vlassadar,ако си този за когото си мисля,видяхме се пред веломанията.Респект
И аз да добавя нещо към темата, развила се така, в дълбочина и леко встрани.Има готови интегрални схеми от тази и миналата година, които наистана са доста скъпи и имат всичките тия екстри :
Освен това има защита от прегряване, има сайтфти режим в който електрониката, виждайки, че батерията е с намалял вече капацитет намалява светлинния поток и пуска индикация като ти осигурява поне час работа в този режим с цел да те виждат на пътя и да се прибереш.Има долен праг на разреждане на батерията, под който електрониката отказва да пусне изобощо диода
+ много други като правотоков повишител и регулатор на напрежението,генератори др.
Оптики се намират най-различни за по 3лв.Светодиодите от 3 вата са по 11лв.
А това не е вярно-
ако този долен праг се подмине (при Li-On батерия) - тя е вече незарждаема и се налага да я изхвърлиш...
може би визираш софтуера на ГСМ-те.Просто не е препоръчително да се изтощава докрай която и да е батерия.
Всичките екстри по горе ми се виждат излишен лукс с излючение на 3 от тях:
1.(за която май не е споменато)-Осцилатор, който генерира правоъгълни импулси при около 50% "duty cycle" и честота от 100-200 херца.По тозин начин диода може да свети много по-силно от максималното , без да прегрее.
2. Индикатор за батерията-макар и несъвършен, се прави от 2 транзистора и ценеров диод.
3.Регулатор на силата на светене(с потенциометър,галета или софтуерен)
Плюсове-
1.Голям коефициент на полезно действие и икономичност
2.Много по -продължителен живот(тъй като няма жичка която да се скъса както в крушката).Продължителноста е упометата според модела.
Недостатъците на мощните светодиоди , според мен са:
1.Че искат обемист пакет от акумулатор или батерии, но това се отнася за всеки друг източник
2.Най-често спектъра в който излъчват е доста тесен, това кара осветените предмети да изглеждат като , че ли черно-бели.Но това не е проблем,поне за мен.
В борбата за икономия на светлинна енергия светодиодите бавно завладяват света.Просто топлината,която отделят е проблем ,който бави инвазията.
Не претендирам за изчерпателност на информацията.Просто това са личните ми впечатления.
PS.В момента работя по нов фенер,с 2 светодиода.Като стане готов предлягам една среща да направим и да си "премерим" самоделките