libra/pound

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Мнениеот did » Сря Ное 30, 2005 2:56 pm

[quote="Admin"]

Добре, извинявам се, наистина не съм разбрал какво имаш предвид, защото съкращението SI не ми е познато. Помислих, че смисълът на поста ти е съвсем друг...:angel2:
[/quote]

Спокойно! Не съм много ядосан. Достатъчно ще е да почерпиш и ще ми мине.

[quote="Admin"]

Иначе, и аз съм съгласен, че е хубаво всички да приемат единни мерни единици, но факт е, че някои от най-големите отказват да го направят. Аз лично ще продължавам да давам коравината на пружините в lbs/in дотогава, докато го правят производителите, защото иначе ще стане ощепо-голямо мазало. Дори аз да го смятам кг/см или Нм/мм (макар че в момента не знам формулата за преобразуване - все пак май някъде във форума я имаше) това няма да помогне особено на читателите, защото трябва те да знаят обратната формула, та да могат да се ориентират спрямо коравината, написана на пружината от производителя.
[/quote]

И аз да съм на твое място, и аз ще продължавам да давам стойностите на разните параметри в същите единици, в които ги дават и производителите. Логично е да се прави така и аз не го оспорвам, пък и да го оспорвам - на кого му пука. Ясно е, че в краткосрочен план боравенето с еднакви понятия от страна на производителите с "традиции" и потребителите с "навици" е най-безболезненото решение.

Пък и става дума не само за желание, а и за много пари, които могат да преминат от едни джобове в други. Представяш ли си сега изведнъж и без предупреждение няколкото (само!) държави в света, които все още не са подписали Конвенцията за метъра, да отскочат до Париж и да го направят!?!?! УЖАС!!! Всички сервизи в САЩ ще трябва да се преоборудват, щото ще трябва да минат на метрични инструменти, да хвърлят инчовите си инбуси и да си купят същите по милиметров стандарт, всички винтчета, гайчици и т.н., които са с цолови резбички ще се окажат извън стандарта, на хората в супермаркетите ще им е точно толкова шантаво да свикнат да пазаруват стоките на килограм, колкото би било на нас ако от утре някой приеме закон, че ще мерим кашкавала в паундове... А колко притежатели на патенти ще реват, а колко държавни, технологични, фирмени и т.н. стандарти ще трябва да се преправят... Не ми се мисли. "Проблемът 2000" пред това е като детска игра.

Обаче този проблем си е техен. За хората, които знаят какво е SI е напълно ясно, че това рано или късно ще се случи. Бавно, постепенно, с обучение, с промяна на навиците, с трепане или поне трапанация на някои дебели кратуни, с налагане на паралелни стандарти и т.н. Защото SI не означава просто да заменим едни мерни единици с други, а да пренапишем всички формули от всички естествени науки, като махнем в тях "магическите числа". СИ означава и стандарт за записване на всички изчисления, всички измервания и т.н. по начин, позволяващ лесно сравняване на стойностите. Указано е с какви символи да се означават различните величини, как да се наричат, дали размерностите да се пишат с курсив или не, къде да се оставят интервали и т.н. и т.н. Даже за запетайките пише (axelmax, спокойно!).

Всъщност, ако единствената допирна точка на един потребител на пружини с физиката е изборът на подходящ шок за новата му рамка, явно е че предимствата на СИ няма да му станат ясни а само ще водят до объркване. Но за хора, на които се налага да смятат нещо повече, предимствата са повече от очевидни.

Ето и едно кратко образователно текстче, взето от един учебник, който в момента ми се мотае до клавиатурата:

[i]
Начало на международно сътрудничество в областта на измервателните единици е поставено през 1875 г. с подписването в Париж на Конвенция за метъра. Това е международно споразумение за въвеждане на единиците от метричната система. Възприета е идеята за приемане на универсална система, валидна за всички области на човешкото познание. България се присъединява към конвенцията за метричната система с приетия през 1911 г. закон за метъра и килограма.

През 1960 г. на XI Международна конференция по мерки и теглилки по предложение на Международния съюз за чиста и приложна химия (IUPAC) е взето решение да се въведе Международна система единици (Systeme International Units) с международна абревиатура SI, на български език СИ.
[/i][color=navy][/color]
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот thebiker » Сря Ное 30, 2005 4:35 pm

Дид прав си ама как да накараме ние хамериканците да си вържат цървулите или да вземат да станат такак как на нас ни харесва.

Сега аз предлагам мерки и теглилки и имена и термини да не се превеждат на български а да се спелуват на български като са възможни следните опции:
1. пишещиа статията може да използва :
[url]http://www.digitaldutch.com/unitconverter/[/url]
и да конвертира съответните стойностти в съответни по стандарта СИ така че ние да го разбираме по добре.
2. Може също и то това мисля че нямя да е проблем да се изпише точно както е на самиат компонент така че като отиде човек в магазина да го види точно това и да е сигурен в това което статията е описала - а не да се обърка.

Опция едно помага много за това човек да разбере както е в случая че за неговото тегло има/няма подходяща вилка или пък че тестваната/описаната в статията вилка е за еди какъв си по тегло байкър и т.н.

А също може да е добра идеиата да има някъде бързи линкове към конвертора за единиците че да може да си конвертира стойността ако не е направено вече.
така за 350 паунда имаме :
158.75733 кг
като разбира се з използувах Mass менюто щото още не мога да разбера в какво точно по СИ се измерва май е килограм сила ама не съм сигурен.
По едно време мислех че е кг/см сега вече савсем се обърках за тези пружини.
thebiker

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Сря Ное 30, 2005 4:53 pm

[quote="thebiker"]

... щото още не мога да разбера в какво точно по СИ се измерва май е килограм сила ама не съм сигурен.
[/quote]

а с вагона книги докъде стигна?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Ное 30, 2005 5:13 pm

За справка силата се измерва в нютони, които чрез просто деление на земното ускорение(9.81м/сек2) се превърща в килограми. На Луната обаче константата за ускорениеще е друга :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Admin » Чет Дек 01, 2005 12:43 am

[quote="did"]

Спокойно! Не съм много ядосан. Достатъчно ще е да почерпиш и ще ми мине.[/quote]

Надявам се да е така ;):beer:

Разбира се, съгласен съм с всичко в поста ти, то не съм и казвал обратното. Аз лично много бих се радвал всички да имаме една мерна система, щото е много досадно когато американските фирми посочат хода на вилка/рамка в инчове например и само това, защото понякога едиколко си инча могат да значат и 90мм, и 100мм (след леко закръгляване, щото едва ли ходът е точно 94мм примерно). :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот thebiker » Пет Дек 02, 2005 4:08 pm

[quote="did"]

[quote="thebiker"]

... щото още не мога да разбера в какво точно по СИ се измерва май е килограм сила ама не съм сигурен.
[/quote]

[/quote]

Прочел съм ги отдавна.
А и съм прочел доста повече от теб и Тоягата взети заедно просто се чудя кога най после ще спрете да си губите времето с глупости и ще говорите и пишете като хората(хамериканците).
thebiker

Мнениеот Admin » Пет Дек 02, 2005 4:39 pm

[quote="thebiker"]

А и съм прочел доста повече от теб и Тоягата взети заедно...
[/quote]

Дооооста смело твърдение! ;):D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот did » Пет Дек 02, 2005 5:22 pm

[quote="thebiker"]

[quote="did"]
[/quote]

Прочел съм ги [b]отдавна[/b].
[/quote]

ааа, това обяснява всичко.

в старите книги често се използват хамерикански мерни единици.

пробвай с друг вагон.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот LiFo » Пет Дек 02, 2005 5:26 pm

Ето още един сайт за превръщане на мерни единици: http://www.sengpielaudio.com/ConvWeigh.htm

did, добре им го каза на американците :thumb:, но все пак техните мерни единици не са чак болка за умиране:spin:
Law:
There is no law without an exception!
Exception: Murphy's law
Аватар
LiFo

Рейтинг: 1785

Мнениеот halcor » Пон Дек 05, 2005 9:58 am

Ето още един сайт за превръщане на мерни единици: http://www.google.com
Аватар
halcor

Мнениеот thebiker » Пон Дек 05, 2005 2:03 pm

[quote="Admin"]

[quote="thebiker"]

[/quote]

[/quote]

Ако ми дадеш по добър начин да спря флуда от техна страна ще е добре.
thebiker

Мнениеот bikerider » Пон Дек 05, 2005 2:43 pm

<offtopic>
ако искаш можеш да им предложиш да спрат да пишат във форума, щото те дразнят :crazy:

за книгите... ще замълча. Точно did и точно TOYAGA няма нужда да доказват каквото и да е.

Edit: btw, ти защо не започнеш да пишеш като хората, т.е. хамериканците и не пишеш на английски :bulb:. Да видим дали можеш това, което препоръчваш...
</offtopic>
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пон Дек 05, 2005 4:33 pm

[quote="thebiker"]

[quote="Admin"]

[quote="thebiker"]

[/quote]

[/quote]

[/quote]

Не виждам защо тяхното да е flood, а твоето не ;) Ако предпочиташ да спориш сам със себе си, тогава вече е друг въпрос :D:peace:
Аватар
Admin

Мнениеот did » Пон Дек 05, 2005 5:17 pm

[quote="thebiker"]

[/quote]

Добрееее.

Убеди ме!

От утре ставам хамериканец!

Мисля тия дни да ида в магазина и да си купя спици, вместо да кажа колко броя по колко МИЛИМЕТРА ми трябват, аз ще кажа като типичен хамериканец "колелото ми е с капла 26 ИНЧА, купих я тая главина, не знам точно каква е, но ще ви я ДОНЕСА, за да ми я наплетете и да ми я центрирате". После, понеже ония в сервиза не са прости, ще си изчислят колко МИЛИМЕТРА спици трябва да ползват, за да ми наплетат колелото.

Сещам се за поне 5 подобни примера, ама...

абе остави...

А относно флууда - спомни си колко рекламни и подвеждащи поста в колко теми ТИ ЛИЧНО написа СЪВСЕМ НЕ НА МЯСТО относно прословутите велики спирачки, които искаше да продадеш преди 2 седмици, пък тогава пак пиши така!

А относно кой има право да говори по тая тема и кой само си чеше езика - иди в София, Главна дирекция Национален Център по Матрология - ГД НЦМ (Сега май ги преименуваха. Не съм сигурен, но всяка година ги преименуват, та сигурно и тая.). Там потърси главен експерт Димка Иванова, която се занимава с атестацията на Сертифицираните Сравнителни Материали (ССМ, старото название е СОД - Стандартен Образец Държавен) и я питай къде се произвеждат в България ССМ за всички физикохимични измервания (киселинно-основни свойства, електропроводимост, състав, спектростопски свойства и т.н. и т.н.). После я питай дали познава един Димитър Димитров, който работи там и ако тя каже:

1. "Не, не се сещам!" - пак ела и ми обяснявай метрология;

2. "Да, познавам го. От 8 години той участва в подготовката на документацията, в производството и атестацията на стандартите, в семинарите по метрология на НЦМ..." - тогава прави нещо друго, но не пиши в теми, по които не си подготвен. Прави като мене - наблягай на "Бла-бла"!

И накрая - метрология и метеорология са различни неща! Добре ще е да го запомниш. Може да ти е от полза. Пише го в букварите по метрология, които за съжаление американците не обичат да четат.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Дек 05, 2005 5:42 pm

Хе-хе - Димка! Поздрави я от мен като я чуеш!
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Предишна

Назад към Архив