Много се говори тук за разни маршрути, които били "страхотни", "перфектни"... Не знам как ги намирате тия, ама аз и Naka76 последно време ги търсим по метода на изключването. Това означава, че като захапем някой район, докато лично не се убедим, че той не става за каране, не се отказваме.
Тъй като този подход често е свързан с разходи на време и пари (ей, на, вчера заради едно максимално тъпо падане, докато стоях на място, вече съм без километраж), реших малко по малко да споделя с вас част от богатият си опит къде не е добре да се кара.
Антивелосипедна пътека №1. Марциганица-Пашалиица, ама не по маркировката, а с изгубване по кози пътеки в района.
<hr noshade size="1">
Оценка по десетобалната система: [color=black]3
Тръни: 9
Камъни: 8.5
Цветя и друга флора и фауна: 11!!! (все пак е резерват)
Участъци, ставащи за каране в момента: 10%
Участъци, които биха могли да стават за каране, ако банда трудолюбчета с триони, кирки, лопати, летящ самосвал и т.н. поокастрят тръните и разкарат свлачищата: 25%
Участъци, които се бутат с удоволствие: 40%
Участъци, които са гадни даже и за бутане: 35%[/color]<hr noshade size="1">
Ако търсите тоя маршрут, достатъчно е да тръгнете по стълбите пред х.Марциганица в посока х.Пашалиица по зелената маркировка (а не по черния път, който си е съвсем добър за каране), после като видите надолнище да си гледате камъните пред колелото, а не маркировката и ако имате късмет ще изпуснете пътеката точно където и ние я изпуснахме. Така ще се отдалечите доста от стандартната пътека, по която всичко интересно е ощавено, и ще се пренесете на южния склон на ждрелото над река Мостова Сушица, където поне ще разберете защо този район е обявен за резерват.
Обикновено когато Наката обяснява някой маршрут аз го илюстрирам с фотографии. Вече и той си има цифрак (да му е честит!!!), та бяхме цифрофотовизирани на 100%, но снимки от каране няма да видите. За сметка на това до два-три дни ще пусна тук едно линкче към галерия с пролетни цветя, които растат сега там. Може пък те да ви накарат въпреки лошата статистика някога през пролетта да се опитате да намерите това странно място.