Въпросчета за едно колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпросчета за едно колело

Мнениеот ma57er2 » Вто Май 06, 2008 9:22 pm

Здравейте :)
Значи преди 3 дена си взех за 480кинта mongoose rockadile- http://www.mongoose.com/mtn/ProductDetails.html?id=2645,
и се чуда дали не се прецакх мноо.. колелото си е хубаво за каране по хубавите улици, ама когато го купувах човека като ме пита къде ще го карам, казах, че из София най-вече няма да е по планините и такива, и той това ми препоръча(хубава, здрава и лека рамка, скоростите се сменят яко и това е от към плюсовете, минусите- амортисиора е бая малък и това което държи(незнам как се казва) нещото на което са скоростите и спирачките(от където се сменят) е доста слабичко(на 3тия ден от карането това се разхлабило и требваше да го затегам..). Та въпроса ми е за д/г 300-350кинга мога ли да си го подобра, или някъв друг вариант да предложите, искам най-малкото предния амортисюр да е прилично голям, поне когато правя някакви скокчета да не ми се набиват ръцете...
ma57er2

Рейтинг: 1200

Мнениеот Neth » Вто Май 06, 2008 9:29 pm

Не съм толкова разбиращ,обаче не мисля,че това колело е подходящо за скокове с тази рамка.За 350 лева най-малкото можеш да си вземеш рам хт2 рамка за 199,и да събереш още 50 лева за някаква вилка за 200 лева,която да ти върши работа.Както казах не съм толкова разбиращ,такаче нека се изкажат и про-тата ;Р

Edit:ето ти линк към рамката http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... bl4s7kl950 / Вилки до 200 лева има много можеш да дадеш още 20 и да си вземеш рокшокс дарт 2.Разбирасе тази рамка и вилка също не са за скачане,но съм почти сигурен,че ще издържат на това,което си им замислил.
Learn as if you will live forever,Live as if you will die tommorow.
Аватар
Neth

Рейтинг: 1440

Мнениеот MIRO A » Вто Май 06, 2008 10:20 pm

Първо си оправи правописа!
Следт това гледам не разполагаш с голям бюджет, та за вилка може да вземеш това или нещо втора ръка в пазара на форума. А иначе е нормално след първите 1 - 2 карания да се разхлабят някои компоненти - само затягаш и нямаш ядове. Ако пак възникне проблема, тогава вече сменяй.
И ако си решил да скачаш (дърт джъмп) пренасочи се към друга рамка. Нещо от рода на HT2 или Climber (ако ще караш и нормално в града - по-добре HT2). Иначе не мисля че ти трябва нещо повече, защото ако ще сменяш по-добре всичко или нищо (поне при твоя случай започни с вилката пък другото в последствие).
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот ma57er2 » Вто Май 06, 2008 10:45 pm

Хубаво. Може ли само да ми обясните, някои неща, че не съм хич на ясно.. защо трябва да сменям рамката(не мисля, че е възможно да се счупи, или нещо такова..) вилка-амортисиор? И нужно ли е да давам още толкова пари като се има предвит, че това е чисто ново колело, няма ли да е по-добре да го продам, или да го върня някък си, и да си купя нещо по-подходящо? А иначе ще карам по цяла София(стълби, бордюри- та и затова се спрях на такова колело), скокчетата пак са от стълби и подобни, така че не трябва нещо кой знае колко здраво).
П.п. Изинявам се за правописа, просто нямам навик да внимавам като пиша на комп.
ma57er2

Мнениеот Neth » Вто Май 06, 2008 10:52 pm

О,повярвай ми може да се счупи ;) Просто самата изработка на рамката не е направена за нищо повече,от това да караш кротко из града до работа/училище.Затова и цената на байка е такава.За скоци найстина ще ти трябва друга рамка.Няма смисъл да го продаваш,щом само вилката не ти харесва.За тези 350(направи ги 400)както казах вече можеш да си вземеш нова рамка(достатъчно здрава за това твоите нужди)и наистина хубава вилка,която ще работи.Да го върнеш силно се съмнявам,че има как :).
Аватар
Neth

Мнениеот MIRO A » Вто Май 06, 2008 10:54 pm

ma57er2 написа:Хубаво. Може ли само да ми обясните, някои неща, че не съм хич на ясно.. защо трябва да сменям рамката(не мисля, че е възможно да се счупи, или нещо такова..) вилка-амортисиор? И нужно ли е да давам още толкова пари като се има предвит, че това е чисто ново колело, няма ли да е по-добре да го продам, или да го върня някък си, и да си купя нещо по-подходящо? А иначе ще карам по цяла София(стълби, бордюри- та и затова се спрях на такова колело), скокчетата пак са от стълби и подобни, така че не трябва нещо кой знае колко здраво).
П.п. Изинявам се за правописа, просто нямам навик да внимавам като пиша на комп.

Прочети в ЧЗВ и в раздел Статии в сайта информацията, която има (коя част коя е по велосипеда, стиловете и т.н.). Преди да питаш какво и е на рамката ти потърси дали вече не е отговорено на въпроса ти. Има и една ЕКСТРА (за новаците) наречена Търсачка (Search) - ПОЛЗВАЙ Я!!! ;)

Вярвам, че ще се справиш.
Успех!
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот Nightbringer » Вто Май 06, 2008 10:58 pm

Така, като чета поста ти оставам с впечатлението, че все още не си наясно какво точно искаш да правиш с колелото си. По него има доста неща, които биха могли да се сменят, но не те съветвам да си хвърляш от сега парите за това. Предполагам, че си го взел от bike center и си с този модел? Вилката е първото нещо за смяна, тази която ти е предложил MIRO A ще ти върши отлична работа. Карай с нея докато натрупаш малко опит и после мисли за смяна на други компоненти. Примерно аз бих сменил дерейльорите, но ти за сега си доволен от работата им, т.е. няма смисъл да наливаш пари след като няма да усетиш разликата.
Рамката е едно от нещата, които бих запазил, изглежда ми като прилична база за надграждане на градско/XC колело. Не знам какво разбираш под скокчета, но съм сигурен, че няма нищо общо с DJ, т.е. съветите за смяна на рамката са доста не на място. Съвсем друга тема е, че нито HT2, нито climber са рамки за DJ(визирам по-горните постове)
Колкото до разхлабените части, нормално е след първите 2-3 дни каране на чисто ново колело някои части да се разхлабят, повечето производители даже препоръчват колелото да се занесе обратно в магазина за преглед(естествено безплатен!) и евентуално затягане.

П.С. Сега прочетох глупостите изписани по-горе - рамката няма как да се счупи от скачане на бордюри, аз не съм виждал такива по пове от 20 сантиметра. Виж "стълби" е много общо понятие, ако става дума за минаване със скок над 3-4 стъпала - добре, не е особено опасно, но за повече наистина не си прави експерименти. Здравината на рамката не трябва да се подценява, но доста по-важно е да не се надценява.
Последна промяна Nightbringer на Вто Май 06, 2008 11:09 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот Neth » Вто Май 06, 2008 11:01 pm

Nightbringer написа:Така, като чета поста ти оставам с впечатлението, че все още не си наясно какво точно искаш да правиш с колелото си. По него има доста неща, които биха могли да се сменят, но не те съветвам да си хвърляш от сега парите за това. Предполагам, че си го взел от bike center и си с този модел? Вилката е първото нещо за смяна, тази която ти е предложил MIRO A ще ти върши отлична работа. Карай с нея докато натрупаш малко опит и после мисли за смяна на други компоненти. Примерно аз бих сменил дерейльорите, но ти за сега си доволен от работата им, т.е. няма смисъл да наливаш пари след като няма да усетиш разликата.
Рамката е едно от нещата, които бих запазил, изглежда ми като прилична база за надграждане на градско/XC колело. Не знам какво разбираш под скокчета, но съм сигурен, че няма нищо общо с DJ, т.е. не съветите за смяна на рамката са доста не на място. Съвсем друга тема е, че нито HT2, нито climber са рамки за DJ(визирам по-горните постове)

:offtopic: Извинявай,но аз казах,че хт2 просто ще е по-здрава и ще издържи по-слаби скоци,но не е за скоци :)
Аватар
Neth

Мнениеот ma57er2 » Сря Май 07, 2008 12:57 pm

Еми явно излиза, че поне за сега ще си взема само вилка, и явно ще е тази която ми предлагате.
Незнам какво значи дърт джъмп, ама скокчетата които имам предвит са както каза някой 4-5 стъпъла най-много и слизане по стълби, но сигорно след извесно време ще почна и от по височко, а не ми се ще да давам още пари за същите части, така че сега тази вилка която ми препоръчвате със сигорност ше ми върши работа и няма да ми се наложи след 3-4-5 месеца да купувам нова :crap: ?

Nightbringer написа:Предполагам, че си го взел от bike center и си с този модел?
Същия само е друг цвят и няма гумички на вилката, бях дал линк- там е точно май.

Nightbringer написа:Рамката е едно от нещата, които бих запазил, изглежда ми като прилична база за надграждане на градско/XC колело.
Значи можеби няма да се налага да я сменям?(ама като се има предвит, че съм 80кила и сигорно ще го карам ден/през ден..)ако няма да ми се наложи направо да дам повече пари за вилка, щото тая нали е 200лв., за 300-350 се ще има и по-хубава?

EDIT: А сетих се, че можеби няма да е зле да взема и други гуми, тези ми се струват малко тънки(поне като ги сравних с един крос).
ma57er2

Мнениеот Nightbringer » Сря Май 07, 2008 3:35 pm

Dirt Jump = скачане по разни такива терени.

Щом предвиждаш в бъдеще да скачаш от по-високо и като цяло да правиш по-екстремни изпълнения, не съм убеден, че тази рамка е подходяща. Преценявам я само от снимките, но като геометрия и подсилки тя няма да издържи агресивно градско каране.
Ако наистина ще влизаш в този стил чети ЧЗВ, има един куп теми за street и т.н. колела, от които аз грам не разбирам и не мога да ти дам компетентно мнение. Покарай, усети какво точно искаш да правиш с колелото си, проучи какво е писано във форума и ще се ориентираш в какво си струва да инвестираш парите си.
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот Neth » Сря Май 07, 2008 7:37 pm

ma57er2 написа:Еми явно излиза, че поне за сега ще си взема само вилка, и явно ще е тази която ми предлагате.
Незнам какво значи дърт джъмп, ама скокчетата които имам предвит са както каза някой 4-5 стъпъла най-много и слизане по стълби, но сигорно след извесно време ще почна и от по височко, а не ми се ще да давам още пари за същите части, така че сега тази вилка която ми препоръчвате със сигорност ше ми върши работа и няма да ми се наложи след 3-4-5 месеца да купувам нова :crap: ?

Значи можеби няма да се налага да я сменям?(ама като се има предвит, че съм 80кила и сигорно ще го карам ден/през ден..)ако няма да ми се наложи направо да дам повече пари за вилка, щото тая нали е 200лв., за 300-350 се ще има и по-хубава?

Значи на вилка от 150 лева неможеш да разчиташ много,ако ще скачаш по-стабилно.Не казвам,че няма да издържи,но не си мисли,че си безсмъртен с нея ;Р.Рамка нова ако искаш не си взимай,но след като си 80кг тази рамчица надали ще издържи по-стабилни скоци.
Аватар
Neth

Мнениеот ma57er2 » Сря Май 07, 2008 8:47 pm

Добре, кажете ми какво и колко пари ми трябват за да всичко е здраво и яко, и да нямам никви притеснения като права каквото и да е?
ma57er2

Мнениеот vatakov » Сря Май 07, 2008 9:37 pm

Ето това или това колело ще издържи на тормоз.

За сега си карай твоето, учи се и сам ще разбереш какво ще караш като стил и какво колело/компоненти ще ти трябват за него.

Колелото ти е чудесно и няма да имаш проблеми с преодоляването на няколко стъпала или нещо от сорта ако имаш подходящата техника на каране, която за съжаление не се продава ;) .

Моят съвет е да си го караш със здраве и да си купиш каска ако нямаш ;).

Честито да ти е и ти пожелавам да имаш много весели моменти с него. :)
Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти