Изместване на задната ос

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди, предназначени за тези по-специфични видове каране, които се практикуват предимно в градска среда, както и за компоненти и екипировка за тях. Може да се обсъждат и теми, свързани с BMX.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Изместване на задната ос

Мнениеот BigRosso » Нед Апр 18, 2010 8:41 pm

Здравейте,
Монтажа на задната гума на почти всички стрийтърски рамки се различава съществено от останалите МТБ рамки. Ушите са с отвор назад.
За да не се измества гумата при педалиране и за да се опъне хубаво веригата, се слага допълнително дясно ухо със застопоряващ болт.
Опитвал съм да карам без такъв болт - измества се гумата напред и на ляво.

Повечето стрийтърски рамки имат уши за задна дискова спирачка.
Въпросът ми е:
-При по агресивно спиране, как може да се гарантира че гумата няма да се измести назад?
Как се застопорява от ляво остта на главината така че при спиране да няма опасност от изместване?

Питам, защото не можах да намеря застопоряващ елемент, а вече веднъж усуках задната гума при спиране.

Не ми е идвало на ум преди, но след като усуках гумата видях, че при МТБ проблема не съществува. Там монтажа на задната гума става по други начини и ако има светъл отвор, то той е насочен надолу.
BigRosso

Рейтинг: 1260

Re: Изместване на задната ос

Мнениеот yoanmilenkov » Вто Апр 20, 2010 3:37 pm

Ето такава скоба ще ти гарантира че оста няма да се мести за дълго :beer:
http://www.ison-distribution.com/ison/i ... -venus.jpg
NS Bikes Holy Guacamole
Аватар
yoanmilenkov

Рейтинг: 1114

Мнениеот nikitoMTB » Вто Апр 20, 2010 6:00 pm

Яка ос и здраво затягане ти трябва според мен.А колко килограма си че да се усуче гумата от спиране?
Аватар
nikitoMTB

Рейтинг: 1804

Мнениеот BigRosso » Вто Апр 20, 2010 7:55 pm

yoanmilenkov - показаният от теб елемент е всъщност дясно ухо за сингъл спийд. Той задържа гумата да не се измества напред при педалиране. Ако го монтирам от ляво, проблема си остава защото гумата бяга назад и дясното ухо остава безполезно.

nikitoMTB - килограмите със сигурност са от значение, но при 2.5-2.7бара налягане в гумите, 2.2-2.3 размер и то гума за асфалт + качествен асфалт + леко спускане с възможност да вдигна 30км/ч + диск от рода на 160мм - както и да затягам и ако съм над 60-65кила, рязко натисна ли спирачката - почвам да разчитам на шанса.

То гумата така ми се измести. Уж бях затегнал. Още при самото затягане, бяга гумата и трудно се регулира.

От както мръдна гумата, трябва ли да натисна спирачката нещо почвам да се замислям и това ми пречи. Не съм вече достатъчно агресивен :)
Странно ми е как са решили проблема производителите. Щом аз имам проблем, вярвам че и други имат подобен проблем.

Мисля ако не намеря решение, да отида при някой стругар и да ми измайстори ляво ухо.

Варианта да махна спирачката не ми харесва. Прекантарвам от време на време и ми помага да слизам пак на земята, пък и щом има уши за диск - трябва да има и решение на проблема.
BigRosso

Мнениеот nikitoMTB » Вто Апр 20, 2010 8:25 pm

Еми и аз съм около 60 кг,само със задна съм карал около година и не съм имал никакъв проблем.Просто ти трябват 2-ма приятели-1-ят да държи колелото,другият да дърпа и центрова каплата и 3-ят да стяга яко :agree:
Аватар
nikitoMTB

Рейтинг: 1804

Мнениеот CrateEngine » Вто Апр 20, 2010 9:24 pm

Решението е плътна ос на гайки
Аватар
CrateEngine

Рейтинг: 1304

Мнениеот BigRosso » Нед Май 02, 2010 11:48 pm

Само със затягане няма да се мине - трябва и акъл. Не звучи много реално - стискай зъби и слагай на ключа тръба и затягай. За всеки болт, има съответен размер ключ. Дължината на рамото на ключа е стандартизирана според средната сила на човек с тегло около 80кила. Ако трябва по-голяма сила - използва се по-широк болт.
Освен това описах проблема с местенето на гумата като натягам с ключа. За регулиране и дума не може да става. Сцеплението между рамка и болт зависи от силата на затягане, но зависи и от попаднала смазка (а в тая обаласт има). Не случайно дясното ухо е толкова хитро направено и не зависи изобщо от сила на затягащият или сцепление. Използвано е акъл.

Това е решението на NS-Bike за Suburban:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=35029
(ляво и дясно ухо, като това специално дясно ухо е за дерейльор).

Мен ме интересуваше общото решение и по специално решението на Dartmoor за Cody.
BigRosso

Мнениеот CrateEngine » Пон Май 03, 2010 12:21 pm

http://dartmoor-bikes.com/ Hardware -> Chain devices -> Lite
Аз не използвам такива чикий . Имам спирачка с 160мм диск , тежа си 70 килца правя градуси много (360-та на дърт , стрийт , 180-та ) , правя тапове със спирачката и до сега гайките на главината ми не са изпускали . Рамката ми е точно Cody , а главината Dartmoor K-drive . Май при мене номера с хубавото затягане върши работа :beer:
Аватар
CrateEngine

Рейтинг: 1304

Мнениеот BigRosso » Пон Май 03, 2010 6:22 pm

Евалата за градусите и тапчетата!
Не виждам обаче връзка между ''агресивно спиране'' и градуси и тапчета.
Ухото което ми показа е дясно. То не дава остта на гумата да се дръпне напред при педалиране. Ако го монтираш от ляво - нищо не печелиш. При спиране гумата бяга назад и това ухо увисва ако е монтирано от ляво.
:banghead:

Всъщност няма значение. Описах проблемите при монтажа, реглажа и в последствие при спиране. От NS-Bike са се погрижили за събърбаните. При маджести не виждам как са решавали проблема. Ще гледам да им пиша и ако имам отговор - ще го дам във форума. Може аз да не съм затегнал както трябва и да ми е избягала остта и сега да търся под вола теле.

ОК,
Благодаря за отговорите!
BigRosso

Назад към Продукти за Trials, Street, Urban, Dirt Jump, 4X