Седло "Tioga Spyder"

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Седло "Tioga Spyder"

Мнениеот Олеомак » Нед Юни 14, 2009 10:05 pm

Приветствам всички колеги. Реших да подменя седлото си с нещо, което е по-функционално и леко и в търсенето си се натъкнах на това: http://ng-bikeshop.com/view/843. В повечето сайтове е отбелязано, че тежи 140 грама, което е доста впечатляващо. Някой има ли наблюдения или преки впечатления от карането с подобно седло? А що се отнася до това: http://www.niko-bikes.com/eshop/product_info.php?products_id=515? На пръв поглед разпределя тежестта на бузите равномерно, обира някои вибрации, проветрява каисиите и не мачка простата. Ако не ви затруднявам, приемам всякакви препоръки за прилично седло до около 80-на лева. Благодаря предварително за споделените сведения. Наздраве! :beer:
Олеомак

Рейтинг: 1260

Re: Седло "Tioga Spyder"

Мнениеот za6tovsenamen » Нед Юни 14, 2009 10:09 pm

Взимай Сан Маркото дето си го постнал и си готов....
Аз карам тиога и е ужасно :banghead: ма нямам кинти за маркото иначе много хора ми го препоръчват точно това.
С тая седалка ще ти е меко няма да те боли нищо и ще изпиташ удоволствие от карането :peace:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот rosty_sz » Пон Юни 15, 2009 6:03 pm

По някаква случайност имам и двете седла за които става дума. Като взех Тиогата бях изпаднал в екстаз, веднага я монтирах и хукнах. В началото беше УЖАС. Упорито въртях и всеки ден се чудех кога ли най сетне ще ми свикне задника с това извънземно на вид седло. След около 1000 км. разбрах, че това седло просто не е за мен и го свалих сложих си пак Маркото и още на 50 км. всичко си беше супер.
С горните редове не искам да кажа, че Тиогата не струва. Познавам човек който кара и байка и шосейката с такова седло и страшно му се кефи. Основната физиологична разлика между нас която се забелязва веднага е килограмите и съотвено големината на седалището, аз съм почти 90 а той почти 60 кг.
Тиогата - доста изтънена по цялата си дължина. Подходяща е за хора с малко седалище. Изтънената средна част предотвратява претриването при по дълги преходи. Наистина обира вибрациите.
Маркото - по-широко в средната си част с 1.5-2см и в широката част с 2-2.5см. Перата в широката част не са свързни в задните краища и се движат (усукват). Това до някъде е добре защото се нагласят по седалището сами , но се усукват леко и по време на езда и това неминуемо ще доведе до счупване на седлото след време.
Дължината на двете седла е еднаква.
Това са ми впечатленията от двете седла и да не забравяме, че за седло почти не могат да се дават съвети там всичко е строго индивидуално.
Ще се опитам да пусна някоя снимка Тиогата от различни ъгли за по реални впечатления.
Като се замисля ако някой я иска за 45 лева е негова.
ТЪРСЯ ШИМАНСКА ПЛОЧА 39 ЗЪБА
rosty_sz

Рейтинг: 1380

Мнениеот rosty_sz » Пон Юни 15, 2009 6:47 pm

Снимки на Тиогата
P1060888.JPG
(366.21 KiB) 441 пъти
P1060888.JPG
(366.21 KiB) 441 пъти
P1060887.JPG
(436.41 KiB) 268 пъти
P1060885.JPG
(253.09 KiB) 247 пъти
P1060883.JPG
(342.09 KiB) 264 пъти
rosty_sz

Мнениеот Митко Ruse » Пон Юни 15, 2009 9:48 pm

И аз съм пробал същата Тиога и не можах да свикна.
Митко Ruse

Рейтинг: 2000

Мнениеот Олеомак » Пон Юни 15, 2009 10:09 pm

Както разбирам, везните плавно се накланят кън седлото "San Marco", което е един удачен избор. Мисля, че италианците биха могли да се постараят още малко върху материала на покритието му ... Но, от друга страна, за 39 лв. надали е уместно да се очаква повече. Благодаря на всички, които имаха добрината да споделят опит и знания с мен. :)
Олеомак

Мнениеот Олеомак » Съб Юли 04, 2009 9:56 pm

След известни колебания и консултации в този форум си взех ето такова седло "Сан Марко": http://www.niko-bikes.com/eshop/product_info.php?products_id=515. Много съм доволен от него, но след около 200-300 км. започна да се чува едно леко припукване(прискърцване) от релсите му, които, съгласно спецификацията на производителя, са противовибрационни. Та бих искал да се осведомя от колегите, които карат с подобно седло, дали са се сблъсквали с този проблем, т.е. може ли да се приеме, че това е някакво конструктивно недоглеждане, характерно точно за този модел седла. Особено отчетливо този звук се чува при потегляне и при катерене. :dontknow:
Олеомак

Мнениеот crib » Съб Юли 04, 2009 11:11 pm

@rosty_sz
тиогата още ли е в теб?
crib

Мнениеот rosty_sz » Нед Юли 05, 2009 8:18 am

Никакви пукания или други звуци не се чуват от моето Сан Марко .
rosty_sz

Мнениеот brumbar » Нед Юли 05, 2009 9:21 am

Олеомак написа:След известни колебания и консултации в този форум си взех ето такова седло "Сан Марко": http://www.niko-bikes.com/eshop/product_info.php?products_id=515. Много съм доволен от него, но след около 200-300 км. започна да се чува едно леко припукване(прискърцване) от релсите му, които, съгласно спецификацията на производителя, са противовибрационни. Та бих искал да се осведомя от колегите, които карат с подобно седло, дали са се сблъсквали с този проблем, т.е. може ли да се приеме, че това е някакво конструктивно недоглеждане, характерно точно за този модел седла. Особено отчетливо този звук се чува при потегляне и при катерене. :dontknow:

Свали седлото, почисти добре релсите и шейничките на колчето, най-вероятно става дума за някакво боклуче /прах, камъче/, което прискърцва.
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот x6x » Нед Юли 05, 2009 6:05 pm

brumbar написа:
Олеомак написа:След известни колебания и консултации в този форум си взех ето такова седло "Сан Марко": http://www.niko-bikes.com/eshop/product_info.php?products_id=515. Много съм доволен от него, но след около 200-300 км. започна да се чува едно леко припукване(прискърцване) от релсите му, които, съгласно спецификацията на производителя, са противовибрационни. Та бих искал да се осведомя от колегите, които карат с подобно седло, дали са се сблъсквали с този проблем, т.е. може ли да се приеме, че това е някакво конструктивно недоглеждане, характерно точно за този модел седла. Особено отчетливо този звук се чува при потегляне и при катерене. :dontknow:

Свали седлото, почисти добре релсите и шейничките на колчето, най-вероятно става дума за някакво боклуче /прах, камъче/, което прискърцва.

:agree:
Аватар
x6x

Рейтинг: 1577

Мнениеот Олеомак » Нед Юли 05, 2009 6:56 pm

brumbar написа:Свали седлото, почисти добре релсите и шейничките на колчето, най-вероятно става дума за някакво боклуче /прах, камъче/, което прискърцва.

Тази процедура бе изпълнена съвсем старателно много преди да напиша поста си. Уви ... без резултат ... Имам някакви съмнения, че силата, с която се навива винта за стягане на релсите върху колчето (специално при този модел седло), има съществено значение. Предполагам, че при по-големи усилия при стягането, релсите не могат да се огъват при вибрации и оттам се получава това прискърцване.
Утре имам намерение на принципа "проба-грешка" да завивам до край винта/карам, поотпускам малко/пак карам и т.н. и т.н. - до момента, до който изчезне неприятния звук.
Олеомак

Мнениеот botroid » Нед Юли 05, 2009 9:39 pm

И аз взех Сан Марко СКН, засега съм минал 160 км с нея и впечатленията ми до тук са позитивни. Преди съм карал с Вело VL-1043 и Селе Роял Алпин (с гел), но Сан Маркото, която на вид е шосейна седалка, учудващо се оказа по-удобна от тях в планината. Единственото притеснение ми е, че при евентуално странично падане, седалката твърде лесно би могла да се скъса/счупи, защото тя няма никакви предпазни неща, като кевлар или пластмаса отстрани.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Олеомак » Пон Юли 06, 2009 9:16 am

Както предполагах, досадният звук на припукване и прискърцване от релсите на седлото се дължеше на пренатягане на винта в главата на колчето. След неговото поотпускане с около четвърт оборот всичко си дойде на мястото.
Седлото наистина е леко, комфортно и обира вибрациите съвсем прилично. Що се отнася до неговата не дотам добра защита, посочена в горния пост, съвсем така си е - пластмасови ламели, облепени с изкуствена кожа. Но, от друга страна, при странично падане с около 30-40 км./час с насока на удара върху педалите, курбелите и седлото, навярно би оцеляло само кресло за механик-водач в танк Т-81.
Олеомак

Мнениеот Grash » Пон Юли 06, 2009 10:48 am

Олеомак написа:Както предполагах, досадният звук на припукване и прискърцване от релсите на седлото се дължеше на пренатягане на винта в главата на колчето. След неговото поотпускане с около четвърт оборот всичко си дойде на мястото.
Седлото наистина е леко, комфортно и обира вибрациите съвсем прилично. Що се отнася до неговата не дотам добра защита, посочена в горния пост, съвсем така си е - пластмасови ламели, облепени с изкуствена кожа. Но, от друга страна, при странично падане с около 30-40 км./час с насока на удара върху педалите, курбелите и седлото, навярно би оцеляло само кресло за механик-водач в танк Т-81.

Не знам дали случая е същия, но е добре да прегледаш болта добре, защото на старото ми колело имаше точно някакво такова пукане, което в последствие премина на скърцане и малко след това при едно друсване ми падна седалката :bigeyes: Беше се скъсал болта...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Олеомак » Пон Юли 06, 2009 12:27 pm

Grash написа:Не знам дали случая е същия, но е добре да прегледаш болта добре, защото на старото ми колело имаше точно някакво такова пукане, което в последствие премина на скърцане и малко след това при едно друсване ми падна седалката :bigeyes: Беше се скъсал болта...

Много ти благодаря за този пост. Ще ми бъде от полза. Със сигурност следя състоянието на този болт, както и на всички останали по велосипеда през 1-2 карания. Действително си съвършено прав, т.е. ако е отпуснат прекалено и връзката между релсите на седлото и шейните на колчето е хлабава, се получава луфт в главата на колчето, заоблят се или направо се разбиват шлиците му, и в края на краищата се стига до описания от теб изход.
Олеомак

Мнениеот brumbar » Пон Юли 06, 2009 2:31 pm

Може да опиташ да наклепаш релсите и шейничката на колчето със селикон точно там, където контактуват. Преди 4 години имах проблемна седалка и това направи нещата да изглеждат по-тихи :agree:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Олеомак » Пон Юли 06, 2009 3:57 pm

brumbar написа:Може да опиташ да наклепаш релсите и шейничката на колчето със селикон точно там, където контактуват. Преди 4 години имах проблемна седалка и това направи нещата да изглеждат по-тихи :agree:

Благодаря ти много за този съвет. Звучи интригуващо. Ще опитам. :agree: :beer:
Олеомак

Мнениеот bojidar.1998 » Сря Юли 06, 2011 6:41 pm

Седлото е зa лeки xoра :agree: :beer:
Изображение
bojidar.1998

Рейтинг: 1200

Назад към Други видове колоездене