от ddevil » Пет Авг 22, 2008 11:00 am
А заварките?
Отсега ти казваме - зарежи я тази работа. То ако ставаше така всеки щеше да кара home madе рамка и нямаше да хвърля стотици, даже хиляди левове за рамка. Рано или късно ще го осъзнаеш. Спести си ядовете и парите, посъбери още малко и си купи рамка, правена и проверена от хора, на които им плащат да правят рамки, а не им е "хоби". Ти си знаеш. Парите, времето и ядовете са си твоите обаче.
edit. За да ти докажа, че съм обективен - преди време с един приятел бяхме започнали да правим мека рамка просто ей така. Реално направата й отне доста време и ядове, но в крайна сметка ще ти кажа накратко какво ще ти представлява труда. Първо ще трябва да смъкнеш чартежа върху стенд, на който ще нареждаш тръбите и елементите и само ще заваряваш. Направата на този стенд отнема също време, пари и ходения по стругари и т.н. Стенда представлява равнина, върху която се слагат елементите и всеки един от тях е на определена височина и единствено средното опира в него(поне при нас това избрахме за отправна точка). Всичко трябва да е напълно перпендикулярно и успоредно на стенда. Това става като правиш планки, които фиксират тръбите в точно определената позиция. Имай предвид, че заварките "дърпат" след като се охладят. Стенда ще го преправяш доста пъти, това е най-трудната и важна част от целия процес. Ще ти трябват стяги и един куп металообработващи инструменти. Ще спра да тук и ще ти спестя историите с ходенията по стругари, с всичките леки и големи усуквания породени от заваряването на тръбите, които ефектират не малко в правата линията на двете капли и стойката на колелото. За, която забравих да спомена, че се прави още един стенд, на който фиксираш всичко изправено и с още един по-малък "стенд" фиксираш съосието и тогава също заваряваш. Голяма играчка е и в крайна сметка ако не го правиш единствено и само за удоволствието и интереса от процеса(както беше при мен) - не си заслужава. А и ние използвахме стоманени тънкостенни шевни тръби, а при теб с тези алуминиевите даже не ти виждам и какви ще са заварките ако не ги правиш в съответната среда и топлинна обработка след това.
Успех все пак ако си решил да го правиш със сигурност, но съвета ми е, даже и да се получи нещо - не го карай. Рискуваш здравето си, а не си заслужава да ти се завре горната тръба в корема или нещо подобно, само защото си спестил 200лв от нова рамка...