Стига беее !!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот rarekin » Чет Сеп 27, 2007 12:38 pm

agent_Jekov написа:
Мъро написа:Попитаха я защо не стачкува като останалите и тя каза "да, заплатите са ни малки, но не това е най-важното в тази професия".
:crazy: :bowdown: И тя е малоумна.

:nono:
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот agent_Jekov » Чет Сеп 27, 2007 12:39 pm

lanzz написа:за това не би трябвало учителите да стачкуват. защото всъщност едно такова увеличение никак няма да е от полза на доста от тях, защото по-кадърни хора ще ги изместят, колкото и да е трудно да бъде освободен учител от длъжност. което пък е причината родителите да трябва да стачкуват за тези заплати.
Схванах ти идеята, но това пълна глупост, с извинение.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот agent_Jekov » Чет Сеп 27, 2007 12:41 pm

NovemberCharlie написа:
bluskanie написа:
Предлагам:

1. Да се правят регулярни тестове на учениците по предмети. Така да се оценява труда на учителя, след което да му се заплаща по заслуги.
А ако учениците са тъпи мързеливци?
:agree: :agree:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот did » Чет Сеп 27, 2007 12:50 pm

rarekin и lanzz, само искам да отбележа, че противоречие в тезите ви няма. :beer:

За да се развива една система адекватно, трябва да са налични ЕДНОВРЕМЕННО

1. Икономически стимули (lanzz :beer: )

и

2. Подходяща структура на системата, позволяваща достатъчно гъвкавост (rarekin :beer: )

Едното без другото нема да свърши работа.
Аватар
did

Мнениеот rarekin » Чет Сеп 27, 2007 1:03 pm

Ъхъм. :beer:
rarekin

Мнениеот lanzz » Чет Сеп 27, 2007 2:27 pm

вярно е, само по квалификациите не може да се познае добрия учител. въпроса е да има някакъв стимул добрите учители да остават в образователната система, а не да вдигнат ръце и да идат другаде, където труда и уменията им са по-добре оценени. при мизерното заплащане в момента, от добрите учители остават само най-големите идеалисти, които както и да го погледнеш надали са толкова голям процент от добрите учители.
Аватар
lanzz

Мнениеот agent_Jekov » Пет Сеп 28, 2007 11:22 am

rarekin написа:
agent_Jekov написа:
Мъро написа:Попитаха я защо не стачкува като останалите и тя каза "да, заплатите са ни малки, но не това е най-важното в тази професия".
:crazy: :bowdown: И тя е малоумна.

:nono:
Е ако й падат добри парички някъде отстрани, не е, прав си.БОли я, че другите стачкуват.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Brave » Пет Сеп 28, 2007 1:47 pm

Или ако НЕ й идват парички от друго - нали знаеш, че пари за дните в които се стачкува няма да вземе. Има хора в такова финансово състояние, че загубата на голяма част от заплатата е сериозен удар. Много ви е лесно да оценявате хората без да сте на тяхно място и без някога да ви се е налагало да разделяте смешния си приход върху всички пера на семеен бюджет.
Brave

Мнениеот agent_Jekov » Пет Сеп 28, 2007 1:57 pm

Brave написа:Или ако НЕ й идват парички от друго - нали знаеш, че пари за дните в които се стачкува няма да вземе. Има хора в такова финансово състояние, че загубата на голяма част от заплатата е сериозен удар. Много ви е лесно да оценявате хората без да сте на тяхно място и без някога да ви се е налагало да разделяте смешния си приход върху всички пера на семеен бюджет.
И другите няма да вземат пари, но стачуват, нали?Защото искат да постигнат нещо.Шушумига и предател!Това е тя.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот rarekin » Съб Сеп 29, 2007 2:54 am

@Brave

Не си прав за това, че пари за времето, през което стачкува, няма да вземе, но предполагам, че ти няма откъде да го знаеш. Както и да е. Да ти кажа само, че хората ще си получат заплатите, но не от държавата а от фондовете на учителския синдикат.

@agent_Jekov

Ееееех. СПОРЕД МЕН твоето изказване е малко прибързано. Личи си, че не си имал от истинските учители, които да са ти демонстрирали нагледно какво е имала предвид тази жена. Иначе е ясно, че солидарността по време на стачка е позиция, която се възпитава в културата. Култура, каквато "преди" почти не е съществувала в България.
rarekin

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 29, 2007 8:54 am

did написа:rarekin и lanzz, само искам да отбележа, че противоречие в тезите ви няма. :beer:

За да се развива една система адекватно, трябва да са налични ЕДНОВРЕМЕННО

1. Икономически стимули (lanzz :beer: )

и

2. Подходяща структура на системата, позволяваща достатъчно гъвкавост (rarekin :beer: )

Едното без другото нема да свърши работа.

Както и
0. Политическа воля за истински реформи, за да се преодолее реакцията на остарялата и неадекватна спрямо пазара (т.е. силно консервативна) система. Досега такава воля не се наблюдава, не се наблюдават дори зачатъци...

В момента образователната система пряко подпомага възпроизвеждането на политическото статукво. При това положение сме изправени пред гордиев възел. И аз съм песимистично настроен относно възможността да бъде разсечен на колективно ниво. Виж на индивидуално е друга работа, но там нещата зависят единствено от родителите.

@lanzz, rarekin: :agree::beer:

@bluskanie: силно споделям идеята ти за feedback-a, като част от практическото решение. Обаче не е толкова просто за съжаление, точно заради българските реалности...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот sto100jan » Пон Окт 01, 2007 7:55 pm

Ланц , моите най-искрени уважения ! :bowdown:
Велобалкантурист
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот PtD » Вто Окт 02, 2007 2:26 am

Стачка до дупка! Време е българите да се научат как да се преборят за по-добри условия на съществуване. Вместо да псуват вкъщи пред телевизора. Дали учителите стават или не, няма никакво значение. Важното е, че те имат искания и вършат нещо, за да им ги удовлетворят. Ако трудът им не е важен, нека да ги игнорират. А ако е важен, защо не им дават съответно заплащане? Пари за нови мерцедеси на дупетатското събрание има, а за учителски заплати - не? И защо така?

Докато си мърморим под носа, нищо няма да се промени. В Западна Европа по най-дребните поводи правят митинги, стачки, протести и народни недоволства. Затова там управлението се съобразява с благото на народа (защото усещат как им се клати стола), а у нас - не.

П.П. Току-що гледах министър-председателят какви аргументи си изсмуква от пръстите, за да оправдае поскъпването и защо не иска да дава пари на учителите. Смех, смех... Боже, прибери си вересиите!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Окт 02, 2007 9:44 am

Вчера докато обядвах на масата до мен две "мацки" на средна възраст изтупани от главата до петите (:puke:) коментираха стачката, цитирам по памет: "Тия мръсни лайнари само искат пари, а на нищо не учат децата. Ние по цял ден блъскаме, а после в училището на родителската среща ни искат само пари."

Първото изречение не ме изненада, то е характерно и би трябвало да подскаже на PtD защо стачката няма да е особено ефективна.
Второто изречение ме накара да се усетя, че монетата има и друга страна и как учителите биват нарочвани за това, че няма пари за материална база, дори за ремонт на училищата. Но фискален излишък има бол. Пари за мерцедеси както се спомена - също.
Сетих се също, че докато имаме пари за Armani, Esprit, D&G и прочие парцалки от моловете, но не и да спестим за нормално, частно училище, където детето ни да не е изложено на всеобщата тъпотия, положението няма да се оправи чувствително.

А учителите в държавните училища имат правото да стачкуват както всеки един нормален служител на бюджетна заплата. Затова - стачка до дупка и шут отзад на гнилите "синдикати"! Синдикалния модел в България е най-гнилата ябълка в кошницата на управляващите!!!
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Окт 02, 2007 10:16 am

Ам'че Станишко нали проплака, че фискалният излишък бил само 2.8% от бюджета, щял да стигне само за месец. Нищо чудно, при тая бюджетна ламя, наречена администрация. Аз знам един бърз начин да се увеличат заплатите на поне 600 учители до техните изисквания - другарите в парламента да бъдат съкратени наполовина. Твърде са много, пък и без това (почти) нищо полезно за обществото не вършат. Да не говорим от продажбата на техните мерцедеси, от спестените за шофьори, хотели и представителни пари какви икономии ще има. :rofl:

П.П. А тия Армани, Esprit и D&G дето тук се води, че си "изтупан", струват ако не жълти стотинки, то левчета - в знаеш коя страна ;)

П.П.П. Не само държавните служители имат право на стачка.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Окт 02, 2007 10:19 am

PtD написа:Ам'че Станишко нали проплака, че фискалният излишък бил само 2.8% от бюджета, щял да стигне само за месец. Нищо чудно, при тая бюджетна ламя, наречена администрация. Аз знам един бърз начин да се увеличат заплатите на поне 600 учители до техните изисквания - другарите в парламента да бъдат съкратени наполовина. Твърде са много, пък и без това (почти) нищо полезно за обществото не вършат. Да не говорим от продажбата на техните мерцедеси, от спестените за шофьори, хотели и представителни пари какви икономии ще има. :rofl:

Викам да започнат от гадната ламя НАП, това на което станах свидетел вчера беше върха. Само дето не разбирам как ще накара някой правителството да съкрати щатове в НАП, след като чиновниците в НАП успяха да се опънат на въвеждането на електронния формуляр. Умряла работа, a и в другите администрации не ще да е много по-различно.

PtD написа:П.П. А тия Армани, Esprit и D&G дето тук се води, че си "изтупан", струват ако не жълти стотинки, то левчета - в знаеш коя страна ;)

Анджак де, аз затова ги наричам парцалки. Щото тук струват нелоши пари, които вложени в едно дете биха имали ефект според мен. Но не, трябва да сме гиздави и да има кого да псуваме, че не е мотивиран да учи детето ни за жълти стотинки....

PtD написа:П.П.П. Не само държавните служители имат право на стачка.

Е да, но правото е едно, възможността - друго ;)

Edit: Eто една класическа медийна манипулация, ама много гадна, направo case study:

http://www.monitor.bg/article?sid=&aid= ... 1&eid=1179

Нека учещите се изберат учителите си, нищо че още се учат и са неориентирани и нямат критерии за преценка, нека изберат. По чии критерии да преценят няма значение - да живеят правдата и свободата! А критериите ще им ги дадат добрите чичковци от министерството.
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Вто Окт 02, 2007 10:58 am

bikerider написа:Сетих се също, че докато имаме пари за Armani, Esprit, D&G и прочие парцалки от моловете, но не и да спестим за нормално, частно училище, където детето ни да не е изложено на всеобщата тъпотия, положението няма да се оправи чувствително.

:agree: И да не забравя - синдикатите на Сатурн! Тва по default...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот kotka12 » Вто Окт 02, 2007 12:17 pm

малиии
окоти ми се вярата докато изчета всичко
че бях позапуснал малко нещата
темата е адски интересна
но няма как да не отбележа адски верните неща, които бяха казани тук
моето мнение общо взето съвапада с нещата казани отlanzz, rarekin, мосю TOYAGA, did, Мартовците, но имам малки добавки
от сорта на:
1. Защо е необходимо задължителното образование??
знам, че веднага ше ми се обясни за общото национално ниво на култура и прочее
ама още веднъж задавам същия въпрос
2. защо няма наистина елитни училища /има 3-4 за цвят?/
3. защо няма ранно профилиране на децата с умения в дадени области??
например кому е нужно хлапе с очевиден талант в математиката да бъде зверски напъвано по литратура и рисуване??статията на Игор Марковски ме потресе
кавам си честно
от това не се сещам за по-поръчково изпълнение по тема :bowdown:
сега няма време за повече, че има пациенти

ПС липсвахте ми, гадове :beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Вто Окт 02, 2007 12:23 pm

kotka12 написа:1. Защо е необходимо задължителното образование??

Не е необходимо, но все пак една страна с образовано население е по-конкурентноспособна. (Мани културата ;))

kotka12 написа:3. защо няма ранно профилиране на децата с умения в дадени области??
например кому е нужно хлапе с очевиден талант в математиката да бъде зверски напъвано по литратура и рисуване??

На и аз така много пъти съм се питал в часовете по литература и рисуване... :bawling:
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Окт 02, 2007 12:24 pm

bikerider написа:Викам да започнат от гадната ламя НАП, това на което станах свидетел вчера беше върха. Само дето не разбирам как ще накара някой правителството да съкрати щатове в НАП, след като чиновниците в НАП успяха да се опънат на въвеждането на електронния формуляр. Умряла работа, a и в другите администрации не ще да е много по-различно.
Направих (не сам, естествено, а група от 10-15 човека) всичко по силите ми да има по-свястни електронни услуги за данъкоплатците. Живот и здраве след около година ще има повечко такива. Обаче проблемът не е само в НАП. Щото нали се сещаш, че ревизор трудно ще направи софтуер за електронизация на услугите? Софтуерът се прави от частни компании и ти е бедна фантазията колко са некадърни. Добре че има 2-3 свестни ИТ-тета в ЦУ на НАП, че да им поправят глупостите. НАП в момента е сред 500 световни компании по изчислителна мощ (като възможности на железарията). Ама няма с какво да я накарат да работи. Да не говорим, че след това трябва да се обучат 8000 души. Между другото за 100 лв. събрани данъци НАП харчи около 1,5 лв., което си е добре за Европа.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Окт 02, 2007 12:26 pm

TOYAGA написа::agree: И да не забравя - синдикатите на Сатурн! Тва по default...

:agree::agree::agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Окт 02, 2007 12:27 pm

PtD написа:

Не е необходимо, но все пак една страна с образовано население е по-конкурентноспособна. (Мани културата ;))

kotka12 написа:3. защо няма ранно профилиране на децата с умения в дадени области??
например кому е нужно хлапе с очевиден талант в математиката да бъде зверски напъвано по литратура и рисуване??

На и аз така много пъти съм се питал в часовете по литература и рисуване... :bawling:
Аз пък мисля по друг начин, макар да предпочитам математиката и физиката - повечко литература, история и други, свързани с общочовешките ценности да се учат задължително, както и чужди езици. Пък които има специални интереси -да има ЗИП. И накрая в 11-12 клас специализирано професионално обучение.
Последна промяна NovemberCharlie на Вто Окт 02, 2007 12:47 pm, променена общо 1 път
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Окт 02, 2007 12:29 pm

:offtopic:
@NC: вчера станах свидетел, как изрядна фирма, която всеки месец бива ревизирана и си връща редовно ДДС-та, получава обратна разписка за акт за дерегистриране... щото на Аксаков не знаели, че фирмата е изрядна... нямам думи. И тия чукчи получават заплати, а учителите били нахални...

Иначе със сигурност има кадърни софтуерни компании, въпроса е колко пари са отделени за целта, нали? :)
Последна промяна bikerider на Вто Окт 02, 2007 12:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Окт 02, 2007 12:32 pm

PtD написа:

А защо изобщо говорим на колективно ниво? Или викаш заедно, сплотени и образовани сме силни :lol:

Миячи на чинии ще трябват все повече. Днес не е важно колко си образован и/или трудоспособен, а колко си платежоспособен и колко парцалки можеш да си позволиш от мола.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Окт 02, 2007 12:46 pm

bikerider написа::offtopic:
@NC: вчера станах свидетел, как изрядна фирма, която всеки месец бива ревизирана и си връща редовно ДДС-та, получава обратна разписка за акт за дерегистриране... щото на Аксаков не знаели, че фирмата е изрядна... нямам думи.

Мда, на Аксаков..... :D . Ама питай фирамата изпълнител що не работи Софтуера за управление на приходите.
bikerider написа:Иначе със сигурност има кадърни софтуерни компании, въпроса е колко пари са отделени за целта, нали?
Няколко милиона евро (само по Програма Фар и то само за елекронни услуги има 1 милион евро). Понеже проектът тече в момента няма да споменавам името на фирмата, но ще ти кажа, че за да напишат технически спецификации за няколко дребни железа са ми декларирали, че едва ли не 10 човека са работили 30 дни. В резултат на това усилие три пъти даваха спецификации, които не вършат работа, та накрая в НАП си ги дооправиха, щото щяха да изпуснат финансирането. В България има много кадърни специалисти, ама НАП не случиха на тях.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот kotka12 » Вто Окт 02, 2007 2:10 pm

мхм
пак не сте ме разбрали:)
имах предвид да си изучават литература хлапетата с математическите мозъци, но малко по-сбит материал и прочее
колкото до синдикатите
малка история
една моя колежка е синдикален лидер на КНСБ
колко е мързелива като човек не искам да разказвам, но завчера и звънет по телефона и чувам само репликата "Не ме занимавайте с тия учители, не ми се идва. Синът ми се прибра от Германия"
така че ще си позволя да цитирам bikerider
"приоритетите са сложна материя"
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Вто Окт 02, 2007 2:51 pm

bikerider написа:@NC: вчера станах свидетел, как изрядна фирма, която всеки месец бива ревизирана и си връща редовно ДДС-та, получава обратна разписка за акт за дерегистриране... щото на Аксаков не знаели, че фирмата е изрядна...

Тоя случай и аз го знам :smash: Държавната администрация е толкова неадекватна, че от словосъчетанието май само "държавна" е на място. А да не ви обяснявам как се печели държавна поръчка за такъв софтуер - предполагам, ще се сетите и сами.
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Окт 02, 2007 3:06 pm

PtD написа:
bikerider написа:@NC: вчера станах свидетел, как изрядна фирма, която всеки месец бива ревизирана и си връща редовно ДДС-та, получава обратна разписка за акт за дерегистриране... щото на Аксаков не знаели, че фирмата е изрядна...

Тоя случай и аз го знам :smash: Държавната администрация е толкова неадекватна, че от словосъчетанието май само "държавна" е на място. А да не ви обяснявам как се печели държавна поръчка за такъв софтуер - предполагам, ще се сетите и сами.
Не е необходимо да се сещам, щото знам. Срещат се и единият и другият вариант. Специално за електронните услуги - хората си спечелиха с най-ниска цена и добро предложение, просто изпълнението им куца. А и по Фар до това лято всички договори подлежаха на преглед и одобрение от ЕК преди да бъдат подписани. В общи линии някой от фирмите се понаучиха да правят добри оферти, но освен да спечелиш търга се изисква и да можеш да го изпълниш, а често това се оказва голяма хапка.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Вто Окт 02, 2007 3:10 pm

NovemberCharlie написа:А и по Фар до това лято всички договори подлежаха на преглед и одобрение от ЕК преди да бъдат подписани.

"Едни познати" точно за ФАР имаха предложение да спечелят търг срещу процент за чиновника. Явно има как да се заобиколи контрола.
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Окт 02, 2007 3:17 pm

PtD написа:
NovemberCharlie написа:А и по Фар до това лято всички договори подлежаха на преглед и одобрение от ЕК преди да бъдат подписани.

"Едни познати" точно за ФАР имаха предложение да спечелят търг срещу процент за чиновника. Явно има как да се заобиколи контрола.
О, да. Начини има. Стига да си умен и да си склонен на подкупи.
П.П. Хайде да се върнем на стачката.
Аватар
NovemberCharlie

ПредишнаСледваща

Назад към Други