Проблем с курбели или нещо друго ???

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с курбели или нещо друго ???

Мнениеот getdown » Сря Юли 21, 2010 8:56 am

Изкарвам байка, и почвам да карам, супер, до 500м, след което почва едно малко скарцане от курбелите или нещо от там...
Вчера ми пристигна скобата за курбели ( старата беше кирайка и и мина "гаранцията") и реших малко инспекция, Вадим курбел, вадим средно, преглед - резбата на средното е добре няма щети, Квадратите на оста - ок, луфт на оста - няма, курбели, дам малко сякаш са здали багажа но много малко, спрямо всички останали които имам са перфектни дори ( Курбелите са Suntor с Предпазната плоча , не помня модела ).
Та после погледнах и полтовете дето фиксират курбела - добре са, но след всяко каране, имам чувство че или курбелите поддават или болтовете се разхлабват и затова почва да скарца като се набирам на педалите.
Още една особенност - 100кг съм а карам Drag Assout и въобще не го жаля...
Та ако някои има идея какво може да е... защото ми писна да скрибуцам по улици или като ходя нагоре за някое спускане !!!
Благодаря...
Колкото по-бързо караме,
Толкова по-дълго се таркаляме по земята!
ПО-КРОТКО !!! ЖИВЕЙ МИ СЕ !!!
getdown

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с курбели или нещо друго ???

Мнениеот teodorchy_sofia » Сря Юли 21, 2010 9:33 am

Провери да не ти е от шока (ако имаш такъв). Ако не е от шока, махни си седалката и сипи масло в седалковата тръба. Като го сипеш там, маслото пада точно в средното движение. Би трябвало да спре.
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот getdown » Сря Юли 21, 2010 9:54 am

Нямам шок...
но проблема е че незнам от къде идва скърцането... грес ( някаква зелена) има в лагерите като проверявах касетата.
Някакви други евентуални причини...
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот bikerider » Сря Юли 21, 2010 10:14 am

Огледай педалите, ако не е от тях навий тефлонова лента или сложи локтайт на чашките на средното. Ако и това не помогне стани прав и върти - ако не скърца се съсредоточи върху сглобката колче/седалка.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот krasy » Сря Юли 21, 2010 10:18 am

Имам желание да помогна, но не мога да разбера какво си написал. Хайде го поредактирай и ще се зачета. :offtopic: По темата, може да е ''кофти'' ср. движение или педалите. :dontknow:
krasy

Рейтинг: 1250

Мнениеот getdown » Сря Юли 21, 2010 10:22 am

Основно карам прав, все пак , DH/DJ това е 13.5'' рамка !
Та педалите, или курбелите че не разбрах кое, а за седалката и колчето ги отписвам тотално... !

Редакция:
Проблем или с курбели или средно или педали, но немога да разбера от кое дори и след основно преглеждане и профилактика !
Седнал педалиране на по висока предавка, малко скрибуца от кам то средното, прав, пак същото скрибуцане. Педалиране едва едва без натиск няма скрибуцане... Що е то... помагайте, вече 6ти месец си скрибуца и ми писна!!!

Не е разбира резба на средно, не са педали, не е колче нито седалка, остава лагери на средно ( касета) и разбит квадрат на курбел или нещо такова !
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот bikerider » Сря Юли 21, 2010 11:05 am

1. Няма как да е от квадрата, ако си го смазвал
2. Твърдиш, че не е от педалите, да разбирам, че си ги отварял, смазвал и си проверил дали осите са добре затегнати в курбела (тях също си ги смазвал или)?
3. Дай малко повече информация - къде по оборота на курбела скърца, горе или долу? Когато напъваш или когато прехвърляш тежестта? От коя страна го чуваш повече?

Edit: проверявал ли си болтовете на плочата/плочите? Може да имаш скъсан, случвало ми се е.
Аватар
bikerider

Мнениеот getdown » Сря Юли 21, 2010 11:17 am

Педалите- отворих смазах,
Квадрата на курбела самия малко може би е улегнал и от там да идва това скърцане.
чува се само при натиск от горна точка към долна.
Самият квадрат не съм го смазвал изобщо ( по принцип е квадрат на конус с цел самозаконтряне с болта и въобще не трябва да има каквото и да е движение там ).
Но от коя страна, сега като се замисля... не мога да кажа, може би 30/70 кам то ляв крак.
Болтовете не плочите са ок, разглобих за да почистя между плочите вчера !

Спомням си когато за първи път сменях курбели на Ontario-то през далечната 2003 година,с болтове на средстото от такива които са с шестостенна глава с имбусна глава, че постоянно се развиваха. Има ли вероетност болтовете да се ебават нещо ? Завивам ги ( мисля че са с 8мм шестограм ,необръщам внимание имам си инструменти директно си го вземам) заедно с тръба да е по здраво затягането, да съм ги прецакал нещо??? Има достатачно място от плоската страна на болта за контакт с курбела до самата ос на средното така че да се завият достатъчно добре ?
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот bikerider » Сря Юли 21, 2010 11:20 am

Осите на педалите? Пробвай да смажеш главите и резбата на винтовете на средното. Няма нужда от тръба, трябва ти голям шестостен осмица и дозатягане след каране. Смазваш ли оста на средното?

Ако някой от тези въпроси ти се види тъп или се повтарям, моля подходи с разбиране - такива проблеми са много гадни за диагностика от разстояние :)
Аватар
bikerider

Мнениеот getdown » Сря Юли 21, 2010 11:35 am

Средното е смазано, осите на педалите са смазани,
Единственото което мисля че може да е станало ( отново ) е квадрата на курбела да се е отворил и площта която контактува с квадрата на средното да не е достатъчно голяма и от там да скърца, защото след всяко каране, все има мегдан да се позатегнат болтовете !
Все пак , когато тръгна от гаража до първият завой, при педалиране няма проблеми , след това се появява скърцането. Все пак и факта че съм 100 кг, на рамка "твърдак" може и да има някакво влияние.
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот bikerider » Сря Юли 21, 2010 11:36 am

getdown написа:след всяко каране, все има мегдан да се позатегнат болтовете !

Е това вече е класически симптом. Пробвай с други курбели, ако имаш подръка... но след като прочетох това клоня към твоята диагноза.
Аватар
bikerider

Мнениеот getdown » Сря Юли 21, 2010 11:43 am

еми това е 3ият ми сет от курбели, само пътвите които имах - с онтариото от 2003та са перфектни ама са 3 плочи а на мен бласкането на плочи ми е стандартно занимание. Вторите Shibano Altus ( разглобяеми) лошо ударих 2рата плоча и счупих 2 от планките които ги държат и само левия става.
Сега сам с тези Suntor, с полиамидният bashguard, уж да се представят по-добре, ама много скокове много нещо, чудих се да ли да не взема средно на шлици и курбели на шлици ама, нещо се разубедих последният момент и така сега съм си с тях... незнам, нямам други да пробвам.

А някакво решение измислено ако моята диагностика е вярна, поне да пробвам ( освен poxypol ) ???
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот getdown » Сря Юли 21, 2010 11:43 am

или пък болтовете да не държат достатачно добре ????
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот bikerider » Сря Юли 21, 2010 1:50 pm

Болтовете няма начин да не държат добре, ако са смазани и натегнати хубаво. Някои хора слагат локтайт, аз предпочитам смазка и натягане по спецификация. Но отново ми е супер чудно защо ще скърца, щом си смазал квадрата.
Аватар
bikerider

Мнениеот getdown » Сря Юли 21, 2010 2:07 pm

След като се върнах от малко разходка, вече ми писна, разглабям наново и пак ще смажа нещатата ! Ако не, кажете какво да слагам, по здраво, по кораво... какво !!!
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот Ozzie » Сря Юли 21, 2010 2:13 pm

getdown написа:...кажете какво да слагам, по здраво, по кораво... какво !!!

външни лагери, кухи курбели...
и малко тефлонова лента на всички резби :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот novice » Сря Юли 21, 2010 8:51 pm

Абе, колеги, има си специални лепила на Бизон за резби, недейте с тоя локтайт и тефлонови ленти да го учите човека! ;)
btw провбай дали средното движение не ти е се е развило - моят Giga Pipe преди година мислех, че се е разлуфтил, или че курбелите бяха заминали от едно такова пукане, а се оказа, че се е саморазвил.
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот uBaH » Сря Юли 21, 2010 9:24 pm

getdown написа:Самият квадрат не съм го смазвал изобщо ( по принцип е квадрат на конус с цел самозаконтряне с болта и въобще не трябва да има каквото и да е движение там ).

Добре де, това по-горе само на мен ли ми прави впечатление? :)
Човека пише, че е смазал оста (предполагам самото средно), но не и квадрата в края на оста, както и този на самите курбели.

Преди месец и моите скърцаха много дразнещо. Изчетох поне 500 поста в 20-30 теми по въпроса и в крайна сметка свалих курбелите, почистих старателно с парцалче, намазах обилно с бяла грес (че само такава имах) квадрата на оста на средното, квадрата на курбелите и шайбата на болтовете, монтирах курбелите (като си помогнах с 1 кило чук и много дебел парцал - признавам си :lol: ) и затегнах болтовете. От тогава не са мръднали, не са скърцали и т.н. Е, вярно след седмица се разскърцаха педалите, но и тях оправих - тоя път без чука :D

@novice - тоя Локтайт, за който става въпрос малко по-горе си е баш Локтайт за резби (като цитирания от теб Бизон). Никой няма в предвид "оня" Локтайт, който лепи всичко и завинаги :peace:
Аватар
uBaH

Мнениеот novice » Сря Юли 21, 2010 9:36 pm

Аз мисля, че bikerider още в началото му каза да си смаже квадрата като хората и после да монтира. А и той неведнъж го е натъртвал(за добро и за да няма подобни проблеми с други колеги) в теми във форума и не виждам защо да правим въпрос от това. Квадрат се монтира винаги с повечко грес и се проверяват болтовете след време и при нужда се дозатягат. :peace:

ПС:На последния ми байк с квадрат даже не съм слагал лепило на болтовете никога - само грес на оста преди монтажа на курбелите и никога не са скърцали.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот bikerider » Чет Юли 22, 2010 5:56 am

:agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот getdown » Чет Юли 22, 2010 9:45 am

Та... всичко е смазано както трябва... но проблема остава, звука е същият ! Единствено, резбата на чашките на средното не е смазана !
Ето още един симптом, накланям байка настрана, и натискам педала в долно положение - скръц, обръщам от другата страна - пак същото малко скръц...
Имам в гаража едно средно Shibano 117мм , но едната му чашка е пластмасова, чудя се да ли да не пробвам да го сменя като използвам металната чашка от сегашното... Дайте ми идея ???
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот bikerider » Чет Юли 22, 2010 10:15 am

getdown написа:Единствено, резбата на чашките на средното не е смазана !

Е от това е трябвало да започнеш, написах ти го още в първия ми пост. Нормално е да скърца в долно положение, оттам ти идват проблемите. Но щом твърдиш, че курбела се разхлабва след всяко каране значи е заминал и той.
Аватар
bikerider

Мнениеот getdown » Чет Юли 22, 2010 10:41 am

Извинявам се че ще прозвуча тъпо, но и резбата на чашките ли трябва да смажа... малко ми звучи... ако там има движение след затягането, не значили че нещо въобще не е в ред, все пак макар и касета, там трябва да си държи съосие и прочие, поне така мисля, а ако чашките мърдат... не е добре или поне така мисля, но добре, след малко пак в гаража и смазка там...
Благодаря и извинявате... :bowdown:
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот bikerider » Чет Юли 22, 2010 10:53 am

Ако нямаше конструктивен луфт между двете резби, нямаше да можеш да ги навиеш една в друга. Като ги затегнеш ти го обираш само аксиално, не и радиално. Затова дори стегнати резби се саморазхлабват от вибрации. Най-доброто решение е да се обере и радиалния луфт чрез използване на локтайт или да се разчита на смазки и тефлонови ленти, които да прикрият скърцането.

А конкретно за средното - алуминия е сравнително мек материал и резбите бързо се износват ако не се смазват, затова е просто задължително там да се смазва. Високия клас чашки имат фабрично нанесен локтайт и все пак се смазват преди монтаж. Така освен всичко друго се улеснява и затягането и се елиминира нуждата от ужасните рамена с тръби и прочее.
Аватар
bikerider

Мнениеот novice » Чет Юли 22, 2010 10:58 am

Ако рамката не е била почистена след боядисването и по резбата, предвидена за навиване на средното движение е имало боя, то тази боя без грес изключително много пречи за качественото навиване на "чашките" на средното до край, да не кажа, че може да го направи и невъзможно или да повреди резбите, особено тази на рамката. А като не навиеш чашките до край, след време почват едни почуквания... :D
И след като имаш луфт в курбела/средното за какво говорим? Смени ги и тогава, след качествен монтаж пак ще обсъждаме.

ПС: Дано не си си повредил тръбата, както разяснява байкрайдър! Както той ти каза, не че е невъзможно обиране на лек луфт, но... остава 1 такова неприятно чувство при каране, дали шумът няма да се появи пак от "болното" място.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот getdown » Чет Юли 22, 2010 11:44 am

Резбата е ок, абсолютно, виждал съм прецакана такава и за това знам ! Но относнто Боя - изчистено беше всичко още като я взех !
Сега отивам да разглобя и тефлонче !
По-късно ще кажа какво е станало !
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот getdown » Чет Юли 22, 2010 12:18 pm

Реших да се презапася - Тефлонова лента + Графитна смазка....
Резултат - сега чувам само как 2 спици на предната капла са ми разхлабени :wavey:

Мерси на всички за оказаното съдействие !!!
Колкото по-бързо караме,
getdown

Мнениеот bikerider » Чет Юли 22, 2010 1:36 pm

@novice: аз говорех за чисто нова резба и откъде се появява скърцането... случвало ми се е с чисто нова рамка/средно И смазка. Само локтайта помогна, щото това с тефлоновата лента нещо инстинктивно не го харесвам.

@getdown: честито - да си караш с кеф :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот novice » Чет Юли 22, 2010 1:53 pm

Браво, че проблемът е отстранен! :beer:

@bikerider, възможно е с нова рамка да стане, пък и разбираемо да не искаш да навираш излишно тефлонова лента в нещо чисто ново. За мен остава единствено загадка как локтайт-ът действа върху намаслената резба. Вероятно по-скоро на принципа на уплътнетието, вместо на лепилото (понеже силите действащи на тази намаслена резба за огромни, за да се разчита, че тя ще се залепи) което влиза в празнините между зъбите, били те и микроскопични и когато течността засъхне, благодарение на него зъбите не се трият един в друг => няма скърцане.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот bikerider » Чет Юли 22, 2010 2:24 pm

Амии с малък трик - първо слагам локтайт на обезмаслена резба, навивам, изчаквам 15 минути, развивам внимателно и трудничко, мажа с грес и завивам обратно. Докато бяха чисто нови чашките (RaceFace SigDH) си имаха фабричен локтайт, който лека-полека се изрони от профилактики и смени на лагери, но понеже нямам такъв, който да залепва при аеробни условия използвам обикновен 232 и горния "трик". Досега съм го правил само два пъти... по груби сметки издържа може би 4-5 профилактики.

Доколкото се ориентирам тефлоновата лента действа по същия начин, но тя не може да добие същата твърдост, затова за мен тя е само решение за скърцането, но не и за радиалния луфт.
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Веломеханик