Календарът на събитията в сайта е към края си, а тези есенни дни са едни от най-приятните за каране. Следващият уикенд (6-7.11.2010 г.) също по метеорологични прогнози е обещаващо топъл и слънчев, затова е истинско престъпление да се пропускат такива възможности.
Ако все още нямате идея за една от последните слънчеви недели на тази година, ви каня да покараме заедно на 7.11.2010 г. в 10 ч. Изходният пункт е Хисаря - приятно градче с отлични условия за почивка, приятно прекарване, с интересни исторически забележителности, както в самия град, така и в региона (напр. Тракийският храм до с. Старосел).
Мястото е подходящо и за случаите, когато имате приятел/приятелка/съпруг/съпруга/деца, които не са толкова луди и запалени като вас - може да ги оставите да се плацикат до някой басейн или да се разхождат из града и хубавите му паркове, докато ние покараме по околните баири. Ако решите да дойдете от събота има достатъчно места за настаняване - ще прекарате един приятен уикенд.
По стечение на обстоятелствата обикалям региона в последните две години и се убедих в чудесните възможности, които има тук за практикуване на планинско колоездене.
Това не е организирано мероприятие - няма да има специално маркиран маршрут и организатори, а просто приятелска покана за желаещите да се насладят на един хубав есенен ден в планината. Предложеният маршрут е, по моя преценка, от ниво на сложност лек до среднонатоварващ, изцяло по горски пътища и не би трябвало да затрудни никой (с цената на малко бутане тук-там). Липсата на маркировка в никакъв случай не би трябвало да е проблем, тъй като възможностите за отклонение не са големи. Предлагам да покорим местния планински първенец - връх Карасиврия (малко над 1000 м. надморска височина, гр. Хисаря е на около 350 м. н. в.):

Дължината на маршрута е 15-тина километра, в първата трета има няколко чешми, място за похапване, на самия връх също има широка поляна и къщичка с маси под хубава сянка. Не съм привърженик на екстремните и натоварващи карания, така че ако и вие имате такава нагласа за този ден, мисля че ще останете доволни. Ако се появят желаещи да се присъединят, мога да дам повече подробности, вкл. и GPS-следи. Любителите на гъбите да си носят по-големи раници - последните два уикенда събрах 20-тина килограма сърнели. Маршрутът може да се модифицира в движение според настроението, познавам региона достатъчно добре. Не се предвижда М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.Е.Н.Е.

До Хисаря се стига от Пловдив по пътя за Карлово, като по средата му се отклонявате за Калояново. Веднага след влизане в града изкачвате малко възвишение, в горната точка на което завивате наляво и карате все направо през прелеза, докато стигнете малко площадче с паметник (около 1-2 км). Изващите от север се отклоняват от пътя Карлово-Пловдив през с. Михилци за Хисаря, преминават през целия град и малко преди излизане (отляво ще видят старинната крепостна стена) е въпросното възвишение, където завиват надясно и следват указанията за стигане до паметника. Площадчето тук е подходящо за паркиране.

Аз ще съм в 10 ч. до паметника и ще карам по маршрута, дори да не дойде никой - това за мен е обичайна практика, така че не се чудете дали мероприятието има шанс да се отложи при липса на интерес

P.S. Искам да уточня, че нямам користни цели с тази покана - не живея в Хисаря, нямам хотел и познати хотелиери и единствената печалба, която искам да имам, са хубавите спомени на евентуалните участници