Нека , някой от представителите на родните МТБ марки или познаващ Закона за защита на потребителите, коментира законен ли е текста определящ гаранция само за първия собственик на велосипед.
Нека ни запознае и с текста ако има такъв.

papi007 написа:Аз с моята рамка: Купих цяло колело с 2 години гаранция на компонентите, и 5 години гаранция на рамката. Смених 99% от нещата ,като остана само рамката и скобата колчето и седалката. За съжаление рамката ми се пропука. От магазина, от който купих колелото казаха че вносителите ми отказват гаранцията заради сменените компоненти. Обадих им се , обясних какво е положението, малко мрънкаха, настоях да видят че е фабричен дефект, колелото отиде във Варна и сега до края на седмицата ще съм с нова рамка. Те поемат разходите за транспорта по закон (някъде из този форум го четох), те поемат разходите за "трансплантация" на окомплектовката.
Alpina написа:papi007 написа:Аз с моята рамка: Купих цяло колело с 2 години гаранция на компонентите, и 5 години гаранция на рамката. Смених 99% от нещата ,като остана само рамката и скобата колчето и седалката. За съжаление рамката ми се пропука. От магазина, от който купих колелото казаха че вносителите ми отказват гаранцията заради сменените компоненти. Обадих им се , обясних какво е положението, малко мрънкаха, настоях да видят че е фабричен дефект, колелото отиде във Варна и сега до края на седмицата ще съм с нова рамка. Те поемат разходите за транспорта по закон (някъде из този форум го четох), те поемат разходите за "трансплантация" на окомплектовката.
Нагло!
papi007 написа:...нещата, за които се искат специални инструменти (рязане на вилката, набиване на пеперудките, смяна на чашките, слагане на холоутек курбелите) е вършено във БАС.
HepBeH_XaMcTep написа:5 години гаранция на рамката.... са си 5 години гаранция на рамката!
Alpina написа:papi007 написа:...нещата, за които се искат специални инструменти (рязане на вилката, набиване на пеперудките, смяна на чашките, слагане на холоутек курбелите) е вършено във БАС.
Това вече е друго, но когато описваше случая трябва да кажеш - "Всичко по гаранцията беше изпълнено" - вилката беше сложена в сервиз и т.н.HepBeH_XaMcTep написа:5 години гаранция на рамката.... са си 5 години гаранция на рамката!
когато е направено "това и това"![]()
Колкото и елементарно да е например нещо като смяна на вилка, то в веломеханик е пълно с "абе имам един луфт отпред"
Защото човека си сменял вилката, ама забравил да обере луфта, преди да стегне лапата...
После - "Абе спука ми се при челото - мама им, че не ми признават гаранцията"
Ако трябва да сме честни - правиме си нещата, както се изисква и след това изискваме каквото трябва.
Нямам против това да си търси човек правата, напротив - смятам че е длъжен да го прави, за да се променят отношенията потребител - търговец. Повече от ясно е, че компонентите минават и заминават и за тези 5 години рамката ще види много различни такива, но не ме убеждавайте, че ако си сложа вилка със 17см при допустими 13, не обера луфта при челото, сложа 203 ротор при допустими 185 и си карам дори само в парка, то когато се спука, аз ще имам право да си търся гаранцията, защото "5 години гаранция на рамката.... са си 5 години гаранция на рамката!"
Случая е друг, но описаното от мен не е рядко срещано. Това е ясно на всички и повечето случаи в които рамката се е спукала са именно от неправилна употреба + неправилни компоненти.
Чоко и Боко написа:... По смисъла на чл.117, ал. 2 от ЗЗП търговската гаранция обвързва този, който я предоставя съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговската гаранция...
Потребители, разглеждащи този форум: bubobubo и 365 госта