Пътеки, които не стават за каране!

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Пътеки, които не стават за каране!

Мнениеот did » Пон Мар 28, 2005 10:42 am

Много се говори тук за разни маршрути, които били "страхотни", "перфектни"... Не знам как ги намирате тия, ама аз и Naka76 последно време ги търсим по метода на изключването. Това означава, че като захапем някой район, докато лично не се убедим, че той не става за каране, не се отказваме.

Тъй като този подход често е свързан с разходи на време и пари (ей, на, вчера заради едно максимално тъпо падане, докато стоях на място, вече съм без километраж), реших малко по малко да споделя с вас част от богатият си опит къде не е добре да се кара.

Антивелосипедна пътека №1. Марциганица-Пашалиица, ама не по маркировката, а с изгубване по кози пътеки в района.

<hr noshade size="1">
Оценка по десетобалната система: [color=black]3
Тръни: 9
Камъни: 8.5
Цветя и друга флора и фауна: 11!!! (все пак е резерват)
Участъци, ставащи за каране в момента: 10%
Участъци, които биха могли да стават за каране, ако банда трудолюбчета с триони, кирки, лопати, летящ самосвал и т.н. поокастрят тръните и разкарат свлачищата: 25%
Участъци, които се бутат с удоволствие: 40%
Участъци, които са гадни даже и за бутане: 35%[/color]<hr noshade size="1">

Ако търсите тоя маршрут, достатъчно е да тръгнете по стълбите пред х.Марциганица в посока х.Пашалиица по зелената маркировка (а не по черния път, който си е съвсем добър за каране), после като видите надолнище да си гледате камъните пред колелото, а не маркировката и ако имате късмет ще изпуснете пътеката точно където и ние я изпуснахме. Така ще се отдалечите доста от стандартната пътека, по която всичко интересно е ощавено, и ще се пренесете на южния склон на ждрелото над река Мостова Сушица, където поне ще разберете защо този район е обявен за резерват.

Обикновено когато Наката обяснява някой маршрут аз го илюстрирам с фотографии. Вече и той си има цифрак (да му е честит!!!), та бяхме цифрофотовизирани на 100%, но снимки от каране няма да видите. За сметка на това до два-три дни ще пусна тук едно линкче към галерия с пролетни цветя, които растат сега там. Може пък те да ви накарат въпреки лошата статистика някога през пролетта да се опитате да намерите това странно място.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот naka76 » Пон Мар 28, 2005 12:11 pm

ЛЪЖЕЦ!!!!

НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ!!!

Най не колоездачния варант беше когато се движихме по маркировката!!!Е хванахме пътеката от хижата-пътека няма.Спускането до онези скали пак беше по маркировката.И кога се оправи и почнахме да караме???Когато изгубихме пътеката!!Още едно доказателство!!Изкачването към Югово!!Ако бяхме тръгнали по пътя в началото нямаше да се стигне до пресичането на пълноводна река,нямаше да падниш и да си загубиш километража,нямаше и да бутаме толкова.

Оценка: 5
Тръни: 3
Камани: 8.5
Цветя и друга флора и фауна: 11 (И пейзажи)
Участаци ставащи за каране в момента: 50%
Участъци, които биха могли да стават за каране, ако банда трудолюбчета с триони, кирки, лопати, летящ самосвал и т.н. поокастрят тръните и разкарат свлачищата: 82,5 %
Участъци, които се бутат с удоволствие: 0%
Участъци, които са гадни даже и за бутане: 17.5%
Аватар
naka76
 
Мнения: 871
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Ное 21, 2003 7:04 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Cveti » Пон Мар 28, 2005 7:37 pm

Всъщност,губенето в резервати не е е ли незаконно и дори наказуемо?:angel:
May the force be with you.
Cveti
 
Мнения: 1027
Рейтинг: 1700
Регистриран на: Съб Май 31, 2003 10:28 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот naka76 » Пон Мар 28, 2005 7:51 pm

[quote="Cveti"]

Всъщност,губенето в резервати не е е ли незаконно и дори наказуемо?:angel:
May the force be with you.
[/quote]


Съвършенно вярно!!!Но какво да направим когато маркировката е напавина така удобно за губене!А между другото ние се изгубихме след резервата май!!!!
Аватар
naka76
 
Мнения: 871
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Ное 21, 2003 7:04 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот M1010X » Пон Мар 28, 2005 7:59 pm

[quote="Cveti"]

Всъщност,губенето в резервати не е е ли незаконно и дори наказуемо?:angel:
May the force be with you.
[/quote]


ако ги "намерят" :D
Above and beyond
Аватар
M1010X
 
Мнения: 1272
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пон Окт 28, 2002 11:06 pm
Местоположение: София

Мнениеот did » Вто Мар 29, 2005 8:03 am

[quote="Cveti"]

Всъщност,губенето в резервати не е е ли незаконно и дори наказуемо?:angel:
[/quote]


Цвети, [i]ходенето[/i] в резервати извън маркираните пътеки е наказуемо. За [i]губенето[/i] в закона нищо не е казано.:angel:

Освен това ние само снимахме защитените видове цветенца! Други хора постъпват иначе. Една баба, която срещнах миналата пролет там, си ходеше точно по маркировката, но смело изкореняваше разни странни цветенца, за да ги сложела после в саксийка на терасата между бурканите с лютеница и кьопоолу и след като не се хванат от първия път да идела да си изкорени други, щото са наистина много красиви!

Впрочем, доста видове растат само там (не знам каква беше точната дума) и упорито отказват да се разсадят другаде.

Един от тези видове мисля че са [url=http://www.bikedir.com/usr/did/P3270647.jpg]тия симпатични мъхести цветенца[/url], много приличащи на минзухари на пръв поглед, но всъщност май нямащи нищо общо с тях. Въпросната баба-бракониер ги беше кръстила "котенца", ама силно се съмнявам да се казват така. Моля някой по-запознат с ботаниката да ме светне.

Извинявам се за лошото качество на снимката. Тя не е от моите. Наско я е снимал!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот atanas90 » Вто Мар 29, 2005 10:50 am

Да наистина е така. Повечето хора не проявяват никакво уважение към природата, като я унищожават и замърсяват. По интересното е че тези които трябва да опазват от луди баби никакви ги няма, та нали резерват се нарича така защото се пази. Най-лошото е че на тези които замърсяват и изкореняват нищо не може да им кажеш, винаги знаят и почти винаги са нахални. На мен дори ми се е случвало да ми се карат защо съм направил забележка, да съм си бил гледал работата.
Не ви ли става неприятно когато на някоя пригледно, на пръв поглед изглеждаща полянка видите пластмасови тарелкки тип "кепабче" придружени от завидно количество шишета и хартийки? Направо ми се повдига.:bawling:
atanas90
 
Мнения: 100
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Вто Ное 30, 2004 2:42 pm

Мнениеот did » Вто Мар 29, 2005 11:06 am

Ахааа!

Сетих се как беше думичката: [b]ЕНДЕМИТИ[/b]!

Ето и малко информация в помощ на познавачите-ботаници, та дано някой да успее да ми каже какво точно е това мъхестото цвете!

<hr noshade size="1">
[b]РЕЗЕРВАТ "[color=red]ЧЕРВЕНАТА СТЕНА[/color]" [/b]
[i]"Червената стена" е типичен ботаничен резерват, създаден да съхрани флористичното богатство на Чернатишко-Преспанския район в средния дял на Родопите. Резерватът е обявен през 1962 г. с обща площ 229,5 ха на мястото на заличения през 1956 г. резерват "Бачковски манастир". По-късно територията три пъти е разширявана и днес обхваща 3029 ха, разположени в землищата на с. Бачково, с. Добростан и община Лъки. През 1977 г. резерватът е включен в списъка на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата"

Коренната растителност в района на резервата, представена в миналото от ксеротермни черноборови и дъбови гори, е унищожена. Впоследствие се е формирала значително по-богата ксеротермна флора, в изграждането на която първостепенна роля играят реликтните съобщества от черен бор (210 ха). Значително присъствие в първичната растителност на резервата имат и съобществата на обикновен габър, горун, обикновен бук и воден габър. Елемент на естествената растителност са и ценозите на балканския ендемит остролистна (борисова) ела.

Резерват "Червената стена" се отличава с изключително разнообразие от растителни видове, обусловено от специфичното съчетание от геоложка история, геоморфоложки образувания и климатични условия на Родопите. В него са установени 645 вида висши растения и по концентрация на таксони той заема първо място сред изследваните досега подобни защитени територии в България. Тук се съхраняват находищата на много редки и уникални по своята природа растения. Едни от тях са реликтите - видове, възникнали много отдавна в други геологични епохи и запазени до днес - силивряк, венерина пантофка, пълзя ща гудиера, недоразвит лимодорум и др. Едновременно с това в резервата се намират находищата на видове, които се срещат само в Родопите (локални ендемити) - родопско омразниче. Тук се срещат и видове, разпространени само в България (български ендемити) - родопска мерендера, декоративен лопен или само на Балканския полуостров (балкански ендемити) - родопска самогризка, родопска горска майкя, веленовски дебелец, гризебахова теменуга и др. В резервата са установени общо 96 растителни ендемични видове и подвидове.

От срещащите се на територията на резервата растения - тридесет и осем вида са включени в "Червената книга на България" - пет с категорията "застрашен", а останалите - с "рядък", като 21 от тях са балкански ендемити. Почти всички са включени в европейския списък на редките, застрашени и ендемични растения (IUCN) и са защитени от българското законодателство. Резерватът е известен и с богатото разнообразие на орхидеи.

От срещащите се 47 вида в Родопите тук са открити 27. Резерватът е най-южното находище в Европа на орхидеята венерина пантофка - реликтен вид, защитен съгласно Закона за биологичното разнообразие. Вписан в европейския списък на редките, застрашени и ендемични растения като "уязвим". Среща се изключително рядко с единични екземпляри на просветлени места в буковия и иглолистния пояс (между 1000-1500 м надморска височина).

Резерват "Червената стена" е много интересен в орнитологично отношение. От установените тук 63 вида птици 17 са включени в "Червената книга на България". Резерватът предоставя подходя щи условия за гнездене и изхранване на дневни грабливи птици - обикновена ветрушка, малък орел, кръстат орел, обикновен мишелов, скален орел, белоопашат мишелов, осояд и др. В неговата територия са наблюдавани лещарка и пъстър скален дрозд, а по скалните масиви около хижа "Марциганица" гнезди жълтоклюна гарга. Голяма е числеността и на гарвана - около 20 двойки.[/i]

Източник: [url=http://www.evrodesign.com/spisanie/broi5/statia_rezervat.htm]Списание "Туризъм и забавления"[/url]
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот kagami » Вто Мар 29, 2005 1:09 pm

[quote="did"]



[url=http://www.bikedir.com/usr/did/P3270647.jpg]тия симпатични мъхести цветенца[/url]
[/quote]


Еееей, какви са хубавииии :spin:
И наистина приличат на минзухари! Предлагам да ги кръстим "бронирани минзухари" :D
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami
 
Мнения: 1159
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пон Апр 19, 2004 9:59 am
Местоположение: planet Earth

Мнениеот hlebarka » Вто Мар 29, 2005 1:45 pm

[quote="did"]
ей, на, вчера заради едно максимално тъпо падане, докато стоях на място, вече съм без километраж
[/quote]


ахахааххъх, и, майнъ, това да не е същото падане дет си си ударил и каската?

хъхаах, защо не си купиш от ония километражи, без жица, и докато караш да си го оставяш у вас да отчита?
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka
 
Мнения: 1970
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Фев 09, 2004 8:14 pm

Мнениеот did » Вто Мар 29, 2005 2:08 pm

[quote="hlebarka"]
ахахааххъх, и, майнъ, това да не е същото падане дет си си ударил и каската?
[/quote]

Естествено, че е същото! Ти да не мислиш, че си падам на главата повече от веднъж дневно?

[quote="hlebarka"]
хъхаах, защо не си купиш от ония километражи, без жица, и докато караш да си го оставяш у вас да отчита?
[/quote]

Отлична идея! Аз и без това рядко се отдалечавам на повече от 200-300 метра от нас с колелото. Даже имам и по-добра идея: хич да не си слагам километраж, а да гледам какво показва насковия. Така хем няма да има какво да ми се чупи, хем колелото ми олеква, хем радиалното биене на предното колело, дължащо се на магнита от 200W високоговорител, затъкнат между спиците, ще изчезне напълно!!! Пък може и малката стрелка на ръчния ми часовник да спре най-сетне да се върти със скоростта на предното колело докато карам.
:beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот did » Сря Мар 30, 2005 9:05 am

Ето и обещаната галерия от пролетни цветенца и пейзажченцета. Омешал съм моите и насковите снимки, но вие лесно може по качеството да разберете кои съм ги снимал аз (скромния) и кои - Наско.

[url]http://www.bikedir.com/usr/did/marciganica-jugovo/index.html[/url]

Накааа, моля те, не ме бий!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив


Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта