Искам да споделя малко впечатления след 10-тина дена каране на Рам ХТ 1:
Макар това да е явно доказано колело в ценовия си диапазон, има един основен проблем - как ще ти го сглобят.
Аз като ходих да си го взема още го сглобяваха, но мисля, че им отне около 20 мин, за да го сглобят. След два дена каране разбрах, че не мога да превключа на първа скорост отпред (най-малката зъбчатка) и отидох да ми го оправят. Беше неделя и явно на никого не му се работеше - леко ми врътнаха едно винтче и като резултат имах първа но ми падаше веригата на трета. Бутна и другото винтче и уж всичко беше добре. Да ама не - пак ми падаше веригата.
Отворих mtb статиите и следвах указанията за настройване на преден дерайльор, като резултат 2 и 3 работят добре, но пак нямам 1. Отделно при въртене на винтчетата (H,L) не видях разлика, за това използвах обтегача на жилото на кормилото.
Разбира се като човек, който извършва това упражнение за първи път предполагам, че не е станало добре, но поне не ми пада веригата. Само да вмъкна, че като ми падна веригата из Борисова първо щях да се убия второ ми надра здраво рамката.
Другия проблем, който възникна е, че имам странно стържене в предната част на колелото - все едно нещо се допира в спиците (проверих няма). Предимно се случва като рязко променям посоката (ала зиг-заг). Казаха ми че е от разхлабен болт на лапата, да ама го затегнаха а тракането си остана. Проверих всички болтове уж всичко е затегнато.
След този ферман въпросите ми са:
1.Има ли нещо специфично при регулирането на SRAM-а(различно от статията)
2.Къде да отида и да си платя да ми го регулират като свят (отделно мисля че предната ми гума "танцува", защото като го обърна колелото и я завъртя и се приближава и отдалечава от едната гумичка на спирачките).
Като цяло ако някой е новак и се чуди какво колело да си купи. Според мен онтарио про (макар и с по лоши части и по тежко) е по-добре сглобено.
Като цяло съм разочарован. Исках колело, което да си карам с кеф не такова, на което да ме е страх да сменя скорост.
Отделно, че от мястото, където си купих колелото ми го сглобиха не с дарт 2 каквато исках, а с дарт 1 ("щотото" нямат), и никой не реши да ми се обади за това и закъсняха с един ден.