/img]
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka
 
Мнения: 1970
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Фев 09, 2004 8:14 pm

Мнениеот rujiru » Вто Юли 20, 2004 11:29 am

Да бе и аз така си го представях
rujiru
 
Мнения: 313
Рейтинг: 1700
Регистриран на: Съб Май 01, 2004 1:00 pm
Местоположение: Vietnam

Мнениеот did » Вто Юли 20, 2004 11:33 am

Ами и аз така си го представях... Щото Пиринското съм го минавал многократно, даже там има поне още 3-4 била, дето по-приличат на конче от това, родопското (например билото между типиците, билото от Джано надолу към х.Пирин...). Тука явно ключовата дума не е "конче", а "родопско".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот bikezilla » Съб Авг 14, 2004 11:55 am

[quote="did"]

Май е още рано да повдигам този въпрос, но определено с Наско сме решили следващия месец да идем пак на същото място, но този път след кончето да минем към Караджов камък и пещерите около него (Това си е лично моя идея, с Наско не сме обсъждали точно такъв вариант). Всички имате много време да си помислите дали искате или не искате, можете или не можете да се включите. Идеята, обаче, е по-скоро за двудневно каране събота-неделя, а маршрута е идея на Наско. За мен е престъпление чоек, който обича планината, да не е видял тези закътани далече от асфалтовите пътища перли на Родопите!

Пример:
[b]Първи ден:[/b] Пловдив - Първенец - Храбрино - по черен път покрай реката към Тамръш - по пътека към с.Лилково - по пряка пътека към с.Орехово - с.Хвойна - с.Павелско - х.Пашалиица. Там спим.
[b]Втори ден: [/b]Спускане до Лъки по стръмния черен път - Белица - Кончето - Момин камък - връщаме се до разклона и продължаваме към Караджов камък - евентуално Кръстов връх - Мостово - х.Марциганица - х.Безово - х.Ловна - манастира св.Петка - Асеновкрад - Пловдив. Другия вариант е да се мине директно покрай Беленташ и въобще да не се търси прословутия Караджов камък и пещерите.

Маршрутът не е тежък, пък и няма да правим състезание! И двата дни са доста под 100км, като голямото изкачване преди Пашалиица е по асфалт и не е голяма трудност. Помислете!

Всичко е неокончателно, времето на провеждане още даже не сме започнали да го обмисляме. Аз само знам, че в края на юли и началото на август ще съм на море, така че тогава не става. Ако се заформи по-голяма група, ще съобразим и времето и маршрута с желаещите да се включат. Абе с две думи: ЕЛАТЕ НИ НА ГОСТИ! Неофициално и неангажиращо, просто да покараме заедно!
[/quote]



е пък бива ли такава хубава идея за маршрут в родопите да потъне във втората страница на форума :-)

дид, не се ли върна от морето бре морски ;)

освен да внеса първо предложение за дати - 28 и 29 август 2004
хай да караме, че в тоя град се не живее!
Аватар
bikezilla
 
Мнения: 806
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Май 01, 2003 12:55 am

Предишна

Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 46 госта


cron