Човекът - умното животно!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Човекът - умното животно!

Мнениеот Pinky76 » Пет Яну 14, 2011 2:36 am

taurus13 написа:Не знам кой учен разпространи слуха, че сме използвали само един процент от мозъка си....ако има нещо, което природата не търпи, то е разхищението. Просто, дадения учен, още не е разбрал за какво се ползват останалите 99%. :)

Започнах тази нов тема,за да не пишем в другата прекрасна тема на Райко за Ком-Емине и се разтърсих в интернет какво пише за мозъчната ни активност(не знам доколко може да се вярва на тези източници,но то и на новините колко да вярваме?Така че докато не научим истината сами,ще се доверяваме на външи източници.Та ето линкове:
http://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0% ... 1%81%D0%B8

и

http://grada.bg/15490/%D0%B4-%D1%80-%D0 ... %BD%D0%B8/

Но нещо си противоречат според мен и е интерсно как завърша интервюто с доктора. :D
Без да се имам за капацитет (просто лично мнение) - може би си прав като казваш,че не използваме 1% от мозъка си,а може би много повече.Но дали го осъзнаваме това е въпросът или всичко става подсъзнателно,тоест ти или не можеш да го контролираш или пък не можеш да го използваш.Та като не можеж да го използваш,как тогава мозъка ни действа на 100%.От само себе си и за себе си ли?Та идеята е,че дори и да използваме повече % и да сме наистина евоюлирали до такава степен,че няма накъде повече(в което аз се съмнявам като гледам сегашното "модерно" общество) въпросът е дали осъзнаваме това и за какво го изпозлваме.Пък и ако трябва да задълбаваме в темата - защо децата имат ограничен светоглед и почти нищо не знаят за света,а дори един средно развит възрастен с обща култура и средни познания за нещата по света знае много повече.Та да не би единия да използва 1-2 % а другия 10-20 % от мозъка си?Може и така да е - просто с опит се научават много неща.Така че това е много индивидуално и зависи и от възрастта и точно това ми беше идеята.Да не говорим за тези хора с фотографска памет и т.н. Те явно така са овладели една част от мозъка си почти до съвършенство,че могат да запомнят неща,които за другите са невъзможни и непосилни.Та сега си представете някой,който управлява сам всички дялове на мозъка си едновременно за дадена задача и с пълния им капацитет - е той ще реши всички проблеми на човечеството (поне на теория)!Е ние дотам ли сме еволюирали?Съмнявам се.На мен,който се старая доста и поради стечение на обстоятелствата съм се леко отчуждил от бурния социален живот(тоест не съм чак толкова активен в социалния живот) ми е неимоверно трудно да се опитам дори за малко да контролирам себе си;мисленето си,действията си,реакциите си или инстинктите.А тези които по една или друга причина всеки ден са на работа,по улиците,заведенията пълни с хора - как може дори да се опиташ да се усъвършенстваш като трябва да изпълняваш определена социална роля.Не казвам,че това е лошо, просто такова е обществото ни и Ние си мислим,че знаем много,а нищо не знаем всъщност.Но това го научаваш едва когато почнеш да учиш повече и повече за света,живота и т.н.Парадокс нали? ;)

Та само няколко хиляди души да работят и учат за това какво сме,откъде сме дошли,къде ще отидем,какво и било преди нас и какво ще бъде след нас и всички останали вършим работа,която може би не искаме и мразим даже,само заради парите(които са движеща сила в обществото ни от столетия) и без тях бе можем.А дали е наистина така?Толкова сме станали зависими от парите,че бедните хора,вече всичко асоциират с тях и как да се справят да преживеят,а богатите какво да правят с тях и как да си купят повече сувенирчета,подаръчета.Малко хора даряват пари на по-бедните,защото са осъзнали,че те имат за да дадат и помогнат на другите и тези малки хартийки не означават нищо и,а само значението и важността,която ние им преписваме.Е така ли използваме мозъка си?Да не казвам,че като гледам младото поколение виждам каква деградация цари и те или не изпозват изобщо мозъка си или го използват за собствени облаги само,дребни интриги кой кого повече обича и харесва и кой не харесват.Рядко се срещат деца,които искат да учат след 5-6 клас.Днес минах през едно училище и малките деца(1-2 клас си играеха безгрижно като разпускаха мозъчетата си след уроците в часа,а по-големичките си говореха празни приказки и клюки и дори злобееха едни за други и не знам какво още крояха в мозъците си...И какво да кажа - не е добре.Та аз писах в предишната тема за това,не защото съм голям специалист и точните стойности на нещата нямам такова значение в момента.Защото ние не сме почнали нищо да градим и сме стигнали до момент,когато и 1% е важен.Ние сме в начален стадий и началото винаги е трудно,но се почва с мотивация и вяра в себе си.Това дали идва от мозъка или от душата аз не мога да кажа,но го чуствам и знам,че можем много повече и да бъдем по-добри във всичко,но повечето не го правим.

Е време е за промяна - разберете какво искате,можете най-добре и го правете.Занимавайте се с това и не знам със сигурност, но ако ние сега сме доминиращия вид,а преди няколко милиона години сме(ако сме произлезли от тях) или са били маймуните, значи доста сме еволюирали за 5-10 милиона години,което както вече разбрах е нищо за ерите и развитието на Земята и Вселената,та какъв ли ще е следващия доминантен вид на планетата и дали ние няма да сме изчезнали вече?

Кой знае,но поне можем да не стоим с кръстени ръце и да допренесем с нещо за развитието на човечеството.Е трябва да започнем с нас самите и какво по-добро от това да се опитаме да направим и постигнем това което винаги сме мечтали и искали.Да дадем свобода на душата си и знам,че повечето от Вас(по-възрастните се занимават с колоездене и спорт изобщо заради това)Да си починат малко от ежедневието и -или за самочуствие и по-здраво тяло.Но дълбоко в себе си се занимавате точно с определен вид дейност извън работата Ви(късметлии са тези,които работата им е едновремнно и хоби и с това се отъждествяват) защото там се чуствате по-добре,по-спокойни,по-щастливи ако трябва.Е защо по време на другите ви дейности не стоят така нещата,изключавам семейната среда.Та проблемите са ни много и ако изпозваме 50% -100% от мозъка си,то това не е през цялото време и не всички хора го могат целенасочено да го контролират,та аз само като видя как в една екстремна ситуация даден човек се панира и вече не е адекватен,друг се справя,но трудно,трети мисли през цялото време как да излезе от ситуацията и излиза успешно след време,а 4-ти без да се замисля,вече знае отговора или го намира концентрирайки мозъчната си дейност към разрешаване на текущата ситуация и се справя без проблеми.Сложни въпроси а? :D

Дано не съм отегчил някого,но ако повечето от Вас смятат писанията ми тук скучни и- или глупости,това е Ваше право.Първото може и да е вярно,но за второто се замислете малко повечко дали е така.Може и нещо да щракне,а това ще бъде едно добро начало. :agree:

Едеята е да се развиваме и да вървим напред,да не се страхуваме и да постигаме мечтите си,а след това и да помогнем на другите хора да осъществят техните.

Не знам защо пиша по този начин,опитвайки се да внуша на някой нещо.Но така го чуствам и знам,че всяко нещо има някакъв в смисъл,просто трябва да го открием.Да ако има други Айнщайновци и-или истински специалисти в тези области нека да споделят мнението и опита си.Аз единствено се опитвам да мотивирам първо себе си да бъда по-добър и след това и Вас!

:beer: :beer: :beer:
Pinky76

Рейтинг: 2000

Re: Човекът - умното животно!

Мнениеот bluskanie » Пет Яну 14, 2011 9:52 am

"Едеята е да се развиваме и да вървим напред,да не се страхуваме и да постигаме мечтите си,а след това и да помогнем на другите хора да осъществят техните."

Ето това е големия проблем на човека. Осъщестяването на мечтите на един индивид, обикновено е свързано с мъчението на много други индивиди. Мечтите на човека винаги са били, са и ще бъдат, той да е нещо повече (по-богат, по-умен, по-красив, по-силен, с повече власт и т.н.) и това е нормално де. Само дето за да го сторим използваме и мозък, което влошава нещата в пъти...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Runaway » Пет Яну 14, 2011 10:23 am

Сложна тема си захванал.. /въпреки че обикновено сложното се оказва най-просто/.
Незнам, дали ще успеем да надделеем над мързела и да употребим повечко %-ти от мозъка си, за да я обсъдим...
Все пак, най ценното за мен е това:
Pinky76 написа:.... и знам,че всяко нещо има някакъв в смисъл,просто трябва да го открием......Аз единствено се опитвам да мотивирам първо себе си да бъда по-добър и след това и Вас! :beer: :beer: :beer:
Аватар
Runaway

Рейтинг: 1870

Мнениеот taurus13 » Пет Яну 14, 2011 10:30 am

Ти тук нахвърли набързо сума медицински и философски въпроси...
Аз съм инженер, не лекар и биолог, но пак казвам - когато нещо съществува, то е нужно - ако не е нужно отмира - това са законите на еволюцията. Колкото и да са възможностите на мозъка ни, те очевидно не се смятат за излишни - това, че в един или друг момент не ползваме целия си капацитет е сигурно. Мозъкът на възрастните хора се променя с наученото - то е като инсталиране на нов драйвер или софтуер - в определена област се създава карта от невронни връзки, която канализира действията и мислите на индивида при определена ситуация. Вероятно е този процес да може да бъде синтетично предизвикван в бъдеще или чрез мозъчна интервенция, или чрез свързването на сетивата ни към компютърни симулатори, които подават информация с голяма честота, карайки мозъка да създава бързо необходимата карта. За целта са необходими и вещества ускоряващи невронните свързвания, но такива и сега има.
За нещастие материята е слаба и бързо загива - предполагам, затова мозъкът си има големи резерви. С възрастта се губят огромни количества нервни клетки, но мозъкът, като един компютър постоянно прехвърля информация на нови места. При много хора, които след травми са загубили определени двигателни или познавателни функции, е установено, че мозъкът започва тяхното изграждане на друго място - имаше едно филмче на BBC, където показаха една жена с отстранен оперативно поради заболяване половин мозък, и за учудване на учените мозъкът започнал изграждане на изчезналите центрове от кората на отстраненото полукълбо, към кората на другото - не че тази жена някога ще се научи отново да ходи или говори истински...просто няма толкова време.

Изводи: - дейности като карането на колело по екстремни терени и изпитването на удоволствие от секса са мозъчни функции, така че напъвайте си повече мозъка и ще ви стане по-хубав живота. :D
Айде стига съм писал за неща от които не разбирам.... :smash:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот RedHawk » Пет Яну 14, 2011 12:49 pm

Pinky76 написа:......Пък и ако трябва да задълбаваме в темата - защо децата имат ограничен светоглед и почти нищо не знаят за света,а дори един средно развит възрастен с обща култура и средни познания за нещата по света знае много повече...

Не съм много съгласен - за много малки деца може да е вярно и за някои по общи случаи. Има обаче деца които
знаят много неща, а възрастни които не знаят почти нищо. Е от гледна точка на опит и житейски такъв си прав,
но и там има изключения. :)

Pinky76 написа:.......Да не говорим за тези хора с фотографска памет и т.н. Те явно така са овладели една част от мозъка си почти до съвършенство,че могат да запомнят неща,които за другите са невъзможни и непосилни.........

Такива хора обикновено си се раждат надарени или с определена заложба, и някои неща за тях са в пъти по-лесни.
Може да има някакво трениране или овладяване на мозъка, може и да е достъпно за всеки, но винаги ще е по-слабо
отколкото при гореспоменатите.

Pinky76 написа:.......Та сега си представете някой,който управлява сам всички дялове на мозъка си едновременно за дадена задача и с пълния им капацитет - е той ще реши всички проблеми на човечеството (поне на теория)!.......

ЕКШЪНМЕН е човекът! :D
Това в рамките на шегата. Не знам дали е възможно действително да се пръкне такъв индивид, но пък има
достатъчно много гении в своите области, които бутат света напред /може би за добро - може би не :look: /.

Pinky76 написа:.......Толкова сме станали зависими от парите ....... сувенирчета,подаръчета.........

Парите явно са "необходимото зло", което логично се е появило в развитието ни. Ако не бяха те щеше да е нещо
друго. И понеже има всякакви хора - за едни те са движещ фактор, за други просто необходимост / в днешно
време за оцеляване /. Много ми хареса една мисъл на един философ от изтока, която не си спомням точно, но
беше със следната идея : тези които искат да имат много пари имат заложбата да си ги изкарват, а останалите,
за които те не са водеща цел в живота просто имат толкова колкото са им нужни. Друг е въпроса че днешният
свят става все по-"материален" и технически. И въпреки че харесвам теорията на Будизма за отърваване от
обграждащите ни предмети, и съм по природно ориентиран, и аз съм се обградил от купища предмети и техника,
но това е времето в което живея и е неизбежно.

Pinky76 написа:.......Да не казвам,че като гледам младото поколение виждам каква деградация цари и те или не изпозват изобщо мозъка си или го използват за собствени облаги само,дребни интриги кой кого повече обича и харесва и кой не харесват.Рядко се срещат деца,които искат да учат след 5-6 клас.................

Донякъде си прав, но това пак е много общ случай. Да децата са разкрепостени, невъзпитани и изпуснати от
родителски контрол. Да много от тях са неграмотни /поне за Български език :crap: - с Английския са отлични/.
Масово циклят пред компютрите, не спортуват и напълняват / па ние сега какво правим :rofl: /. Всички тези
неща обаче далеч не обобщават всики днешни деца. Много от тях са интелигентни, четат книги спортуват и
са доста умни. Много по умни и знаещи от доста възрастни /тук се повтарям :D / и това е така защото всяко
следващо поколение се ражда с унаследени знания, които човечеството трупа поколение след поколение. И не на
последно място те все пак са деца, а на тях им е присъщо да се държат като такива - да бягат от правилата, да не
взимат всяко нещо насериозно и да са щури ако щеш. И на мен не ми допадат много неща от поведението им, някои
дори дразнят, но те са такива каквито ги правят днешните времена, а аз вече одъртявам :D и дори и когато се
дразня се сещам че и аз съм минал по този път /макар и по различен начин/. И все пак те са потенциала и
каквито, и да са са преди всичко деца, и си прав че ние с поведението си трябва да бъдем "модела", който
искаме да възприемат като правилен. "Правилен" за нас, а за някой друг :dontknow: . Стига че бая се отнесох. :)

Pinky76 написа:.......Да дадем свобода на душата си и знам,че повечето от Вас(по-възрастните се занимават с колоездене и спорт изобщо заради това)Да си починат малко от ежедневието и -или за самочуствие и по-здраво тяло.

И на друго място съм казвал : Аз го практикувам, защото обичам колоезденето, а още повече планината и така
съчетавам и двете. Няма обаче нещо което да харесвам повече от природата и когато мога да съм там се
наслаждавам истински. Това всъщност е нещо по дълбоко от просто "харесвам", но то не се събира в една дума.
А ако трябва да го кажа по друг начин : В планината събирам енергия, за да издържа през останало време.
Жалко че повечето хора вървят стремглаво към погазване на всичко истинско, живо и стойностно и го принасят
в жертва на своите болни амбиции, и така ни приближават към един "сив" свят, ако не и по-лошо.

Pinky76 написа:......Дано не съм отегчил някого,но ако повечето от Вас смятат писанията ми тук скучни и- или глупости,това е Ваше право.....Аз единствено се опитвам да мотивирам първо себе си да бъда по-добър и след това и Вас!

Съвсем не си! :thumb: И никак не ми беше скучно да прочета написаното от теб /зимата какви теми докарва :^: /.
Не са глупости, но темата е безкрайна доколкото всеки има свое мнение по въпроса, а в това съм сигурен, защото
всеки създава своя собствен поглед към света самостоятелно и независимо /иначе пък щеше да е скучно :eyebrow: /.
Добре си приключил мнението си :agree: - мога само да добавя да бъдем себе си, да се стремим към нещата,
които харесваме и света ще е по-добър за нас. А по-добър за всички не знам доколко е постижимо, но когато се
открият хора, които мислят сходно и работят по своите цели светът им се приближава към "по-добрия край на
играта" :eyebrow:
:wavey: :clover: :beer:

p. s. А също и ми посъживи мозъчната активност / че нещо бях позациклил / :D
Аватар
RedHawk

Назад към Други