Промени в ОУП на София и велосипедната инфраструктура!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот nebe_to » Чет Яну 17, 2008 11:16 am

Съгласих се, въпроса беше в помощ на това, което всеки иска да види. За да може да участват в процеса хората, които карат и ги интересува. Искат да предложат или дадат идея. Иначе аз си работа. Съгласен съм, няма значение кой ще го направи, важното е нещата да се движат и да се случват. Важното е да стане нещо.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Рейтинг: 1540

Мнениеот jivkonik » Чет Яну 17, 2008 11:18 am

Ето Ви конструктивно предложение:
1. Трябва "да се покажете" пред обществото, да кажете "за какво се борите"! Тук дето си чешем езиците 100 ентусиаста - файда никаква!!! И стига с тия шествия в пълни с някви младежи в стил "Боб Марли в ранните му дрога-години" и девойки в стил "хипи от 60-те" каращи нещо подобно на велосипеди, демонстративно размахващи бутилки бира и т.н.!!! С такива демонстрации само настройвате хората срещу идеята!
2. Подгответе СПЕШНО някакво сълзливо писмо с ЕКО-ВЕЛО-НАМЕРЕНИЯ и почнете да ухажвате НАЦИОНАЛНИТЕ телевзии с него. Гледам в сутрешния блок на бТВ редовно и като гвиждам на каква паплач там и се отпуска по 30 минути ТВ време да си каже проблемите и болежките, че напарво ми се реве! :(!: Вашия (и наш) проблем, културно изложен в мейл до тях, подкрепен с подходящи снимкови материали ("луд и военен на шаренко се радва", нали знаете, е журналистите също....). Ето една подходяща шаренка снимка за илюстрация, в нета може да намерите доста по-подходящи:
Изображение
3. Вербувайте някоя сродна душа от Общинските съветници (но не адвокат Орлин Иванов - познавам го лично, както и кръга фирми, чиито интереси представлява..... :puke: :banghead: :censored: ) примерно онзи мушморок Заимов, дето предизборно ни "събираше на срещи и имаше намерения да прави бла...бла....бла". Та ухажването на медиите в комплект със Заимов почти сигурно ще ви даде вашите "30 минути ТВ слава" (бТВ както е модерно напоследък само да търчат по градските кръстовища и да гледат таблата с данните за въздуха ще ви кльопнат като топъл леб!) - гледайте да ги иползвате добре, покажете се като цивилизовани хора (забравете "Боб МАрли и хипи движението").
4. После нали знаете - "всяко чудо за 3 дни", общината пак ще ви "отебе" в трета глуха. Вие обаче като печени типове няма да им се давате, а ще се опитате да завържете някакви контакти с някоя сродна Евро-вело организация - ровчене по нета му е майката, не вярвам по цивилизованите страни да не са минали и те през този период "ураааа, юрушшш, искаме алеиииии!!!". Та от тази организация може да почерпите опит, може някое базово идейно проектче да се изкопчи, или най-малкото да дават материали за положителния ефект, които те са постигнали след изглаждането на тяхната Велоградска структура.
5. НА следващ етап може да копате в посока контакти с официални институции на Евросъюза - там търсете някакви прецеденти, резолюции в тази посока, наложени санкции!!! Дано намерите нещо, това ще е голям коз в ръцете ви!

В заключение - на нашите управници трябва да им играете на принципа на "моркова и тоягата": "Со кротце и со благо", предложения, предлагате им чужд опит (който сте събрали по точка 4 по-горе) НА ви Морков! - като не щат - НА ВИ ТОЯГА (по точка 5 - културно ги посплашвате като цитирате Еврорезолюции, евентуални санкции!!).

Но както виждате за това се трябва сериозно "копане" в посока и към Общината и навън - само с голи дискусии "нема да стане работата"
Успех ви желая! ;)
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот bodo » Чет Яну 17, 2008 12:17 pm

nebe_to написа:Ако нямате желание как да стане...
Желание за какво? - аз така и не разбрах на тебе какво ти трябва?
Аватар
bodo

Рейтинг: 1995

Мнениеот Stuny » Чет Яну 17, 2008 12:33 pm

bodo написа:
nebe_to написа:Ако нямате желание как да стане...
Желание за какво? - аз така и не разбрах на тебе какво ти трябва?

Трябват му конкретни идеи от хора с голям опит в ежедневното каране из софия, аз поне така го разбирам.
Stuny

Мнениеот did » Чет Яну 17, 2008 12:34 pm

Stuny написа:Трябват му конкретни идеи от хора с голям опит в ежедневното каране из софия, аз поне така го разбирам.

Идеите вече са написани тук отдавна.

Трябва му масовка за легитимация пред институциите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 1:35 pm

did написа:
Stuny написа:Трябват му конкретни идеи от хора с голям опит в ежедневното каране из софия, аз поне така го разбирам.

Идеите вече са написани тук отдавна.

Трябва му масовка за легитимация пред институциите.

nebe_to написа:Освен да има трябва да се изгражда и култура, а това става с обяснения и обучения...много много време, за това няма никакво време сега за губене. Вие си решете как ще го уползотворите за себе си.

Мислим като да го Уползотворим по-практично.

Два момента:
1. Не си ми отговорил за прозрачността. Няма и да отговориш като гледам.
2. Според теб какви шансове има тази кампания за успех и какъв точно би бил този успех? Какви са ТОЧНО целите на тази кампания - да убеди СОС, че има нужда от велоалеи, т.е. да се вземе отново решение като предишното? Или да се намерят пари за велоалеи? Питам, че до момента не разбрах нищо освен обичайните лафове, че е време да се действа, че не може все сам да се спасява и прочие. Ще ми отговориш ли по същество?

Не ме разбирай погрешно - казах ти го и преди - искаш масовка, а какво предлагаш насреща освен светло бъдеще? Всичките спасители до момента само това повтарят - елате, не искайте подробности, трябва да спасим София, елате, елате, елате. При първия въпрос и започват да увъртат, че трябва да се действа заедно. Добре бе, джанъм няма проблем, аз ще дойда. ИСКАМ ОБАЧЕ ДА ЗНАМ СРЕЩУ КАКВО СИ ДАВАМ ПОДКРЕПАТА. Искам прозрачност. Къде е тя? Как ще се гарантира? Как ще мога да видя навреме, че ме водят за носа или че нещата отиват към успех?

Отговори имаш ли на тези въпроси или знаеш само да искаш подкрепа и да се цупиш когато те попитат за нещо конкретно?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот MIRO A » Чет Яну 17, 2008 1:42 pm

А какво стана на тази среща дето я спрягахте. Не се ли реши нещо или?
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот PtD » Чет Яну 17, 2008 1:55 pm

bikerider написа:Добре бе, джанъм няма проблем, аз ще дойда. ИСКАМ ОБАЧЕ ДА ЗНАМ СРЕЩУ КАКВО СИ ДАВАМ ПОДКРЕПАТА. Искам прозрачност. Къде е тя? Как ще се гарантира? Как ще мога да видя навреме, че ме водят за носа или че нещата отиват към успех?

:agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот lacho_m » Чет Яну 17, 2008 2:40 pm

PtD написа:
bikerider написа:Добре бе, джанъм няма проблем, аз ще дойда. ИСКАМ ОБАЧЕ ДА ЗНАМ СРЕЩУ КАКВО СИ ДАВАМ ПОДКРЕПАТА. Искам прозрачност. Къде е тя? Как ще се гарантира? Как ще мога да видя навреме, че ме водят за носа или че нещата отиват към успех?

nebe_to написа:И последно: Сдружение Велоеволюция е НПО организация в обществена полза, с всички наши действия и документи може да се запознаете, ако имате желание и се свържете с нас.
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот bodo » Чет Яну 17, 2008 3:23 pm

Ето ти едно просто и ефективно решение, което не изсква предварителна инвестиция и се изплаща
http://www.probike-bg.com/modules/news/ ... 1200575188
Аватар
bodo

Рейтинг: 1995

Мнениеот Brave » Чет Яну 17, 2008 3:59 pm

Не е точно без инвестиции, защото за да се обособи платена или дори забранена зона в центъра, се налага да се изградят адекватно количество паркинги по периферията на тази зона - действие, което е меко казано скъпо. Освен това София е с неадекватна транспортна структура и няма обособени скоростни обиколни пръстени, т.е. през центъра в към този момент се извършва и оживено транзитно движение. При затваряне на центъра за автомобили, този трафик, не е ясно от къде ще преминава. Трета слабост на тази мярка, при конкретните условия, е напълно непригодния (да не казвам по-силна дума) градски масов транспорт. Да речем, че в един хубав ден половината от возещите се в личните си автомобили, мотивирани от подобна мярка, решат да се повозят с градския транспорт, то при сегашното му количество, качество и т.н., той ще колабира напълно.

За мен подобряването на сегашното положение, трябва да започне с мерки за пълното преустановяване на транзитното движение през центъра (разширяването на южната дъга на околовръстното шосе е добра стъпка, но могат да се направят много други пробиви), спестяване на максимален брой светофари с употребата на тунели, подлези и естакади (за съжаление неимоверно скъпо удоволствие), последвано от тотална ревизия на градския транспорт - вид и състоянието на трамвайния, толейбусния и автопарк, системата за таксуване, разпределение на линиите и т.н., както и разбира се цена(за съжаление, обезателно в посока, приближаваща средната за западните държави). Чак след подобни по мащаб мерки, може да се въвеждат ограничения, мотивиращи употребата на масов транспорт или алтернативни решения като велосипедите.
Разбира се, всички тези неща са напълно безсмислени, ако на всяко едно кръстовище няма работещи мерки за контрол над спазването на ППЗДП.
Brave

Мнениеот kagami » Чет Яну 17, 2008 4:21 pm

jivkonik написа:Ето Ви конструктивно предложение:
1. Трябва "да се покажете" пред обществото, да кажете "за какво се борите"! Тук дето си чешем езиците 100 ентусиаста - файда никаква!!! И стига с тия шествия в пълни с някви младежи в стил "Боб Марли в ранните му дрога-години" и девойки в стил "хипи от 60-те" каращи нещо подобно на велосипеди, демонстративно размахващи бутилки бира и т.н.!!! С такива демонстрации само настройвате хората срещу идеята!
2. Подгответе СПЕШНО някакво сълзливо писмо с ЕКО-ВЕЛО-НАМЕРЕНИЯ и почнете да ухажвате НАЦИОНАЛНИТЕ телевзии с него. Гледам в сутрешния блок на бТВ редовно и като гвиждам на каква паплач там и се отпуска по 30 минути ТВ време да си каже проблемите и болежките, че напарво ми се реве! :(!: Вашия (и наш) проблем, културно изложен в мейл до тях, подкрепен с подходящи снимкови материали ("луд и военен на шаренко се радва", нали знаете, е журналистите също....). Ето една подходяща шаренка снимка за илюстрация, в нета може да намерите доста по-подходящи:
Изображение
3. Вербувайте някоя сродна душа от Общинските съветници (но не адвокат Орлин Иванов - познавам го лично, както и кръга фирми, чиито интереси представлява..... :puke: :banghead: :censored: ) примерно онзи мушморок Заимов, дето предизборно ни "събираше на срещи и имаше намерения да прави бла...бла....бла". Та ухажването на медиите в комплект със Заимов почти сигурно ще ви даде вашите "30 минути ТВ слава" (бТВ както е модерно напоследък само да търчат по градските кръстовища и да гледат таблата с данните за въздуха ще ви кльопнат като топъл леб!) - гледайте да ги иползвате добре, покажете се като цивилизовани хора (забравете "Боб МАрли и хипи движението").
4. После нали знаете - "всяко чудо за 3 дни", общината пак ще ви "отебе" в трета глуха. Вие обаче като печени типове няма да им се давате, а ще се опитате да завържете някакви контакти с някоя сродна Евро-вело организация - ровчене по нета му е майката, не вярвам по цивилизованите страни да не са минали и те през този период "ураааа, юрушшш, искаме алеиииии!!!". Та от тази организация може да почерпите опит, може някое базово идейно проектче да се изкопчи, или най-малкото да дават материали за положителния ефект, които те са постигнали след изглаждането на тяхната Велоградска структура.
5. НА следващ етап може да копате в посока контакти с официални институции на Евросъюза - там търсете някакви прецеденти, резолюции в тази посока, наложени санкции!!! Дано намерите нещо, това ще е голям коз в ръцете ви!

В заключение - на нашите управници трябва да им играете на принципа на "моркова и тоягата": "Со кротце и со благо", предложения, предлагате им чужд опит (който сте събрали по точка 4 по-горе) НА ви Морков! - като не щат - НА ВИ ТОЯГА (по точка 5 - културно ги посплашвате като цитирате Еврорезолюции, евентуални санкции!!).

Но както виждате за това се трябва сериозно "копане" в посока и към Общината и навън - само с голи дискусии "нема да стане работата"
Успех ви желая! ;)

Напълно съм съгласна. Мисля, че това е конструктивно предложение, или по-точно система от конструктивни предложения.

Мен ме беше срам да ходя на тези велошествия - идвах заради идеята и заради това, че не обичам да стоя пасивно и да критикувам от страни. Но хипарливия и алкохолно-дрогиран вид не създава предпоставка да те уважават и да взимат исканията ти на сериозно. Мисля, че трябва да се наблегне върху облика на протестите и на шествията. Малко по-цивилизован вид ще е по-резултатен според мен.

Връзки с медиите - това е особено важен елемент. Няма да повтарям казаното от jivkonik. Както и останалите неща, казани от него.

По темата - съвсем сериозно си мисля, че може да се направи (с малко средства и без никакви разрушения, а само с малко бетонни плоскости над канавката) велоалея до Банкя по пътя на автобус No.42 от разклона за Банкя (малко след кръстовището на бул.Европа и Околовръстно Шосе) до центъра на Банкя. Алеята си я представям от северната страна на автомобилния път, широка към 1,2м.

Ако ви трябват доброволци да вършат конкретна работа - например да ровят за еди-каква си информация - приканвам те да пишеш тема тук във форума или да ми пратиш ПМ, (но така ще знам само аз). Ако хората не искат да помогнат, ще плюят и ще недоволстват, но може и някой да се включи. Примерно аз - ако ме изкефи задачата и мисля, че мога да съм полезна.

Аз не смятам, че конкретно вие се опитвате да заграбите европари. Може и да греша, но тъй като Тoyaga като най-активната критика досега така и не изказа конкретни обвинения срещу вас в тази посока, смея да мисля, че съм права. Така че не се отчайвай - просто има всякви хора и всякакво отношение към работата ви.

Е, какво се случи на вчерашната среща? На пресконференцията? Ще се радвам на информация от първа ръка. Поздрави! :)
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот MIRO A » Чет Яну 17, 2008 5:03 pm

Eх да имах 18 щех и на срещи да хода ма все пак всеки предполагам са му хрумвали идеи за алеи по любимия маршрут в града. Аиде хора вече в тая тема да помислим как да направим нещата, а не да се караме на тема: Защо да почваме нещо . Мисля, че ще е добре да се види кои може да съдейства. Дори и аз мога да направя нещо в нета.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Яну 17, 2008 5:20 pm

Драги ми Смехурко... :bawling:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот nebe_to » Чет Яну 17, 2008 5:28 pm

изключително много се радвам, че форума премина в конструктивни идеи и предложения. Някои от които наистина много добри, и по които се опитваме да направим нещо. За Бтв още не сме се добрали, но се надявам, че и това ще стане скоро. Иначе се опитваме да работим с медиите и да изгадим мрежа от приятелски настроени към велодвижението журналисти, които да помагат. Заимов леко се крие, но обеща да съдейства и помага, поне за сега. работата с европейски институции също е много важна. Имаме помощ от Холандия, но има много за дълбане и в тази посока. Много от нещата сега стартират и за това се радвам, когато нови хора идват с идеи и искат да помагат. Това не е електорат, нито ни трябват хора, които само да членуват или да не правят нищо в организацията. Но да сме много според мен е важно. относно прозрачността мога да ви повторя, че ако се свържете с нас няма да ви откажа информация за нас и документи също.
Ще си водя бележки с конструктивните идеи, защото такива има и се радвам, че насочихме дискусията в тази посока.
Благодаря на всички.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Рейтинг: 1540

Мнениеот MIRO A » Чет Яну 17, 2008 5:35 pm

A всъщност кои оглавява цялата борба (кой но представлява)? Иначе идеи колко щете мога дам.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 17, 2008 5:58 pm

@ Brave

Другото са тинтири-минтири... и помощ от Холандия... от верига кофишопове вероятно... :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 6:08 pm

Brave написа:Разбира се, всички тези неща са напълно безсмислени, ако на всяко едно кръстовище няма работещи мерки за контрол над спазването на ППЗДП.

:agree::agree::agree:

Айде на конструктивните предложения... :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 17, 2008 6:08 pm

Стигаме до 1500-те разб.. оп, полицаи :)
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 17, 2008 6:19 pm

Не е задължително да са полицаи. Може да са оторизирани лица от общинска служба, могат да се ползват камери, сензори и автоматизирани пунктове за достъп като в Лондон и на много други места
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 6:22 pm

PtD написа:Стигаме до 1500-те разб.. оп, полицаи :)

bikerider написа:Ама тогава оная... либерално-правозащитната група ще ревнe за тоталитарната държава :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 17, 2008 6:29 pm

Абе ти го опъни едно хубаво на пангара, па то нека си реве! :evil:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Redhat » Чет Яну 17, 2008 6:35 pm

Заимов леко се крие, но обеща да съдейства и помага, поне за сега.

:rofl:

И на мен тъй ми рече :rofl:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот jivkonik » Чет Яну 17, 2008 6:37 pm

Кмета преди няколко седмици си стисна ръката с вътрешния министър относно внасяне на законопроект разрешаващ да има Общинска полиция... да го видим сега кога ще стане, колко Общински полицаи ще има и как ще опразнят БУС лентите.... http://www.news-bg.com/story-4078.php
:popcorn:
А Велоалейките.... ще почакат.... за сега
Аватар
jivkonik

Мнениеот jivkonik » Чет Яну 17, 2008 6:40 pm

Redhat написа:
Заимов леко се крие, но обеща да съдейства и помага, поне за сега.

:rofl:

И на мен тъй ми рече :rofl:

Ъхъ леекинко така потъна в червено-синята-гербова мъгла в Общ. съвет..... :rofl: А иначе мооооо предизборни срещи прави, и колело кара даже пича, шествия али - бали!!!! :qright: :angfire:
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 17, 2008 6:43 pm

Да не забравяме, че и *отушаров му облиза *ъза. Лично! До блясък! :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот did » Чет Яну 17, 2008 6:44 pm

jivkonik написа:А Велоалейките.... ще почакат.... за сега

всяко нещо с времето си...

Да искаш велоалеи, без да има култура на велосипедистите, култура на пешеходците и култура на шофьорите, е все едно когато си гладен да си купуваш книги с рецепти, вместо храна. И най-умно написаната книга няма да ти напълни хладилника.

А колкото до културата... тя няма да дойде от небето. Трябва да се наложи с административна сила и финансови санкции без компромиси.

Аз в сегашното управление (не само на София) желание за такива радикални действия за въдворяване на ред не виждам.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Чет Яну 17, 2008 9:12 pm

did написа:Аз в сегашното управление (не само на София) желание за такива радикални действия за въдворяване на ред не виждам.

Няма мотивация. Трябва да си внесем 100-200 западноевропейци на колела и да ги пуснем да обикалят по градовете. Като прегазят 40-50 от тях, ще ни натиснат да оправим положението ;)
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 9:59 pm

PtD написа:ще ни натиснат да оправим положението ;)

Ми те ни натискат бре... и кфоо? :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 17, 2008 10:20 pm

Ааа, като ги изпонагазят, ще ни изпонагазят. :popcorn:
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща