Drag ZX5 или ZX6? Тегло и приложение

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Drag ZX5 или ZX6? Тегло и приложение

Мнениеот spur » Вто Ное 09, 2010 10:28 pm

Здравейте,
Искам да попитам дали някой може да ми каже точното тегло на 20 инчова рамка Drag ZX5 и също 20 инчова рамка Drag ZX6? Става въпрос за актуалните модели от 2010. В момента ми предстои да избирам между една от двете и исках да събера плюсове и минуси, а също и мнения от притежатели.
Искам да видя каква точно е разликата в теглото между двете, а също и каква им е цената, понеже никъде не открих да се продават ZX5-ици или ZX6-ици по отделно. Останал съм с впечатлението, че е от порядъка на 10-20 лв, но нека и други да кажат.
Смятам да карам леко крос-кънтри и градско. Кажете ми дали си заслужава да взема ZX6-ицата или мога спокйоно да мина и с ZX5.
Поздрави!
Аватар
spur

Рейтинг: 1202

Re: Drag ZX5 или ZX6? Тегло и приложение

Мнениеот markovo » Вто Ное 09, 2010 10:38 pm

ZX 5 едно време не беше ли към 1900гр,а новото онтарио било по-леко с 300 грама(което прави пак 1900гр)>>>вземи онтарио,май е по евтино...
Аватар
markovo

Рейтинг: 1227

Мнениеот sailman » Вто Ное 09, 2010 10:52 pm

Кажете ми дали си заслужава да взема ZX6-ицата или мога спокйоно да мина и с ZX5...

Велосипедите DRAG ZX5 и ZX6 ползват една и съща рамка, а се различават по окомплектовката си.
Колкото до теглото: Имам рамка ZX5 от предишните серии размер "М" (18") и тежеше към 1700 гр. по спомени. Големи разлики при сегашните рамки освен дизайна и няколко дребни подобрения (дето нямат връзка с теглото) няма. 20" рамка предполагам, че би тежала около 1750 - 1800 гр.
@markovo - Теглата дето ги посочваш не са верни, та моля те, ако не си сигурен в нещо недей заблуждава човека. Дори старата ZX5 - ца, дето е от 2006-2007 г. не тежи толкова...
Онтаирото е значително по-нисък клас рамка от ZX5, която се произвежда в друг завод и ползва различни профили и пр...И ДУМА НЕ МОЖЕ ДА СТАВА ЗА СРАВЕНИЕ МЕЖДУ ДВЕТЕ РАМКИ - то и по цените им си личи.
"Новото" Онтарио е като "старото" Онтарио...боичките са други. ;)
...а също и каква им е цената..
Цени на новите рамки не знам :dontknow: Миналогодишните струваха 199 лв. Питай във Веломания.

@spur - Нямам забележки. На мен ми е много удобна. За две години употреба дори боята и е в доста добро състояние, при това аз далеч не съм я жалил. Карана е съвсем разнообразно и по доста корави места. В момента съм си сглобил с нея един по-непретенциозен твърдак, да си го карам из града, или когато реша, че ми се кара твърдо колело в гората. Хубава качествена рамка и за това дето ще я използваш ще ти бъде идеална. Също така, има перспектива да надграждаш върху тази рамка, като може да се получи доста читав велосипед при туй.
Последна промяна sailman на Вто Ное 09, 2010 11:14 pm, променена общо 2 пъти
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот spur » Вто Ное 09, 2010 11:04 pm

Благодаря за бързия и компетентен отговор. Аз изобщо пък не се бях загледал в рамките, но сега като им обърнах внимание наистина са еднакви :D Какъв съм бил заблуден :eek3:

А, sailman, ти имаш ли някакви забележки по рамката? Откъм здравина, удобство и т.н.? Аз, както казах и по-горе, нямам намерение да спускам с нея или да я подлагам на кой знае какъв тормоз, но все пак искам да съм наясно с възможностите и.
Аватар
spur

Мнениеот markovo » Вто Ное 09, 2010 11:18 pm

sailman написа:"Новото" Онтарио е като "старото" Онтарио...боичките са други. ;)

Само седалковата тръба е по тънка и с по-голям диаметър.Както и горната тръба е малко по-заобленка...и е с триста грама по леко.Верно не са един клас,ама имам афинитет към онтариото и затова го предложих.Няма повече да изказвам присрастия!Ще използвам темата да попитам,на zx-a ако му се сложи пайк няма да е коректно нали?
Аватар
markovo

Мнениеот sailman » Вто Ное 09, 2010 11:47 pm

Моята рамка съм я ползвал с Тора 318 - 130 мм. и с Фокс 32Талас - 100-120-140. С Фокса си ми беше таман. Никакви проблеми по рамката и като поведение на велосипеда също. Все пак за тая рамка 140 мм. идват малко "овъркил". Според стила 100 - 120 мм. вилка е по-добрият избор, според мен. Говоря ги тея работи при цялата условност на меренето на височина на вилки с хода им, което си е грешно. Правилната стойност която трябва да се има предвид е "Axle to Crown" или височината на вилката от оста до короната.
Можеш да му сложиш Пайк, ама хубаво е да видиш колко му е А2С растоянието. На Фокса е 511 мм.
И естествено губиш гаранцията на рамката, щото по принцип е за до 130 мм. вилки.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот spur » Сря Ное 10, 2010 8:16 am

Аз смятам да я карам със Suntour Epicon 120 mm: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=47437

А горе-долу колко е теглото на цял велосипед с рамка от класа на Epicon (тегло от порядъка на 1800 грама) и монтаж от средния клас? Имам предвид не XTR или XT сериите на Shimano или X9/X0 на Sram.
Аватар
spur

Мнениеот Falcor » Сря Ное 10, 2010 8:35 am

Двете рамки имат различен челен ъгъл според мен!
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот markovo » Сря Ное 10, 2010 11:10 am

Falcor написа:Двете рамки имат различен челен ъгъл според мен!

При zx5/6 е 70.3 за S и M и 71 за другите две(сподед сайта на драг).

spur написа:А горе-долу колко е теглото на цял велосипед с рамка от класа на Epicon (тегло от порядъка на 1800 грама) и монтаж от средния клас? Имам предвид не XTR или XT сериите на Shimano или X9/X0 на Sram.
Да не те подведа пак,но 12,13 килограма,може и да стане.Само така мисля!!!
Аватар
markovo

Мнениеот Falcor » Сря Ное 10, 2010 4:05 pm

:agree: Посипвам си главата с пепел. Това ми го казаха от склада в Пловдив когато питах за рамки. Вероятно аз не съм доразбрал нещо, защото не вярвам да са сбъркали в сайта. Както и да е явно аз бъркам. :smash:
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот spur » Чет Ное 11, 2010 8:26 pm

Добре, уточнихме, че рамките ZX5 и ZX6 са еднакви, само боите им са различни :beer:
Цената им е 189 лева, онзи ден проверих :)

Аз може малко да поразмътя темата със следващия си въпрос, но реших, че ще е по-добре да питам тук, отколкото да отварям нова тема. Ако модераторите не са съгласни - да ми редактират поста.

Та - според вас коя рамка е по-подходяща за леко крос-кънтри: RAM HT3 или гореобсъдените Drag-ове?
Аватар
spur

Мнениеот mtb_pm » Чет Ное 11, 2010 8:46 pm

апоред мен рама е по удачен избор (лично мнение) :beer:
Аватар
mtb_pm

Рейтинг: 965

Мнениеот Ozzie » Чет Ное 11, 2010 9:10 pm

всяка една от трите!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот 5roff » Чет Ное 11, 2010 9:49 pm

spur написа:Та - според вас коя рамка е по-подходяща за леко крос-кънтри: RAM HT3 или гореобсъдените Drag-ове?

HT3 е рамка чието предназначение е крос-кънтри... много удобна* рамка. ZX 5-6 "търпи" малко по АМ окомплектовка, както е HT2.

*Карам HT3 и на мен ми е удобна- карам я по предназначение. Вземи под внимание и размера, който ще ти е нужен (има възможност да не ти паснат размерите на HT3-ката). Размерите на HT3 са 16.5, 18.5, 20.5.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот spur » Чет Ное 11, 2010 10:44 pm

[quote="5roff"][/quote]

Ти какъв размер HT3 караш?

И не е ли RAM-ът по-тежък? Мисля, че разликата в теглото между 20.5 инчова HT3-ка и 20 инчов ZX5 е от порядъка на 500 грама. HT3 e 2250-2300, a ZX5 е 1800-1850. Освен ако не бъркам някъде числата.

А и на мен лично HT3 ми изглежда по-корава, отколкото ZX5/6. Поправете ме ако бъркам, но смятам, че точно приложението на HT3-ката е крос-кънтри/AM, докато ZX5/6 са чисто крос-кънтри ориентирани.
Аватар
spur

Мнениеот Plamen_EM » Чет Ное 11, 2010 10:47 pm

spur написа:Та - според вас коя рамка е по-подходяща за леко крос-кънтри: RAM HT3 или гореобсъдените Drag-ове?

Здравей, гледам се интересуваш от крайното тегло на велосипеда, което е и редно, но прегледа ли из форума различните вариации на тема: Готово от магазина или част по част?
Защото ми се струва, че ако си го събираш ти, цената ще ти се доближи до окомплектована XC.one, а там теглото на рамката е 1250 гр. Дано помогнах, а не обърках! :)

"Аз смятам да я карам със Suntour Epicon 120 mm: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=47437

А горе-долу колко е теглото на цял велосипед с рамка от класа на Epicon (тегло от порядъка на 1800 грама) и монтаж от средния клас? Имам предвид не XTR или XT сериите на Shimano или X9/X0 на Sram."
Колко ли трябва, да съм тъп, да не загрея, че имаш готово колело! :banghead:
Последна промяна Plamen_EM на Чет Ное 11, 2010 11:28 pm, променена общо 1 път
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот spur » Чет Ное 11, 2010 10:55 pm

Plamen_EM написа:Здравей, гледам се интересуваш от крайното тегло на велосипеда, което е и редно, но прегледа ли из форума различните вариации на тема: Готово от магазина или част по част?
Защото ми се струва, че ако си го събираш ти, цената ще ти се доближи до окомплектована XC.one, а там теглото на рамката е 1250 гр. Дано помогнах, а не обърках! :)

Аз вече имам едно събрано колело, в момента само събирам мнения за избора на следваща рамка. Финансите ми се ограничават само до класа рамки, които обсъждахме по-горе. Не мога да си позволя дори и рамка XC.one, камо ли цялото колело :)

Да, теглото ме интересува, но под "леко крос-кънтри" имах предвид самия тип каране, не колелото. Разбира се, колкото по-леко колелото - толкова по-добре. Та затова се интересувам дали разликата в килограмите между HT3 и ZX5 е осезаема.
Аватар
spur

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Ное 12, 2010 7:17 am

Карал съм РАМ НТ2 и след като го смених с добра ХС рамка се преродих - цялата возия и въртене станаха много по-лесни.

ZX рамката до колкото знам е двойно кована с хидроформени тръби, което означава, че обработката й е значително по-прецизна от тази на РАМ, а й е доста по-лека. Аз лично бих се спрял на Драг-а.

Която и да избереш с каране по предназначение няма да имаш проблеми със здравината.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот spur » Пет Ное 12, 2010 11:34 am

Pr3d4t0R написа:Карал съм РАМ НТ2 и след като го смених с добра ХС рамка се преродих - цялата возия и въртене станаха много по-лесни.

ZX рамката до колкото знам е двойно кована с хидроформени тръби, което означава, че обработката й е значително по-прецизна от тази на РАМ, а й е доста по-лека. Аз лично бих се спрял на Драг-а.

Която и да избереш с каране по предназначение няма да имаш проблеми със здравината.

Добре...мисля, че личните ми симпатии към ZX5 се затвърждават. Колелото ще свали няколкостотин грама и ще си остане достатъчно здрав XC байк.
Аватар
spur

Мнениеот Plamen_EM » Пет Ное 12, 2010 12:08 pm

:agree: Федя, който е на 50 и ги мачка като дървеници е точно с такава!
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот Bolverk » Пет Ное 12, 2010 12:16 pm

Имам няколко проблема с информацията, която изнасяте в тази тема и затова, ще ви ги изложа.

1. И не е ли RAM-ът по-тежък? Мисля, че разликата в теглото между 20.5 инчова HT3-ка и 20 инчов ZX5 е от порядъка на 500 грама. HT3 e 2250-2300, a ZX5 е 1800-1850. Освен ако не бъркам някъде числата.

Това, дори ако ти се замислиш, не може да е вярно :) . Ще го кажа така, разлика от 500 грама е разлика между различни материали, или с други думи искаш да ми кажеш, че НТ3-ката е от стомана ? Факт е, че ZX е по-леката, но разликата дори и при големите размери не се явява повече от 150 гр.

2. А и на мен лично HT3 ми изглежда по-корава, отколкото ZX5/6. Поправете ме ако бъркам, но смятам, че точно приложението на HT3-ката е крос-кънтри/AM, докато ZX5/6 са чисто крос-кънтри ориентирани

Не всъщност продължавате да си говорите само за рамки, за ХС. Нито НТ3, нито ZX са АМ рамки. Най-малкото, нямат допустимият за това ход на вилка. Да не говорим за здравина. Разбира се всеки може да кара всичко, както си поиска, не като да не сме виждали глупости.

3. ZX рамката до колкото знам е двойно кована с хидроформени тръби, което означава, че обработката й е значително по-прецизна от тази на РАМ, а й е доста по-лека. Аз лично бих се спрял на Драг-а.

От трите твърди рамки на РАМ, само НТ1 не е хидроформирана. Така, че вслучая едва ли точно това може да се изтъква като предимство на ZX пред НТ3. Колкото до "двойно кована" имаш сериозен проблем с превода, защото такова нещо, като коване няма в случая изразът е "double butted" на английски и, ще те оставя сам да си го преведеш, още веднъж.

Епилог. Като цяло няма значение коя рамка, ще си вземеш от гледна точка на тегло. Ако искаш да спечелиш 100 грама има далеч по-лесни и удобни начини да го направиш околкото с рамката. Не се фокусирай само върху теглото, защото това няма да ти помогне накрая. Разгледай геометриите на рамките, пробвай ги и прецени коя ще ти е по-удобна. Удобноста на колелото е далеч по-важна за цялата возия и за спортните резултати, отколкото спечелването на някой грам.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Ное 12, 2010 4:51 pm

1.

Някой не е ли измервал точно колко тежи НТ3? Според РАМ като тегло е между НТ2 и НТ1, което я прави поне 200 гр. по-тежка, а при почти една и съща цена това си е голяма разлика.

3.

До колкото се разбира от описанието на производителите - при ZX5 цялата рамка е произведена чрез хидроформиране, а при РАМ-овете само подсилките са по този процес. Някой, който наистина е наясно нека сподели, моля : - )

Споедели, моля дали има специфичен превод на български за butted. Реално тръби на рамка, която е double/tripple butted означава, че дебелината на тръбите е с различно сечение по продължение на два/три участъка, като това дава според производителите еднаква якост и по-ниско тегло в сравнение с тръби с еднакво сечение по цялата им дължина. Нямам инженерни познания, а само езикови и буквалния превод е кован, а смислов изтънен - напълно е възможно да съществува точен термин на български, който не знам.

Това, което съм споделил в по-горното ми мнение е базирано на моя опит, размишления и вкусове - автора да реши какво най-добре ще му пасне на него ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Bolverk » Пет Ное 12, 2010 5:57 pm

Pr3d4t0R - уважавам мнението ти и то е вярно обаче:

За какви 200 грама си говорим ? От гуми могат да бъдат спестени между 500 и 1000 грама. От вилка до 1 кг. От верига до 100 грама. От скорости, от курбели, от колела да не говорим.
Когато се търси рамка се гледат следните неща - подходяща геометрия, здравина и предназначение, лекота. В този ред. Не е логично да избереш по-неудобната рамка, заради лекотата и или да се опитваш да Спускаш(DH) с ХС рамка защото е по-лека. Незнам, на мен ми се вижда логично.

Колкото до хидроформирането то е сложен процес. Накратко не може да се формува само част от тръбата, чрез този метод. Много по-правилно е кажем, че примерно горната или долната тръба е хидроформирана а другите не са. В случая не се сещам как изглеждаха и двете рамки точно, но поне до колкото помня нито на едната от двете всичките и тръби са хидроформирани.

Колкото до butted процеса много точно си го описал. Нямам какво да добавя освен, че просто изтъняването се извършва чрез един доста по-различен метод от коването :) .

Колкото до автора и аз като колегата нямам намерение да му давам направление коя рамка е по-добрата за него, а просто да му помогна(или затрудня) в земането на правилното решение. Понеже рамката, точно е гръбнакът на едно колело то решението трябва да взето с 100 % сигурност и да бъде вярното.

Поздрави.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот gagauzov » Пет Ное 12, 2010 8:41 pm

Моята рамка ram ht 3 тежи 2,310 и я смених с drag zx6 която е 1,820
gagauzov

Рейтинг: 1200

Мнениеот edinmilion » Пет Ное 12, 2010 10:29 pm

gagauzov написа:Моята рамка ram ht 3 тежи 2,310 и я смених с drag zx6 която е 1,820

Би ли споделил за едни и същи размери ли говориш? И изобщо размер, моля.
Винаги съм се чудил на хора които показват прецизност (както в случая ти си мерил рамките) и накрая пропускат толкова важни неща...
edinmilion

Мнениеот Bolverk » Съб Ное 13, 2010 9:57 am

И вече ще вляза в големият :offtopic: за което се извинявам.

И мен ме интересува как ги мери рамките. Когато свали частите от нея - тоест с чашките и скобата за колчето ли. Защото ако е така ето ти 300 грама най-малко :)
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот spur » Съб Ное 13, 2010 4:32 pm

Ами аз вече съм тотално объркан... :dontknow:

Това, което разбирам от последните няколко поста е, че ще е най-добре първо да си намеря някой ZX5 или HT3, да покарам малко с всяка една от двете рамки и едва тогава ще имам реална представа коя от тях е по-подходяща.

Благодаря на Bolverk, че ме изкара от заблудата за това, от какво зависи цялостното тегло на даден байк. Защото аз наистина бях пренебрегнал известна част от компонентите по колелото, които в голяма степен влияят върху крайното му тегло.

Но може ли все пак някой да каже точно колко тежат Drag ZX5/6 в 20-инчов вариант и RAM HT3 в размер 20.5 инча? Така ще разберем окончателно за каква разлика става въпрос. Пък после ще обясняваме от какво е породена тя. :)
Аватар
spur

Мнениеот Plamen_EM » Съб Ное 13, 2010 6:05 pm

Към автора на темата.
Аз нещо не мога да схвана каква точно ти е идеята, списвайки всичко по-горе. Първо питаш за разлика между две еднакви рамки. После питаш ако вземеш еди каква си рамка и вилка и някакъв "средна хубост" монтаж, колко ще тежи целия велосипед. После се оказва, че ти си имаш части, само рамката искаш да смениш. Сега питаш колко тежат рамките НТ3 и ZX5, ама 20,5 цола. По някое време, най-вероятно ще ни светнеш, че ти имаш НТ3 рамка, напълно разглобена и готова за претегляне, ама е 18 инча и половина ...
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот spur » Нед Ное 14, 2010 9:15 am

Plamen_EM, в раздела за покупко-продажба имам обява, в която продавам рамка RAM HT3 18.5 инча. Аз не търся нищо друго освен нова рамка и заради това събирам мнения относно по-големия размер HT3 и съответно Drag ZX5/6. :)
Аватар
spur

Мнениеот spur » Нед Ное 14, 2010 10:25 pm

For the record - избрах си рамка :liplick:
Пробвах ZX5 и HT3 в големите им размери и да ви кажа - RAM-ът ми хареса повече. И като външен вид, и като усещане при карането. Разлика в телото между двата велосипеда се усеща, но не е нищо страшно. Така и не можах да разбера коя рамка колко точно тежи, но все тая вече. В скоро време ще си джиткам с нова бяло-червена HT3 в размер 20.5 инча. Всъщност, тя е абсолютно копие на предната ми рамка, която се продава в "Пазар", само че е с 2 инча по-голяма. Ето и линк: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=80004

Благодаря на всички, които повече или по-малко помогнаха за избора ми на нова рамка, дано тази тема да бъде полезна на някой друг в бъдеще, който също е поставен пред подобна дилема.

Поздрави!
Аватар
spur

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри