Как се храните??

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как се храните??

Мнениеот EmZo » Нед Апр 26, 2009 11:06 pm

PtD написа:
pe60t0 написа:За напитките: един път пробвах следното: в половин литър вода се слагат няколко супени лъжици мед(4-5) и няколко щипки сол. Получава се страхотна комбинация, която хем възстановява, хем засища, хем е вкусна за пиене.

Има много варианти, но аз се придържам към индустриалната химия: Isostar :evil:

Аз днес си бях забъркал една доза изостар, като в нея имаше и сока от един лимон и няколко лъжици мед. Доволно се беше получило. :^:

Иначе ще е чудесно, ако си намерите от един по-специален мед - смес с пчелно млечице и пчелен прашец, сместа е тъмно-кафява и прилича малко на течен шоколад и наистина прави чудеса.
Изображение
Аватар
EmZo

Рейтинг: 2000

Мнениеот Urban_biker » Пон Апр 27, 2009 1:02 pm

Имаше един учител по физкултура и ни даваше съвети "Всяка сутрин една лъжичка мед и сте в форма!"

Също важно е и водата на ден трябва да пием най-малко 2 литра... :smash:
Да караш колело? Това е болест братле!
Аватар
Urban_biker

Рейтинг: 1140

Мнениеот BobbeR » Пон Апр 27, 2009 2:20 pm

Точно четях едно интервю със Стив Пийт

MB UK: What's your favourite food to have before a ride?
SP: Fish and chips... I'm English, mate.
Аватар
BobbeR

Рейтинг: 1405

Мнениеот 25thframe » Пон Апр 27, 2009 2:32 pm

:offtopic:
BobbeR написа:Точно четях едно интервю със Стив Пийт

MB UK: What's your favourite food to have before a ride?
SP: Fish and chips... I'm English, mate.

:D и разбира се бира!

Ontopic - нещо малко за енергия! Ако ще е дълго каране и няколко сандвича в раницата. Бих опитал тези powerbar-ове, за които спомеахте. :agree:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот Анелия » Пон Апр 27, 2009 2:37 pm

Вчера правих елфическите курабийки. Още не съм си взела протеина от залата, но и това ще стане. Вчера сложих:
250 гр. смесени ядки (овесени и още някакви видове, не дочетох), ок 100 гр. сурови белени фъстъци, 4-5 л. мед, ок 100 гр. стафиди, сусам, 3 яйца, какао (20%) и канела на око. Изпекох. Станаха малко трудно дъвкаеми, но пък за сметка на това: пристрастяващо вкусни.
Забелязвам обаче, че какаото ми действа зле :crap: Бях правила друг път един сладкиш с какао, така ми се разхлопва сърцето и ми става притеснено.
Това беше бета версия на курабийките, другия път ще има модификация: по-хубави ядки от фъстъците, протеин, вместо какао ще сложа нес кафе и повече мед.
Гледах протеиновите барове, но цената 2 лв. за 200 калории ми се видя безумна.
Аватар
Анелия

Мнениеот skiman » Пон Апр 27, 2009 2:48 pm

Neth написа:What she said...тъпчете се със енергийни напитки и пауъркрапове още и на 45 няма да имате сила да мигнете ;п

Мда, за това сега на 41 се справям в залата доста по-добре от повечето 18-20 г . Освен това си мигам усилено.

Анелия написа:Гледах протеиновите барове, но цената 2 лв. за 200 калории ми се видя безумна.

Пробвай 100 грама свинска сланина. Гарантирано е по-евтина и има повече калории :beer:

По темата. Хората отдавна са измислили колелото и топлата вода(изотониците и енергийните барове). За нас остава само да ги ползваме и да продължаваме да мигаме.
Макар, че напоследък занемарих храненето и отслабнах със 16 килограма :banghead:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Quiz » Пон Апр 27, 2009 3:25 pm

Хапвам доста добре, поне 3 пъти дневно, наблягам на супи, салатки и готвено.

А, елфическите курабийки ме подсетиха за нещо, което спретнах наскоро (води се енергийно барче ала CORNY - полезно и даващо енергия):
1. фини овесени ядки-250гр.
2. сурови ядки/бадеми,лешници,кашу/-50гр.
3. стафиди-50гр.
4. кокосови стърготини-50гр.
5. сусамов тахан-5с.л. /препълнени/-по възможност тъмен
6. мед-5с.л. /препълнени/
7. 2 бр ванилия и 1/2ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Овесените ядки и ядките (добре е да се натрошат или нарежат на парченца) слагаме в тавичка и запичаме на фурна за 15мин. на 150градуса като разбъркваме от време на време. В купа слагаме меда, сусамовия тахан, подправките, кокосовите стърготини, стафидите, изпечените овесени ядки и ядки и разбъркаваме всичко много добре. След това готовата смес се слага в намаслена тавичка като трябва хубаво да се притисне. Запича се отново на 150 градуса за около 2мин. като се наблюдава да не изгори. Като се извади от фурната се оставя леко да се охлади и с нож се оформят 10-ина барчета, като отново добре се оформят с ръце и се оставят да стегнат напълно. Накрая всяко едно барче се увива във фолио и се съхраняват в хладилник.
Цялата работа изглежда сложна, но всъщност не е и отнема около 20-25 минути.
Останах сравнително доволна от резултата.

Рецептата е открита някъде из необятните дебри на интернет.
Аватар
Quiz

Мнениеот Neth » Пон Апр 27, 2009 4:41 pm

skiman написа:
Neth написа:What she said...тъпчете се със енергийни напитки и пауъркрапове още и на 45 няма да имате сила да мигнете ;п

Мда, за това сега на 41 се справям в залата доста по-добре от повечето 18-20 г . Освен това си мигам усилено.

Говорех за енергиини неща на чисто химическа основа и съм сигурен,че ако се беше тъпкал с такива нямаше да да си звездата във фитнеса ;п А не за "баровете" дето са направени от възможно най естествените продукти;п
Learn as if you will live forever,Live as if you will die tommorow.
Аватар
Neth

Рейтинг: 1440

Мнениеот skiman » Пон Апр 27, 2009 5:02 pm

Neth написа:Говорех за енергиини неща на чисто химическа основа и съм сигурен,че ако се беше тъпкал с такива нямаше да да си звездата във фитнеса ;п А не за "баровете" дето са направени от възможно най естествените продукти;п

Нямаш си на идея с какви химии съм се тъпкал. А във фитнес зала не съм стъпвал от 96-та.

Имаше една поговорка навремето-Вие сте това, което ядете. Така, както не споделям диетите на Анелия, така не споделям и другите крайности -хранене с боклуци. В крайна сметка дядо ми е отраснал със свинска сланина и свинска мас и доживя до 96 г. Аз не съм вкусвал тези неща и едва ли ще доживея до тези години. Разликата е в друго
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот did » Пон Апр 27, 2009 8:09 pm

Quiz написа:А, елфическите курабийки ме подсетиха за нещо, което спретнах наскоро (води се енергийно барче ала CORNY - полезно и даващо енергия):
...

Следващия път пробвай същото, но при ИЗКЛЮЧЕНА фурна. :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот pe60t0 » Пон Апр 27, 2009 8:23 pm

did написа:ИЗКЛЮЧЕНА фурна. :D

Хм интересно, защо при изключена ? Мислиш ли, че може да се получи така, имам впредвид ако не се запече леко може ли да стане "барче". И какво ще го промени ако не се пече :dontknow:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот did » Пон Апр 27, 2009 9:52 pm

ми... доста хора преди година опитаха същата рецепта без печене, само с ядки и мед, втвърдени в хладилник, само дето сложната смеска от ядки и плодове беше заменена с класически мюсли, лееееекинко навлажнени.

Аз бая съм се мъчил с фурната и никога не съм постигал толкова вкусно и съхранено като качество хапване, както когато го правя БЕЗ никакво печене.

Нито ядките, нито плодовете, нито медът, нито нищо в тази рецепта има нужда от термична обработка. Едно омазване със зехтин, опаковане в алуминиево фолио, охлаждане... и готово.

За вкус аз си добавям и нескафе, хем си е исъбуждащо.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Анелия » Вто Апр 28, 2009 5:51 am

did, и аз бях прочела твоя вариант без печене, но сместта ми не ми вдъхна доверие и тогава вече включих фурната. Другия път ще се постарая повече и ще избегна печенето. Не знам доколко в меда има полезности, но сигурно термичната обработка му влияе отрицателно. А ядките си ги обичам най-много сурови.
Аватар
Анелия

Мнениеот Quiz » Вто Апр 28, 2009 8:37 am

did написа: ...

Хм, ще пробвам и без фурна, но имам усещането, че отделните компоненти няма да се слепнат добре.
И ако не са печени, въпросните турбо-курабийки не се ли разкашкват ако са извън хладилника след първоначалното охлаждане? Представям си една полу-течна лепкава маса в станиолче... :D
Аватар
Quiz

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Вто Апр 28, 2009 6:38 pm

Изображение

ай тъй :piggy:
Изображение
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот Анелия » Вто Апр 28, 2009 8:05 pm

Ай, ай, злината е сторена! Агнешките главички бяха изядени преди да бъдат снимани. Нищо, Гергьовден беше изпреварен. Агнешко с бира: :bowdown:
Аватар
Анелия

Мнениеот BurNiNg_IcE » Вто Апр 28, 2009 8:09 pm

Анелия написа:Ай, ай, злината е сторена! Агнешките главички бяха изядени преди да бъдат снимани. Нищо, Гергьовден беше изпреварен. Агнешко с бира: :bowdown:

В неделя ядох агнешки главички, ама не мога да ги кача, щот някъде съм си затрил USB кабела на телефона, като го намеря обещавам да кача/ :beer:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот flex » Вто Апр 28, 2009 9:09 pm

Белтъчини от всички видове по всяко време, най-вече при възстановяване от по-тежки карания и физически дейности с мотиката. В диетичните магазини се намира 90% соев протеин, който намирам за адски полезен. Много витамини и за моя случай без въглехидрати и захари, е може но по малко само преди каране. Строшени на прах черупки от яйца за костите, силно го препоръчвам на по-високите. И всичко друго което не би навредило на бавния ми метаболизъм и липсата на движение през седмицата.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот pyle » Пет Май 01, 2009 7:36 pm

An Alien Hoopajupe евала :agree: :D
Последна промяна pyle на Пет Май 01, 2009 7:45 pm, променена общо 1 път
Аватар
pyle

Рейтинг: 1128

Мнениеот did » Пет Май 01, 2009 7:40 pm

"An Alien Hoopajupe" няма нищо общо с "Alien"!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ICEonFIRE » Пет Май 01, 2009 8:20 pm

Малко здравословно в комбинация с доста нездравословно :beer: :popcorn: :popcorn: :popcorn:
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот hitar_potter » Пет Май 01, 2009 8:53 pm

Курабийките бяха тествани и са мн готини. За жалост, няма как скоро да им тествам readyBoost способностите, но на вкус са страхотни :)

Изображение Изображение
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Пет Май 01, 2009 9:16 pm

did написа:"An Alien Hoopajupe" няма нищо общо с "Alien"!

NO SHIT Sherlock !
Изображение
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот PtD » Пет Май 01, 2009 9:41 pm

hitar_potter написа:Курабийките бяха тествани и са мн готини.

Ако можеха и малко по-добре да изглеждат... :nuts:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Пет Май 01, 2009 10:03 pm

Що, бе, видът на кюфтета ми харесва :evil:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Urban_biker » Нед Май 03, 2009 9:09 pm

Давай рецепта или тва е рецептата по горе дето е дал Quiz??
Аватар
Urban_biker

Мнениеот hitar_potter » Нед Май 03, 2009 9:16 pm

това е от линка към темата, който показаха по-горе. За да не търсиш:

1. Около 500 гр. мюсли, за предпочитане с ядки и семена (тези на "Фамилия Никола" стават супер) се смилат на едро брашно. Аз използвам обикновена домашна кафемелачка. Може да се остави 1/4 несмляна, за да има хрус-хрус вкус в курабийките.
2. 150-200 гр. протеин. Количеството е по преценка и според наличностите. Може да бъде соев или суроватъчен, но по-често соевият не се харесва на вкус от консуматорите.
3. Мед на вкус. Отиват поне 9-10 супени лъжици, иначе не е достатъчно благо. Може да ползвате и заместител на захарта, годен за термична обработка. Не яжте обикновена бяла рафинирана захар - тя убива!:O
4. Яйца - макс. 5 бр. Може да отделите 1-2 жълтъка, за да не прекалявате, но както решите...
5. Ванилия, кокос, канела и др. по желание, и на вкус.
Смесвате брашното с протеина. Отделно, за по-лесно, смесвате яйцата с меда, може и с миксер. Добавяте сладката смес към брашнената, като разбърквате с дървена лъжица. Ще стане доста лепкава!

Подмазвате тава с олио, загрявате фурната до 250 Целзия, а докато чакате да се загрее с МОКРИ ръце оформяте малки топчета, които сплесквате и поставяте в подмазаната тава. Мокрите ръцете с вода, за да не залепва материал. Формата не е задължително да е перфектна.
Печете до леко зачервяване, на средното ниво във фурната. Внимавайте, че лесно прегарят отдолу. След изваждане от фурната отлепвате курабийките с тънка решетъчна лъжица или дълвена шпакла, докато са топли (иначе залепват).
Това не е най-добрият начин, защото при термична обработка и меда, и протеина променят хранителните си качества, но с другата рецепта за полусурови изходни продукти ще ви занимая в следваща лекция. Просто е най-лесният начин да имате по-балансирана сухоежбина, която дава по-добрата енергия и още по-важното - възстановява.

С уточнението, че аз пропуснах протеина
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот k0k0 » Пон Май 04, 2009 1:17 am

Аз си хапвам нормално :peace:
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот Urban_biker » Пон Май 04, 2009 7:44 pm

С уточнението, че аз пропуснах протеина!

За какъв протеин става въпрос написал си "соев" тва ли е? Иначе рецептата е гот обичам да губя време в кухнята :D :agree:
Аватар
Urban_biker

Мнениеот hitar_potter » Пон Май 04, 2009 9:53 pm

М, не съм го писал аз, и честно да ти кажа, нямам голяма идея за какво става въпрос. Май в хипермаркетите ги продават :dontknow:
Изображение
Аватар
hitar_potter

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум