Въпрос относно normalsize и owersize.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос относно normalsize и owersize.

Мнениеот drum_sk8_er » Съб Апр 25, 2009 3:18 pm

Четох в една две теми тук отностно този въпрос,но нямам достатъчно време да прегледам целия форум затова с риск да повторя някоя вече изчерпана тема искам да питам...Каква е разликата м/у вилка normalsize и owersize?Не мога да разбера това дължината на стержена ли е или диаметъра.И още един въпрос ила ли разлика когато това се отнася за рамката,а не за вилката.Моята рамка се води owersize,диаметъра на челната тръба е 1" а доколкото разбирам owersize вилката е с диаметър 1 1/8 ".Просто много се обърквам и не ми е ясно.
drum_sk8_er

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос относно normalsize и owersize.

Мнениеот Bolverk » Съб Апр 25, 2009 3:28 pm

Темата наистина е доста изчерпана. Накратко двете определения оазначават диаметъра на стражена на вилката. Съответно когато се отнася за рамка вътрешният диаметър на челната тръба. Тоест вилка oversize може да влезе само в рамка с oversize челна тръба. Вилка с нормален стражен може да влезе и на двата типа рамки. А вече има и 1.5 размер вилки с още по-голям диаметър.

П.П. Колкото до твоята рамка не може да е oversize с 1" чело.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот drum_sk8_er » Съб Апр 25, 2009 4:11 pm

Мисля,че току що ми помогна да открия топлата вода :) Благодаря за което.Вече си представих как седят нещата.Всищнос сега съм със нормална твърда вилка в която съм вкарал преходно колче за лапа.Преходника е от 1 към 1 1/8 ама той влиза във вилката,а аз си мислех,че тръбата на рамката е 1".Щом рамката ми е oversize значи ще влезе и вилка с такъв размер.Ще махна преходното колче,взимам си чашки и готово.Ако не се лъжа така седят нещата :agree:
drum_sk8_er

Мнениеот Bolverk » Съб Апр 25, 2009 4:13 pm

Доста добре си си го представил :) Само да добавя че ще ти трябва и лапа за захващане на кормилото към вилката :)
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот drum_sk8_er » Съб Апр 25, 2009 4:21 pm

10x,10x,10x :beer:
drum_sk8_er

Мнениеот bobeca » Съб Апр 25, 2009 5:22 pm

:bigeyes:

Само аз ли нещо се обърках от тоя "чат"?
Ти сега с вилка 1" ли си?И си влиза както трябва в чашките на рамката?
Ако е така, със смяната на чашките, нищо няма да направиш.Ако рамката ти е normalsize, а не oVersize няма да можеш да сложиш вилка oversize!
bobeca

Рейтинг: 1850

Мнениеот hitar_potter » Съб Апр 25, 2009 5:47 pm

bobeca написа::bigeyes:

Да ;) Човека е с овърсайз рамка, но с нормълсайз вилка, която я ползва с преходник.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот drum_sk8_er » Съб Апр 25, 2009 6:07 pm

bobeca написа::bigeyes:

bobeca,объркващо стана да :) Объркал си се щото съм пропуснал да напиша,че освен че ще махна колчето и ще си взема чашки,ще си купя и мека вилка оуверсайз,инъче наистина няма какво да ги правя тия чашки :)Аз попринцип сега съм с лапа,тя си е хватана нормално за преходника.А вече отностно смяната ще се информирам допълнително от форума.Понеже съм отскоро тук ако можете да ме подпомогнете с някои линк във форума където да е описано как се слага вилка ще съм ви много благодарен.
drum_sk8_er

Мнениеот pe60t0 » Съб Апр 25, 2009 6:45 pm

Ако не си го правил преди, по-добре отиди в сервиз, хем ще видиш как става, хем ще си спестиш удоволствието да съсипеш нещо по машината.

ПС: Ако ти се занимава сам, разрови се в търсачката, сигурно е описано някъде какво по-точно се прави. С две думи, на новата вилка, ако няма, трябва да набиеш един пръстен(не знам как точно се нарича), който стои от долната страна на лагерите в челото ти, слгаш лагери, чашки, поставяш вилката в челото, слагат се спейсъри и се захваща цялата конструкция. Потърси в нета, сигурно има някъде точни инструкции как точно се прави. Предполагам, ще ти трябват материали и инструменти, затова ако не се чувстваш сигурен, най-добре отиди в сервиз.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот ico 1 » Съб Апр 25, 2009 7:25 pm

drum_sk8_er написа:Моята рамка се води owersize,диаметъра на челната тръба е 1"
Това е объкващото.Кажи най-добре какво е заглавието на рамката или пусни някоя снимка преди да купиш вилка.
Аватар
ico 1

Мнениеот drum_sk8_er » Съб Апр 25, 2009 7:51 pm

ico 1,диаметъра не съм го мерил.Съдих за него по преходното колче,което си купих.Долния му край е 1" а горния 1,125 и аз си мислех,че в такъв случай челната траба трябва да е 1".Днес благодарение на Bolverk се усетих,че всъщност колчето контактува със вилката,а не със челната тръба и като се загледах забелязах,че наистина тръбата е значително по-широка от колчето.Рамката не е нищо особено,от евтините стоманени рамки,но има сантиментална стойност и искам да я ъбгрейдна,хем да се науча на това-онова :)В офицялния сайт на производителя няма подробна информация за геометрията пише само,че е oversize.
drum_sk8_er

Мнениеот drum_sk8_er » Съб Апр 25, 2009 7:55 pm

pe6oto,да.....днес гледах едно филмче което намерих тук във форума,където набиваха чашки на една рамка и малко се поотказах да го правя сам.Ще трябва да се въоража с доста инструменти и поне няколко рамки докато успея :)
drum_sk8_er

Мнениеот pe60t0 » Съб Апр 25, 2009 7:59 pm

Аз честно казано на овърсайз чело не съм ръгал вилка, ще го правя скоро обаче. Но когато преди много време смених вилката на добрия стар крос(нормалсайз), го направих сам и не беше особено трудно. Просто набих този пръстен на стержена и то другите части си стояха на рамката и само трябваше да ги пренаредя.

Виж, погледай разни клипчета, позанимавай се, но преди да си сигурен какво правиш и какво ще стане след това не предприемай нищо :D

Успех
Аватар
pe60t0

Мнениеот hitar_potter » Съб Апр 25, 2009 9:28 pm

Наскоро във форума имаше туториал как са си направиш набивачка на чашки.. Идеята общо взето е дебел и дълък болт, на двата му края гайки и между тях шайби. С помощта на гайките, набиваш чашките, а шайбите са между гайките и чашките.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот pe60t0 » Нед Апр 26, 2009 2:27 pm

Можеш ли да го покажеш това ?
Аватар
pe60t0

Мнениеот hitar_potter » Нед Апр 26, 2009 2:41 pm

Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот drum_sk8_er » Нед Апр 26, 2009 4:39 pm

Междувременно възникна още едно въпросче.Предполагам,че между стержена на вилка оувърсайз и вътрешния диаметър на челната тръба остава някой друг милиметър въздух,който се уплътнява от чашките в горния и долния край на челната тръба,така,че стержена свободно да се движи в тръбата.Та в този ред на мисли се питам колко трябва да е диаметъра на челната тръба за да може в нея да влезе стержена на оувърсайз и чашката.Ако стержена е 1,125 инача,то челната тръба трябва да е малко по широка нали?....с колко питам аз :)Задавам тоя въпрос щото все още не съм съвсем сигурен,че ще мога да си сложа оувърсайз вилка на моята рама.Ако знам колко е допустимия дияметър ще разглобя вилката и ще измеря диаметъра и ако е ок се заемам с покупките :)
drum_sk8_er

Мнениеот hitar_potter » Нед Апр 26, 2009 4:58 pm

Това са стандарти :) Няма как да не влезе ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Admin » Нед Апр 26, 2009 5:06 pm

@drum_sk8_er
тъй като от всичко прочетено дотук не останах с впечатление, че е съвсем ясно каква е челната тръба на рамката ти, препоръчвам посещение в сервиз - да не стане така, че да си купиш вилка и да не става за рамката.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот drum_sk8_er » Нед Апр 26, 2009 9:12 pm

Ами да,не е съвсем ясно :) Аз за това питам за вътрешния размер,че да разбера.Ще се отбия и до някой сервиз :agree:
drum_sk8_er

Мнениеот drum_sk8_er » Чет Май 21, 2009 8:06 am

Ето ме пак.Админ,последвах съвета ти и отидох в един сервиз,там ми казаха "Така като гледам е оувърсайз" ама не беше много сигурен.Скоро ще направя снимки и ще ги кача да видите за какво иде реч и ако може вие да прецените.До тогава отново имам въпрос.Доста се ровя из сайтовете да си харесам подходяща вилка,за сега съм се спрял на XCM или XCR,обаче никаде не пише какъв им е размера на стержена.Можете ли да ми кажете?
drum_sk8_er

Мнениеот WesTBounD » Пет Май 22, 2009 2:54 pm

Вилката идва с достатъчно дълъг стержен, който в последствие се реже според необходимото. Ето как се изчислява необходимата дължина:
Набиваш новите чашки и мериш от горния край на горната чашка (този, който се показва отвън) до долния край на долната чашка. Това е сбора на дължините на челната ти тръба и на двете чашки. След това измери лапата колко е дълга. От получените сантиметри прибави дължината на спейсърите, които искаш да сложиш. Примерно, ако сложиш два спейсъра по 1 см. прибавяш 2 см към крайния резултат. (Препоръчителен размер на всичките спейсъри е най-много 35 мм). От крайния резултат изваждаш 3 мм. Това е за да може да се обере луфта. Ако вилката е на височината на лапата, то няма да може да се обере луфта.
Ето един пример, за да не се объркаш.
Пример:
Размер на челото + 2-те чашки - 214 мм
Височина на лапата - 50 мм
Искаш да сложиш спейсъри с обща дължина 30 мм.
Събираме всички числа - 214+50+30-3 = 297мм
Да речем, че вилката идва със стержен, който е дълъг 350 мм, тогава от 350 вадим 297 и получаваме 53 мм - това са мм-ите, които трябва да одрежеш от стержена за да бъде всичко точно.
Това не са реални стойности!
П.П Спейсърите се слагат за да не ти е къс стержена при евентуално подменяне на рамката с такава с по-дълго чело.
Приятен ден! :beer:
Последна промяна WesTBounD на Пет Май 22, 2009 3:48 pm, променена общо 1 път
WesTBounD

Рейтинг: 1369

Мнениеот drum_sk8_er » Пон Май 25, 2009 1:09 pm

Благодаря за изчерпателния отговор :)
drum_sk8_er

Назад към Веломеханик