Търся си спътник за един голям преход през Южна Америка

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Мнениеот PtD » Чет Ное 27, 2008 4:03 pm

Tук мисля, че всички те подкрепят и искрено искат да успееш в това начинание.

Тъй като сме виждали и други ентусиасти, знаем че поне в 75% от случаите не се достига крайната цел, а участниците се отказват още в първите дни, предимно поради липса на трезва оценка и съответстващата подготовка.

Затова съветите, които получаваш, не разглеждай като опити да те откажат, а като полезни неща, които не е лошо да съобразиш, преди да се втурнеш с главата напред.

От мен - успех в начинанието!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD
 
Мнения: 10901
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 3:36 pm

Мнениеот Antares » Чет Ное 27, 2008 4:56 pm

Абе за физическата подготовка... дори и да приемем, че за осем месеца успееш да изградиш мускулатура и издържливост, необходими ти за такъв преход (в което искрено се съмнявам), как ще издържиш технически?
Само да ти спомена, за девет месеца, през които съм карал основно уикендите, като юли и август съм ходил да карам след работа съм правил следните процедури:
Сменил съм общо пет уши за дерейльор на двете рамки, с които съм карал.
По веднъж съм сменил накладките на предната и на задната спирачка.
Сменил съм веднъж гумите, като и двете ми са вече за смяна
Четири пъти съм изправял задна капла
Правил съм три пъти профилактика на вилката
Разбил съм една седалка (и съответно сменил)
Два пъти съм правил пълна профилактика на предна и задна главина.
Безброй пъти - почистване и смазване на скоростната система (верига, венци, дерейльор, декланшор)

Това всичкото - за общо каране, колкото ти мислиш да направиш за първия месец, горе-долу. Част от нещата съм си правил сам, другите, поради недостатъчно добре екипиран домашен сервиз - в специализиран велосервиз. Ами я си представи, това всичкото (консумативи, резервни части, инструменти) необходимо ти за девет месеца. Представи си, че по средата на високопланинска пустиня ти влезне дерейльора в каплата? Тоест крива капла, дерейльор за коша, скъсано ухо и сума скъсани спици. Най-близкото селище е с население 150 души, говорят местно индианско наречие и логично - няма велосервиз. К'во правим?

Прекрасно начинание, но доста наивен подход. Едва ли ще намериш във велофорума достатъчно наивен човек, който да се втурне в подобно, не ми се обиждай, безумие. Мини с велосипед Ком-Емине, вярвай ми - ще ти предодстави достатъчно сериозни предизвикателства. Колкото и банална да е България. Попрочети из форума, има няколко теми и една прекрасна статия за преодоляването на този маршрут от няколко човека. И когато това не представлява сериозно предизвикателство - тогава ходи в Южна Америка.
Карикатурите ми . Крива Спица
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares
 
Мнения: 7458
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Сеп 18, 2006 9:26 pm
Местоположение: София

Мнениеот itilien » Чет Ное 27, 2008 5:13 pm

Вижте сега. Това нещо не е по възможностите единствено на джедаите. Факта, че нета е пълен с разни пътеписи на подобни преходи, та и по-големи, означава, че технически е възможно да се направят. Аз ако малцина, или никой не го беше минал, нямаше и да си помисля че може. Щом момиче, макар и придружена от мъж, на която това и е било първото голямо пътуване е успяла да го направи (поне до някъде, защото май още не са свършили), значи не е извънземна работа.

Тия части, които ми изреди, че си сменил, при какъв тип каране си ги повредил ?

Оня кърджалия е стигнал до Индия(макар и ползвайки и транспорт) с някакво не особено скъпо колело, с много малко немаркови резервни части, като по пътя е спукал май 2 пъти гума, и е счупил две оси - едната от които при падане заради друг човек, при което е скъсал и една спица.
Но е стигнал успешно.

Володя Сорокин е обикалял сума време света - азия, северна америка, африка, с КРОСС, едва ли особено скъп.

Повечето страхове са чисто психически - какво ще стане, ако счупя еди какво си в пустинята - ами какво ще стане. Ако пътя е избран добре, няма да е на огромно разстояние от най-близкото населено място и с бутане или без колело ще стигна до него. И после ще изчакам да мине превозно средство, с което да стигна до по-голям град, където да мога да отремонтирам повредата. Ако пък е хептен забутано и далеч и се пребия там и нянма кой да ме намери - ами ще умра и толкова :)
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот Yavkata » Чет Ное 27, 2008 5:19 pm

Antares написа:Приказки за "Нероден Петко"

Също така може да си натърти ребрата и да си извади рамото.
Щом човек има мечта и разполага с най- важния ресурс (време) и от второстепенния( финанси) , да тръгва та ако ще и сам. Има ли умения за оцеляване ще се справи, а може даже и да му хареса ;) В този "поход" велосипеда май е помощно средство а не цел. А на път всичко се случва, може да бъде насилен от Бразилски травестити, обран от Аржентински бандити и накрая изяден от Патагонски човекоядци. А влезе ли му дерайльора в спиците насред високопланинската пустиня ще си знае , че поне не умира от инфаркт пред телевизора малко преди да е натрупал точки за пенсия.
Успех с подготовката, информационна, физическа и техническа и се надявам да станеш част от малкия процент хора осъществили плановете си!
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata
 
Мнения: 2386
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Яну 06, 2007 1:33 pm
Местоположение: София

Мнениеот bikerider » Чет Ное 27, 2008 5:22 pm

@itilien: "Prepare for the worst, plan for the best". Всичко друго е рецепта за болезнено осиране. Желая ти късмет.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider
 
Мнения: 17273
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 07, 2003 10:25 am
Местоположение: Eutropia

Мнениеот Stanev » Чет Ное 27, 2008 5:33 pm

Еее itilien написах ти във фото-форума и тук ще ти кажа същото - подготовка братко и пак подготовка, ако си мислиш че си супермен отивай неподготвен и подцени терена, ако ли не може поне малко да се вслушаш в съветите на колегите в МТБ форума. За разлика от нас фотографите те не са дървени философи, или поне не чак толкова:) Написах ти някои неща във фотофорума, но ти като че ли май само питаш и много много не се вслушваш в съветите на останалите.

Ще ти разкажа за един случай по време на едно малко вело походче, което направих с приятел преди 2 години. Отидохме да караме в околностите на Банкя, като маршрут, нищо особенно, повече асфалт, малко пресечен терен, да сме извървяли около 20-30км(около 5-6 часа мотане). най много. Аз бях взел с мен почти всичко необходимо за едно такова едно дневно пътуване, включително и малко храна, сладки неща и много вода разбира се. Той не беше взел почти нищо, щото се направи на много печен и каза аз това съм го правил много пъти и нямам нужда от нищо освен от вода. Е да де ама е диабетик и след няколко часа, като му падна кръвната захар веднага поиска нещо сладко и добре че носех със себе си, защото нали знаеш какво става след това...Кратко но пучително ако ме разбра естествено.


Тук наистина могат да ти дадат ценни съвети за всичко свързано с колоезденето. Лично аз за сега събирам опит и чета статиите и научих доста технически неща, за което благодаря на всички от форума :beer: .
Аватар
Stanev
 
Мнения: 300
Рейтинг: 1511
Регистриран на: Сря Окт 01, 2008 9:36 pm

Мнениеот sstefanov » Чет Ное 27, 2008 6:34 pm

Привет,

Драги itilien. Много ти се радвам на идеята и хъса. Пожелавам ти да я осъществиш. Съветвам те да погледнеш следното мероприятие, което доста прилича на това, което си започнал. Само дето е състезание.

Казва се The Great Devide Race http://www.greatdividerace.com/

Представлява 2500 мили от Канада, до границата на САЩ с Мексико. Състезанието е солово, без поддръжка. Т.е. всеки се оправя сам, без външна помощ. Покрай сайта можеш да намериш много истории и съвети, които ще ти бъдат определено от полза.

За издръжливостта на велосипеда и неговите компоненти. Не бих се притеснявал кой знае колко, стига да разполагаш с качествени компоненти и не се отнасяш аграрно с техниката. В крайна сметка ти използваш колелото за превоз, не вдигане на адреналина.

Като съвет мога да ти дам да направиш няколко пробни прехода из България. Така ще можеш да изтренираш както екипировката, така и способностите си.

Успех,
Стефан
sstefanov
 
Мнения: 101
Рейтинг: 1745
Регистриран на: Пет Апр 01, 2005 3:27 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот marshall__ » Чет Ное 27, 2008 8:31 pm

Снимките ти са жестоки! :)
Идеята също ... но е много..
AVATAR bowdown!!!
Аватар
marshall__
 
Мнения: 2346
Рейтинг: 1995
Регистриран на: Вто Яну 27, 2004 4:52 pm
Местоположение: VA, USA

Мнениеот nemo_awp » Чет Ное 27, 2008 11:01 pm

Снимките са много хубави :bowdown: :bowdown: като от професионалист са,дано се осъществи това пътуване до Ю.Америка и да има желаещи да дойдат със теб. :)
Аватар
nemo_awp
 
Мнения: 183
Рейтинг: 962
Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 2:41 pm

Мнениеот taurus13 » Съб Ное 29, 2008 12:20 am

Ние всъщност тайно се надяваме, да не те разубедим, но съвестта ни казва да се опитаме да те спрем. Между другото имай предвид, че когато сте двама, нещата се усложняват. Остави психологическата съвместимост...но я си представи, че другия нещо го закъса със здравето и не може да кара, пък ти имаш цел...как би постъпил? Това начинане е като да отидете да катерите някой 8 хилядник. Вземеш ли спътник, трябва да приемеш, че начинанието ти зависи от двама.
Абе...едно е да отидеш за някоя седмица да поснимаш, друго е да откараш 10 месеца бъхтане на границата на физическите възможности. А как ще се оправяш с местните - те някои може и да говорят испански....?? Абе много организация е - не е за сам човек, трябва си цял организационен комитет :D .
Аватар
taurus13
 
Мнения: 5727
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Дек 17, 2007 10:07 am

Мнениеот bikerider » Съб Ное 29, 2008 12:22 am

taurus13 написа:Ние всъщност


Кои сте тия вие? Или вече са ти казали диагнозата?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider
 
Мнения: 17273
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 07, 2003 10:25 am
Местоположение: Eutropia

Мнениеот nicky bike » Съб Ное 29, 2008 1:12 am

Както по горе писах "...бих тръгнал ако имам необходимото време и пари..."

Затова понеже темата доста се задълба ще кажа ,че не бих тръгнал с човек на такъв маршрут ,който познавам слабо.
Задължително !!! Бих карал поне година за да знам какъв е човека до мен. Това е сериозно изпитание. Бих направил поне един сериозен поход. Например Ком - Емине. И може би тогава ще кажа - Това е Човека!!! Разбира се всичко което казах важи и за "Човека" който ще ми стане спътник.
Разбира се и той трябва да каже същите думи за мен.
До тук не говоря за повреди по велосипедите ,екипировката и не на последно място познаване на маршрута. Има ли вода? На какво растояни са големите градове за да може да се разчита на някакви запаси от храна и консумативи за велосипедите.

Затова itilien намери Човека ...

П.С. Не съм с лоши чувства. И на мен ми се ходи ама ...
...Ходи докато можеш като почнеш да мислиш винаги ще намериш причина да не тръгнеш. Желая ти късмет и здраве. :agree:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike
 
Мнения: 959
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 20, 2006 8:49 pm
Местоположение: Bulgaria Габрово

Мнениеот bikezilla » Съб Ное 29, 2008 7:09 pm

Itilien,

вдъхновяващо! :)

Искрено ти пожелавам да сбъднеш мечтата си, и да можеш да разкажеш за нея.. а после да продължиш нататък :)

Но все пак, помисли добре върху съветите, които получаваш.
Не стана ясно каква е физическата ти подготовка?
Канадецът и момичето... ти недей се фаща за това че е момиче, има си бая здрави момичета. Сигурен съм, че имат много километри и натрупана форма през годините. Формата, която се трупа за 3 години, не се прави за 8 месеца. Кърджалията и Сорокин - също.. това са хора, които имат много часове на велосипеда - съответно много добра физическа подготовка.

Като цяло, успешната формула за такова приключение трябва да съдържа 3 компонента: ентусиазъм, физическа подготовка, планиране. И добра доза късмет... и докато сме на късмета, едно много готина сентенция:

"Luck is where opportunity meets preparation."

Ако "умножим" двете страни с "Good" (Good != NULL), се получава:

Good luck = good opportunity + good preparation.

Желая ти good luck! (но за да се сбъдне, трябва и ти да поработиш ;) )


п.п. Почвай да тренираш... още днес. Колелото, спортът, трябва да стане начин на живот за теб, ако искаш да живееш така 9 месеца.
Програмист във фирма с 500 човека... ако това е фирмата, за която се сещам - имате си велопаркинг? Ходи на работа с колело! :) 20км на ден са си 20км на ден, и 100км на седмица :^:
След работа може да караш в планината... тамън е сезон за нощно каране, пък сигурно ще ти се наложи в Южна Америка, освен тва е супер зарибено :)
Ходи и на плуване... развива дишането, а на ХХХХм височина ще ти трябва дишане. Басейнът на ТУ е добра идея - 50м, евтино... има къде да си заключиш колелото :)
Събота карай... неделя също :)
Успех!!!


п.п.2 Антарес... навреме напускаш столицата. Почваш да развиваш "гледам от собствената си кула синдром" ;)
Аватар
bikezilla
 
Мнения: 806
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Май 01, 2003 12:55 am

Мнениеот itilien » Съб Ное 29, 2008 8:13 pm

Имаме велопаркинг да, ще гледам да почна да ходя на работа с колело. Само в снежно време не знам дали не е прекалено опасно от хлъзгане.
Като цяло физическата ми подготовка не е добра, но ще стане добра. Понатрупал съм излишни килограми (главно от ядене на сладки боклуци). Чистото ми тегло е около 70 кг (височина 175), но за 3 години натрупах 14 килограма излишни. Ходя по планините от време на време, но скоро не съм ходил. От 1 месец спрях да ям всякакви сладки неща, освен плодове и съвсем съвсем малко мед от време на време. Намалих силно и другата храна. Почнах да си ходя през ден пеш от работа (от четвърти километър до пазар иван вазов). На следващия ден пък правя коремни преси за да си стегна корема. Цигари не пуша. За тоя месец свалих 5 килограма без никакъв зор. Остават още 8. Имаме достъп до фитнес, вчера и оня ден ходих да въртя велоергометъра (ако така се нарича колелото там). Постепенно ще увеличавам натоварването - ще започна да карам колело и при всевъзможни условия, които предлага нашето време, дори и при буря. Първо ще почна с по-кратки преходии ще удължавам постепенно. После ще ги направя двудневни с палатка. После и двудневни + петък вечерта. След това ще пробвам да си взема на няколко пъти по мънички отпуски - да се събират по 4-5 дена заедно със съботата и неделята. Към лятото ще си взема и целоседмична, а после и двуседмична, за по-големи преходи.
По принцип много рядко боледувам. Средно на две години веднъж. Единствения проблем ми е едно кашлюкане, което ми се появи преди 3 години, като ходех редовно на зимния да карам кънки. Не знам от какво е точно - сутрин главно се усилва, и главно при мъгливо и студено време. Но не е силна кашлица, а по-скоро окашляне.

А за плуването - нещо не обичам много много да плувам. По-скоро не обичам не самото плуване, а целия процес покрай него - мокрене, сушене.

Долу горе това е положението.
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот cholla » Нед Ное 30, 2008 1:28 am

itilien нали отчиташ и факта, че там ще си на др климат. Ако е бързо променящ се може би в Бг единственно високите части на планините ще ти доставят подобни. Бих казал, че каквито и да са условия през почивните ти дни ти трябва да си извън Сф-то, фитнес салона е за 2-3 на седмица. Това, че в Бг не боледуваш не е гаранция пробвай да се подлогаш на резки промени, за да видиш как ще реагира тялото ти.
От последното ти мнение се убедих, че първоначално не съм се излъгал т.е. не си подготвен за такова начинание - изобщо.
Личният ми съвет е за това там изчакай поне 2 години, като през това време натрупай опита с некои по-къси карания по към 1-2 месеца - примерно из Европа или както каза Африка стига да са на различни климати и услови. Така ще намериш отговора на всичко и съветите, и коментарите тук ще се окажат на задна страна за теб поради факта ,че на личен гръб най-добре. А да не забравяме, че паралелно с това и снимковият ти материал ще нарасне.
Предприемеш ли сега това начинание няма начин да го завършиш-ако това е идеята, за тези неща късмета не е всичко.
cholla
 
Мнения: 391
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 01, 2004 7:08 pm

Мнениеот Daniel Panev » Нед Ное 30, 2008 9:12 am

Абе що всички си мислите, че в Африка е по-лесно за нас, европейците, отколкото в Южна Америка?
Аватар
Daniel Panev
 
Мнения: 1934
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Апр 21, 2008 3:47 pm
Местоположение: София

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Ное 30, 2008 11:13 am

Идеята не е лоша, но ми прави впечатление липсата на планиране. Вземи най-обикновената книга за управление на проекти (нямам предвид IT проекти, а принципно как се правят проекти) и я използвай, за да планираш пътешествието. По принцип планирането прави едно единствено нещо: намалява рисковете. Трябва да си планирал максимален брой казуси от типа: "какво ще правя ако..?". Запознай се с достатъчно информация за местата, през които ще минеш и проучи експедиции, които са минали именно от там. Изгледай всички филми и прочети книгата за оцеляване на Рей Миърс. Има ги в торентите. Чети във форумите за приключения. Виж и форума за оф-роуд - там има полезни размисли по експедиционни въпроси. Тренирай няколкоднемни преходи в България - по възможност без да влизаш в досег с хора и да се ползваш от услугите на цивилизацията. Пробвай да стигнеш до Сирия с колело през Турция. Осем месеца са крайно недостатъчни за самоподготовка на такъв проект. Ако имаш екип - може би. Но за сам човек - не. Дори визите няма да успееш да си извадиш. Успех! :)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie
 
Мнения: 5367
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Дек 11, 2004 3:07 pm
Местоположение: Sofia Bulgaria

Мнениеот bluskanie » Нед Ное 30, 2008 1:21 pm

Първо, браво за снимките. После... това, което си си наумил е напълно преодолимо. Трябва ти желание и още един (или повече) стабилен човек за спътник.

Не одобрявам някои от предупредителните постове. Разбира се, че подготовка и екипировка са много важни условия за успех, но желанието е задължително, а така като те чета - имаш го.

При всички положения маршрутите, които начертаеш предварително, ще се изменят многократно, основно поради технически повреди, нужда от консумативи и провизии, което само по себе си говори, че ще имаш много възможности да си набавяш нужните предмети в движение.

Убеден съм, че най-малко двама силни човека (умствено и физически) биха се справили с подобно начинание. Убеден съм и че спомените от такова приключение не биха избледняли никога.

С други думи, понеже каза, че си програмист (:D )... започвай да тренираш физиката и ума си, за да не стане така, че липсата на екипировка да застрашава живота ти.

Ще ти дам един бонус. В Перу, Боливия и някои части на Еквадор Аржентина можеш да вземеш кокаинови листа за дъвчене. Ще ти дават пауър в гладните, влажни и студени сутрини, бутайки/носейки колелото/провизиите.

ПП: Не се ебавай с това!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie
 
Мнения: 5820
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Мар 22, 2005 11:37 pm
Местоположение: San Diego, CA

Мнениеот bikezilla » Нед Ное 30, 2008 3:41 pm

И още нещо... гледай филма "Into the wild", ако не си го гледал :)
Добър пример за вдъхновение, лош пример за изпълнение ;)
Аватар
bikezilla
 
Мнения: 806
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Май 01, 2003 12:55 am

Мнениеот kikon » Нед Ное 30, 2008 4:08 pm

bikezilla написа:И още нещо... гледай филма "Into the wild", ако не си го гледал

Точно това щях да напиша, можеш да прочетеш и книгата на Джон Кракауер, по която е правен филмът.

"Prepare for the worst, plan for the best"
както казаха преди мен, като се набляга на plan.

Не мисля, че е неосъществимо, само трябва да си наясно с възможностите си.

Не витай в облаците, може да се окаже, че нямаш радар.

Бог не си играе на зарове, но и не казвай на бог как да си играе с неговите зарове.

Успех!
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon
 
Мнения: 1706
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Фев 03, 2008 3:54 pm
Местоположение: София

Мнениеот outfaced » Нед Ное 30, 2008 4:58 pm

bikezilla написа:И още нещо... гледай филма "Into the wild", ако не си го гледал :)
Добър пример за вдъхновение, лош пример за изпълнение ;)


aах ... това беше удар под пояса :D
на всичкото отгоре е по истински случай ...

макар че, тука нещо последните постове много взеха да наблягат на подготовката ... а мен пък ми се губи един друг момент ... каква е точно целта. Да се мине бързо ... да се мине без трудности ... не прочетох отговора на тоя въпрос. Хората правят подобни пътувания по много причини с различни цели, но едно е сигурно - целта трябва да ти е мега ясна и конкретна и да си готов на борба за постигането и.
"да се минат 5000км за 9 месеца" не е цел ... или поне не е цел, която ще те накара да го направиш. Трябва да има нещо по философско в цялата работа, за да те накара да наскочиш себе си, иначе няма да се получи.

Историята познава доста по неподготвени индивиди, постигнали значително по големи постижения ... разликата обаче е в целта и мотивацията. Каква е твоята мотивация? Достатъчно силна ли е, че да те прекара през тия места ... тествал ли си я. Господар ли си на ума си ;)
Каранията на дълги разстояния особенно пък в такива условия са на първо място психическо предизвикателство.

Ще се повторя, ама ... трябва ти много ясна цел и много корава психика...

Един любопитен монах запитал учителя си:
- Кой е пътят?
- Той е пред очите ви - отговорил учителят.
- А защо не го виждам?
- Защото мислиш за себе си.
- А вие? Виждате ли го?
- Докато гледаш на нещата от две страни, казвайки 'аз не виждам' и 'ти виждаш', погледът ти няма да се промени - отвърнал учителят.
- Значи пътят може да се види, когато няма нито 'аз', нито 'ти'?
- Е, когато няма нито 'аз', нито 'ти'' кой е този, който ще иска да го види?



Ди-цан по питал Фа-йен:
— Къде си тръгнал?
Фа-йен отвърнал:
— Тръгвам на странстване.
— Каква е целта на странстването? — попитал Ди-цин.
— Не знам — отвърнал Фа-йен.
— „Не знам“ е много близко — казал Ди-цан.


за да може да обединиш физическата си издражливост и интелигенността си ..

В дома на един самурай се заселил огромен плъх. Стопанина решил да се спаси от него като си вземе котка . След продължително търсене, намерил една много силна физически котка, която била тренирана в различни техники на ловене на мишки и плъхове. Уви, за изненанда на самурая тази котка била победена от огромня плъх. Тогава стопанина намерил друга котка, която се била занимавала с Ци Гун и имала много силно развита вътрешна енергия – Ци. Уви и тази котка била победена. Следващият котарак доведен от самурая бил исключително интелигентен и знаел хитри стратегий за ловене на плъхове. Той също бил победен. Накрая, някой изпратил на самурая една доста невзрачна, неугледна черна котка, която не вдъхвала особено доверие. Тя обаче успяла да се справи с големия плъх.
Тогава другите три котки се събрали около черната котка, за да научат каква е нейната тайна. Тя им обяснила, че нито силата и техниката, нито енергията Ци, нито интелигентността са достатъчни сами по себе си за постигането на победа. Най-важен е духът-разум, който обединява горните три способности. Когато той е овладян, те трите се проявяват в един миг едновременно.
Аватар
outfaced
 
Мнения: 6057
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Юли 20, 2007 3:24 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот bikerider » Нед Ное 30, 2008 5:13 pm

bluskanie написа:кокаинови листа


Какво е това? Пресован кокаин ли?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider
 
Мнения: 17273
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 07, 2003 10:25 am
Местоположение: Eutropia

Мнениеот itilien » Нед Ное 30, 2008 5:25 pm

Tова са листа от растението Кока, продават се навсякъде в боливия и частично в чили доколкото знам. Дъвченето му е древен навик при ония хора там.
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот bikerider » Нед Ное 30, 2008 5:29 pm

А това знаеш ли какво е: http://en.wikipedia.org/wiki/Irony
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider
 
Мнения: 17273
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 07, 2003 10:25 am
Местоположение: Eutropia

Мнениеот bluskanie » Нед Ное 30, 2008 6:01 pm

Да...

И да внимаваш из онези места, щото нали си гледал филма Cannibal Holocaust, баш за онези индианци ставаше дума. В такъв случай, няма да е зле да имаш видео камера и да зазнемаш всичко, за да може и ние да видим как те изяждат ;)

Иначе сериозно, разказа след това ще е много интересен, ако това събитие въобще се случи...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie
 
Мнения: 5820
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Мар 22, 2005 11:37 pm
Местоположение: San Diego, CA

Мнениеот bikezilla » Нед Ное 30, 2008 8:04 pm

outfaced написа:интелигенността


Хм, много готин каламбур :)

Мъдростите си ги бива също, особено втората.
Аватар
bikezilla
 
Мнения: 806
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Май 01, 2003 12:55 am

Re: Търся си спътник за един голям преход през Южна Америка

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Дек 01, 2008 10:06 am

itilien написа:Здравейте.
Имам голямо желание да направя един много мащабен преход в Южна Америка идната година. Точното време не е напълно ясно и зависи от доста фактори, но според мен не по-рано от края на юли.
Идеята е да се премине на колело голяма част от южна америка по дължина. Да се тръгне от Перу и да се завърши в Ушуая(най-южният град в света). По пряка линия това са може би повече от 5000 км. Разбира се по пътищата е много повече. Това пътуване ще бъде изключително трудно. Условията са много екстремни. Тази пролет бях за 3 седмици в Патагония и Атакама и макар и за кратко, имам поне малко впечатление относно това. Пустинята атакама е най-сухата пустиня в света. Освен това е изключително богата на минерални вещества и почти навсякъде цари солта. Във височина тя преминава в алтиплано - високи плата с надморска височина между 3000 и 5000 метра, в които има тревисти туфи, солени езера и солни равнини, заобградени от вулкани, някои от които полуактивни. Нощем температурата пада до -20 градуса в някои части на годината, но дори и лятото е под нулата.
В патагония пък може да се сменят четирите сезона за един ден. При това с ураганен вятър :)

Според мен цялото пътуване би отнело поне 9 месеца, но това зависи от много неща - от избора на стартова точка и дата, от сезоните (в патагония е абсурдно преминаването през зимата) и от финансите. Целта е да не се бърза за никъде, а да се мине през най-интересните места (които са и най-екстремни всъщност). Голяма част от тях са ненаселени, и можеш да почувстваш пълна изолираност и липса на човешка намеса - wilderness както се казва :)

Относно парите - точни сметки не съм направил още, но може би около 10000 лева. Спането ще е на палатка главно, парите ще отидат за екипировка, най-вече за самолетни билети, за храна и вода. За Аржентина и Чили не са необходими визи, за Перу също. За Боливия визи са необходими, най-близкото посолство е във Виена, но може би могат да се извадят и в Лима (Перу).
Надявам се, че начинанието може да намери някакви спонсори, поне относно екипировка. Ако се намери и паричен спонсор, може да се разшири стартовата точка (съответно и времето) в посока към Еквадор (също с безвизов режим за българи). Цените в Аржентина и Чили са долу горе колкото в България (с известни вариации), но дори в туристически места като Ел Калафате, Пуерто Наталес и Сан Педро де Атакама са съвсем приемливи).

Сега малко думи за мен - на 27 години съм, програмист, едно от най-сериозните ми хобита е фотографията (и точно заради това ходих през пролетта до патагония и атакама).
Това пътешествие би било още по-голямо изпитание за мен, защото не съм активен велосипедист :) Дори нямам велосипед в момента. Което значи, че докато дойде времето, трябва вече да съм се подготвил за целта.

Смятам обаче, че пътуването ако съм сам ще бъде проблемно. Главно от психическа гледна точка, а също и от друга - един човек с колело трудно ще пази багажа си (примерно докато е в магазин или каквото и да е друго място, което изисква отделянето на разстояние от колелото). Затова смятам, че трябва да си намеря спътник.
Ако някой е уверен, че иска да пробва подобно нещо, има времето и средствата (ако намерим спонсори, може и частично), нека се обади :)

Ето тук се намира един слайд със снимките ми от март месец от тия места, за които споменах: .exe e, но гарантирам, че няма вируси :) (над хиляда човека са го изгледали засега и никой не се е оплакал)

http://photo-forum.net/sitepics/misc/itilien.exe




Баце, сичко тва е направо чудесно!!! Дори, не е чудесно, а направо прекрасно (или обратното, ако в твойта скала понятията имат различни тегла от теа в мойта). Тва, което се набива на пръв поглед са 5-те хиляди км. дето искаш да ги минеш за 9 месеца и крайно неподходящия начин, по който искаш тва да стане. С байкче? Баце, за 9 месеца (горе-доле ше ти се вържат по/под двайсетина км на ден) можеш без големи ядове да ги изходиш, за чий уй ти е байк (не вервам да мислиш, че "байка" е колело, само шосейките са колела, а и не вервам у Андите да има много места за каране на шосейка). Успех, баце, и помисли серьозно в/у пешеходния вариант, аз на твое место не бих влачил освен трийсекилограмова раница и петнайсекилограмово железо, дето я го караш през 30% от пътя, я не. :offtopic:
Аватар
DstupidBastarD
 
Мнения: 2397
Рейтинг: 1932
Регистриран на: Съб Май 26, 2007 8:49 pm
Местоположение: Location

Мнениеот itilien » Пон Дек 01, 2008 11:33 am

Тия неща ги казваш само, за да се намираш на приказка, или за да покажеш колко глупости могат да се напишат само в 1 пост ?

Ако беше прочел добре, щеше да видиш, че километрите са 5000, само че по права линия. По шосетата може да се удвоят.
Някога слагал ли си над 20 кг раница на гърба си, та толкова смело говориш за носене на раница на гръб ? Щото аз съм носил 24 кила на гърба си и след 9 километра ходене раменете и гърба ти са като откачени. А в пустинята само водата, която трябва да носиш може да стигне 10-15 кила. А храна, спален чувал, палатка, котлон, гориво, дрехи, фотоапарат ? Като са закачени на колелото може да го буташ, ама не ти тежат на гърба. А това колко пътища има там не му бери грижа, те хората са ги направили.
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Re: Търся си спътник за един голям преход през Южна Америка

Мнениеот bluskanie » Пон Дек 01, 2008 11:45 am

DstupidBastarD написа:...не вервам да мислиш, че "байка" е колело, само шосейките са колела...


Още един куку :crazy:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie
 
Мнения: 5820
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Мар 22, 2005 11:37 pm
Местоположение: San Diego, CA

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Дек 01, 2008 12:36 pm

itilien написа:Тия неща ги казваш само, за да се намираш на приказка, или за да покажеш колко глупости могат да се напишат само в 1 пост ?

Ако беше прочел добре, щеше да видиш, че километрите са 5000, само че по права линия. По шосетата може да се удвоят.
Някога слагал ли си над 20 кг раница на гърба си, та толкова смело говориш за носене на раница на гръб ? Щото аз съм носил 24 кила на гърба си и след 9 километра ходене раменете и гърба ти са като откачени. А в пустинята само водата, която трябва да носиш може да стигне 10-15 кила. А храна, спален чувал, палатка, котлон, гориво, дрехи, фотоапарат ? Като са закачени на колелото може да го буташ, ама не ти тежат на гърба. А това колко пътища има там не му бери грижа, те хората са ги направили.



Мда, след таа уместа забележка, се върнах и прочетох извънредно внимателно целото ти желание, както и дискусията по него. Два пъти!!! Единя път нормално, втория път - отзад-напред. И в двата случая разбирам, че още не си карал колело, но имаш големо желание да се научиш, че си дебел, но имаш желание да отслабнеш, и че си добре запознат с наличието на вода у пустинята. При теа факти просто нема как да не ти пожелаем успех у сички начинания, професьонални успехи у компюторите и т.н. Еваларка, баце, нема невъзможни неща и ти ше го докажеш, вервам ти! :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD
 
Мнения: 2397
Рейтинг: 1932
Регистриран на: Съб Май 26, 2007 8:49 pm
Местоположение: Location

ПредишнаСледваща

Назад към Мероприятия - архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 43 госта