Забраняват карането в горите и планините !???

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Забраняват карането в горите и планините !???

Мнениеот veskoz » Вто Фев 15, 2011 3:50 pm

deadahmed написа:
veskoz написа:Нас планинските колоездачи!

Това е доста субективно, аз лично не бих отказал по-дълъг маршрут - ще отделя 5-10мин да сметна само с колко ще ме забави...

:offtopic: То и "на кой му пука?" е субективно.
Относно забавянето 5-10 мин... на идея си нямаш колко си в грешка! Карал ли си далече?! Карал ли си в група?! Гонил ли си деня?! Питал ли си за отпуск 20 дни?! Просто не ми се коментира. :crazy:

@did Браво! :clap: :clap: :clap:
Последна промяна veskoz на Вто Фев 15, 2011 3:57 pm, променена общо 1 път
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Вто Фев 15, 2011 3:53 pm

Стига с това БТС. Те не са единствената туристическа организация в България.

Новинка от последните минути: Българската федерация по туризъм, в която членуват 71 туристически дружества и неправителствени организации, застава зад исканията ни и е готова да ги подкрепи по всякакъв начин.

Ако някой успее да постигне същото с БТС, всички аргументи на министърчето ще се изпарят.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот airborneone » Вто Фев 15, 2011 3:57 pm

silvertm написа: ....

Пак ли старата песен на нов глас?
Проблема е голям за всички, не се опитвай тук да насаждаш проблеми между различните дисциплини.
Ако това ти е целта в колоездене.цом с радост ще те приемат да плюеш с/у тия "тия дет' не мо'ат карат с тракторите"
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот ko3er » Вто Фев 15, 2011 3:57 pm

ivanov_id написа:Ето какво трябва да се изтъква при ВСЯКА СРЕЩА с медиите и с управляващите:

*в 15% от случаите на постъпване в болница, причината е заболяване на органите на сърдечно-съдовата система; една от основните причини за тези заболявания е ниската физическа активност;
*45,9% от мъжете и 30,7% от жените в България имат наднормено тегло, затлъстяване – още 24,6 и 24,4%;
*17% от учениците в България имат наднормено тегло, затлъстяване - още 13,6%;
*къде могат да отидат българските младежи, когато насила ги свалят от велосипедите, освен в барове, дискотеки или пред телевизора и компютъра?
*какви условия за спорт и здравословен отдих са създадени за тях?

Като не могат да направят нищо за младежта и спорта тия тъпоглави и дебелогъзи маймуни, поне да спрат да им пречат!!!

Абсолютно подкрепям с 2 ръце, и смятам, че също трябва да се изтъкне фактът, че е абсурдно да се налага да съгласуваме с разни институций всяка пътечка от където искаме да минем, камо ли да мажем цялата планина с боя..
Един прост пример: Едикойси клуб всеки уикенд организира карания на различни места из България. Представете си през колко институций трябва да мине съответния "организатор" за да се разреши на групата да мине по желания маршрут.. Дали ще му стигне работната седмица и нервите за да се осъществи това..
Този факт беше изтъкнат от did в интервюто му за радоито и смятам, че трябва да се появи и по телевизията..

did написа:Ако някой успее да постигне същото с БТС, всички аргументи на министърчето ще се изпарят.

:agree:
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот crossenduro2 » Вто Фев 15, 2011 3:59 pm

Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот veskoz » Вто Фев 15, 2011 3:59 pm

airborneone написа:...

Мисля че не визираше само "тракторчетата", а всички. Явно думичката байкпарк те е навела на тази мисъл. ;) :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Вто Фев 15, 2011 4:03 pm

did написа:Новинка от последните минути: Българската федерация по туризъм, в която членуват 71 туристически дружества и неправителствени организации, застава зад исканията ни и е готова да ги подкрепи по всякакъв начин.

:clap:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот airborneone » Вто Фев 15, 2011 4:11 pm

veskoz написа:

Мисля че не визираше само "тракторчетата", а всички. Явно думичката байкпарк те е навела на тази мисъл. ;) :peace:

Имайки предвид процентното съотношение на клиентите на байк парковете в България, не е безпочвено заключението ми :peace:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот subritual » Вто Фев 15, 2011 4:38 pm

И какво е процентното съотношение?
Колко от хората са способни да дадат 2к+ лв. за велосипед? И да ги съпоставиш с тези с колела от 300лв, с които също биха могли да карат в планината.
Аватар
subritual

Мнениеот silvertm » Вто Фев 15, 2011 4:41 pm

veskoz написа:

Да, опитах се да бъда пределно ясен, но явно не всеки може да чете.
Това, което казах, е, че за "клиничните пътеки", които изброява ivanov_id, ролята на санаториум чудесно може да се изпълнява от един байк парк. Съжалявам, виждам, че пак е сложно, но вече ми стана смешно :D
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Admin » Вто Фев 15, 2011 5:01 pm

Спете спокойно, аз дори не членувам във "Велоеволюция", камо ли да съм им говорител. :)
Грешката явно е дошла от това, че репортерката на БНТ е получила моите контакти чрез "Велоеволюция", тъй като първо се е обърнала към тях. Помолил съм да бъде поправен надписът, но това ще отнеме време.

Относно критиките за споменаването на Витоша: първо, няма как да се правим, че няма места, където пътеките за колоездене (най-вече за спускане, разбира се) трябва да са отделени от туристическите. В случая обаче Митко просто не можа да си изкаже тезата докрай, тъй като го прекъснаха за включване от студиото. Иначе идеята му беше да наблегне на това, че Витоша не съвпада с всички планини в България, където няма проблеми.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот deadahmed » Вто Фев 15, 2011 7:22 pm

veskoz написа:
deadahmed написа:
veskoz написа:Нас планинските колоездачи!

Това е доста субективно, аз лично не бих отказал по-дълъг маршрут - ще отделя 5-10мин да сметна само с колко ще ме забави...

:offtopic: То и "на кой му пука?" е субективно.
Относно забавянето 5-10 мин... на идея си нямаш колко си в грешка! Карал ли си далече?! Карал ли си в група?! Гонил ли си деня?! Питал ли си за отпуск 20 дни?! Просто не ми се коментира. :crazy:

1. Имам си на идея колко не съм в грешка...
2. Карал съм, колко километра ти трябват?
3. Не обичам групите.
4. Защо да го гоня, като предварително съм си сметнал с какво темпо да карам до мястото за преспиване?
5. Отпуск никога не ми е трябвало за такова нещо. Въпросът опира до това каква ти е работата, какъв ти е шефа, колко пари ще пропуснеш да изкараш през тези 20 дни.
6. На мен ми се коментира...

subritual написа:И какво е процентното съотношение?
Колко от хората са способни да дадат 2к+ лв. за велосипед?

Това си е техен проблем, да си карат тогава градско или в парковете. Ти би ли отказал да имаме серия байк-паркове (без входна такса, ако искате ще се обоснова защо) за ..., да речем 4x (bmx и mtb), trial ???
Последна промяна deadahmed на Вто Фев 15, 2011 7:31 pm, променена общо 1 път
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот k-3 » Вто Фев 15, 2011 7:27 pm

Дано се проведе тая среща за която се съгласи зам. министъра и да се доизгладят нещата за да сме всички на ясно и те да знаят какво искат.
Изображение
k-3

Рейтинг: 1240

Мнениеот did » Вто Фев 15, 2011 7:31 pm

k-3 написа:Дано се проведе тая среща за която се съгласи зам. министъра и да се доизгладят нещата за да сме всички на ясно и те да знаят какво искат.

Ще се състои още тази седмица. Успокойте се засега!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Сашо » Вто Фев 15, 2011 7:36 pm

Направих си труда да прочета раздела за административните нарушения и наказания в новия Закон за горите и информацията хич не ми хареса. Глобите за нарушения са от 50 до 500 лв, имуществена санкция от 100 до 1000 лв, а при повторно нарушение глобата е двойна + това "вещите, послужили за извършване на нарушението", значи колелетата се отнемат в полза на държавата.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот deadahmed » Вто Фев 15, 2011 7:45 pm

did написа:Ще се състои още тази седмица. Успокойте се засега!

Искам да го питате, нали представлявате неофициално общността, защо няма все още трасета for free.
Ако може да каже и за периода на сегашното управление колко пари са постъпили в реп. бюджет за спорта от данъци, както и колко са изхарчени. Благодаря предварително.
Аватар
deadahmed

Мнениеот did » Вто Фев 15, 2011 7:49 pm

deadahmed написа:... защо няма все още трасета for free.

Като ти чета писанията оставам с впечатление, че си избягал от някой психодиспансер.

В момента всичко в горите е "free". Искаме и така да си остане. Нещо неясно?

Ако имаш предвид трасета в смисъл на изкъствено направени съоръжения, що ти не направиш и не отдадеш за ползване "for free". Щото ние смятаме да правим скоро такова нещо, а не да мрънкаме на министъра за глупости.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот outfaced » Вто Фев 15, 2011 7:50 pm

deadahmed написа:
did написа:Ще се състои още тази седмица. Успокойте се засега!

Искам да го питате, нали представлявате неофициално общността, защо няма все още трасета for free.
Ако може да каже и за периода на сегашното управление колко пари са постъпили в реп. бюджет за спорта от данъци, както и колко са изхарчени. Благодаря предварително.

На всичкото отгоре бъркаш малко отговорниците ... твоите въпроси трябва да съм към министерството на младежта и спорта. Министерството, в което ние отиваме не прави трасета, то само регламентира как да се ползва гората.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот deadahmed » Вто Фев 15, 2011 7:56 pm

E, да си забелязал да пиша за гората какво е в момента?

Да, за изкуствено направени, отделени като площ от неизползваема общинска земя. Някои хора обичат да се изявяват в няколко стила, за това питам... И ако си мислиш, че питам глупости - ходи се прегледай ти. Само си задай въпроса колко пари са откраднати по разни проекти за разни игрища по парковете и междублоковите пространства.

А къде ще бъде това вашо "такова нещо"?

outfaced, колко трябва да си неподготвен и да не искаш среща и с този министър, когато отивате да защитавате велотуризма като вид туризъм, придвижване от т.А до т.Б и спорт?
Последна промяна deadahmed на Вто Фев 15, 2011 7:58 pm, променена общо 1 път
Аватар
deadahmed

Мнениеот did » Вто Фев 15, 2011 7:56 pm

:crazy:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот deadahmed » Вто Фев 15, 2011 7:58 pm

Тра-ла-ла викай на оня от улицата.
Аватар
deadahmed

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Фев 15, 2011 8:10 pm

deadahmed написа:Тра-ла-ла викай на оня от улицата.

Абе, момче, ти кой си, за какъв се мислиш и за какво се бориш?! Айде спри се вече :(!:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот sensation_blue » Вто Фев 15, 2011 8:11 pm

did написа:
k-3 написа:Дано се проведе тая среща за която се съгласи зам. министъра и да се доизгладят нещата за да сме всички на ясно и те да знаят какво искат.

Ще се състои още тази седмица. Успокойте се засега!

:bowdown: :clap:
Между другото вглеждам се в това изказване на зам.министъра, който предполагам цитира новия Закон:
Обозначаването на новите туристически пътеки и трасета в горските територии се извършва със съгласието на собственика, съответно на лицата, на които територията е предоставена на управление".

Означава ли това, че ако собственика реши да сложи една ограда на съществуваща пътека, ще бъде в правото си? Или е само за нови такива? Не става дума само за вело-туризма, а за туризма и свободата като цяло. А дали някъде в закона има точка, която забранява на този собственик да си изсече гората? Не че бих изигравал така картите си, но ако сме наистина загрижени за горите, както се представяме, а ние СМЕ, мисля, че това са важни въпроси...
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот outfaced » Вто Фев 15, 2011 8:15 pm

Поставянето на огради се регламентира с други текстове. Принципно новия закон разрешава доста неща и по тая точка го критикуват, защото реално ще позовли на разни частни ловни стопанства, да ти забранят да се движиш през тероторията им ... независимо с колело или без. Но това е друга тема.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот hitar_potter » Вто Фев 15, 2011 8:17 pm

deadahmed, дразниш... В борисовата градина наскоро изградиха pump track, има специализирани места за каране в Боровец, Сопот... Не знам защо се чувстваш ощетен, като не е като останалите спортове да са много по-привилегировани от нас. И защо безплатно? Не смяташ ли, че който може да си позволи 2000-3000 лева за велосипед е нормално и да си позволи да плаща някакви пари за поддръжката на съоръжението, където ще кара?

Относно хората с идеи за протести - според мен няма смисъл от протести пред парламента, спиране на движението и така нататък. Първо, че едва ли някой ще ни чуе, второ - със сигурност ще има кой да ни изложи и трето, не смятам че сме достатъчно много, за да направим нещо толкова масово, че да направи впечатление. Много по-смислено е да се организира едно масово качване до връх Ботев, например - много по-внушителна гледка ще е стотин колоездачи там, от колкото два пъти повече на жълтите павета. А и много по-недвусмислено ще отстояваме въпросните си искания.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот sensation_blue » Вто Фев 15, 2011 8:18 pm

outfaced написа:Но това е друга тема.

Да знам, че е друга, но отново ни касае, казвам го по-скоро, защото може да се подхвърли на медиите ;)
hitar_potter написа:Много по-смислено е да се организира едно масово качване до връх Ботев, например - много по-внушителна гледка ще е стотин колоездачи там, от колкото два пъти повече на жълтите павета. А и много по-недвусмислено ще отстояваме въпросните си искания.

Хубава идея, но първо е трудна за отразяване освен ако не направим сами материалите и второ... май става дума за Природен Парк ако се не лъжа, а и до там се стига по горски пътища (е зависи от маршрута).
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот deadahmed » Вто Фев 15, 2011 8:25 pm

IVO Jordanov написа:
deadahmed написа:Тра-ла-ла викай на оня от улицата.

Абе, момче, ти кой си, за какъв се мислиш и за какво се бориш?! Айде спри се вече :(!:

Този, който се кефи на "професионалната" защита на интересите ми като велотурист и спортуващ. Току-виж реша сам да си ги търся, още малко и ще ги закръгля на двуцифрено число сблъсъците ми със съдебната система ...

А сега да питам ти кой си, момче? Мога ли да те наричам така? Просто не знам възрастта ти.

hitar_potter, защото съм данъкоплатец като теб, did, и предполагам другите пишещи в темата. Защото искам поне веднъж да се направи нещо смислено с тези пари, get it? Защото ми писна всеки път да се чудя дали ако гласувам за някой, той няма да изригне с нещо подобно на простотията в заглавието на темата.
Последна промяна deadahmed на Вто Фев 15, 2011 8:32 pm, променена общо 1 път
Аватар
deadahmed

Мнениеот silvertm » Вто Фев 15, 2011 8:25 pm

sensation_blue написа:Означава ли това, че ако собственика реши да сложи една ограда на съществуваща пътека, ще бъде в правото си? Или е само за нови такива? Не става дума само за вело-туризма, а за туризма и свободата като цяло. А дали някъде в закона има точка, която забранява на този собственик да си изсече гората? Не че бих изигравал така картите си, но ако сме наистина загрижени за горите, както се представяме, а ние СМЕ, мисля, че това са важни въпроси...

Важни въпроси са и затова е този Закон за горите.
В гората са недопустими огради, които пречат на свободното придвижване на хора и животни, освен за отделни обекти, за които самата им същност предполага да бъдат оградени (напр. военни обекти).
Сечите в гората са различни видове според целите им и допустимостта им е съобразена с категорията на горите - това го решават горските стопанства, а не физическият/юридическият собственик на дадена гора.
Има и големи издънки в закона, като напр. това, че строителството на някои обекти става без промяна на статута на гората, т.е. много лесно и бързо - аз лично силно се надявам в окончателния вариант това улеснение да отпадне за строежа на лифтови стълбове и стълбове на вятърни генератори, а да си остане за електрическите стълбове. Но това е вече много техническа част, извън обсъжданата тема.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Боян Бановски » Вто Фев 15, 2011 8:29 pm

outfaced написа:Поставянето на огради се регламентира с други текстове. Принципно новия закон разрешава доста неща и по тая точка го критикуват, защото реално ще позовли на разни частни ловни стопанства, да ти забранят да се движиш през тероторията им ... независимо с колело или без. Но това е друга тема.

:sniper: тези са много и са силни! През последните година, две поне на 50% от каранията ми съм се засичал с такива, включително и на шосейни карания /предната събота в гората между Огняново и Вакарел ги имаше/! Добре, че на Витоша /поне от към София/ не ги пускат.
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот bikerider » Вто Фев 15, 2011 8:31 pm

@deadahmed: разводняваш дискусията, убягват ти важните моменти... изобщо помисли малко, моля.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум