Yavkata написа:Ползвал съм преди 3-4 години, а също и жената. Мнението ми силно положително. Реално се увеличава издръжливостта при аеробни натоварвания(кросове). Жената го е ползвала и при продължителни (над 9 часа ) планински преходи и смята, че благодарение на него е оцеляла до краяВъзможно е да има и отчасти психологически ефект , трудно е да се прецени
Споделям напълно това мнение, но само ако човек знае какво прави и не прекалява!
Много е модерно, но е редно да се знае за какво става въпрос, преди да се посегне към хаповете.
За хората, които не знаят за какво говорим, ето кратка информация:
Знаете, че мазнина във вода не се разтваря. В човешкото тяло има доста мастни депа, но мазнините там, за да станат източник на енергия, първо трябва да се разтворят в кръвта и да се транспортират до мускулите. Това става само след като молекулата мазнина се свърже с молекула L-карнитин, което я прави водоразтворива и може да преминава през клетъчната стена. Ако няма в кръвта карнитин, може и много мазнини да имате, те не са източник на енергия, понеже не се усвояват - стоят си и си чакат някой да ги пренесе до гладните клетки! Тялото почва да разгражда при претоварването това, което има около клетките - протеини, макар да има мазнини в депата, щото няма кой да ги транстортира до клетките.
Карнитинът нормално се синтезира в черния дроб, но само толкова, колкото трябва, за да се разгради храната, която хапваме. Обаче се синтезира само при прием на мазнини. И става леко затворен кръг: за да разградиш мазнини, трябва да хапваш мазничко, което води до разграждане на това, което ядеш, а не на това, което е в мастните депа. И ако тая регулация е леко нарушена... става мазАло! А ако искаш да ползваш мастните депа като източник на еренгия и не си тяло-машина, просто не става.
В този случай решението е да се вземе карнитина като хранителна добавка. Продава се в почти всеки супермаркет. Тогава енергията от мастните депа става достъпна и без да се ядат мазнини. Положението е като с инсулина - ако си диабетик и не можеш да си го синтезираш, приемаш го и така си буташ захарта. При карнитина - приемаш го и ... АКО ИМАШ ОТРИЦАТЕЛЕН ЕНЕРГИЕН БАЛАНС, гориш мазнини и произвеждаш енрегия. Ако ядеш карнитин и хапваш повече, отколото спортуваш - дебелееш по-бързо. Той е просто бърз транспортьор презклетъчната стена, но може да носи и навън, и навътре.
Аз смъкнах с каране и карнитин за 2 месеца към 8 кила, при положение, че при същото каране и ядене, преди това не можех да сваля и грам.
Лошата новина е, че приемането на карнитин прави черния дроб мързелив, той почва да разчита на прием отвън, не го синтезира и ... после следва неусвояване на мазнините и други разни проблеми. Повече от 1-2 седмици според мен не трябва да се приема, след което да се прави поне 3 пъти по-голяма почивка, макар че някои си ръфат с месеци конски дози и твърдят, че нямало проблеми.
Аз не съм биолог, може и информацията да ми е погрешна и ще се радвам, ако съм писал глупости, някой да ме поправи.
Аз съм много предпазлив към подобни хранителни добавки, но след като разни немски биолози ми обясниха тва-онова, пробвах, и ... видях. Засега не ми трябва и не ползвам, но ако ми потрябва и преценя, че ми е необходим, пак бих използвал.