За "Майсторите" и Шоковете....

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За "Майсторите" и Шоковете....

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 04, 2008 10:31 am

Такаааа... от къде да започна?!
След едногодишно каране на шока ми модел Manitou Swinger 3-Way- 2007 реших, че е време за първа профилактика. Попитах приятели от форума и някои от тях добре запознати с манталитета и възможностите на родните "майстори" ми препоръчаха да го пратя тук: http://www.tftunedshox.com/ - разбира се 70 паунда за профилактика, още 16 паунда за връщане до тук, а и 60 лв пътуване до Англия ми се видяха доосстааа! :crap:
Други съфорумци пък горещо ми препоръчаха един скоро открит веломагазин и сервиз в София, от чиито сервизни услуги за вилки и шокове бяха повече от доволни! Посетих въпросния сервиз, обясниха ми "че няма проблем" да профлиактират този шок, били отваряли къде къде по-сложни шокове на Manitou и нямали никакви проблеми!
Чудесно, оставих колелото си заедно с разпечатаното пълно сервизно ръководство за въпросните шокове - за всеки случай, ако имат нещо нужда да прочетат - бях доста странно изгледан - "Ама това за какво ни е?! Ма ние всичко си знаем?! Ма то в нета го има...."..... Такааа, разбрахме се на другия ден да мина да си го взема. Отидох в уговореното време и започна сагата....
- "МИ нещо този шок беше позапекъл вътре... много трудно го отворихме, нагрявахме тука едни неща едвам отвихме..." - ми момчета не ми е правил проблеми, поне в работата си, не знам откъм отваряне как е?! :dunno:
- "МИ то нали ребаунда не му се въртеше?! - е как не се е въртял, колко пъти съм го настройвал ?! :dunno:
- "МИ то като завивахме тялото на шока то спря да се върти в един момент рибаунда и го оставихме така, иначе трябваше да ти оставим шока леко хлабав и недозавит и можеше да се отвори по време на каране....." :dunno: :dunno: :dunno:
- "МИ то това Маниту са баси дървената фирма - тука нови шокове ни идват с нови рамки и още в кашона се разтекли.... ми що не си купиш един FOX ?! Па това маниту го продай на някой..." :dunno: :(!: :dunno: :(!:
- "Вземи покарай шока така и ако има нещо проблеми ЕЛА ПАК да го отворим да видим какво можем да направим....."

Взех си полуработещия вече шок (поне не течеше) заедно с колелцето, обещах да ходя "да го дооправят" ако има нужда и се изнесох..... в същност какво ли друго можех да направя?! :bawling:
ДА набутам някой с нещо полу работещо и после да ореве човека форума?! ДА дам 500 лв за ФОКС и да си имам "скъп спомен" и паметник Manitou? Доволен бях от работата на сегашния си шок, поне докато не беше "сервизиран".

Ща-неща опрях до услугите на http://www.tftunedshox.com/ - резервирах си сервизен номер. Изпратих шока за 64 лв до Англия. От там след 3 дни получих следния мейл:

Hi Zhivko,

Your shock arrived here safely yesterday, and one of our technicians just started work on it.
Unfortunately your bike shop have damaged the shock and it can't be repaired. The damage is as follows:

- They have rounded off the spanner flats on the sealhead, and ovalised the whole assembly in the process
- They have scored the damper shaft
- They have crushed the end block assembly, so the rebound adjuster knob can only move a little

All three parts need replacing, otherwise the shock will leak oil and will not function properly. I am sorry to tell you this but Manitou do not supply these parts as spares and so we are unable to repair the shock.

We would recommend that you replace the shock with a Fox one - these offer the best performance in terms of value-for-money. We would recommend either a Float R (£187.23 GBP) or an RP23 shock (£272.34 GBP), depending on whether you want or need a pedalling platform that you can turn on and off.

Best regards,
Caroline

:(!: :(!: :(!: :(!:
и тЕ тАКА!
Сега събирам пари за нов шок.....

В заключение - на родния велопазар има клиенти, които могат да си позволят скъпи и добре работещи компоненти. В момента в който отидат обаче при препоръчаните "майсторчета" нещата се "засират" качествено..... (за 15 лв - толкоз!)

Ами Уважаеми Господа МАЙСТОРЧЕТА и ВНОСИТЕЛЧЕТА - отдавна почти не купувам от вас поради някои специфики на родното ценообразуване.... вече няма и да СЕРВИЗИРАМ при вас, тъй като явно не можете да предложите адекватна услуга за която МОГА да платя адекватна цена - от тук нататък ще плащам тази цена извън България.
Благодаря за вниманието!
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotka12 » Вто Ное 04, 2008 10:45 am

:bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:
а не мислиш ли
че си прекалено коректен
и трябва да споменеш кой е "ошетал" шока ти
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот nemo_awp » Вто Ное 04, 2008 10:47 am

Е бива ли пък така да ти о***е шока тоя "УМЕН" майстор който се образова от "нета" и после да се оправдава че той шока си е бил така.Само гледат да земат парите всички и никой не дава нищо насреща.Много лошо те е прецакал този. :crap: :crap: :nono:
Аватар
nemo_awp

Рейтинг: 962

Мнениеот codename47 » Вто Ное 04, 2008 11:04 am

Мисля че поне като са го прецакали е трябвало да те компенсират някак си-да го пратят те в Англия или да го сменят за да останеш ти доволен от тях. С такова отношение не се привличат нови клиенти...поне аз не бих отишъл там след прочетеното.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 04, 2008 11:21 am

Става въпрос за сервиза към магазин Джестър....

Няма как да се претендира към тях за каквото и да било - НЯМА сервизни писмени условия, които те поемат към клиента, НЯМА документ за плащане, шока е внесен отвън с рамката, не е купен от тях и т.н.......

Магазина е "частен случай" на общото правило на БГ велопазара за съжаление, сигурен съм, че още поне 10 човека могат да споделят подобни мнения за други сервизи, други шокове и други майстори.....

А още пък 100 човека да кажат, че са минали през същите хора и са повече от доволни от работата им! :dunno:

Фактите са налице:
1. НЕ СЕ ПРЕДЛАГА адекватна услуга на хора които имат възможност да я платят!
2. НЕ СЕ КАЗВА предварително на клиента - този модел не сме отваряли, твоя ще е първия, не сме 100% сигурни, че ще стане!
3. Убеждава се клиента, че неговия е някакъв "частен случай", но пък дадената марка по принцип си е "баси дървото" и по принцип е нормално да се омаже така.....
:confused:
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Вто Ное 04, 2008 11:24 am

Има един-единствен факт, който поражда всички такива осирания и омазвания.

jivkonik написа:(за 15 лв - толкоз!)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот MoRTi » Вто Ное 04, 2008 11:31 am

Точно така bikerider прав си брачед!
Защото в другите страни хората са коректни един към друг,а при нас секи гледа да земе парата и да на*б* другия :(!:
MoRTi

Рейтинг: 989

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 04, 2008 11:47 am

bikerider написа:Има един-единствен факт, който поражда всички такива осирания и омазвания.

Добре, да взимат по 70 паунда, но да работят с условията и гаранциите на англичаните?! Ще им ги дам, баси, поне ще спестя пътя до там и обратно!
Защото за тези пари там правят следното:
Air Shocks, 3 Way (X) - Service - Clean, Inspect, new bushings, seals & o-rings + Fresh Oils
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Вто Ное 04, 2008 11:50 am

jivkonik написа:Добре, да взимат по 70 паунда, но да работят с условията и гаранциите на англичаните?! Ще им ги дам, баси, поне ще спестя пътя до там и обратно!

Не мога да си изкривя душата и да кажа, че не си прав. Друго исках да кажа, но мисля, че не е редно да дълбая по темата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот codename47 » Вто Ное 04, 2008 11:55 am

bikerider :agree: , мисля че както се развиват нещата и аз ще споделя скоро подобен случай
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот rarekin » Вто Ное 04, 2008 11:59 am

bikerider написа:Има един-единствен факт, който поражда всички такива осирания и омазвания.

Не, че не си прав, но, в крайна сметка, всеки плаща това, което му поискат/се наема да свърши определена работа за определена сума. Предполагам, че, ако на Живко му бяха обявили друга цена, той щеше да си направи преценката и да реши, дали иска да я плати или директно да потърси услугите на друг сервиз. Лошото е, че в случая никъде никой не се е "наел" да свърши ОПРЕДЕЛЕНА работа ОФИЦИАЛНО. Иначе би могло да има друг подход към тази ситуация.

@jivkonik

Сори за ситуацията. Имал съм такъв случай и наистина чувството, че е излъгано доверието ти (особено, когато се касае за препоръчан сервиз), е не по-малко неприятно от това, че си изгубил време, средства и нерви.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот GECKO » Вто Ное 04, 2008 1:36 pm

Като свидетел на преживяванията на въпросният амортисьор във сервиза по време на сервизирането....

Тази тема ми е изключително забавна :popcorn:
Аватар
GECKO

Мнениеот TOYAGA » Вто Ное 04, 2008 1:36 pm

Аdmin написа:Ако не познавате Марто, на първо място бих казал, че е човек, който знае туй-онуй за велосипедите...

Tуй-онуй. Преобладава уй...

Магазинът, разбира се, разполага и със сервизен кът.

Разбира се. Само дето явно бая неща са кът в сервизния кът ...

...може да се наложи да пообиколите, докато откриете "Джестър", но определено си струва!

Определено! Нали jivkonik?
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот kotka12 » Вто Ное 04, 2008 1:43 pm

GECKO написа:Тази тема ми е изключително забавна :popcorn:

определено темата е забавна
в смисъл, че на доста хора не им е скучно
а ще споделиш си какви са "преживяванията" на въпросния шок
за да се стигне до описаните на английски език поражения????

Аватар
kotka12

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Ное 04, 2008 1:51 pm

Ако хората в магазина са достатъчно толерантни, след тази случка ще е добре да компенсират пострадавшия с нов шок. Надявам се, че той им е съобщил за последствията от ремонта.
Последна промяна NovemberCharlie на Вто Ное 04, 2008 2:01 pm, променена общо 1 път
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот kotka12 » Вто Ное 04, 2008 1:58 pm

при създалото се положение
е добре да се чуе и тяхното мнение
защото дотук е ясна позицията само на едната страна
а фактите не говорят никак добре...

Аватар
kotka12

Мнениеот GECKO » Вто Ное 04, 2008 2:06 pm

kotka12 написа:...
а ще споделиш си какви са "преживяванията" на въпросния шок
за да се стигне до описаните на английски език поражения????

Тз, няма да развалям темата от рано ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 04, 2008 2:30 pm

Чакам официалното сервизно заключение от Англия заедно със скапания шок..... както и новия ми шок.

Освен да продам стария за части (то какви ли части останаха от него читави с оглед на писаното от англичаните....) и да си карам със здраве новия .... друго не ми остава.

Не мисля да използвам вече услугите на този сервиз, ще се пробвам да си сервизирам вилката сам при друг човек, в мое присъствие, с четене на сервизното ръководство ред-поред ( един тул се чака на ФОКС за ТАЛАС системата само ...) - защото имам подозрение "че тая марка ФОКС е баси дървото" и е нормално и при вилката да се разкапе нещо ..... ако я дам за профилактика.... :popcorn:
Ааааа.... и ми обясниха, как си забъркват необходимото масло за профилактика (FOX Float Fluid) от смес на масло и грес, до постигане на "някаква гостота" ..... интересен подход, бих казал.....
:bigeyes:

Геко - ако знаеш нещо по въпроса - споделяй!
На мен каквото ми обясниха беше - нещо било "залепено там в шока" и трябвало с нагряване да се отвърти?! :dunno:
Не съм сервизен техник - не знам, в мануала не пишеше чак за необходими такива манипулации ....
Последна промяна jivkonik на Вто Ное 04, 2008 2:38 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот kotka12 » Вто Ное 04, 2008 2:37 pm

с една дума
нека обобщим

При използване на френски ключ
се получават английски думички

Аватар
kotka12

agree...

Мнениеот amestaff » Вто Ное 04, 2008 2:45 pm

Силно се разстроих от тази тема :crap: и ми се ще да "чуя" и позицията на механиците, което не означава по никакъв начин, че с есъмнявам в думите на колегата Живко :agree:
Think positive :)
Аватар
amestaff

Рейтинг: 1392

Мнениеот GECKO » Вто Ное 04, 2008 2:46 pm

jivkonik написа:...Геко - ако знаеш нещо по въпроса - споделяй!
....

Аз не съм специялист, и не мога да излизам със становище. Мога да ти пратя (на ЛС) моето мнение по темата, според това, което наблюдавах при отварянето и сервиза на амортисьорът. От там на сетне ще трябва сам да си решиш кое какво що.
Аватар
GECKO

Мнениеот did » Вто Ное 04, 2008 2:48 pm

GECKO написа:Тз, няма да развалям темата от рано ;)

GECKO написа:Мога да ти пратя (на ЛС) моето мнение по темата...

Щом тук си казал "А", кажи тук и "Б" и останалата азбука.

Иначе, по-добре да си беше мълчал.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Capoeira » Вто Ное 04, 2008 3:03 pm

Баси то остана ли място в странта на което да може да си оставиш нещо за ремонт и да си сигурен че няма да се подиграят с него. Казвам това след като преди месец занесох чисто нова рамка за монтаж на чашки и "фейсване" на средно и чело(понеже карам с Hollowtech II), след като свалих старата рамка от колата и им казах да избият чашките от нея и да ги сложат на новата слезнах до сервиза за да им помогна нястоях за фейсване на чело и средно, но те категорично отказаха, както и да е казах им поне да прехвърлят чашките, като ги предупредих че са FSA the pig DH PRO и са от дълбоките. Последва най-покъртителната гледка която съм си представял че може да се види в сервиз в присъствието на клиента, за избиването на чапките беше използвана една ВиК позинкована тръба и един 3кг чук, след 10-тина удара тръбата беше "заточена" отново на шмиргела и "побоя" продължи. Някакси чашките излезнаха, но доиде ред за слагането на новата рамка при което бяха извадени сръчно от чекмеджето две букови летви, чашките нико бяха задърсани нито челото отвътре беше гресирано, просто ги сложиха още "топли" и започнаха с "финни" почуквания да ги "центрират", ударите започнаха да става все по и по-силни. След тази гледка останах безмълвен само попитах колко пари оставих парите и си тръгнах и си казах че аз в "СЕРВИЗ" повече не влизам. На следващия ден отидох и си взех само един динамо метричен ключ и си казах каквото трябва да се ремонтира аз го правя, ако нямам инструментите ще си ги поръчам и пак аз ще си го направя. Може ли в сервиз на небезизвестната сред БГ тинейджърите марка "КОЧ" да се избиват чашки с поцинкована тръба и да се набиват с летви, даже и една фреза да нямат. Тези да не работят като арматуристи на някой строителен обект, но важното е ремкламата на стената да е на BikeLAB и да привлича окото.
Последна промяна Capoeira на Вто Ное 04, 2008 3:09 pm, променена общо 1 път
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот PtD » Вто Ное 04, 2008 3:03 pm

@did +1
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот kotka12 » Вто Ное 04, 2008 3:06 pm

@GECKO

с този си стил
правиш "мечешка услуга" на Мартин

Аватар
kotka12

Мнениеот outfaced » Вто Ное 04, 2008 3:39 pm

абе има си хора, които си казват "тая работа не ми е ясна, не знам какво ще излезе и дали мога да то го ремонтирам ..."

факт е обаче, че единственото, което ги различава от останалите е, че си признават, че са аматьори ... у нас няма откъде да се вземе обучен професионален монтьор. Ако случайно се пръкне такъв, няма да е луд да седи у нас.
Аватар
outfaced

Мнениеот GECKO » Вто Ное 04, 2008 3:42 pm

kotka12 написа:@GECKO

с този си стил
правиш "мечешка услуга" на Мартин

Всъщност си много прав, аз не съм никой, нито за магазина/Марто, нито за собственика на амортисьора. Имам изградено лично мнение, което се различава от това на собственика, спрямо наблюденията на ремонт на който случайно съм присъствал, но не съм страна по темата за това не бих искал да го коментирам. Темата ми е интересна до толкова до колкото е тема тип "виновен ли е тоя дето яде баницата или тоя дето му я дава" и посоката в която е тръгнала същата тая тема.

Та като наблюдател а не участник аз мога да си дам мнението на 2-те страни, ако го искат и толкоз.

Въпреки че уважавам хората писали тук, не съм длъжен на нкой да му отговарям ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 04, 2008 3:44 pm

ГЕКО - малко ме интересува, честно да ти кажа, какво точно са правили, по какъв начин и кой точно!

Факта е, че оставих НАПЪЛНО РАБОТЕЩ шок за ПРОФИЛАКТИКА (без нужда от отстраняване на каквито и да било проблеми), а ми го върнаха в този вид.

Бях склонен да не пускам темата, честно да си кажа - очаквах, че англетата ще ми напишат кое - що какво е за смяна (видях цените на частите), да си го платя като пич и да си ми остане светъл спомен от опита ми да сервизирам този компонент в БГ условия (с цена около 300 лв и разходка през Ламанша и обратно....) обаче като получих заключението по мейла и честно казано ми "кипна" :(!: :(!: :(!:

Мартин още не знае, не съм му звънял да искам каквото и да е от него, чакам шока при мен със сервизния протокол!
Аватар
jivkonik

Мнениеот Capoeira » Вто Ное 04, 2008 3:44 pm

в крайна сметка щом очакваш да ти се плати за да "ремонтираш" нещо клиента очаква поне да не навредиш ако не да го оправиш, истината е че никои не влага и достатъчно пари в обучението на сервизен пресонал а такъв изглежда е доста търсен вече. Явно се разчита на обучени от рода на проба грешка или на така наречените по тези ширини самородни майстори.
Последна промяна Capoeira на Вто Ное 04, 2008 3:47 pm, променена общо 1 път
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот did » Вто Ное 04, 2008 3:47 pm

GECKO написа:Въпреки че уважавам хората писали тук, не съм длъжен на нкой да му отговарям ;)

Тогава що се обаждаш?

@Живко:

Беше написал тук нещо по едно време и после го отредактира.

Беше казал, че сам ще си сервизираш нещата, или ще стоиш при този, който ти го прави.

Аз не позволявам на "майстор" една боя на стена да ми сложи в къщи, камо ли шок или вилка да поверя на някого. У нашенско най-големият проблем е, че при извършването на такъв вид услуга, няма нещо като:

1. приемо-предавателен протокол в началото
2. договор за извършване на услуга, с ясно декларирани права и задължения на двете страни
3. приемо-предавателен протокол след извършената услуга.

Без тези неща, ти нямаш права да протестираш.

Никой тук не ти предлага такива условия на работа.

Следователно, нямаш ПО ПРИНЦИП право да протестираш. Трябва да ВЯРВАШ.

Е, аз не вярвам. Вече, явно, и ти си станал неверник.

За тези, за които точки 1, 2 и 3 са някакви невъзможни неща, препоръчвам им да прочетат условията на сайта, посочен в първият пост на темата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Общ форум