Бързи гуми за смесено ХС/шосе

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Бързи гуми за смесено ХС/шосе

Мнениеот Loxxxly » Пон Мар 15, 2010 3:37 pm

Здравейте, има подобни теми, но такава с точна формулировка не намирам. Въпросът ми е следния: трябват ми "бързи" гуми, които ще използвам предимно на асфалт и от време на време ХС.

В какъв ред по важност съм подредил качествата на една гума, важни за мен:

1. Ниско съпротивление при търкаляне
2. Устойчивост на пробив
3. Тегло
4. Добро сцепление на почва/черен път, асфалт
5. Устойчивост на износване

Гумите между, които се колебая са Maxxis Wormdrive, Schwalbe Sammy Slick, Schwalbe Racing Ralph,
Цена нямам определена, но макс 120-130 лв. ми се дават и за двете, гумите ще се карат на HT2, ако е важно разбира се :)
Аватар
Loxxxly

Рейтинг: 1200

Re: Бързи гуми за смесено ХС/шосе

Мнениеот trix » Пон Мар 15, 2010 4:00 pm

Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот Боян Бановски » Пон Мар 15, 2010 4:10 pm

Швалбе Рейсинг Ралф (зависи кой модел) са най-леки и универсални от тези които си изброил,бързи на асфалт,добри и за пътеки и сравнително износоустойчиви ,може би поради това не държат на мокро,по камъни и асфалт.Ако караш повече асфалт-Червея,имам и двете гуми,Уормдрайв е по тежка от колкото я пишат!Аз съм доволен и от двете гуми,като внимавам и ги пазя съм ходил до Черни Връх без да ги пукам.
Аватар
Боян Бановски

Рейтинг: 2000

Мнениеот Loxxxly » Пон Мар 15, 2010 4:40 pm

Боян Бановски написа:Швалбе Рейсинг Ралф (зависи кой модел) са най-леки и универсални от тези които си изброил

Става въпрос за Schwalbe Racing Ralph Snake Skin 2.25
http://www.dimibike.com/product_info.ph ... 5c25ef657d

Малко по-тежички (570 гр.) от Максис-а, но тъй като на второ място е устойчивост на пробив, бих се примирил с това.
Аватар
Loxxxly

Мнениеот Боян Бановски » Пон Мар 15, 2010 4:53 pm

Моите Рейсинг Ралф са 2.1 Ево и според мен за асфалт и XC са Добър избор защото са по леки като тегло ,а и се въртят по леко от 2.25 Снейк скин.Снейк скина помага при остри камъни срещу страничен пробив,при каране по асфалт за какво ти е?Максиса е повече от 570 гр.,мерил съм я.Ако си от София пиши едно лично,мога да ти покажа как съм махнал по 100 гр на гума от Максиса,става супер за асфалт,бърза,сравнително лека .
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот v.zarev » Пон Мар 15, 2010 5:07 pm

Аз имам едни Швалбе ЦХ Комп 2"

http://screambikes.eu/vunshni-gumi/vunshni-gumi-26/vunshna-guma-schwalbe-cx-comp-26-2.html

много съм доволен, използвам ги за градско и леко Хъ Цъ. Основен плюс за мен е защитата срещу спукване на гумата. Много лесно се търкалят и завиват прилично при бавна скорост. Основен недостатък е теглото от 660 гр. Относно износоустойчивостта не мисля, че ще има проблеми. :beer:
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот Loxxxly » Пон Мар 15, 2010 5:19 pm

v.zarev написа:Аз имам едни Швалбе ЦХ Комп 2" Основен недостатък е теглото от 660 гр.

Малко са ми тежички (предполагам)...

Боян Бановски написа:Моите Рейсинг Ралф са 2.1 Ево и според мен за асфалт и XC са Добър избор защото са по леки като тегло ,а и се въртят по леко от 2.25 Снейк скин.Снейк скина помага при остри камъни срещу страничен пробив,при каране по асфалт за какво ти е?Максиса е повече от 570 гр.

Да много си прав наистина не са ми нужни снейк снин, само немога да си обясня тази разлика, която казваш за Максис-а (дават го 430 гр.), а явно няма нищо вярно в това :(
Аватар
Loxxxly

Мнениеот Боян Бановски » Пон Мар 15, 2010 8:13 pm

В Chainreactioncicles я има и дават реалното и тегло,587 гр.,за Уормдрайва става дума.
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот Loxxxly » Пон Мар 15, 2010 9:09 pm

Боян Бановски написа:Моите Рейсинг Ралф са 2.1 Ево

А за тях можеш ли да кажеш реално колко тежат :beer:
Защото май към тях ще се ориентирам :)
Аватар
Loxxxly

Мнениеот Боян Бановски » Пон Мар 15, 2010 9:30 pm

По каталог са 460 гр.,реално мисля ,че са малко отгоре.Виж има подробна статия за тях в ПРОДУКТИ,ПРЕДСТАВЯНЕ ,ИЗПРОБВАНО.
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот Loxxxly » Пон Мар 15, 2010 9:34 pm

Боян Бановски написа:Виж има подробна статия за тях в ПРОДУКТИ,ПРЕДСТАВЯНЕ ,ИЗПРОБВАНО.

Мммм да изчел съм всичко 10Х
Аватар
Loxxxly

Мнениеот Боян Бановски » Пон Мар 15, 2010 10:04 pm

Сега се сетих за нещо което ме подразни като ги купих ,макар ,че вече съм го забравил.И двете ми гуми са КРИВИ.Нее болка за умиране,даже не се усеща при каране,но в началото се ядосах,гума с претенции а крива,помислих си-случайност,но като си взех и втората-също крива.Иначе от гумите съм много доволен,всичко както пише в статията,бързи,леки,само на мокро не държат,няколко пъти съм падал включително и на мокър асфалт.
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот Loxxxly » Сря Мар 17, 2010 9:51 am

Няма ли никой друг, който да сподели своите впечатления :dontknow:
Аватар
Loxxxly

Мнениеот kojota » Сря Мар 17, 2010 1:49 pm

От края на миналото лято карам с :
http://www.ciclistica.it/files/BlackJack05.jpg

за бюджетна гума ( мисля, че ги взимах по 20 лв )са супер - стават за комби каране - и по асвалт и по черно .
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот veno » Сря Мар 17, 2010 2:58 pm

Наскоро от Веломания за градското купих тези:
http://www.netsport24.de/images/Schwalbe_Silento.jpg
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот Sucker » Сря Мар 17, 2010 8:15 pm

Sucker

Рейтинг: 1087

Мнениеот Loxxxly » Вто Мар 23, 2010 8:38 pm

veno написа:Наскоро от Веломания за градското купих тези:
http://www.netsport24.de/images/Schwalbe_Silento.jpg

И какво ще кажеш за "евентуалното" има каране до момента?
Аватар
Loxxxly

Мнениеот veno » Вто Мар 23, 2010 9:18 pm

Незнам, не съм ги карал достатъчно за да дам отзиви... но смятам че за целта за която съм ги взел ще ми вършат идеална работа. Имат puncture protection и светлоотразителна лента по цялата гума :D
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот Antediluvian » Нед Мар 28, 2010 12:45 am

http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheel ... 51crx.aspx

кевларен борд, тежи 480гр.
На асфалт е бърза и безшумна като слик, на пътеки се държи страшно добре, стига да са сухи. Идеална е за задна, но дори като предна дава достатъчно сцепление на повечето видове сух терен. Изненадващо добри при спиране.
Не забелязах да са особено податливи на пукане, но може и да съм имал късмет

накратко - най-добрата гума, която съм ползвал.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот DenisMutlu » Пон Мар 29, 2010 11:47 pm

Тая Silento не е много подходяща за XC гледах я преди 2 дена в магазина, не ми я препоръчаха за планинско каране продавачите. Взех си http://screambikes.eu/vunshni-gumi/vuns ... -26-2.html и съм доста доволен.
Аватар
DenisMutlu

Рейтинг: 1327

Мнениеот Invicta » Пон Апр 19, 2010 12:20 pm

Loxxxly написа:Става въпрос за Schwalbe Racing Ralph Snake Skin 2.25
http://www.dimibike.com/product_info.ph ... 5c25ef657d

Аз съм с такива. Досега са карани на сух асфалт и леко ХС, както и на кишав сняг. Здрави и устойчиви гуми са, досега са давали много добро сцепление и не са ме разочаровали. За мен също беше важно да са устойчиви на пробив, тъй като миналия сезон в рамките на 3 месеца 2-3 пъти пуках гуми. Затова теглото за мен не беше решаващ фактор при избора на новите.
Аватар
Invicta

Рейтинг: 1210

Мнениеот hakama » Чет Юни 24, 2010 3:13 pm

DenisMutlu написа:Тая Silento не е много подходяща за XC гледах я преди 2 дена в магазина, не ми я препоръчаха за планинско каране продавачите. Взех си http://screambikes.eu/vunshni-gumi/vuns ... -26-2.html и съм доста доволен.

Teзи в момента са 25лв за 2бр!
От офиц. сайт излизат че са 620гр.
За начало мисля че са идеални (масата ме притеснява но...).
За по-натам какви бихте препоръчали, леки, бързи и до 50-70лв ?

Варианта градски и планински (лек XC) удачен ли е, тази смяна винаги ми се е виждала трудна работа, но за цели капли нямам възможност. Или горния вариант е добро начало. :beer:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот Loxxxly » Пет Юли 16, 2010 8:05 am

Какво ще кажете за тия гуми: Schwalbe CX Comp 26" x 2.0"

http://screambikes.eu/vunshni-gumi/vuns ... promo.html

Един приятел се чуди дали да си ги вземе, става въпрос за градско + леко ХС
Аватар
Loxxxly

Мнениеот v.zarev » Пет Юли 16, 2010 10:03 am

Аз имам още малко впечатления - по асфалт нямат грижи. По сухи павета се държат добре. По мокри пътечки с голям наклон се хлъзгат, но пак се катериш. По мокри камъни се хлъзгат. Не са ми се пукали. Правил съм снейкбайт, който не разбрах как и от какво - на равно почти. В по-остри завой може да поднесат, но тогава винаги са ме спасявали страничните им грайферчета :agree:
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот mulltex » Пон Юли 19, 2010 5:39 pm

Аз карам по асфалт с Micheline XC road. Сравнени с гумите за планинско колоездене, тези возят много по-твърдо, но то няма как да е меко при липсата на какъвто и да е грайфер. Препоръчвам ти ги ако искаш наистина 'бърза асфалтова гума' на ниска цена. Както се досещаш не са подходящи за мокро време, та даже си е опасно :). Не съм ги пукал, но но не съм и карал из трънаци с тях.
Ето за това става дума:
http://www.bicycletires.com/pmirxc/mich ... ire/pp.htm
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот hikervelo » Вто Юли 20, 2010 4:50 pm

Имам РАМ ХТ 2 и съм го карал с Швалбе Маратон Сюприм 2.0 /75 лв парчето, водещ шосеен модел 26 цола на Швалбе/, Максис Хай Ролер 2,1 /30 лв едната/ и Швалбе Тейбъл Топ 2,25 /29 лв за брой/ - шосе, леко ХС и град. Карал съм и Бианки за дъртджъмп с Континентал петрол, Континентал Гравити и Швалбе Тейбъл Топ. Препоръчвам ти Schwalbe Table Top 26х2,25, защото:
-почти не правя разлика в съпротивлението при търкаляне между маратона и тях /карани са от 2 до 3,5 бара трите модела, аз съм 82 кг. Максиса има по-голямо съпротивление, за континенталите да не говорим, но то си е нормално, те не са за шосе;
- супер сцепление на гладки настилки и асфалт;
- супер сцепление на мокра твърда настилка;
-супер добре "гаси" малките неравности и вози комфортно, дори и по-напомпана;
- много добра за ХС тип селски черни пътища и сухи горски меки пътеки;
-не буксуват и добре спират по трева;
- противно на очакванията ми не се пукат от остри камъни и въобще не личи нищо по гумата /всички гуми на Швалбе имат различна степен и видове защита от спукване/ и дори мека не се сплесква до шината и пази вътрешната гума и шината;
За шосе ги помпаш 3-4 бара, в града си ги караш меки на 2 бара да си "тупкаш" мазно по бордюрите, а за ХС ги надуваш средно. На 3,5 бара и нагоре летят по асфалт, но добре се търкалят и по-меки.
Няма да станат обаче за много тежки каменисти и кални терени. Не знам как са на сняг, но ми казаха, че ако снегът е утъпкан са супер, а ако е пръхкав са зле. И знам, че сега ще ревнат някои хора, че това са гуми за градски скокчета и рампи, ама не ми пука и няма да им се връзвам, щото то практиката си показа, че стават за много работи. Аз много ги харесвам. :bowdown:
hikervelo

Рейтинг: 1140

Мнениеот bokicha » Чет Юли 22, 2010 6:14 pm

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=16692
Толкова ми харесаа тази гума, като я сложих през Май, че сега си карам само с нея на всякъде.
Много добре се търкаля, много тиха, много добре обира неравностите.
С едно наум и добра техника е достатъчно добра и на мокро/кално време.
С нея бях на Черни връх тез дни, с нея бях и на Обиколката на Витоша/ако съдя по времето ми ....доста е бърза тази гума.. :D /.
Единствен недостатък е че е малко тежка- 670гр., аз си я карам като нормална гума/с вътрешна/.
След три месеца каране започна да се наблюдава износване, но три месеца за мен са бая каране.
Най- хубавото й е цената, по едно време беше намалена на 13/14 паунда... :agree:
:beer:
Аватар
bokicha

Мнениеот zbb » Пон Авг 09, 2010 5:25 pm

http://screambikes.eu/vunshna-guma-schw ... vlarg.html

Когато попитах Пацо от Вело 2009 каква гума ще ми препоръча за каране по асфалт И черно, той без да се замисли ми посочи тази. Разбира се, може да не е имал други подходящи в магазина си, но за мен е перфектния вариант - смених само задната (по финансови причини) и въпреки това по асфалт карам значително по-леко. Освен това, няма разлика със старата гума Schwalbe Black Jack на сух и дори леко мокър черен път. Black Jack беше по-добра само на сериозна кал, но аз така или иначе избягвам да карам на кал - като ме хване дъжд, гледам се придвижвам основно по асфалт. Тежичка е - 660 гр., но за мен си струва. Има puncture protection и светлоотразителна лента. Надявам се да съм бил от полза със скромния си опит :D
Ако ви притесняват ваксините - тук!
zbb

Рейтинг: 1280

Мнениеот hlebarka » Пон Авг 09, 2010 7:51 pm

mulltex написа:Аз карам по асфалт с Micheline XC road. Сравнени с гумите за планинско колоездене, тези возят много по-твърдо, но то няма как да е меко при липсата на какъвто и да е грайфер. Препоръчвам ти ги ако искаш наистина 'бърза асфалтова гума' на ниска цена. Както се досещаш не са подходящи за мокро време, та даже си е опасно :). Не съм ги пукал, но но не съм и карал из трънаци с тях.
Ето за това става дума:
http://www.bicycletires.com/pmirxc/mich ... ire/pp.htm

Колко "меко возят" гумите зависи основно от това какъв размер са и колко са напомпани, а не от това, дали имат грайфери. Не е вярно, че са опасни в "мокро време", защото има значение настилката, това са много добри гуми за мокър асфалт. Как караш такива и не можеш да им напишеш името кат хората? :D
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот edinmilion » Пет Май 20, 2011 11:49 am

Боян Бановски написа:Сега се сетих за нещо което ме подразни като ги купих ,макар ,че вече съм го забравил.И двете ми гуми са КРИВИ.Нее болка за умиране,даже не се усеща при каране,но в началото се ядосах,гума с претенции а крива,помислих си-случайност,но като си взех и втората-също крива.Иначе от гумите съм много доволен,всичко както пише в статията,бързи,леки,само на мокро не държат,няколко пъти съм падал включително и на мокър асфалт.

Споделям мнението за "Schwalbe Racing Ralph", смених две вътрешни, тъй като не предполагах, че гума от този клас може да е крива. Добре че при каране както казваш не се усеща :agree:
edinmilion

Назад към Продукти за крос-кънтри