Добре, извинявам се, наистина не съм разбрал какво имаш предвид, защото съкращението SI не ми е познато. Помислих, че смисълът на поста ти е съвсем друг...

[/quote]
Спокойно! Не съм много ядосан. Достатъчно ще е да почерпиш и ще ми мине.
[quote="Admin"]
Иначе, и аз съм съгласен, че е хубаво всички да приемат единни мерни единици, но факт е, че някои от най-големите отказват да го направят. Аз лично ще продължавам да давам коравината на пружините в lbs/in дотогава, докато го правят производителите, защото иначе ще стане ощепо-голямо мазало. Дори аз да го смятам кг/см или Нм/мм (макар че в момента не знам формулата за преобразуване - все пак май някъде във форума я имаше) това няма да помогне особено на читателите, защото трябва те да знаят обратната формула, та да могат да се ориентират спрямо коравината, написана на пружината от производителя.
[/quote]
И аз да съм на твое място, и аз ще продължавам да давам стойностите на разните параметри в същите единици, в които ги дават и производителите. Логично е да се прави така и аз не го оспорвам, пък и да го оспорвам - на кого му пука. Ясно е, че в краткосрочен план боравенето с еднакви понятия от страна на производителите с "традиции" и потребителите с "навици" е най-безболезненото решение.
Пък и става дума не само за желание, а и за много пари, които могат да преминат от едни джобове в други. Представяш ли си сега изведнъж и без предупреждение няколкото (само!) държави в света, които все още не са подписали Конвенцията за метъра, да отскочат до Париж и да го направят!?!?! УЖАС!!! Всички сервизи в САЩ ще трябва да се преоборудват, щото ще трябва да минат на метрични инструменти, да хвърлят инчовите си инбуси и да си купят същите по милиметров стандарт, всички винтчета, гайчици и т.н., които са с цолови резбички ще се окажат извън стандарта, на хората в супермаркетите ще им е точно толкова шантаво да свикнат да пазаруват стоките на килограм, колкото би било на нас ако от утре някой приеме закон, че ще мерим кашкавала в паундове... А колко притежатели на патенти ще реват, а колко държавни, технологични, фирмени и т.н. стандарти ще трябва да се преправят... Не ми се мисли. "Проблемът 2000" пред това е като детска игра.
Обаче този проблем си е техен. За хората, които знаят какво е SI е напълно ясно, че това рано или късно ще се случи. Бавно, постепенно, с обучение, с промяна на навиците, с трепане или поне трапанация на някои дебели кратуни, с налагане на паралелни стандарти и т.н. Защото SI не означава просто да заменим едни мерни единици с други, а да пренапишем всички формули от всички естествени науки, като махнем в тях "магическите числа". СИ означава и стандарт за записване на всички изчисления, всички измервания и т.н. по начин, позволяващ лесно сравняване на стойностите. Указано е с какви символи да се означават различните величини, как да се наричат, дали размерностите да се пишат с курсив или не, къде да се оставят интервали и т.н. и т.н. Даже за запетайките пише (axelmax, спокойно!).
Всъщност, ако единствената допирна точка на един потребител на пружини с физиката е изборът на подходящ шок за новата му рамка, явно е че предимствата на СИ няма да му станат ясни а само ще водят до объркване. Но за хора, на които се налага да смятат нещо повече, предимствата са повече от очевидни.
Ето и едно кратко образователно текстче, взето от един учебник, който в момента ми се мотае до клавиатурата:
[i]
Начало на международно сътрудничество в областта на измервателните единици е поставено през 1875 г. с подписването в Париж на Конвенция за метъра. Това е международно споразумение за въвеждане на единиците от метричната система. Възприета е идеята за приемане на универсална система, валидна за всички области на човешкото познание. България се присъединява към конвенцията за метричната система с приетия през 1911 г. закон за метъра и килограма.
През 1960 г. на XI Международна конференция по мерки и теглилки по предложение на Международния съюз за чиста и приложна химия (IUPAC) е взето решение да се въведе Международна система единици (Systeme International Units) с международна абревиатура SI, на български език СИ.
[/i][color=navy][/color]