[quote="Cu0"]
в "Шипове" стана дума за каране през зимата в планината, ама докато се стигне до нея се минава през гадната мръсна и мокра София, айде това пак иди-дойди .. мие се. Обаче! какво е положението с ЛУГАТА .. тая странна смес (едно време беше сол+пЕсък, сега кой знае какви химикали слагат) как влияе на колелото и различните му компоненти, като започнеш от алуминия тук и там, желязото по дисковете та чак до различните видове гуми по него.
Питам, защото се сетих че откакто вкараха "вносната" луга, масово се препоръчва зимата да си смениш лятите джанти с железни, да си пръснеш отдолу колата с незнам-си-кво-нещо-си ... та така де, любопитно ми е - А КОЛЕЛОТО
[/quote]
моето мнение е, че лугата била и вносна, не е проблем, стига да се МИЕ колелото след каране. Имам предвид да се мие хубаво и интелигентно - със слаба струя вода. Винаги чистя и смазвам веригата ВЕДНАГА след каране - иначе корозира през нощта. другия момент са дисковете на спирачките - след всяка зима ги свалям и ги чистя от тънката ръждица която хващат от вътрешната страна. накладките не съм забелязъл да се влияят особено от вода, луга и сол. Пясъка не е от най-полезните неща, така че гледам да го избягвам, колкото мога.
Също така - на два пъти по-малък срок си правя профилактика на главините и вилката, отколкото през лятото - много важен момент за лагерите и на двете.
ааа и щях да забравя - винаги си мия седалката отдолу - тва е според мен най-мръсната част от колелото и релсите ръждясват доста лесно.
абе с две думи - който е бил в казармата и знае как се поддържа автомат в дъждовно време ще се справи с кеф
Edit: това което xtr вчера каза за корозията е вярно, но мисля че ако колелото се мие веднага след употреба няма шанс да корозират компонентите. все пак никой не кара по 12часа през зимата, 7 дена в седмицата (или?). а ако се поддържа и боята съм убеден че шанса за фатална дълбока корозия е минимален.