Разбити кобилици на RАМ AM 2009

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Разбити кобилици на RАМ AM 2009

Мнениеот borisiii » Вто Ное 02, 2010 6:47 pm

Пускам темата, защото според Производителя такова нещо досега не се е случвало!!!, не знам дали става ясно от снимката, но общо взето проблема е следния: появи се вертикален луфт в задното окачване и след като свалих шока видях това:
PA231913.JPG

както забелязвате, отвора е станал овален, според мен - мек метал, според Производителя - каран е с хлабава втулка и това е причината.
Решението според Производителя(рамката е в гаранция) - още по една нова шайба на втулката, за да може винта на втулката да стегне здраво кобилиците!!?? Това искрено не можах да разбера, ако някой може да ми го обясни - как е възможно да бъде предотвратен с притягане луфта от разбития отвор в кобилицата. Има ли някой друг подобен проблем? Как го е отстранил?
А по-лошото е че май подобно нещо се случва и със статичната опора на шока.
borisiii

Рейтинг: 1205

Re: Разбити кобилици на RАМ AM 2009

Мнениеот SeSSion » Вто Ное 02, 2010 7:14 pm

Наистина се получава от разхлабен болт.
Има няколко начина за отстраняване:
1. С шайба (както са ти казали от РАМ).
2. Ако материалът позволява, носиш на добър заварчик заварява дупката след това на фрезист да ти направи нови и си готов.
3. Предполагам "оста" е един дълъг болт и от другата страна се завива с по- късо болтче, ако е така и късото болтче е от тази страна пробвай да сложиш дългия болт тук, а късото от другата страна и затегни хубаво.
SeSSion

Рейтинг: 2000

Мнениеот n3k01 » Вто Ное 02, 2010 9:26 pm

Ей го дей го :D :agree: Гаранция няма, ама имаме много добри заварчици :beer: Извинявам се.Добре производителя казва до сега не се е случвало.Лош късмет имаш, ако се случи на още няколко клиента евентуално, дано да ти се обадят :D Ами добре де, приемам че ти си проявил небрежност и си карал с разхлабен болт (на който при мойта рамка има Локтайд)....защо не ги питаш дали можеш да си закупиш само кобилица, или да го поправиш при тях просто(което не ми се струва решение на проблема :eyebrow: ) :peace:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот vgz » Вто Ное 02, 2010 11:56 pm

хлабав болт :D слагаш твърда стоманена шайба с външен диаметър така че да влиза доста плътно във отвора и вътрешен точно по оста на болта ... стягаш КОЛКОТО Е НУЖНО не повече и си готов :agree:
Аватар
vgz

Рейтинг: 1260

Мнениеот GECKO » Сря Ное 03, 2010 12:59 am

В магазините, в които продават и карат истински меки колела ще ти кажат (при покупката) да минеш след 1 месец да ти го прегледат. В добрите магазини ще ти кажат, че е част от услугата. Аз знам 2 такива, дано другите се усетят. Това се прави точно с цел такива моменти да се елиминират и всичко да бъде притегнато окончателно след разработването. Факта е че при нови меки рамки, нови главини на болтове/гайки абе изобщо всичко що се върти около оста на която е завито трябва да се прегледа след разработване. Следват примери:

Задна главина Shimano Hone на гайка на 3-тата седмица почва да хлопа "о - ужас". Стягам и не я пипам близо година след това, когато спуках гума и се наложи да я отвия.
Основна носеща точка на окачването, както и болта на амортисьора на RAM DH (05) започна да хлопа на 5-тата седмица след покупката - стегнах и карах отново изключително дълго време преди да се наложи развиване и то беше по мое желание а не по воля на велосипеда.

Примери доста но основното е че има ли мърдаща се част следва да се преглежда периодично - дори едни чашки и спиците може да се наложи да се видят след като се разработят и да се донатегнат.

Другото е че като започне да хлопа е било времето да се направи връзка със сервиз а не да се кара.

И да, възможно е да е слаб матерял (теоритично), но тогава щеше да има луфтове навсякъде по кобилицата - не само при амортисьора.

Колкото до съвет... най-добрата идея, която ми идва на ум е да се капне една заварка на болта (не на кобилицата, защото тя е алуминиева и ще и се разкаже играта вовеки). След заварката да се запили стърчащото парченце докато не запълни разликата (разбитото) на кобилицата. Това ще гарантира, че този болт няма да се върти, но на него не му и трябва - за това са втулките на амортисьора... а да - тук става въпрос за големият болт в който се навива малкото болтче. Алтернатива би-била да се издълбае на фреза конусовиден отвор с център оригиналният център и да се замени малкото болтче с такова с конусовидна глава, но при всички положения това са кръпки - нова кобилица е най-доброто решение, ако съществува като възможност.

Ах да - също така може да се сложи една по-стабилна шайба, която да изпълва плътно (по-възможност да жули анодизацията) в големият отвор, в който влиза главата на болта и ефективно да се елиминира директният контакт между болт и кобилица ами да става посредством тази шайба.

Какъвто и да е избора - успех, и да внимавате ;)
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот borisiii » Сря Ное 03, 2010 5:16 am

Ще пусна сигурно днес нови снимки, мисля че не става ясно от тази какъв е проблема. Твърдя, че със сигурност НЕ съм карал с разхлабени втулки, ама 100%, защото съм ги преглеждал, почти преди всяко по-дълго каране. Локтайт влезе в употреба при монтажа на шока. Така, че не са хлабави болтове причината. Рамката е карана март-октомври 2010(2000км), тегло на каращия - 95!!!
borisiii

Рейтинг: 1205

Мнениеот despite » Сря Ное 03, 2010 12:08 pm

За съжаление такова е положението с гаранциите в България. Точно по тази причина всичките велосипеди които съм сменил, включително и този който карам в момента, съм ги купувал на старо.

Не знам колко струва нова кобилица за RAM AM, но това ще е най-доброто решение според мен.
despite

Рейтинг: 1365

Назад към Веломеханик