Промени в ОУП на София и велосипедната инфраструктура!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот bikerider » Сря Яну 16, 2008 9:48 pm

Велизар Стоилов е прав. Баш за паплачта иде реч.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIRO A » Сря Яну 16, 2008 9:50 pm

Има едно просто решение за това да не паркират колите в/у алеите - сложете като бордюр отстрани, който тамън ще реши проблема с очертанията.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 16, 2008 9:53 pm

Нтц! Паплачта няма да я спреш с бордюр...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Sp3c7r3 » Сря Яну 16, 2008 9:56 pm

Големите грешки не се поправят с мизерни действия.
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот jivkonik » Сря Яну 16, 2008 9:56 pm

MIRO A написа:Има едно просто решение за това да не паркират колите в/у алеите - сложете като бордюр отстрани, който тамън ще реши проблема с очертанията.

Пич, ела в Люлин да видиш В ГРАДИНКИТЕ ПРЕД БЛОКОВЕТЕ какви са паркинги по бордюри, по тревни площи, по тротоари.... във входа си не може да влезеш без да обършеш 2 -те спрели една до друга коли!!! Ще спре ли един бордюр Софийския шОфер, еле пък бил той с некой СУВ (Жипка, С-Класа) или некъв друг подобен суперр-дуперр автомобил да си спре където му е удобно?!?!!! :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Alien » Сря Яну 16, 2008 10:07 pm

TOYAGA написа:Второ. София не е мръсна и гнусна поради липсата на велоалеи, а преди всичко и най-вече поради безобразната паплач, която приижда отвсякъде. Тази паплач няма да ползва велоалеите - тя ще паркира върху тях, ще ги кърти, ще люпи семки, ще се дрогира, ще пикае и ще сере върху тях. Просто защото е невъзпитана, недисциплинирана, мърлява и смрадлива в червата. Тва не е гражданско общество, което радее за свободи и права, това е паплач, която сее слободия, безредие и безправие. Гнусна, гладна и мързелива паплач, точеща лиги за безплатен обяд и търсеща пътя на най-малкото съпротивление към пълния търбух. Пълна отврат и полюция!

Първо - :agree:

Второ - сега разбирам отде таз' твойта злоба.

Трето - наистина ли си мислиш, че си по-различен (по-добър) от тия, които така шарено описа? Не искам да ти разбивам мечтите. :D
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот Sp3c7r3 » Сря Яну 16, 2008 10:10 pm

Дечица...
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот bikerider » Сря Яну 16, 2008 10:11 pm

MIRO A написа:просто решение

MIRO A написа:сложете

Бомбе от класа :^::rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот MIRO A » Сря Яну 16, 2008 10:12 pm

jivkonik написа:
MIRO A написа:Има едно просто решение за това да не паркират колите в/у алеите - сложете като бордюр отстрани, който тамън ще реши проблема с очертанията.

Пич, ела в Люлин да видиш В ГРАДИНКИТЕ ПРЕД БЛОКОВЕТЕ какви са паркинги по бордюри, по тревни площи, по тротоари.... във входа си не може да влезеш без да обършеш 2 -те спрели една до друга коли!!! Ще спре ли един бордюр Софийския шОфер, еле пък бил той с некой СУВ (Жипка, С-Класа) или некъв друг подобен суперр-дуперр автомобил да си спре където му е удобно?!?!!! :dunno:

Като го напраиш по високо сама бордюрчето, колата ще го мине но дотам щото ще засяда на тях! Това е идеята, сичко е на едно ниво а това тънко бордюрче е бая по височко. ;)
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот bikerider » Сря Яну 16, 2008 10:21 pm

Alien написа:наистина ли си мислиш, че си по-различен (по-добър) от тия, които така шарено описа?

Извънземен, кога ще откриеш релативността? Обратното е пич, паплачта е с азиатски стандарти! Паплачта е тая, която проваля всеки опит за промяна в нужната посока към НОРМАЛЕН град. Точно в тоя аспект баш TOYAGA е с класи над паплачта, точно щото паплачта е с класи под него. А това е така, защото паплачта не иска като TOYAGA нормално общество и заради това няма да стане докато мнозинството хора в България си трайкат и се врат по дупките на системата, серат по улиците или паркират на детските площадки и велоалеите. Щото от нормална гледна точка, от гледната точка на цивилизован човек (и тва идва отвътре, а не наготово) те са паплач. Явно за теб хлебарките са нещо нормално.

Ако аз искам нормален европейски град с нормални хора в него, то мнозинството придошли, които всячески искат нищо да не дадат, а да вземат всичко, не са ли те мизерници питам? Искаме велоалеи - както винаги решаваме задачите наполовина и се спасяваме. А кой ще опази велоалеите? Кой ще опази европарите, за да се изградят възможно най-добрите велоалеи? Кой ще се пребори с мишоците, бомбетата и селяндурите по манталитет? Аз ли? Ти ли? Или викаш пука ти. В една разпадаща се държава и едно вече разпаднало се общество кое е полезно? Да се дърляш на всеки, който говори истината и да го демонизираш? Ти батка явно не успяваш да погледнеш голямата картинка. Чудя се защо толкова нервно приемаш всяка дума на TOYAGA като намек, че е по-добър и различен. Може би защото някъде дълбоко вярваш в това? Или щото си вярваш, че всички сме еднакви в мръсотията и неебателността? Ако е така, дали не съдиш по себе си? :)

Тая инициатива ще я считам за поредния проект за лапане на европари. Поне докато не ми се докаже, че поредната "еволюция" не е отново просто хитра схема с добър марж.

Edit:
@Sp3c7r3: :agree::agree::agree::bowdown::beer:

Edit2:
@MIRO_A: пич ти явно не си виждал как се кърти изоставен чужд гараж за да се освободи място за собствената кола.
Последна промяна bikerider на Сря Яну 16, 2008 10:38 pm, променена общо 5 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp3c7r3 » Сря Яну 16, 2008 10:32 pm

Докато може, паплачта отказва да мисли. След това не може.
Много често малките неща не оставят време и ресурси за големите. Което е и целта на заниманието. Айде успех с велоалеите. :agree:

Edit: Е не мога да се сдържа! bikerider, TOYAGA: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 16, 2008 11:22 pm

@ Alien

Първо. Свидетел си на голямо изключение.
Второ. "Злоба" и "възмущение" са различни категории. Не се заблуждавай от формата. Следи съдържанието.
Трето. Имам куче. Заради неговите естествени нужди веднъж годишно си купувам специални найлонови пликове-ръкавици от специален магазин в Женева, които ми стигат да събирам неговите (а покрай тях и намиращите се в удобна близост чужди) лайна в периметъра Солунска-Граф Игнатиев-6-ти септември-Хан Аспарух-Ангел Кънчев, който въпросното псе обикаля при рутинните си разходки. Скъпата събира отпадъците разделно далеч преди появата на разноцветните кофи, не си спомням някога да сме изхвърляли хартия на боклука, апартементът ни е изолиран от 16 години, а слънчевата инсталация на вилата беше местна забележителност още по времената, когато даваха "Топло" по кината. Убеден съм, че съм по-различен от другите. "По-добър" е категория, която в случая нямам право да употребявам в първо лице единствено число.

Що се отнася до мечтите, те не се правят от толкова крехка материя. Само така ти се струва. В момента...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 16, 2008 11:26 pm

MIRO A написа:Като го напраиш по високо сама бордюрчето, колата ще го мине но дотам щото ще засяда на тях! Това е идеята, сичко е на едно ниво а това тънко бордюрче е бая по височко. ;)

Еййй, ама как тарикатски си се сетил, а? Тц, тц, тц... Да земеме да те предложиме за Нобелова награда ли, що ли?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Чет Яну 17, 2008 2:06 am

Чета, чета, обаче не виждам какво предлагате да се направи вместо велоалеите (или по-скоро вместо да се работи за тях)?

Винаги намираме някакъв кусур, нечий чужд интерес... ОК, възможно е и да е така. А вие какво бихте направили, освен да критикувате чуждите начинания?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 2:17 am

Другарю, за предложения предлагам да се обърнеш към новите софиянци с джиповете и мутресите. Може и в Надежда/Люлин/Обеля/Дружба/Младост да наминеш да събереш предложения и от другите нови софиянци ;)

Тая велоеволюция е кауза пердута и харчене на европари за тоя дето духа. И все пак бих я подкрепил, щото както вика kotka12 "по-добре да запалиш свещ, ...". Само дето за европарите ме гложди нещо. Сигурно си измислям глупости.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 17, 2008 2:34 am

И аз в критиката съм ненадминат, мога да вадя от безброй много кладенци вода защо нещо не трябва да се прави. С това отношение обаче не може да се върви напред.

И понеже става дума за улеснение на нас, велосипедистите, щом идеята за велоалеите според вас не е реалистична и не върши работа, любопитен съм да разбера каква идея според вас е реалистична и върши работа, за да мога да се ориентирам къде да вложа енергия.

Или да го обобщим така, имаме план А, който има някакви минимални шансове да сработи. Ако нямаме план Б (с по-голяма вероятност за успех), то единствената ни перспектива е план А.

Затова, моля, изложете план Б, or forever hold your peace.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 2:53 am

Идеята е реалистична сама по себе си и като нищо може да свърши работа. Ставаше дума, че е половинчата.

Искаш план Б - Велизар Стоилов го е изложил - 1500 полицаи. Няма друг вариант. С паплачта няма как иначе. В Пекин на всеки ъгъл на IT district-а имаше войниче. Дребно и яко. С нож. Всичко беше като в кутийка наредено. Петстотин метра по-надолу в другия district беше обратното - гмеж, паплач, смрад и шум. Откъде ли иде разликата?

Китай е ужасно екстремен пример и именно затова ми харесва да го използвам, щото там и проблемите им са огромни. Проблема с паплачта там е гигантски, ако и да са хилядолетна империя. Е щом там са успели да го решат само в некои district-и....

Ето ти план Б - определено ще има резултат. И чак след време ще може да се построят велоалеи. Работещи, поддържани и необезпокоявани от паплач.

Говориш за успех на план А? Успех в какво? Да се тупнем в гърдите и да кажем, че имаме велоалеи? А после? Поддръжката? Въдворяване на ред? За кво са ми тия велоалеи ако не мога да мина оттам? За кво е бил целия шум и цялото усилие. Та план А резултата му е химерен, пиров. След 5 години ще трябва пак да се вика и пак да се кандидатства за евро-хитринка. Добра схема.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 17, 2008 3:03 am

bikerider написа:Искаш план Б - Велизар Стоилов го е изложил - 1500 полицаи.

Подкрепям! :agree:

Навит съм на 1500 полицаи, вместо велоалеи, при следните условия:
Полицаите през работно време се контролират чрез видеокамера, а записите от тези видеокамери се слагат на публично място за обществен контрол (и могат да служат за доказателство в съда!).

Щото и сега имаме полицаи, дето ги гледаме как дремят в колите...
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 3:22 am

E за това бих се подписал на хиляда места. И като стане факт, тогава ще ходя да се боря за велоалеи. Тогава и ред шъ има и още европари шъ има. Ама тогава оная... либерално-правозащитната група ще ревнe за тоталитарната държава :popcorn:

Знам, че е по-добре да се действа, отколкото да се "бездейства". И все пак точно ти би трябвало да знаеш, че не винаги е така :)
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 17, 2008 8:22 am

@ PtD

Не може да има промени без икономическа логика. И без ред и контрол. Ето ти основата на план Б. В кошара няма да ти го вкарвам...

Хипарското ековрякане и джамборе-протестите няма да създадат велоалеи. По план А най-много да натикате още няколко санкюлота в управлението.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bodo » Чет Яну 17, 2008 9:55 am

Хора, които не се интересуват от историята, са обречени да повтарят едни и същи грешки. Появява се някакъв евангелист от някъде и се обявява за месия: "Аз ще ви спася, Аз знам пътя! Сега ще говоря с лошите и готово. Да направим едно шествие и един протест и да им покажем на Злите сили"

Имам много да ти разкажа "небето" по въпроса, но по начина по който си тръгнал да ЗАДАВАШ ОТГОВОРИ, виждам че не си готов да слушаш и да чуваш.
Не може да има промени без икономическа логика. И без ред и контрол.
:agree:
Аватар
bodo

Рейтинг: 1995

Мнениеот nebe_to » Чет Яну 17, 2008 10:15 am

Здравейте отново,
не искам да влизам в излишна полемика, нито да бъда възприет погрешно. Нямаме никакво време, за да го губим в неконструктивни разговори и да стигаме до явни обиди и неприязън. Това е напълно безмислено, защото губи и разпилява енергията на едно движение, което сега се заражда истински.
Проблема с пешеходците и автомибилите: Да той е много голям, без информационна кампания няма да стане и за това трбва много да се дълбае и в тази посока. Освен да се изгради велоалея тя трябва и да се подържа и да се обособи правилно. И тогава ще можете спокойно да показвате знаците и да разяснявате на "паплачта" къде трябва да ходи и къде не.
Велизар Стоилов: За този човек не ми се говори, защото на няколко пъти в ПКТБД (Транспортна комисия към общината) ми се искало откровенно да му скоча на врата. Той няма никкаво уважение към нас и смята, че велосипедистите трябва да стоят в паркове и градинки, а камо ли да използваме велосипеда за транспорт.
За да не бъда многословен ще кажа, че ти можеш и да минеш където си искаш с планинския велосипед, но не така стоят нещата за повечето хора. За това на тях им трябват условия и сигурност, което значи ужасно много работа. Много е сложно, но това не значи невъзможно.
И последно: Сдружение Велоеволюция е НПО организация в обществена полза, с всички наши действия и документи може да се запознаете, ако имате желание и се свържете с нас.
Само моля ви когато някой заговори за проекти и финансиране не си представяйте купчина пари за харчене или нещо подобно. Пари се пилеят в държавната администрация, случаят с НПО организациите, които работят, като истински такива е различен. Когато някой заговори за проекти става понякога много смешно. Има една приказка дето много ме кефи и е подходяща в случая:
"Едно е да искаш, друго е да можеш и чак трето и четвърто е да го направиш"
Дано не стана банален: Крайно време е да се действа и то с общи усилия, ако не ще става все по трагично, както е с всичко в България.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Рейтинг: 1540

Мнениеот bodo » Чет Яну 17, 2008 10:27 am

nebe_to написа:Здравейте отново,
не искам да влизам в излишна полемика, нито да бъда възприет погрешно. Нямаме никакво време, за да го губим в неконструктивни разговори и да стигаме до явни обиди и неприязън. Това е напълно безмислено, защото губи и разпилява енергията на едно движение, което сега се заражда истински.
Проблема с пешеходците и автомибилите: Да той е много голям, без информационна кампания няма да стане и за това трбва много да се дълбае и в тази посока. Освен да се изгради велоалея тя трябва и да се подържа и да се обособи правилно. И тогава ще можете спокойно да показвате знаците и да разяснявате на "паплачта" къде трябва да ходи и къде не.
Велизар Стоилов: За този човек не ми се говори, защото на няколко пъти в ПКТБД (Транспортна комисия към общината) ми се искало откровенно да му скоча на врата. Той няма никкаво уважение към нас и смята, че велосипедистите трябва да стоят в паркове и градинки, а камо ли да използваме велосипеда за транспорт.
За да не бъда многословен ще кажа, че ти можеш и да минеш където си искаш с планинския велосипед, но не така стоят нещата за повечето хора. За това на тях им трябват условия и сигурност, което значи ужасно много работа. Много е сложно, но това не значи невъзможно.
И последно: Сдружение Велоеволюция е НПО организация в обществена полза, с всички наши действия и документи може да се запознаете, ако имате желание и се свържете с нас.
Само моля ви когато някой заговори за проекти и финансиране не си представяйте купчина пари за харчене или нещо подобно. Пари се пилеят в държавната администрация, случаят с НПО организациите, които работят, като истински такива е различен. Когато някой заговори за проекти става понякога много смешно. Има една приказка дето много ме кефи и е подходяща в случая:
"Едно е да искаш, друго е да можеш и чак трето и четвърто е да го направиш"
Дано не стана банален: Крайно време е да се действа и то с общи усилия, ако не ще става все по трагично, както е с всичко в България.
Човече, защо пишеш в този форум?
- Ако ти трябва акъл - чети какво ти пишат хората, които се занимават и мислят по тези проблеми вече 5-6 години.
- Ако ти трябва електорат за протести - сбъркал си форума
Аватар
bodo

Рейтинг: 1995

За хората и града

Мнениеот nebe_to » Чет Яну 17, 2008 10:32 am

Абе хора, какви евро пари какви глупости. Докато само си говорим тука и си хабим думите и нервите навън нещата се случват. Нищо не се почва от утре, а от сега. Аз вас няма сега да сядам да ви убеждавам да помагате щом толкова неистове си държите само да си критикарствате и говорите.
Историята е дълга и не е само тези стикери.
Велоеволюция е създадена от ентусиасти, които искат да направят нещо генерално, а не само да викат и да ходят напразно в общината. И това те го правят и за вас, щото колкото и да ми се юркате тука утре и вие ще карате и ще се кефите, ако повече хора карат. оставям ви да се наговорите, а аз съм готов да слушам всеки, който излезе с нещо наистина конструктивно и го обоснове. За историята бих ви слушаш цял живот, обремененост по образование.
А това за кучето много ми хареса. Това е наитина яко, винаги много ме е дразнело, как хората тука въобще не се сещат за това.
Ако всеки сам поеме нещата до никъде няма да стигне, не се сърдете, че някои хора искат да работят и да направят нещо за другите, пък биле те паплач, селяни или интелигентни образовани хора или лудаци велосишедисти. Ако нещо се постигне ще бъде за всички. За всички, които живеят в този град.
Освен да има трябва да се изгражда и култура, а това става с обяснения и обучения...много много време, за това няма никакво време сега за губене. Вие си решете как ще го уползотворите за себе си.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот 4getcredo » Чет Яну 17, 2008 10:38 am

Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот nebe_to » Чет Яну 17, 2008 10:42 am

"Занимават и мислят"
Аз ви говоря за действие...
Отделно няма да постигнем нищо, електората си го търсят политиците. Аз не искам да водя никой нито да обединавам тепърва. Просто смятам, че няма нужда от разделени.
Във форума съм защото потърсих съдействие от хората, които карат в града, за помощ. Защото аз искам да чуя възможно най-много хора преди да им предложа нещо конструктивно в общината. Аз не смятам, че мога да обхвана целия град и най-добре знам какво става там където карам. Но за мен е важно какво мисли всеки, който кара в града. От това да ходиш на училище, на работа, в квартала, да си със скейт, ролери, планински велосипед, хикс, абе всички. Защото всеки човек си има собствени идеи и виждания за проблема и те трябва да се чуват и събират конструктивно и целенасочено.
Извинете ако съм ви развалил идилията. И аз искам да си карам свободно в планината, както винаги съм правил още от дете, щото там съм израстнал, ама сега съм тук и незнайно защо ми пука ужасно много за тоя град. Не искам да го виждам все така болен в ръцете на шайка шибаняци, пардон инвеститори, които правят с него каквото си поискат, строят, бутат, паркират си големите лайняни коли където им падне...и така
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот nebe_to » Чет Яну 17, 2008 10:43 am

Днес от 14.00 часа в МОСВ има пресконференция по въпроса.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот Quiz » Чет Яну 17, 2008 10:50 am

@nebe_to
твърде много си противоречиш.
Хем "Аз вас няма сега да сядам да ви убеждавам да помагате ",
хем "Във форума съм защото потърсих съдействие от хората, които карат в града, за помощ."... :dunno:
Аватар
Quiz

Мнениеот nebe_to » Чет Яну 17, 2008 10:53 am

Ако нямате желание как да стане...
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот Quiz » Чет Яну 17, 2008 11:11 am

Извинявай, ама нещо не разбрах: това твоето много ми прилича на "дайте да дадем" :nono: .
Някой от посетителите тук, занимаващ се с подобряването на инфраструктурата или косвено засягаща подобряването на живот в държавата сфера, въвлича ли те в проблемите, които възникват в нея? Без значение, че в даден момент в бъдещето ТИ също ще се възползваш от резултатите?
Нека всеки да върши това, с което се е заел и което може да върши най-добре без да очаква нон-стоп някой да му помага или да го подкрепя само защото е решил , че:
"те го правят и за вас, щото колкото и да ми се юркате тука утре и вие ще карате и ще се кефите"...
Аватар
Quiz

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум