Тема за интересни новинки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот rarekin » Вто Дек 02, 2008 9:10 pm

bikerider написа:rarekin, поздравявам те за сериозното и задълбочено отношение. Имам голямо желание да ти отговоря изчерпателно, но не и в тази тема - достатъчно оцапах.

В този ред на мисли, моля някой от модераторите ако счете за уместно да извади постовете за наркотиците в отделна тема. Ако не, здраве да е.

Да. Прав си. Темата е за интересни новини. Извинявам се на всички, за това, че "превзехме" темата по този начин.

:beer:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Сря Дек 03, 2008 2:01 am

@rarekin

http://www3.interscience.wiley.com/jour ... 1&SRETRY=0
http://ajrccm.atsjournals.org/cgi/conte ... 66/12/1544
http://necsi.org/events/iccs6/viewabstract.php?id=409
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 075118.htm

и така нататък, мисля, че за търсенето в Гугъл не искат висше образование.

@Harka, не всеки може да си губи времето, за да привежда цитати от нещо, което е прочел преди време.

В заключение - в свободна страна, трябва да имам свободата да се тровя с каквато си субстанция искам. Тялото си е мое. Лично аз не се интересувам от наркотици, но щом ще са забранени, искам също така да забранят цигарите и алкохола. Иначе лицемерничим.

Пък и досега повече са ми вредили пушачите (тровят ме с дима си в заведенията) и пияндетата (карат пияни и застрашават живота ми, налитат на бой - също застрашават живота ми). Наркоман нито ме е тровил, нито ме е нападал.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот rarekin » Сря Дек 03, 2008 4:44 am

PtD написа:@rarekin

http://www3.interscience.wiley.com/jour ... 1&SRETRY=0
http://ajrccm.atsjournals.org/cgi/conte ... 66/12/1544
http://necsi.org/events/iccs6/viewabstract.php?id=409
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 075118.htm

и така нататък, мисля, че за търсенето в Гугъл не искат висше образование.

Мислех да не пиша повече в темата, тък като изясних позицията си по написаното дотук, a темата е посветена на друго, но, мисля че е коректно да отговоря, с което и спирам с постовете си на тази тема.

От нещата, които си предоставил, става ясно, че никотинът е вещество .... което има негативни върху живите организми (ембриони, новородени, възрастни). Не виждам някой да оспорва този факт, както и това, че и никотина и алкохола са леки наркотични вещества (квалифицирани като такива включителнои от законите, поради което съществуват възрастови ограничения за продажбата и съответно консумацията на такива вещества на хора, за които това би имало потенциално вреден от гледна точка на здравето ефект, който те сами не могат да преценят).

Доколкото мога да вникна в дискусията, тук става дума за пораждането на зависимост, от чийто интензитет и последици могат да се правят изводи за обществената опасност от употребата на различните видове наркотици и опасността за психиката на отделния индивид. В това отношение разликата между никотино/алкохолно зависимите и хероинозависимите е значителна, според мен. Дисусионно е дали индивид, който е зависим от тежки наркотици може да направи пълноценно волеизявление/може да носи отговорност при положение, че под въздействието на тежка наркотична зависимост ЛИЧНОСТТА на зависимия е под въпрос (е СВОБОДНА).

Впрочем, търсенето в Гугъл не изисква висше образование, но част от материалите, към които си дал линк, изискват и е дискусионно, дали употребата им под формата на сугестивно посочване е оправдана.

PtD написа:Пък и досега повече са ми вредили пушачите (тровят ме с дима си в заведенията) и пияндетата (карат пияни и застрашават живота ми, налитат на бой - също застрашават живота ми).

Мисля че при подхода към такъв тип проблеми личния опит не е достатъчен, за да се изгради пълноценно мнение. Пример: моя е точно противоположен - не съм имал проблеми с алкохолици в "състояние", но за сметка на това съм имал проблеми с друсан наркозависим. Възниква и въпроса от кой можеш да се опазиш по-лесно? За мен отговора е лесен - от първия. Що се отнася до вредата като цяло - със сигурност връзката зависимост от никотин/алкохол - извършени съзнателни престъпления с голяма обществена значимост е доста по слаба, отколкото същата с адрес хероинова зависимост. Дори и в абсолютни стойности! Ето защо не съм съгласен с горното ти изказване като общовалиден аргумент.
Впрочем. И към алкохола и към цигарите (въпреки доста по-безобидния характер на пристрастеността, която пораждат) се прилагат ограничителни и забранителни режими, които стават все по-строги. Дори и в България.

PtD написа: В заключение - в свободна страна, трябва да имам свободата да се тровя с каквато си субстанция искам. Тялото си е мое.

Абсолютно вярно. Законът се стреми да осигури този контрол над личността за колкото се може по-дълъг период от време и в пропорционално съотношение с останалите субекти, които са част от дадено общество, така че да се гарантира това, че те също ще са собственици на телата си/вещите си и т.н. Ако се намери начин, по който да се гарантира, че вземащите тежки наркотици ще стартират зависимостта си при пълно съзнание какви са последиците и също така, че последиците ще останат само и единствено у тях, съм сигурен, че ще се намерят достатъчно хора, които да одобрят легализирането на тежките наркотици. Иначе всички фактори, които нарушават status quo -то на обществения договор, биват преследвани от закона по съответен начин. Зависимостта от тежки наркотици е такъв фактор, според мен. :beer:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Alpina » Сря Дек 03, 2008 6:59 am

PtD написа:В заключение - в свободна страна, трябва да имам свободата да се тровя с каквато си субстанция искам. Тялото си е мое.

Обясни правато на свобода, на неадекватен наркоман.
Още повече ако е влезнал в твоето жилището, за да тараши.
Нищо, че е смятал тялото си е негово и че има свободата да прави каквото си иска с него!

Защо няма епитета "крадлив пушач"?

Не ме разбирай грешно, напълно съгласен съм с теб, че трябва да имаме свободата да правиме каквото си поискаме, обаче някои такива свободи, ще нарушат правата и спокойствието на останалите.
Т.е. свободата аз да карам кола с колкото поискам, понеже тялото си е мое, може да отнеме живота и на 10-15 чвека, преди да се усетят някои хора, че мойта свободия е прекалено опасна.

Всичко си има граници, когато навлиза в чужта такава - дори и тя.

Всъщност отговори - зависимостта свобода ли е?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Дек 03, 2008 9:01 am

PtD написа:В заключение - в свободна страна, трябва да имам свободата да се тровя с каквато си субстанция искам. Тялото си е мое. Лично аз не се интересувам от наркотици, но щом ще са забранени, искам също така да забранят цигарите и алкохола. Иначе лицемерничим.

:agree:

В края на краищата за мен съществува една-единствена цел - изкореняване на социалните проблеми възникващи от употребата на наркотици. Здравето на употребяващите не е повод за притеснение, защото здравето на населението отдавна не е въпрос, с който държавните институции се занимават. Здравето така или иначе се приватизира и е отговорност на индивида. Избора е техен - сбъркалите, които искат да се лекуват, би трябвало да бъдат лекувани.

Целия проблем е в това, което казва Alpina. Аз нямам нищо против всеки да употребява каквото желае, стига да не ми пречи, да не ме напада и да не влияе на децата ми. В тоя ред на мисли криминализирането на потреблението на наркотици не ме успокоява ама никак, защото както вече казах просто премества тези хора "на тъмно" и ги пъха в ръцете на мафията. А мафията иска едно-единствено нещо - пари. Оттам крачката до нападения с цел грабеж за едната доза е съвсем малка.
Мафията би дала мило и драго моите деца да се закачат за наркотик, за да има още един източник на постъпления. А ако зависимите имат свободен източник на наркотик едва ли биха посегнали на някого (единиците, които биха го сторили би следвало да понесат цялата тежест на закона и да изгният в затвора за престъпление срещу личността).
Ако децата ми са осведомени предварително за огромните рискове едва ли биха посегнали. Но осведомени истински, а не псевдоограмотени с глупости от рода на "това е лошо нещо".

Всичко, което казвам е, че ако искаме да отнемем от мафията ресурса за въздействие, ако искаме да предпазим децата, трябва да се насочим към мафията (легализиране) и децата (превантивни мерки). Нищо няма да спре едно любопитно дете да пробва хероин, особено ако някой е представил това за cool. Дори риска да лежи в затвора.
Има ли нужда да коментирам очевидните извращения на криминализирането, например 15 години затвор за 10 грама канабис?

Зависимите са болни и трябва да се лекуват. Престъпленията им са престъпления извършени по необходимост, не по зла умисъл. Нападал ме е наркоман. С нож. Не е приятна случка. И въпреки това продължавам да гледам на тях като на болни хора.

Наистина моля модераторите (PtD, Harka) да отделят тези постове в тема. Така и така е повдигната и се разисква, няма смисъл да цапаме темата за новините.

@rarekin: всъщност май не говорим за различни неща
Ако се намери начин, по който да се гарантира, че вземащите тежки наркотици ще стартират зависимостта си при пълно съзнание какви са последиците и също така, че последиците ще останат само и единствено у тях, съм сигурен, че ще се намерят достатъчно хора, които да одобрят легализирането на тежките наркотици.

:agree::agree::agree:

Зависимостта от тежки наркотици е такъв фактор, според мен.

:agree:

Иначе всички фактори, които нарушават status quo -то на обществения договор, биват преследвани от закона по съответен начин.

Въпроса е за съответния начин.
Последна промяна bikerider на Сря Дек 03, 2008 9:49 am, променена общо 2 пъти
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот SpoileR » Сря Дек 03, 2008 9:43 am

Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Alpina » Сря Дек 03, 2008 10:43 pm

C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот chill » Чет Дек 04, 2008 12:47 am

Научи ме тате,
жица да крада

:rofl: :rofl: :rofl:

http://www.fbi.gov/page2/dec08/coppertheft_120308.html
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот outfaced » Вто Дек 16, 2008 9:24 am

хех ... мамите се "продадаха"
http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=601347
Аватар
outfaced

Мнениеот TheAnimal » Чет Дек 18, 2008 8:45 pm

"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот chill » Чет Дек 18, 2008 9:12 pm

TheAnimal написа:http://saverila.ludost.net/

:lolup: :lolup: :lolup:
Аватар
chill

Мнениеот bluskanie » Пет Дек 19, 2008 11:41 am

Малиии, по бул. Вл. Вазов минаха над 500 трактора (от леките, тежките нямали разрешение да влизат) пред очите ми. Тва чудо се е запътило към жълтите павета :bigeyes:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Пет Дек 19, 2008 12:27 pm

:evil:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Дек 19, 2008 12:33 pm

А пък дупетатите вече се изнесоха и ще изтърват купона.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот chill » Пет Дек 19, 2008 12:44 pm

bluskanie написа:Малиии, по бул. Вл. Вазов минаха над 500 трактора (от леките, тежките нямали разрешение да влизат) пред очите ми. Тва чудо се е запътило към жълтите павета :bigeyes:

Да бе, мамицата им аграрна, цял час пътувах до работа. Де'ба тъпите селяни, аз ще плащам данъци да им субсидират мързеливите задници. :V: :V: :V:
Аватар
chill

Мнениеот Alpina » Пет Дек 19, 2008 12:55 pm

chill написа:Да бе, мамицата им аграрна, цял час пътувах до работа. Де'ба тъпите селяни, аз ще плащам данъци да им субсидират мързеливите задници. :V: :V: :V:

Надявам се да има ирония в това ти мнение, защото излиза че идея си нямаш явно колко пот има в селкото стопанство и това което се случва е гавра с тях!!!

Още повече, че те са на това дередже заради приятели на "изнеслите се" и пропускащи купона в тяхна чест.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Дек 19, 2008 1:19 pm

chill написа:Да бе, ...... им аграрна, цял час пътувах до работа. ... тъпите селяни, аз ще плащам данъци да им субсидират мързеливите задници. :V: :V: :V:

Определено с такова мислене няма как нещата да се подобрят по-бързо от досегашното темпо.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот chill » Пет Дек 19, 2008 1:34 pm

Alpina написа:
chill написа:Да бе, мамицата им аграрна, цял час пътувах до работа. Де'ба тъпите селяни, аз ще плащам данъци да им субсидират мързеливите задници. :V: :V: :V:

Надявам се да има ирония в това ти мнение, защото излиза че идея си нямаш явно колко пот има в селкото стопанство и това което се случва е гавра с тях!!!

Няма грам ирония!!! Кое е гавра, че им дават 180 млн? И какво значение има колко пот се хвърля ? Трудът на един лекар или учител, който не се пОти е по-маловажен, така ли ?

Още повече, че те са на това дередже заради приятели на "изнеслите се" и пропускащи купона в тяхна чест.

Тази мисъл е прекалена завоалирана за да я разбера.

PS. Корекция, не 180млн, a 167млн В ДОПЪЛНЕНИЕ към субсидията от ЕС.
Аватар
chill

Мнениеот chrome » Пет Дек 19, 2008 1:54 pm

chill написа:
Alpina написа:

Няма грам ирония!!! Кое е гавра, че им дават 180 млн? И какво значение има колко пот се хвърля ? Трудът на един лекар или учител, който не се пОти е по-маловажен, така ли ?

Тази мисъл е прекалена завоалирана за да я разбера.

ти пък да не си мислиш че тея милиони отиват при тях?
Just Be!
chrome

Мнениеот Alpina » Пет Дек 19, 2008 1:54 pm

chill написа:Няма грам ирония!!! Кое е гавра, че им дават 180 млн? И какво значение има колко пот се хвърля ? Трудът на един лекар или учител, който не се пОти е по-маловажен, така ли ?

Оф, я раздели тези "милиони" на земята която обработват и ми кажи не е ли гавра???

И недей да правиш сравнения с лекари и учители. Те също не са в цветущо положение, ама мислил ли си, че преди да отидеш на училище си почнал да ядеш?
Или ако си болен и гладен по-преоритетно ти е да се наядеш?

Интересно ми е тия неблагодарници и мързеливци за една година наистина си седят на задниците ами не се трепят за жълти стотинки къде ще отидем...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Пет Дек 19, 2008 2:07 pm

Най-добре тия милиони да ги раздадат на народа... като в УСА Та да може да ги похарчат и да се завъртят в икономиката :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот chill » Пет Дек 19, 2008 2:33 pm

chrome написа:

ти пък да не си мислиш че тея милиони отиват при тях?

Да допуснем, че не отиват при производителите, а при мафията. Дали предпочитам 167млн да отидат при мафията, или 370млн? Отговорът е очевиден.
Аватар
chill

Мнениеот chill » Пет Дек 19, 2008 2:52 pm

Alpina написа:
chill написа:Няма грам ирония!!! Кое е гавра, че им дават 180 млн? И какво значение има колко пот се хвърля ? Трудът на един лекар или учител, който не се пОти е по-маловажен, така ли ?

Оф, я раздели тези "милиони" на земята която обработват и ми кажи не е ли гавра???

Оф, че защо да деля, умножавам, събирам или да вадя корен квадратен? Каква е връзката с каквото и да е?

И кое е гавра?!!! Те им ДАВАТ пари. Пари, които АЗ съм ги изработил!!!

И недей да правиш сравнения с лекари и учители. Те също не са в цветущо положение, ама мислил ли си, че преди да отидеш на училище си почнал да ядеш?
Или ако си болен и гладен по-преоритетно ти е да се наядеш?

По-прЕоритетно ми е да се субсидират институции, които да те научат как се пише прИоритенто. Ако пък не щеш, оди си копай нивата и не ми искай парите.

(Разбира се, нямам предвид теб конкретно).

Интересно ми е тия неблагодарници и мързеливци за една година наистина си седят на задниците ами не се трепят за жълти стотинки къде ще отидем...

Къде ще отидем ли? Ами като за начало, ще се създадат СИЛНИ стимули за окрупняване на замеделието, за въвеждане на съвременни техники и технологии за производство, за елиминиране на междинните звена (прекупвачи и търговци). Кое колко струва и колко се печели от дадена дейност трябва да се определя от пазара, а не от чиновниците в кое да е правителство. Отделно, че субсидиите са основния двигател на корупцията.
Аватар
chill

Мнениеот Alpina » Пет Дек 19, 2008 3:06 pm

chill написа:Къде ще отидем ли? Ами като за начало, ще се създадат СИЛНИ стимули за окрупняване на замеделието, за въвеждане на съвременни техники и технологии за производство, за елиминиране на междинните звена (прекупвачи и търговци). Кое колко струва и колко се печели от дадена дейност трябва да се определя от пазара, а не от чиновниците в кое да е правителство. Отделно, че субсидиите са основния двигател на корупцията.

:rofl: :rofl: :rofl:

P.S. зАмеделието казваш?

P.S.2 Копал съм, орал съм с плуг, сял съм на ръка, само не съм жънал.
Пасал съм овце, крави, събирал съм зимнината за тях, занимавал съм се достатъчно с каквато и да е селскостопанска дейност, за да съм на ясно, че ако се разчита само на собствени сили и средства в България, ще загинеш много бързо.
Още повече ако тръгнеш да се занимаваш с по-крупна обработка на земя и добитък.
Всъщност ако си навит да купуваш хляб на 2.5лв, сирене на 20 и т.н. - спокойно може да се мине без субсидиите, но ако искаш да папкаш земеделска и живодновъдска продукция на сегашните цени, по-добре си преосмисли възгледите.

P.S.3 Извини ме за неграмотното писане :agree:
Последна промяна Alpina на Пет Дек 19, 2008 3:18 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пет Дек 19, 2008 3:11 pm

chill написа:Къде ще отидем ли? Ами като за начало, ще се създадат СИЛНИ стимули за окрупняване на замеделието, за въвеждане на съвременни техники и технологии за производство, за елиминиране на междинните звена (прекупвачи и търговци). Кое колко струва и колко се печели от дадена дейност трябва да се определя от пазара, а не от чиновниците в кое да е правителство. Отделно, че субсидиите са основния двигател на корупцията.

:lolup: :lolup: :lolup:

Ти май не знаеш как се определят цените на земеделските продукти на пазара и на колко се изкупуват от земеделците :dunno:
Аватар
PtD

Мнениеот kibikoff » Пет Дек 19, 2008 3:28 pm

Alpina написа:P.S.2 Копал съм, орал съм с плуг, сял съм на ръка, само не съм жънал.
Пасал съм овце, крави, събирал съм зимнината за тях, занимавал съм се достатъчно с каквато и да е селскостопанска дейност

Би ли споделил с аудиторията на колко си години?
Благодаря.
kibikoff

Мнениеот Alpina » Пет Дек 19, 2008 3:30 pm

24, това проблем ли е?

Всъщност до преди 4 години скромната ни фермичка на село се състоеше от 3 крави + телета, 2 магарета, 14 овце+агнета, 5 или 6 кози + ярета, едно две прасета за Коледите... животни от сорта на кокошки, пуйки и такива не знам колко бяха на брой...

В момента няма нищо, защото просто не е ренрабилно и освен това в цялото село стадата изчезнаха поради същата причина, не само в нашето но и в съседните - к** за дребните селскотопански производители, които никога не са разчитали на грам помощ от държавата. Ние не сме сме взели една стотинка, но освен това положението стана такова, че трябваше да се набиват много, ама много повече пари от тези които "спестявахме" използвайки наша продукция. Всъщност правехме го защото ядяхме истински месо, мляко, зеленчуци и т.н.

Общо взето почти всичко сме си произвеждали сами, заради което от около 13 годишна възраст, не защото някой ме е принуждавал, а защото ми е било дори приятно съм ставал понякога и в 5 часа за работа през летата, а и съм си бил почти всяка ваканция там.

Да, това не е нещо голямо, но смятам е достатъчно за да имам поглед и над тази ситуация.
Последна промяна Alpina на Пет Дек 19, 2008 3:44 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kibikoff » Пет Дек 19, 2008 3:31 pm

определено
kibikoff

Мнениеот Alpina » Пет Дек 19, 2008 3:52 pm

Може и така да е, аз обаче не само виждам, но и усещам какво се случи в този регион последните 15 години - тотален упадък на селското стопанство. Съмнява ме че е изолиран случай.
Да субсидиите няма да помогнат с много на дребния производител, но смятам че ще му е определено по-лесно да просперира и съществува покрай голям такъв.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пет Дек 19, 2008 4:20 pm

Като начало може да озаптят зеленчуковата мафия и да позволят на земеделците да си продават директно стоката...

А не да им купуват доматите първо качество по 5 стотинки и да ги продават по 2 лева на пазара.
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Други