ПОРЕДЕН стандарт за предна ос? Жестоко!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ПОРЕДЕН стандарт за предна ос? Жестоко!!!

Мнениеот Harka » Съб Дек 29, 2007 8:01 pm

По непотвърдена информация Fox и Shimano се готвят да представят за 2009г. нов, 15мм стандарт за предни главини/вилки. Още не е съвсем ясно как ще стоят нещата с патентите, но би трябвало стандартът да е "отворен" по подобие на Maxle. Въвеждането на трети размер проходна ос, естествено, е безумно и напълно неоправдано от технологична гледна точка, но едно поне е сигурно - преебани ще има. Въпросът е освен крайните потребители кои ще са другите...

Като заговорихме за стандарти, Cannondale пък от своя страна отварят техния SI за курбели/средно движение. Сега вече той се казва BB30 и според мнозина това е една от най-добрите (ако не и най-добрата) системи. Предимствата спрямо конвенционалните курбели/средни движения са отчетливо по-големите лагери, по-дебелата ос, която увеличава коравината на цялата система, което пък от своя страна позволява използването на по-малко материал и в крайна сметка олекотяванете на курбелите/оста. Всичко това е възможно да се постигне поради факта, че лагерите са набити директно в рамката (при Cannondale самият BB shell е с увеличен размер), което пък от своя страна изключва необходимостта от допълнително смазване, тургане на грес и други подобни бълвочи.
Sram и FSA вече са се възползвали от отварянето на стандарта и вероятно през 2009г. ще видим техни курбели ВВ30.
Аватар
Harka

Рейтинг: 2000

Мнениеот Shady™ » Съб Дек 29, 2007 8:12 pm

Аз не бих си взел вилка със 15мм ос каквото ще да стане... Едвам ще преглътна "факта" че новата ми вилка ще бъде на ПМ монтаж...остава и да е със 15мм ос и ще се гръмна :(!:
А за тея BB30 :confused: Интересно звучи но не мисля да "сменям дилъра" :D
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот PtD » Съб Дек 29, 2007 8:17 pm

Айде, хаирлия да е. През 2011 чакаме революционния 17.5 мм стандарт :dunno:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот C_Mo » Съб Дек 29, 2007 8:28 pm

re: 15mm

Нема да се пуашите - стига да не е по-широк от 110мм е въпрос само на преходници.

Въпреки това е тъпо. Има безброй неща в индустрията, в които си струва да се наливат пари за подобряване - що не се занимават с тях...
Аватар
C_Mo

Мнениеот TOYAGA » Съб Дек 29, 2007 8:32 pm

C_Mo написа:Има безброй неща в индустрията, в които си струва да се наливат пари за подобряване - що не се занимават с тях...

Може би щото предпочитат да източват, вместо да наливат пари... ;)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Harka » Съб Дек 29, 2007 8:33 pm

С_Мо:

:agree:

Можеха просто да усъвършенстват досегашната 9мм QR-на система. DT показаха, че е възможно да се работи в тази насока и без въвеждането на нови стандарти.

@TOYAGA:

Мда, а за нас простите потребители остава само един дебел. То не е лесно да се преглътне монополът на Maxle, който в противен случай би се осъществил.
Аватар
Harka

Мнениеот TOYAGA » Съб Дек 29, 2007 8:49 pm

Не се считам за прост потребител, респ. подобни проблеми са ми през дебелия... :santa2:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Harka » Съб Дек 29, 2007 8:54 pm

Само едно не мога да разбера - на Shimano не им ли стигна цялото тва духане, дето издухаха покрай DC и CL, та продължават?
Аватар
Harka

Мнениеот TOYAGA » Съб Дек 29, 2007 9:11 pm

Не разбираш? Опитай с духане! Личният опит нерядко води до прояснение...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Harka » Съб Дек 29, 2007 9:20 pm

Нямам намерение да минавам на някоя от гореспоменатите системи, благодаря.
Аватар
Harka

Мнениеот Shady™ » Съб Дек 29, 2007 9:21 pm

C_Mo написа:re: 15mm

Нема да се пуашите - стига да не е по-широк от 110мм е въпрос само на преходници.

E то ок преходници ама нали уж идеята е да е по-леко, а не да го олекотим и после да го направим "тежко"... Абе все едно... Аз ще съм си "олд скуул" :rofl: :D
*ТОЯГА - :disagree: :crazy:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот Harka » Съб Дек 29, 2007 9:23 pm

@Shady™:

Естествено, че идеята не е да е по-леко.
Аватар
Harka

Мнениеот TOYAGA » Съб Дек 29, 2007 9:23 pm

Harka написа:Нямам намерение да минавам на някоя от гореспоменатите системи, благодаря.

Ти му навираш убавото у гъзо, а оно го пърда... :dunno:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Harka » Съб Дек 29, 2007 9:30 pm

Хайде, хайде... добре знаем, че DC не е за всеки и не за всеки стил. Колкото до CL, не виждам защо трябва да си връзвам гащите с нещо неконкурентно нито като тегло, нито като цена, нито като спирачна сила (при спирачките). :dunno:
Аватар
Harka

Мнениеот Editor » Съб Дек 29, 2007 9:54 pm

15 мм ос по мое мнение ще е нещо адски излишно.Сигурно са искали да направят нещо междинно между сегашните два стандарта , обаче мисля че ще е без особен успех.
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот TOYAGA » Съб Дек 29, 2007 9:58 pm

Младежо, и да триеш, и да не триеш, положението няма да се промени. Темите, по които твърдиш, че си сведущ, са дискутирани и изчерпани в този форум по времената, в които питаше какво е DT и ми скимтеше на лични с въпросчета откъде да си купиш чорапки...

Така че лапай бибата и се завивай презглава. :)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот nikitoMTB » Съб Дек 29, 2007 10:04 pm

Какво се чудите?Хората имат много свободно време и се чудят в какво да го оползотворят,а резултата - нов стандарт.
Аватар
nikitoMTB

Рейтинг: 1804

Мнениеот PtD » Съб Дек 29, 2007 10:15 pm

Тц. По-скоро са се запитали "какъв нов стандарт да измислим, че да сме единствените в пазарната ниша, която ще се образува?".
Аватар
PtD

Мнениеот Admin » Съб Дек 29, 2007 10:18 pm

TOYAGA написа:Младежо, и да триеш, и да не триеш...

Harka не е трил постове в тази тема.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Harka » Съб Дек 29, 2007 10:38 pm

@TOYAGA:

Има ли смисъл въобще да ти отговарям? Времената, когато с теб можеше да се говори нормално отминаха.

@PtD:

Погледни играчите - и Shimano, и Fox имат интерес да ебават Sram.
Аватар
Harka

Мнениеот TOYAGA » Съб Дек 29, 2007 11:03 pm

Harka написа:...

:)
Аватар
TOYAGA

Re: ПОРЕДЕН стандарт за предна ос? Жестоко!!!

Мнениеот bikerider » Съб Дек 29, 2007 11:50 pm

Harka написа:Въвеждането на трети размер проходна ос, естествено, е безумно и напълно неоправдано от технологична гледна точка, но едно поне е сигурно - преебани ще има.

Как успя да напишеш три глупости в едно изречение не мога да разбера? :dunno:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Harka » Съб Дек 29, 2007 11:54 pm

Въпрос на гледна точка, но сподели да чуя твоята.
Аватар
Harka

Re: ПОРЕДЕН стандарт за предна ос? Жестоко!!!

Мнениеот bikerider » Нед Дек 30, 2007 1:43 am

Harka написа:естествено, е безумно

Нито е естествено да е безумно, нито е безумно да се направи нещо ново, от което има явни технологични, оттам и бизнес ползи. Относно отварянето на нова ниша, не виждам нищо лошо в това (нито от гледна точка на производителите, нито от гледна точка на потребителите), че пазара ще се фрагментира още. За всеки влак си има пътници и колкото повече различни влакове, толкова повече доволни пътници.

Harka написа:напълно неоправдано от технологична гледна точка

Би ми било интересно тук ти да споделиш основанията за това си мнение, защото по тази точка може да се спори най-обективно.
10мм оста открай време страда от изкривявания, сучения на колелото в ушите, оттам скърцания при големи ротори и ред други дребни но съществуващи недостатъци. Да не говорим за малките размери лагери, разлуфтванията при удар и прочие (говоря за екстремна употреба).

По същата логика би следвало да кажеш, че 35мм крака на еднокоронна вилка са неоправдани от технологична гледна точка и би бил прав ако го кажеш през 2001 година. Сега обаче сме почти 2008. Моята гледна точка преди доста, доста време беше и е все още, че наследените от предишното поколение велосипеди технологии (визирам конкретно малките диаметри на оси и прочие) са отживелица и беше отдавна време да се направи нещо ново за недотам екстремна употреба.

Едва ли е нужно да коментираме, че по-големия (в разумни граници разбира се) диаметър спомага за заздравяване и олекотяване на конструкцията, така че това безсъмнено е крачка НАПРЕД. За тези, които могат да я оценят.

Малка ретроспекция - през 80-те сигурно е било "напълно неоправдано от технологична гледна точка" да се създаде 1 1/8" стандарт за стержени, но него го има. Същото "важи" и за 1.5 стандарта, но и него го има, потребителите се кефят и на двата, а аз не съм видял някой да е "преебан".

Harka написа:преебани ще има

Напротив, всички потребители ще спечелят, защото другите лагери ще бъдат принудени да отговорят с подобни разработки (освен ако не се включат към тази :))
Ще спечелят и адекватните спрямо пазара и промените търговци, защото ще продават повече и различни продукции.

Относно репликата на уважаемия C_Mo, че могат да се подобряват и други неща - и това ще стане. Въпрос на приоритети.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Нед Дек 30, 2007 6:56 am

Разумни доводи. НО: С колко се олекотява конструкцията с тези 5 мм разлика в диаметъра? Това е ключов въпрос. Според мен - пренебрежимо малко. Т.е. инвестицията в "компоненти от нов стандарт" превишава инвестицията "компоненти с 20мм ос от олекотен материал", особено когато човек вече има компоненти с 20мм ос.

Съгласен съм със Симо, че има други, много по-важни трески за дялане преди да се обърнем към осите и захватите - ами разкарайте я тая верига и външни скорости най-накрая де!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Нед Дек 30, 2007 11:50 am

PtD написа:Разумни доводи. НО: С колко се олекотява конструкцията с тези 5 мм разлика в диаметъра? Това е ключов въпрос. Според мен - пренебрежимо малко. Т.е. инвестицията в "компоненти от нов стандарт" превишава инвестицията "компоненти с 20мм ос от олекотен материал", особено когато човек вече има компоненти с 20мм ос.

Въпроса не е само в олекотяването, за мен то е по-скоро страничен ефект, ако изобщо го има, защото увеличаването на диаметъра може да се използва за заздравяване без промяна в теглото (но това са спекулации докато не видя чертежи). За мен този стандарт е добре дошъл, защото не всеки има нужда от 20мм ос. А да има по-лека конструкция от 20мм стандарта, която определено държи повече на бой от 10мм стандарта едва ли има спор, че е плюс. В последните години се наблюдава (поне през моите очи) явна тенденция към изискване за нещо държащо на бой, но не толкова екстремно колкото 20мм оста. Това според мен е отговора.

PtD написа:Съгласен съм със Симо, че има други, много по-важни трески за дялане преди да се обърнем към осите и захватите - ами разкарайте я тая верига и външни скорости най-накрая де!

И аз съм съгласен, но както казах това е въпрос на приоритети. Не на последно място е въпрос на инвестиции. TOYAGA го каза кристално ясно.

@Harka: между другото, това ще е четвъртия известен ми стандарт, а не третия. Говоря за 24мм оста на Maverick.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Нед Дек 30, 2007 12:46 pm

bikerider написа:За мен този стандарт е добре дошъл, защото не всеки има нужда от 20мм ос. А да има по-лека конструкция от 20мм стандарта, която определено държи повече на бой от 10мм стандарта едва ли има спор, че е плюс.

E това е въпросът, с колко 15 мм ос + главина ще е по-лека от 20 мм ос + главина. Докато не се изясни, само можем да спекулираме. Моята спекулация е, че разликата в теглото ще е минимална, т.е. евентуално преминаване на 15 мм стандарт ще бъде безсмислено.

П.П. Абе да се оправят, дреме ми :) Евентуално Shimano ще гризнат още малко дръвце, за което също ме боли фара.
Аватар
PtD

Мнениеот Teodor40 » Нед Дек 30, 2007 2:02 pm

10мм е зле. 15мм е с половината от нея повече. Явно фирмите са преценили, че е финансово по-изгодно за напред да влагат пари в развиването на една по-добра платформа, вместо да циклят над вече доказалата минусите си 10мм такава. Разлика в теглото ще има спрямо 20мм и понеже 15-ките няма да са за краен екстремизъм, ще може да се изработват от по-леки материали. Разлитака от 5мм ще се отрази нне само наоста, а и на големината на лагерите, на вилката и т.н. => разлика в теглото ще има и поне според мен тя няма да е толкова малка. Като нищо ще докарат новите 15мм главини, да са колкото старите 10. Който има пари да смени системата, според мен, няма да се поколебае особено.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот bikerider » Нед Дек 30, 2007 3:58 pm

@PtD: Teodor40 ме е изпреварил и ти е посочил откъде ще дойде най-съществената разлика в теглото спрямо 20мм ос - от вилката.
Последна промяна bikerider на Нед Дек 30, 2007 4:02 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Нед Дек 30, 2007 3:59 pm

Teodor40 написа:Разлика в теглото ще има спрямо 20мм и понеже 15-ките няма да са за краен екстремизъм, ще може да се изработват от по-леки материали.

Аха, значи материалите, които се използват за "краен екстремизъм" са по-тежки, така ли? :dunno:

... и с какво подявлите 10-ката ос си е доказала минусите?

По темата: БИЗНЕС.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Следваща

Назад към Общ форум