Да разкажа ка бе намерено.
Карахме с приятели малко до Бистрица и на връщане от там по алеята за парк Бачиново забелязах / О ЧУДО / срещу мен да идва моят велосипед с някакъв непознат върху него. Изчаках го да отмине и се обадих на телефон 166, обясних сиутацията и по някаква случайност си спомних номера на досъдебното производство, това май ги накара за се задействат по-бързо. Полицайте ме помолиха да ги изчакам на входа на парка и да им посоча колелото. Туке е важно да спомена, че номера на рамката ми бе записан в телефона което се оказа и решаващо в случая. Дойде патрулката с двама полицай аз се представих дадох им номера на рамката на колелото и посочих кой го кара. Те ме помолиха да се отдръпна настрани и да не се меся. Спраха гражданина представиха се както се полага в такива случаи. Обясниха му, че имат сигнал за краден велосипед и го попитаха дали могат да направят проверка. Човека явно доста шашнат нямяше нищо против. Обърнаха колелото и номера естествено съвпадна. От тук нататък гражданина бе арестуван а колелото иззето като доказателство. Аз отидох да дам показания и с това приключи случая за мен.
На другия дан ме извикаха и ми връчиха колеото срещу приемо предавателен протокол и декларация от моя страна, че колеото е във вида в които е откраднато. Което си беше истина понеже човека се беше грижил изключително добре за него. Злополучният колоездач се оказа купучвач а не крадец, закупил го от НЕПОЗНАТ за 300 лева /вярвам му защото човека има автосервиз и поправя скъпи автомобили/ и явно щото не му се занимава с полиция, показания и съд няма да каже от кой го е купил. Абе да си се оправя той - да не беше купувал крадени неща.
Прости имах късмет крадеца да е невероятен тъпак /или със силна абстиненция/ та да продаде относително уникален краден велосипед в същия град. Благоеград е 80-тина хиляди не повече. Само дето не карах половин година и сега имам велосипеди близнаци.
Така, съвета ми е - пазете си всички документи за покупка на части, фактури, разписки, товарителници и т.н.
Но преди всичко, НИКОГА не оставяйте велосипедите си без надзор.