Стойка за заключване на колела

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Стойка за заключване на колела

Мнениеот jd » Сря Окт 08, 2008 10:44 am

Миналата седмица малко бях по Унгария и Австрия и във Виена се натъкнах на едно интересно съоражение, което да споделя и тук:

Изображение

Въпросната, приличаща на автобусна спирка, конструкция е стойка за заключване на 8 велосипеда, с навес. Въобще доста измислено ми се видя, особено като се има предвид, че стойките/подпиралките за колелата имаха халки, където може да се заключи с най-обикновен катинар вместо с верига (самата стойка има нещо като клампи, които се слагат около рамката).
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Re: Стойка за заключване на колела

Мнениеот freerider » Сря Окт 08, 2008 10:57 am

jd написа:Миналата седмица малко бях по Унгария и Австрия и във Виена се натъкнах на едно интересно съоражение, което да споделя и тук:

http://www.picvalley.net/u/1350/226226257.JPG

Въпросната, приличаща на автобусна спирка, конструкция е стойка за заключване на 8 велосипеда, с навес. Въобще доста измислено ми се видя, особено като се има предвид, че стойките/подпиралките за колелата имаха халки, където може да се заключи с най-обикновен катинар вместо с верига (самата стойка има нещо като клампи, които се слагат около рамката).

Интересно съоражение , но в България за сега няма кой да направи такова :nono: Да не говорим че трябва да има навсякъде :dunno:
Аватар
freerider

Рейтинг: 1067

Мнениеот Alpina » Сря Окт 08, 2008 11:07 am

freerider, все от някъде се почва, нали не очакваш, че и там са се появили една сутрин на всякъде... Но това е още далече от нас, въпреки, че все по-често се появяват частни такива пред разни фирми и организации...

Както и да е. Това са обичайни гледки по чуждо...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот SpoileR » Сря Окт 08, 2008 11:26 am

Какво му е толкова странното? И тук има такива :dunno:

Е не БАШ такива като СПИРКА НА АВТОБУС, но се намират при по "МОДЕРНИТЕ" предприятия... Молове, Цолове...

И не се заключват...

е добре де, нямат нищо общо ама както и да е... :I :nuts: :rofl:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот outfaced » Сря Окт 08, 2008 12:01 pm

то у нас една здрава автобусна спирка няма, та какво да очакваме спирка за колела от тоя тип ...

иначе разни зключвалки по опростени се намират тук таме ... пред магазини най вече.

Оня ден пред Практикер виках за по набързо да си вържа байка за един стълб, но охраната любезно ми каза, че си имало специална стойка, ако съм обичл да я ползвам ...
Тя бая неудобно точно тяхната стойка, ама както и да е ... сложили са я хората поне :dunno:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот andr » Сря Окт 08, 2008 12:16 pm

По темата:

Изображение

Охраняем триетажен паркинг за велосипеди в Амстердам. Такъв (или по-малък) има на всяка гара в Холандия.

Изображение

Велосипеден паркинг на станция на бостънското метро. Влиза се със поименна смарт карта.
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот bikerider » Сря Окт 08, 2008 12:28 pm

В Пекин видях десетки паркинги с по стотина колела във всеки и ни едно заключено. За специални индивидуални стойки да не говорим. Въпрос на манталитет - явно който кара таралясник, така или иначе му е все тая, че да го заключва, а който кара хубаво колело никога не би го оставил на публична стойка/паркинг. В Холандия явно мислят иначе :nuts:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Сря Окт 08, 2008 12:30 pm

стойки, манталитет, велоалеи...

размечтахте се твърде много!

време ви е за емиграция.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Окт 08, 2008 12:31 pm

:offtopic:
Ти кога ще емигрираш? :popcorn:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот andr » Сря Окт 08, 2008 12:36 pm

В Холандия има доста вериги, които са по-тежки и скъпи от колелетата. Лафа е, че ако видиш 10 колоездача и викнеш "Ей, това е мойто колело!" 5 от тях ще тръгнат да бягат.
andr

Мнениеот lanzz » Сря Окт 08, 2008 4:16 pm

bikerider написа:явно който кара таралясник, така или иначе му е все тая, че да го заключва, а който кара хубаво колело никога не би го оставил на публична стойка/паркинг. В Холандия явно мислят иначе :nuts:

в холандия карат само таралясници. рядко можеш да видиш колело на по-малко от 10-15 години, и практически не можеш да видиш mtb.
Аватар
lanzz

Мнениеот andr » Сря Окт 08, 2008 4:18 pm

... защото общата денивелация на страната е 300 метра :)
andr

Мнениеот novice » Сря Окт 08, 2008 9:56 pm

Е че кво - пред блоковете на ТУ София има такива стойки(е вярно без навес отгоре), само че никога няма да вържа и оставя 'убавеца ми без наблюдение там!!! :D Най-"скъпото", което може да се види вързано там(и най-тъпото е, че собствениците му си мислят, че като е вързано с дебела верига е напълно защитено), е някой от евтините модели на драг или най много РАМ НТ, чат-пат.
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Окт 08, 2008 10:48 pm

lanzz написа:в холандия карат само таралясници. рядко можеш да видиш колело на по-малко от 10-15 години, и практически не можеш да видиш mtb.

Грешиш. Вярно е, че в Холандия(за Амстердам говоря де, не съм бил в друг град) наистина карат доста стари колела, но има и доста нови. Просто не са планински велосипеди. Изглеждат ретро, но просто такава е модата. Или по-скоро има някакво схващане, че ако си вземеш МТБ ще ти го гепят - така ни обясниха "ретро модата". Може и да не е само схващане - може би си е баш така. Но наистина е впечатляващо да видиш тоооолкова много велосипеди. Там всичко живо кара колело - мъж с костюм, жена с токчета, стари, млади, бели, черни, жълти, майки, возейки бебета в ремъркенца...лудница.
Щом на едно кръстовище видях и ПТП с влосипеди...смятайте. Опитайте се да познаете какъв пол бяха "шофьорите" :D
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Gorbachov » Пон Окт 13, 2008 8:32 pm

Преди 4 години поживях в Холандия ( и аз да видя свет па и света да ме види мене )

Там е много интересно, живеех в малко градче което е на 30КМ от Утрехт.
Доста често ходих до Утрехт което се оказа доста лесно начинание в тази тепсия Холандия.
По-малките населени места има много скъпи колела, брадовчедка ми която живее там, караше колело което струваше тогава около 3000 Ойро,
колелото беше с спирачки на главините (некъв барабан ми се струва че е) и с автоматични скорости, яката работа :) Много благо се караше, винаги се заклюваха и не се оставяха безразборно, краде се но рядко.
Там кадето работеше тя (Утрехт) си имаше паркинг, покрит и с заклюваща се врата :)

Виж в Утрехт/Амстердам е вече друга работа :)
Аз си имах колело за тези два града, в утрехт отиваш на центрото, оставях колелото на паркинга (който е на 2 етажа и има поне 3000 колела) вечер към 6 като се забрибират хората се опразва, влизаш на паркинга и първото което е отключено и е горе долу като твоето завземаш, и това си е "легално" :)

Хубава страна
eXtube.org >>> eXtreme videos portal
Изображение
Аватар
Gorbachov

Рейтинг: 1467

Мнениеот vlassadar » Чет Окт 16, 2008 3:52 pm

Gorbachov написа:първото което е отключено и е горе долу като твоето завземаш, и това си е "легално" :)

Хубава страна

Наистина звучи утопично и малко соц даже, но в положителния смисъл. Ако искаш да ти е спокойно, купуваш си същото като всички останали и си ги менкаш по всяко време, без да те боли сърцето. само трябва да разчиташ че следващото колело е изправно. Тук това няма да го видим ама никога. Бай М. ще си го върне за желязо когато не смогне да ги раздава на братята си.
Аватар
vlassadar

Назад към Общ форум