Странен звук/усещане при шок Fox DHX 5.0

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Странен звук/усещане при шок Fox DHX 5.0

Мнениеот hamak » Пон Фев 07, 2011 3:30 pm

Здравейте! Да започна с малко информация относно шокът, рамакта, и мен самия. Шокът както съм посочил по-горе е ''09 Fox DHX 5.0 240мм с пружина Maniotu 500x3.0, рамката е Ram DHX, а моето тегло е около 85-86 килограма. Та от няколко дни забелязвам някакъв странен звук, който се чува, когато примерно на място, ръката ми е на седалката и натисна рязко се чува звук от типа все едно има разхлабен болт ( знам ли нещо от сорта на "тък" :dontknow: ) , но при плавно натискане нищо няма. Що се отнася до въпросното усещане, което съм вписал в заглавиет на темата се визира в може би мнооого леко съпротивлени при рязкото натискане, но за него не съм на 100% сигурен, може и да си въобразявам. Всички билтове и така нататак ги проверих и всичко си е наред. До сега не съм имал никакви проблеми с шока. Бяха ми споменали, че това може да се дължи на някаква гумичка/уплътнение, където е шиша, което при згъване и разгъване на шока се обръщало ли незнам и аз какво точно се случва и поради студеното време се получавало така. Аз лично не съм особенно компетентен и незнам как да коментирам това изказване, но като че ли не ми се сттува много като логично обяснение при положение, че в момента е 15 градуса навън, а също така не и кой знае колко студено времето последните дни.

Горе долу това е. Надявам се да се успее да се добие някаква представа за "проблема", ако може да става на въпрос за такъв. Ако съм пропуснал някакъв детайл или нещо друго моля да ме извините и да пишете за да доуточня доколкото мога.

П.П. : За да нестават някакви недоразумения или нещо от сорта, понеже шокът беше пуснат за продажба/бартер ( и някой да каже ... виж уж в обявата шока е супер, пък ей го във "Веломеханик" със съмнение за проблем ) ... та темата е премахната.

Благодаря!

Поздрави,
Иван :beer:
Ако не живееш на ръба , то заемаш твърде много място... !
Аватар
hamak

Рейтинг: 1323

Re: Странен звук/усещане при шок Fox DHX 5.0

Мнениеот MAN6 » Пон Фев 07, 2011 6:58 pm

Погледни дали пружината не опира в рамката. Случвало се е на такава рамка. Но ако с този амортисьор и тази пружина на тази рамка до сега не си имал проблем, то по-вероятно е да е паднало налягането в преливника на амортисьора в следствие ниските температури. Провери дали налягането е в границите 125-200 psi. Ако е под 125- нищо чудна да трака :) Ако налягането е в граници и си трака, то ще е по-сигурно да посетиш на живо някой вело-сервиз :)
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот hamak » Пон Фев 07, 2011 7:19 pm

MAN6 написа:Погледни дали пружината не опира в рамката. Случвало се е на такава рамка. Но ако с този амортисьор и тази пружина на тази рамка до сега не си имал проблем, то по-вероятно е да е паднало налягането в преливника на амортисьора в следствие ниските температури. Провери дали налягането е в границите 125-200 psi. Ако е под 125- нищо чудна да трака :) Ако налягането е в граници и си трака, то ще е по-сигурно да посетиш на живо някой вело-сервиз :)

Ами от време на време си спада налягането, но уж все си е в нормите. Не се сещам до сега да съм имал проблеми с това, но все пак утре ще погледна налягането понеже няма как да го направя това в момента. Варианта с пружината отпада понеже го проверявах това. :beer:

...Бяха ми споменали, че това може да се дължи на някаква гумичка/уплътнение, където е шиша, което при згъване и разгъване на шока се обръщало (нещо за да не позволява на маслото да излиза ли не мога да се сетя за какво точно ставаше на въпрос ) ли незнам и аз какво точно се случва и поради студеното време се получавало така...

Възможно ли е нещо такова въобще? Мислел съм да не би да е нещо от втулките ама уж си е наред всичко ... :dontknow:
Аватар
hamak

Мнениеот MAN6 » Пон Фев 07, 2011 7:25 pm

Това с уплътнението е пълен майтап :)
Провери дали случайно пружината не "шава" по затягащата я шайба, тъй като е от Марцоки и може да не ляга много точно.
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Metel » Пон Фев 07, 2011 7:44 pm

Напълно е възможно да е някъде от компресията(или про педала-а де), но не съм много сигурен. Ако не е правена цялостна профилактика на шока от много време, ти препоръчвам да я направиш.(това да включва смяна на о-пръстени и масло, смазване с грес на нужните места и подробно оглеждане на всички шайби, пружинки и болтове вътре в самия шок). Може и също да погледнеш дали пружината опира в преливника, и ако да - да я наместиш и да провериш пак дали не е изчезнал звукът.
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Мнениеот hamak » Пон Фев 07, 2011 7:52 pm

MAN6 написа:Това с уплътнението е пълен майтап :)
Провери дали случайно пружината не "шава" по затягащата я шайба, тъй като е от Марцоки и може да не ляга много точно.

Маниту* ( и да се поправя, пружината е 550х3.0, а не 500 както съм посочил в началния пост ). Ами гледах я тая пружина да не би нещо да е тя, пробвах и да я хвана пружината/шока да не би нещо нали от там да е работата, но пак си го има този лек звук "тък" ( поне аз така го определям ). Ако бавно натискам или поне не рязко няма проблем, но при рязко така натискане на място се чува било то дали ще натисна седалката или ще съм качен на колелото. :beer:

Metel написа:Напълно е възможно да е някъде от компресията(или про педала-а де), но не съм много сигурен. Ако не е правена цялостна профилактика на шока от много време, ти препоръчвам да я направиш.(това да включва смяна на о-пръстени и масло, смазване с грес на нужните места и подробно оглеждане на всички шайби, пружинки и болтове вътре в самия шок). Може и също да погледнеш дали пружината опира в преливника, и ако да - да я наместиш и да провериш пак дали не е изчезнал звукът.

Последно преди националния шампионат беше сменяно маслото на шока и уж огледан, но цялостна профилактика като смяна на о-пръстени и такива неща не е правена. Погледнах пружината не опира в преливника.

:beer:
Аватар
hamak

Мнениеот hamak » Пон Фев 07, 2011 8:12 pm

Ето и клип, с който се надявам вече да се добие ясна и точна престава за какво става на въпрос :

http://img96.imageshack.us/i/be1.mp4/

Многократно рязко натискам седалката ... по едно време когато премествам да снимам и от другата страна, телефона се чукна в колелото, така че от там е допълнителният звук в този момент.

:beer:
Аватар
hamak

Мнениеот hamak » Сря Фев 09, 2011 6:25 pm

Днес свалих шока. Отворихме въздушната камера , понеже имах някакви съмнения, че може би изпуска нещо въздух, но всичко в отлично състояние. Сложи се грес
(по принцип предназначена за по-сериозни "машини") на нужните места. Почистих го отвсякъде, напомпих го и всякакъв шум или каквото и да е било изчезна и всичко е наред... даже успях и да направя едно каране. :^:

Поздрави,
Иван :beer:
Аватар
hamak

Мнениеот MAN6 » Сря Фев 09, 2011 9:56 pm

Т.е. е било от ниското налягане? :)

Супер, че си си решил проблема! :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот hamak » Чет Фев 10, 2011 2:37 am

MAN6 написа:Т.е. е било от ниското налягане? :)

Супер, че си си решил проблема! :)

Ами чесно да ти кажа незнам точно от къде е бил проблемът, понеже по едно време качи ли от време на време малко изпускаше въздух. Но пък после си го бях напомпил и колко време след това не беше мръднало. Аз още като усетих този звук и викам да няма нещо разхлабено я по шок, я по рамка ама няма всичко си е супер... викам да не нещо от втулки, да е изпуснал яката нещо няма бе... всичко бетон. Ама днес си викам няма, свялам шока и чистя наред къде има боклуци къде няма, викам си не може така изведнъж такива неща да ми прави. В крайна сметка всичко се оказа наред след огледа. Сложихме малко от една грес къде по принцип се използва при кораби ( при витлата ли, при валовете ли не помня точно къде ) , да не пуска вода и квото и да е било да влиза вътре или да бяга навънка... на въздушната камера...сглобихме и айде на разходка. :)

Та в крайна сметка от части остава мистерия защо е правел така... :dontknow: Но си поотдъхнах като всичко бе наред и всякви звуци изчезнаха. Това с разглобяването и почистването ми беше най-оптимистичния и лек вариант за решение на проблема и за моя щастие се е и получи. :look:

Поздрави! :beer:
Аватар
hamak

Назад към Веломеханик