Колко ниско паднах днес

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колко ниско паднах днес

Мнениеот naka76 » Пон Фев 11, 2008 6:04 pm

Днес на работата един колега се оплака как присъствал на катастрова при която бил пострадал колоездач. Тъй като всички започнаха да оплюват шофьора аз реших да им поизясня малко нещата като застанах на страната на шофьора.За какво става дума:

Както ми обясниха шофьора правил ляв завой на кръстовище на зелен сфетофар. При тази маневра блъска колоездача който минавал и той на зелено по пешеходната пътека. Като чух това веднага заявих че колоездача е 100% виновен. Ако не се лъжа по закон колоездача е длъжен да слезе от велосипеда и да пресече бутайки. Другото което онивинява шофьора е че инцидента е станал около 19.00 часа, а колоездача не е имал фар. Е не можах да ги обидя че колоездача сам си е виновен, но това не пречи да се обсъди това как става пресичане на пешеходна пътека с велосипед. Някой колеги от форума предполагам могат да се научат.

И още един въпрос. Колко от вас като ходят да катат в планината си носят мигалки и фар в случай че замръкнат?
Аватар
naka76

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Пон Фев 11, 2008 6:09 pm

Пресичането на кръстовище с велосипед става по същия начин, както с кола.
Разлика има само в това, че ако си направо или напред, трябва да си в най-дясната възможна такава лента. Ако завиваш на ляво, трябва да си в най-дясната лента, за завиване на ляво.
В случая не можах да разбера как точно е бил блъснат колоездача, но отсъствието на фар е основателна причина той да е виновен и според мен Не веднъж съм виждал велосипедисти с липса на каквито и да е светлини или поне светлоотразяващи елементи по колелата или дрехите им, това е недопустимо при движение след залез слънце!
Последна промяна Alpina на Пон Фев 11, 2008 6:12 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Re: Колко ниско паднах днес

Мнениеот bluskanie » Пон Фев 11, 2008 6:09 pm

naka76 написа:Ако не се лъжа по закон колоездача е длъжен да слезе от велосипеда и да пресече бутайки.

Длъжен е, ако иска да го смятат за пешеходец. Иначе си е ППС, което спазва правилника за движение на ППС-та. В случая, ако всичко е така, както го казваш, би следвало шофьора да е невинен. Но както е известно на всички нас, никога не е ясно дали някой е виновен или невинен...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот mulltex » Пон Фев 11, 2008 6:22 pm

Относно пешеходните пътеки - има кръстовища на които до пешеходната си има вело пътека, по която се преминава с велосипед. Но в случая без наличието на светлини, в тъмно - независимо от кръстовището - колоездача е за наказание... :)

И още един въпрос. Колко от вас като ходят да катат в планината си носят мигалки и фар в случай че замръкнат?

98% от колездачите които срещам всеки ден вечерно време са с мигалки, че туко виж полицията ще ти напише някой АКТ и ще ти лепне глоба ;)
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Alpina » Пон Фев 11, 2008 6:31 pm

naka76 написа:И още един въпрос. Колко от вас като ходят да катат в планината си носят мигалки и фар в случай че замръкнат?

Независимо дали съм почти сигурен, че ще се прибера още на обяд, синаги си нося мигалката и фара.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот naka76 » Пон Фев 11, 2008 6:33 pm

bluskanie написа:
naka76 написа:Ако не се лъжа по закон колоездача е длъжен да слезе от велосипеда и да пресече бутайки.

Длъжен е, ако иска да го смятат за пешеходец. Иначе си е ППС, което спазва правилника за движение на ППС-та. В случая, ако всичко е така, както го казваш, би следвало шофьора да е невинен. Но както е известно на всички нас, никога не е ясно дали някой е виновен или невинен...

Горех за преминаване по пешеходни пътеки. Било то със светлени или без, през деня или по тъмно. Разликата в скороста на движение на пешеходец и колоездач е голяма. Не може колоездач засваткан с 20+ км/ч да пресича и след това да се иска шофьорите да ги пазят. Поради тази причина независимо с каква скорост искаш да минеш си длъжен да слезеш и да минеш по зебрата бутайки.
Аватар
naka76

Мнениеот Alpina » Пон Фев 11, 2008 6:34 pm

:agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Пон Фев 11, 2008 6:54 pm

naka76 написа:
bluskanie написа:

Горех за преминаване по пешеходни пътеки.

И аз за това говорех...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Reactor » Вто Фев 12, 2008 9:09 am

На кръстовища със завиване на ляво,на дясно и т.н. предимството пред завиващите коли на зелен сигнал е за пешеходците когато е зелено и за тях.В случая дали ще бута или не,няма значение.По тази логика и пешеходците трябва да пресичат със свтлини по себе си.Дали има колело или не,който е на пешеходната пътека в случай на зелен пешеходен сфетофар е с предимство пред завиващите автомобили.Може да е майка с бебешка количка.Разбира се,по добре е да се бута колелото.Но каруцарите,трябва да се научат,че колата не ги прави повече от другите участници в движението.
Аватар
Reactor

Мнениеот M1010X » Вто Фев 12, 2008 9:22 am

Пешеходците не са задължени да имат светлини по себе си, за разлика от колоездачите! Това сравнение е крайно неуместно от гледна точка на законовите норми.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Вто Фев 12, 2008 10:03 am

Законова-маконова. Реактор е съвсем прав от практическа гледна точка. :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот M1010X » Вто Фев 12, 2008 10:06 am

Интересна позиция... Масата хора тук твърдят, че имат фарове и мигалки по колелата - значи го считат за нужно и/или задължително. А колко от тях се накичват с мигалки по себе си, когато се прибират от работа?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 10:19 am

Нака не чух точно обяснение на ситуацията, защото този вид ситуации имат няколко варианта. Ще ви дам 3 примера - на единия бях свитедетел, в другите съм участник.
1. Пешеходец пресича направо, а кола прави десен завой (идва откъм гърба и от ляво на пешеходеца, той няма видимост към нея). Тъмно, дъждовно, зеленото е светнало преди 10-тина секунди, няколкото коли и пешеходци са се изтеглили от кръстовещето. Пешеходеца тича, носи и чадър ( бърза да си хване зеленото), същото прави и колата с десния завой. Спирачки и чукване на пешеходеца - удари го с бронята си, не се удари пешеходеца странично в колата. Кой е виновен? Пешеходеца не се огледа изобщо!!! (бях на 2 метра от него), в дъжд и на тъмно знаем всички каращи кола как блесят наоколо фарове на другите коли и какво се вижда.... НО пък БЕШЕ ОЩЕ ЗЕЛЕНО!!! :dunno: Лично аз смятам, че пешеходеца има вина, ако колата беше минала пред него щеше и странично да се удари в нея, той си тичаше без да се съобразява с нищо!!! ПО смисъла на закона обаче виновен ще да е шофьора?!
2. "Маскирал съм се като пешеходец" заедно с други пешеходци, пуска ни светофара. Отсреща срещу нас кола ще прави ляв завой - човека бързак, явно спреценил, че ще се мушне между пешеходците без да ги чака.... Аз обаче съм с крак на левия педал, с десния крак се оттласквам от земята и към средата на кръстовището съм вече 1 метър напред от групата пешеходци. Сирачки.... спря на една боя от предната ми гума, "поздравихме си майките" взаимно.... и колата остана в това положение докато минат пешеходците. Кой е виновен? Аз бутам или карам в това положение? Ами ако тичах на зелено без колело пак щях да съм по-напред от другите пешеходци? А колко деца тичат пресичайки, щото са деца? :dunno:
3. Кръстовище, пешеходец (и аз с колелото) чакаме. Светофарната уредба обаче е в такъв режим, че пуска първо десия завой (колите идват отзад и от ляво на пешеходците). След 10-15 секунди пуска и колите за направо и пешеходците, зеленото за на дясно обаче продължава да си работи, а там вече колоната е набрала скорост и завива "та пушех се дига и гуми свирят"! Аз като редовно минаващ от там си го знам и постоянно се въртя наляво през рамо да гледам има ли завиващи и като няма вече - тогава тръгвам (пропагандирам една кампания "Отказвам се от предимство! Искам да стигна жив!"). До мен пешеходеца обаче си тръгва, аз гледам един засилен за завой... дръпнах пешеходеца за рамото, оня почти готов да ме напсува "кво го пипам" - посочих му свирещите гуми на колата, дето завива.... човека ми се изрепчи, че на зелено бил с предимство али бали, оня трябвало да спре - "ходи му го кажи" викам, той вече набрал скорост на правата преди завоя с 30 -40 (кръстовището е доста широко, завоите са с голям радиус), нашия "предимство" ще си ползвал.....
Съдейки по реакцията на пешеходица май не трябва да правя вече такива неща?! :dunno: Ама хора сме, баси..... не можеш да го оставиш да го размажат като куче пред очите ти..... :crap: :bawling: :bawling: :bawling:
Аватар
jivkonik

Мнениеот codename47 » Вто Фев 12, 2008 10:41 am

да има правила обаче е по добре да не ги спазваш и да останеш жив отколкото да те затрие някой въпреки че си бил в правото си...
знам че така нещата няма да се оправят но не е справедливо както е сега по закон ПРАКТИКАТА да има минимални последствия за човек блъснал пешеходец или велосипедист.. Ако бях на запад примерно поне щях да съм спокоен че ще получа обезщетение за повреди по мен и колелото..Който не са го блъскали не може да го разбере
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Quiz » Вто Фев 12, 2008 11:06 am

M1010X написа:А колко от тях се накичват с мигалки по себе си, когато се прибират от работа?

Аз. :)
Винаги, когато излизам с колелото за повече от 15 мин., карам с раница
в която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО има фар и мигалка и когато окъснея ги накичвам по местата им.
Мда, полезни стари навици придобити от неочаквани разходки, завършващи по тъмно :)
Аватар
Quiz

Мнениеот spinsession » Вто Фев 12, 2008 11:17 am

То примерите за екшъни по софийските улици не са един и два... За съжаление шофйорите тук сме с много ниска култура на поведение на пътя. Мене един чичко щеше да ме блъсне точно правейки един десен завой. Аз пресичам с колелото на зелено напред,той влиза срещу мен...
Той спира,аз спирам,започва зверски да ме псува. То хубаво,обаче хем аз съм на зелено,хем десния му завой е забранен. Побеснях и го наказах...така става тука в БГ като нямаме власти да си вършат работата съвестно,ние сами ще си се справяме...
Иначе трябва да е ясно че колата НИКОГА няма предимство пред пешаходец при еднакви други обстоятелства. Завоя надясно е голям проблем-засича се със зеленото на пешаходците и голяма обърквация...те на курсовете 1000 пъти повтарят че трябва да се спира за да минат,но това се помни до вземането на изпита...
****LEKSUTAN PO DEFAULT****
Аватар
spinsession

Мнениеот M1010X » Вто Фев 12, 2008 11:46 am

@Quiz - имах предвид пеш ;)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 11:54 am

M1010X написа:@Quiz - имах предвид пеш ;)

Отскоро вечер си закачам на раницата светлоотразител, който има и режим "активно светене" - поради леееко претъпканите от паркирали коли тротоари по част от маршрута ми са налага да ходя пеша по платното за движение....
Кофтито е, че 90% от дечицата излизащи от близкото училище по това време нямат такива неща по дрехите и раниците си.... :crap:
Уважаеми РОДИТЕЛИ!!! Вие сте на ход!!!! :idea:
Аватар
jivkonik

Мнениеот tanya » Вто Фев 12, 2008 1:34 pm

Стопчето и фарчето си стоят постоянно на колелото. Свалям ги само на състезания, така че не ме е страх от замръкване. Честно казано, когато карам колело в града, ми е доста по-нервно отколкото при някое трудно спускане. Просто знам, че ситуацията не зависи само от мен.
Когато пресичам кръстовище като пешеходец обикновено си изчаквам завиващите коли - хич не ми пука, че съм с предимство. Като ги гледам как се набират и се чудят отпред или отзад да ме заобиколят, скърцат спирачки - изобщо е приятно. Едно от якетата ми е със светлоотразителни ленти и за в бъдеще смятам да си купувам само такива. Истаината е, че вечер човек с тъмни дрехи наистина е доста незабележим.
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот Quiz » Вто Фев 12, 2008 2:44 pm

jivkonik написа:
M1010X написа:@Quiz - имах предвид пеш ;)

Отскоро вечер си закачам на раницата светлоотразител, който има и режим "активно светене" - поради леееко претъпканите от паркирали коли тротоари по част от маршрута ми са налага да ходя пеша по платното за движение....
Кофтито е, че 90% от дечицата излизащи от близкото училище по това време нямат такива неща по дрехите и раниците си.... :crap:

Да, това със стопчето на раницата и аз го правя чат-пат.
Относно дечицата, на моето когато му купувам дрехи, раници и обувки, с приоритет тези, които имат светлооотразителни ленти. А ако нямат, има вкъщи една ролка с незнам-си-колко метра такава и пришивам на всичко, за да му осигуря ако не сигурна защита, то поне шанс да бъде забелязано от шофьорите Овреме.
Аватар
Quiz

Мнениеот kagami » Вто Фев 12, 2008 3:09 pm

Според мен в описаната от Naka76 ситуация на практика е бил виновен колоездачът, защото за него е ясно, че ще е по-напред от всички пресичащи пешеходци и е трябвало да се огледа за завиващи коли. На теория не мога да преценя кой е виновен. Казаното от Reactor също ми звучи убедително.

За който не може да си представи ситуацията - може да я пренесе на кръстовището на "Аптека" в София. Идвайки от Попа към Петте кьошета по левия тротоар на Патриарх Евтимий, светофарът за пешеходците светва едновременно със зеленото за колите, като има и коли, завиващи наляво. Не слизам от колелото, но на това кръстовище винаги се оглеждам назад и надясно, за да видя дали някой не се е засвяткал да завива.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Мнениеот PtD » Вто Фев 12, 2008 4:09 pm

jivkonik написа:Отскоро вечер си закачам на раницата светлоотразител, който има и режим "активно светене" - поради леееко претъпканите от паркирали коли тротоари по част от маршрута ми са налага да ходя пеша по платното за движение....

М, дай сега заради малоумните шофьори да носим и фулфейси докато пешеходим :crazy:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Reactor » Вто Фев 12, 2008 4:12 pm

PtD написа:
jivkonik написа:Отскоро вечер си закачам на раницата светлоотразител, който има и режим "активно светене" - поради леееко претъпканите от паркирали коли тротоари по част от маршрута ми са налага да ходя пеша по платното за движение....

М, дай сега заради малоумните шофьори да носим и фулфейси докато пешеходим :crazy:

:agree: :rofl: :rofl: :rofl: :bowdown:
Аватар
Reactor

Мнениеот Shady™ » Вто Фев 12, 2008 4:36 pm

+ Челник :idea:

:confused: :dunno: :^: :bowdown: :rofl:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 4:49 pm

Факт е, доста от горните дрехите,обувки и раници с приложение - Туризъм, Велотурзъм, Спорт на открито, имат вградени светлоотразителни кантове говори, че производителите им са решили, че има смисъл! Дали за малоумни шофьори, дали не - :dunno:
Говорим за световни производители - и известни, и не толкова (ТСМ включително).... Те германците не са глупави... :idea:
Аватар
jivkonik

Мнениеот chrome » Вто Фев 12, 2008 5:24 pm

според мен така като ви чета писанията... който не се чувства адекватен да се справи с движението по улиците просто да си кара в парка, за какви слизания, заобикаляния на коли спрени по тротоарите и в този дух схеми говорим изобщо, ще ме извините но трябва някой да се движи с 100 че да може да ме уцели на някое кръстовище, просто човек няма ли самочувствие на колелото да си прави разходки в парка... никой не е казал че всеки става за колоездач, има хора които като се качат на колело изобщо не са в час...
Just Be!
chrome

Мнениеот shepo » Вто Фев 12, 2008 5:49 pm

:agree:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот vatakov » Сря Фев 13, 2008 12:38 pm

chrome написа:според мен така като ви чета писанията... който не се чувства адекватен да се справи с движението по улиците просто да си кара в парка, за какви слизания, заобикаляния на коли спрени по тротоарите и в този дух схеми говорим изобщо, ще ме извините но трябва някой да се движи с 100 че да може да ме уцели на някое кръстовище, просто човек няма ли самочувствие на колелото да си прави разходки в парка... никой не е казал че всеки става за колоездач, има хора които като се качат на колело изобщо не са в час...

То и от много голямо самочувствие на пешеходците, шофьори и колоездачи последствията не винаги са добри (за съжаление).

Колкото и да внимава човек не е застрахован от лошите неща.

За това си много прав - който не е сигурен и уверен във възможностите си е по-добре да не кара по натоварените пътни артерий.
Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Мнениеот rarekin » Сря Фев 13, 2008 5:06 pm

Това е класически пример как използването на сивото вещество на "задкормилнотите устройства" (в конкретната ситуация) по предназначение може да предотврати/предизвика ситуация, която изначално е заложена в организацията на движение по пътищата.

Велосипедиста е нарушил поне две препоръки на ЗДП:
1.Това да се движи в предназначена само за пешеходци зона като пешеходец (слизайки от велосипеда). Не е случаен факта, че, там където е възможно и където поначало има изградени велосипедни алеи, пешеходната пътека се дублира с велосипедна такава, в който случай на велосипедиста не му се налага да слиза от велосипеда за да пресече (какъвто случая тук очевидно не е). В този случай автомобилистът няма как да знае дали има/няма велопътека успоредна на пешеходната и оттам да съобрази скоростта си с това.
2. Да е свтлинно сигнализиран по предписания от ЗДП начин

Водача на автомобила е нарушил поне две предписания на ЗДП а именно:
1.Да пропусне пред себе си ВСИЧКИ участници от движението, които се намират на пешеходната пътека. Това с пълна сила важи и за велосипедисти. Тук не важи правилото за това кой има предимство ако пресичащия пътя не е пешеходец. Наката не е написал дали до момента на излизането си на пешеходната пътека велосипедиста се е движел по велосипедна алея, но ако се следва логиката с тротоарите където "пешеходната пътека е продължение на пешеходните зони на пътното платно" спокойно би могло колоездача да следва тази логика и с велосипедната алея. Освен това това правило е универсално поради характера на самото пътно движение - възможни са непредвидени ситуации и е наложително да се подхожда с повишено внимание. Какво би станало ако да речем е станал инцидент преди тази ситуация и на участъка от пътя, обозначен като пешеходна пътека, лежи човек - да не би поради факта, че не е светлинно сигнализиран автомобила има право да мине върху него?
2.Да се движи със съобразена с пътните условия и обстановка скорост.

И при двамата участници в инцидента има нарушение на ЗДП и следователно няма невинни. С отношението си към самото движение и двамата са показали, че не разбират как трябва да се държат като участници в движението и не разбират защо трябва да се държат така. Следователно, според мен, и двамата трябва да бъдат наказани.
Все пак моето лично разбиране за конкретната ситуация (с уговорката, че не съм бил там а и не знам всички конкретни измерения на ситуацията)е, че автомобила носи по-голяма вина за инцидента, тъй като предвид това, че е било тъмно и е наближавал участък от пътя с повишена опасност от внезапна поява на други участници в движението, е трябвало да намали достатъчно че да може да спре във всеки един момент. Субективни фактори като натиск от страна на трафика и др. подобни винаги има, но на пътя все пак безопасността е основен приоритет. Иначе лично аз съм винаги сигнализиран пасивно или активно дори като пешеходец.
rarekin

Мнениеот jivkonik » Сря Фев 13, 2008 5:14 pm

rarekin
:agree: ;)
Аватар
jivkonik

Следваща

Назад към Общ форум