Покупка на икономична кола

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот outfaced » Пет Дек 14, 2007 9:43 pm

bluskanie написа:Приказките, че дизелите харчат по 5 на 100 няма да ги коментирам.

е па някой толкос си харчат :dunno: ... всяка сутрин ма возят с едно такова

иначе за градско си е най на далавера с метан ... те такситата не лапат мухи :)
далаверата е пълна, поне докато не хакнат някъв акциз на метана
е, губиш си малко от багажника, но ако ще пестиш, това е начина ...
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот SpoileR » Пет Дек 14, 2007 9:48 pm

Тука какво станааааааа.....е** му м**КАТА...

@Nymphetamine
Май по-добре да беше питал във форумите на маниаците... :rofl:
:D
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот bluskanie » Пет Дек 14, 2007 9:49 pm

Да, и колата става със 150 кила по-тежка САМО. И САМО 1500 лв струва нсталацията... далавера е, ама за таксита, дето минават по 200км на ден.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Kitolino » Пет Дек 14, 2007 9:54 pm

bluskanie написа:И все пак има един момент с маслата. Нафтовите автомобили искат по-честа смяна на маслото. Което не е задължително де ;)

То само маслото да се сменяше по-често, ама разликата в поддръжката на дизел и бензин е доста солидна .. :nono:
Нимфа, най-евтинко е на метанец, ама ако вземеш купе няма да ти остане багажник..

Аз лично и на Мъро препоръчах Браво да си вземе, просто тази кола ми харесва, но нямах възможност за нея..

Споилер не знам откъде изсмука, че точно този форд вози меко и била добра кола, а не мерси но тази кола със сигурност се чупи по-често от Опел, пък и ръждясва също толкова бързо ..

Сузукито не е с толкова скъпи части като се сравни директно, с други марки. По-скъпи са от немските, но прехваленият Голф да не мислите че не се чупи...
Фиатчетата също са здрави машини, но окачването трябва да се направи като хората, а не с части АС метал и сие ..

Не робувай на точно определена марка или модел, по-скоро се насочи при избора си на най-запазената кола, която се предлага
;)
Иначе аз карам Суифт и засега съм доволен, градско в зимни условия го насищат 10л газ, със 20лв минавам 180-190км, не знам как е като разход, но за мен е приемлив.
А, да спомена че се бяхме наблъскали една вечер 4ма яки мутрагени и не беше чак толкова зле :D
Като недостатък на модела мога да посоча, че му тропат яко пластмасите... :crap:
Изображение GSE - Геодезия, Кадастър, Вертикално планиране и други. 0877/290-235 Изображение
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот Ozzie » Пет Дек 14, 2007 10:05 pm

Nymphetamine написа:А за дъртите шофьори - кое би излезнало по-евтино - дизел или газ?
Зависи колко гори на газ и колко дизела.
Лятото, когато нафтата беше по- евтинка, с 10 лв. минавах без проблеми 80 км. градско, но пък и по маршрута по който минавах, нямаше много светофари и задръствания. По груби сметки, това ми дава разход 6,5-7 л. нафта на 100 км. - Пежо 306 комби, 1,9 TD.
По- малък дизел (1,5л. или 1,6л.) на малолитражка от типа на 106, Саксо или Поло би дал доста по- приятен разход.
VW Lupo 3L е добра идея, но едва ли ще ти се впише в бюджета. Освен това буквално е консерва на колела- ламарини и 4 гуми. Едва ли има някакви съществени Х-три.

bluskanie написа:И все пак има един момент с маслата. Нафтовите автомобили искат по-честа смяна на маслото.

10 000 км.
На колко хиляди километра мислиш да сменяш маслото на бензинов 10 годишен кошник с незнайно колко хиляди километра пробег?
Последна промяна Ozzie на Пет Дек 14, 2007 10:47 pm, променена общо 1 път
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот outfaced » Пет Дек 14, 2007 10:12 pm

bluskanie написа:Да, и колата става със 150 кила по-тежка САМО. И САМО 1500 лв струва нсталацията... далавера е, ама за таксита, дето минават по 200км на ден.

ммдааа, което ме навежда на мисълта, че е абсурд да се каже, кое е по на далавера (газ, бензин, дизел, метан) без да се сложи верно дневния километраж в сметката :agree:

щот всъшност малкия разход винаги струва повече в началото и се избива с каране ... а ако не караш, няма и да си го избиеш
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Teodor40 » Пет Дек 14, 2007 11:10 pm

Яко чесане на езиците. Всеки се изказваа къде компетентно, къде не а вече една страница конкретни автомобили и определени за тях агрегати не се посочват. Стегнете се малко ;)
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Alpina » Съб Дек 15, 2007 12:08 am

Дизела е около 2.05лв и ще поскъпне с още 0.08лв, а началото на лятото беше 1.67лв :crap:
Обаче газта както си държеше цената, освен след нова година че ще и се вдигне акциза, ще скочи и с още 25% за 6 месеца.
Прави си сметката с кое ще ти излезне по-евтино.

Всъщност излиза евтино, когато караш разумно и това ти е целта, инак какво щеш му слагай, не се ли съобразяваш - няма кой да ти помогне
C'est la vie
Аватар
Alpina

Re: Покупка на икономична кола

Мнениеот AgentOrange » Съб Дек 15, 2007 12:37 am

Nymphetamine написа:Пиша тук темата, а не в някой от специализираните форуми, защото искам да чуя мнението на общо взето нормалния шофьор и водач на МПС от В категория, а не на фанатизирани маниаци-самоубийци, които гледат коне, литраж и тунинг простотии...

Че то нормалния шофьор и водач на МПС от В категория Е фанатизиран маниак-самоубиец, който гледа коне, литраж и тунинг простотии... Другият вариант е да е тъп, сляп и глух едновременно. А може и двете... ;)

Иначе темата е доста забавна. Как беше приказката за колите, жените и футбола... ;)
Аватар
AgentOrange

Рейтинг: 1965

Мнениеот PtD » Съб Дек 15, 2007 12:44 am

jivkonik написа:Японски коли не бих взел (заради частите и цените им)

:nono: Митове и легенди за скъпите японски части! Карал съм и немски и японски коли, частите са със сходни цени. Има и изключения, разбира се... например Субару.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Teodor40 » Съб Дек 15, 2007 10:24 am

PtD написа:
jivkonik написа:Японски коли не бих взел (заради частите и цените им)

:nono: Митове и легенди за скъпите японски части! Карал съм и немски и японски коли, частите са със сходни цени. Има и изключения, разбира се... например Субару.

To цената се избива, при положение, че купуваш толкова добро качество. Казали са си го хората-евтиното е по-скъпо. :)
Аватар
Teodor40

Мнениеот screamBoy » Съб Дек 15, 2007 1:35 pm

от мен само 1 съвет в 2 части
А)никога Форд
Б)никога кола с климатик
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот lanzz » Съб Дек 15, 2007 1:56 pm

screamBoy написа:Б)никога кола с климатик

:confused: това "с" дали не трябва да е "без"?
Аватар
lanzz

Мнениеот 666 » Съб Дек 15, 2007 2:04 pm

защо без :dunno:
666

Мнениеот Teodor40 » Съб Дек 15, 2007 5:01 pm

Защото трябва да си финансово стабилен, ако му се случи нещо :D
Аватар
Teodor40

Мнениеот jivkonik » Съб Дек 15, 2007 5:34 pm

Teodor40 написа:Защото трябва да си финансово стабилен, ако му се случи нещо :D

То принципно така трябва да си, щом искаш да караш каквато и да е кола! Иска си поддръжка, иначе става "кенеф" за няколко години, независимо колко запазена е била като си я взел....
Климатика е удобно нещо, ползвам такъв в колата, лятото си има плюсове! Е качва и рзахода.... НО кеф без пари няма! :D
Аватар
jivkonik

Мнениеот Alpina » Съб Дек 15, 2007 5:51 pm

По добре да имаш нещо и да не ти трябва постоянно, от колкото да ти потрябва и да го нямаш.

А относно него, не знам какви са били съображенията на screamBoy, но според мен това не е кой знае какъв харч. При по-новите коли (7-8 годишните), повечето неща, които не са по ходовата част са страшно скъпи за ремонт.

Само за пример, че при Bravo 20-20 смяната на съединител е 700лв, защото така е наблъскано отпред, че трябва да махнат двигателя, за да стигнат до мястото. :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот outfaced » Съб Дек 15, 2007 6:22 pm

в Пловдив точно без климатик е голям кеф да ви кажа :D ... някви си 38-40 градуса на сянка на лято :bawling:

ма верно ако се чупи е кофти ...
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот SpoileR » Съб Дек 15, 2007 7:18 pm

На японските коли ЧАСТИТЕ СА СКЪПИ, а НЕ КОНСУМАТИВИТЕ. :bulb:

За Субару @PTD :agree:

пп пример: голф2 предна броня чисто нова: 70лв

предна броня субару форестър- 300лева 2ра ръка...

Alpina написа:Само за пример, че при Bravo 20-20 смяната на съединител е 700лв, защото така е наблъскано отпред, че трябва да махнат двигателя, за да стигнат до мястото. :D

Дам....вярно за съжаление... пък при някои Пежа, трябва да разглОбиш коалта само за да смениш масленият филтър... :rofl: :bawling: :crazy:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот PtD » Нед Дек 16, 2007 2:04 am

SpoileR написа:На японските коли ЧАСТИТЕ СА СКЪПИ, а НЕ КОНСУМАТИВИТЕ. :bulb:

Пак пояснявам. Порядъците са същите, както за немските коли. За определени неща немските са по-скъпи, за други - японските.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Нед Дек 16, 2007 4:06 am

Мда, митове и легенди.
Пък има и друг момент. По-скъпи - да, но по-рядко развалящи се ;)
Т.е. във времето е еднаква цена, просто си си спестил разходи по по-чести посещения в сервиз.
Но при всяка марка е така, ако решиш да не използваш оригиналните резервни части, ами алтернативите без име.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Nymphetamine » Нед Дек 16, 2007 11:10 am

До тук едно-две по-конкретни изказвания относно модели.
За сега съм се спрял на следните коли със следната кубатура:
Citroen Saxo - 1.1, 1.4vts и също така ме причлича и 1.6vts, което е 120 коня, но не ми се вижда особено икономично може би...
Peugeot 106 '97 и нагоре - 1.2, 1.4 и в краен случай 1.6
Renault Clio - 1.2, 1.4
Lancia Ypsilon 1.2, 13 и в краен случай 1.4 - лично мен тая кола много ме привлича, симпатична отвръни отвътре, за разлика от предишните. Но от опит със сегашната ми Lanca, само маневреността и икономията ме притесняват...
Ford Ka 1.3
Fiat Punto 1.2 в краен случай...
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот lanzz » Нед Дек 16, 2007 12:33 pm

SpoileR написа:На японските коли ЧАСТИТЕ СА СКЪПИ, а НЕ КОНСУМАТИВИТЕ. :bulb:

пп пример: голф2 предна броня чисто нова: 70лв
предна броня субару форестър- 300лева 2ра ръка...

голф 2 се произвежда до 1993. субару форестър се произвежда ОТ 1997. да не говорим и че като цяло са доста различна категория автомобили. вземи да сравняваш голф 1 и тойота аурис, сигурен съм че още по-драстична разлика в цените ще откриеш.

п.п. нямам наблюдения върху цените на частите за японските автомобили, коментирам само некоректното сравнение.
Аватар
lanzz

Мнениеот V8 » Нед Дек 16, 2007 2:09 pm

screamBoy написа:от мен само 1 съвет в 2 части
А)никога Форд
Б)никога кола с климатик

Аха, затова моя нов "форд" (Lincoln TownCar L-series на по-малко от 5 годинки) редовно си сърба по 9-10л/100км докато си лети с над 120км/ч по магистралата с климатика надут до дупка и фаровете включени на "заслепяване" (къси + дълги + тия за мъглата, общо над 600 вата). А да, тежи само около 2.5 тона, и мотора е съвсем леко supercharged и едва се побира под капака ;) Така де...

Обратно по-темата - ами прословутите Голф-ове, те как вървят като цени? Също така по спомени доста Jeep Cherokee-та се разкарват из вашите територии, 4-литровия 6-цилиндров (редови) мотор може да не е от най-супер-икономичните, ама за сметка на това пък е изключително надежден, което може да се каже и за колата като цяло де...
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 16, 2007 2:23 pm

Ванка, от вашите Фордове, до тукашните Фордове (и то особенно тези от средата на 90-те) разликата сигурно е колкото от тук до Луната и обратно. ;)
Трябваше да упоменеш и колко струва бензина там. Защото тук в момента А-95 се харчи на 1 евро и някой друг евроцент отгоре. Дизела и той там някъде. Даже е по- скъп от А-95. Изобщо спекулата с горивата тук си е майката тракала. :(
Предложението за Черокито... Не се сърди, но няма да го коментирам, защото изобщо не се вписва в това което търси Нимфетко.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Ч

Мнениеот V8 » Нед Дек 16, 2007 3:12 pm

Ozzie написа:Ванка, от вашите Фордове, до тукашните Фордове (и то особенно тези от средата на 90-те) разликата сигурно е колкото от тук до Луната и обратно. ;)

Абе не е баш тъй, тукашните Ескорт (и сега Фокус) като дизайн винаги са били крачка назад от вашите. Как да е де, просто давах пример - ама все пак знаеш какво казват за мненията и задниците ;)

Трябваше да упоменеш и колко струва бензина там. Защото тук в момента А-95 се харчи на 1 евро и някой друг евроцент отгоре. Дизела и той там някъде. Даже е по- скъп от А-95. Изобщо спекулата с горивата тук си е майката тракала. :(

Абе цените са си цени, ама разхода си е едно и също нещо, без значение колко скъпо нещо наливаш в резервоара - мисълта ми беше че ако трябва да избирам между малка кубатура с разход 6-7/100 и много коне с разход 9-10/100, и това за не-ежедневна употреба, винаги ще скоча на голямото и мощното, просто за мен нищожните спестявания от разхода не оправдават лишаването от комфорта. Но всичко това вече е офтопик...

Предложението за Черокито... Не се сърди, но няма да го коментирам, защото изобщо не се вписва в това което търси Нимфетко.

А, каквп да се сърдя, аз просто давах пример за нещо с желязна репутация и сравнително добра икономичност, вече как се вписва във вашата реалност и бюджета на Нимфата вие си знаете. Между впрочем колкото съм очарован от старите 4.0 I6 5-spd Черокита, толкова съм разочарован от новите Гранд Черокита с 3.7 V6 мотора - изключително слаби като динамика, а разхода на бензин така и не можах да го смъкна под 12-13/100, което пък е точно колкото смуче и 30-годишния ми пикап с тлъсти гуми, V8 мотор с карбуратор и доста над 300 кончета, 3-степенна кутия, и аеродинамика на тухла 4-ка. Развитие на технологиите нанайци ;)
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Мнениеот Alpina » Нед Дек 16, 2007 5:07 pm

:offtopic:
Не е редно, човек с ник V8, да се изказва в тема "Покупка на икономична кола" :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Harka » Нед Дек 16, 2007 7:16 pm

Както и човек с ник Alpina. :D
Аватар
Harka

Мнениеот did » Нед Дек 16, 2007 7:27 pm

Ако правилно съм разбрал заданието на темата, търси се кола, в която Nymphetamine да си кара сам, т.е. през повечето време ще се ползва само от един човек и на сравнително къси разстояния.

За мен карането на кола, когато не се налага пренасяне на багаж или при поне 2-3 пътника в една си съща посока, не е оправдано по принцип. Има си колела за тая работа.

Няма как да е смислено и икономично да пренесеш от точка А в точка Б, освен собствения си задник, и някакви 1000 кила железария, които всъщност въобще не ти трябват в точка Б.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 16, 2007 7:33 pm

Е може и някоя Нимфетаминка да натовари скоро. После и някое Нимфетаминче...
Тогава разхода е оправдан.
Освен това, в този студ навън, предпочитам да си пренеса мекото продължение на гърба от т.А до т.Б точно с въпросния 1т. желязо, колкото и да ми е непотребен в т.Б. Все пак го има и момента с връщането в т.А. Предпочитам да е бързо, комфортно, топло и да си слушам предпочитаната от мен музика. :)

И да не стане само :offtopic:
Майна, хвърли едно око на VW Lupo / SEAT Arosa.
Мънички са, симпатични са, дано частите им не са много скъпи.
Аватар
Ozzie

ПредишнаСледваща

Назад към Други