Задна спирачка (v-brake)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна спирачка (v-brake)

Мнениеот vla40 » Пон Мар 14, 2011 10:21 pm

Така,имам проблем с задната спирачка-не спира а при натискане на лостчето се чува странен звук.Спирачката е Promax.Не е от най-добрите но от начало като купих колелото спираше ПЕРФЕКТНО. :dontknow: Реших да я сваля от колелото (за първи път ми беше),да почистя калодките с кърпички и шината също,но не стана нищо,освен че си прецаках спирачката (най-вероятно не съм я монтирал правилно) - сега лостчето не връща :bawling: .Като го натисна и жилото не се връща и спирачката остава в едно положение.Някакви идеи ? :dontknow:
Аватар
vla40

Рейтинг: 1394

Re: Задна спирачка (v-brake)

Мнениеот cne » Вто Мар 15, 2011 7:36 am

Почети малко и опитай пак: http://mtb-bg.com/index.php/special/repair/263-repair004
chin up
Аватар
cne

Рейтинг: 1556

Мнениеот StanY » Вто Мар 15, 2011 8:33 am

Смени си жилото и бронята. Това невръщане на лостчето е от жилото и бронята, вероятно са некачествени и/или има замърсяване в бронята. Ако не ти се дават много пари си вземи броня и жило Шимано те са по около 2лв. жилото и някъде там бронята. Можеж да пробваш да пръснеш малко смазващ спрей вътре в бронята така ще има по малко триене между жилото и бронята и лостчето ще ти връща както трябва :) . Аз така бях правил като не искаше да ми връща лостчето.
Продава: viewtopic.php?f=19&t=131916
windv написа:...та в тоя ред на мисли, влюбвали ли сте се на сън? Там обикновенно няма две-три...Лудо е влюбването, а като се събудиш - Хац...
Аватар
StanY

Рейтинг: 1169

Мнениеот subritual » Вто Мар 15, 2011 9:35 am

Когато монтираш всяко рамо,отдолу има едно шипче,което може да влезе в три различни дупки в рамката.Ако не уцелиш вярната,може да се получи това,което описваш.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот vla40 » Вто Мар 15, 2011 11:31 am

subritual написа:Когато монтираш всяко рамо,отдолу има едно шипче,което може да влезе в три различни дупки в рамката.Ако не уцелиш вярната,може да се получи това,което описваш.

Ами като махнах първото рамо не видях каде влиза това шипче,но при второто беше в средната,след това при монтирането и двете шипчета ги сложих в средната дупка и пак не връща лостчето.
Мисля да ходя на майстор неделята щот и без тва трябва за капла и направо да си взема нова спирачка+жило+броня,но ако имате други идеи пишете. :)
Аватар
vla40

Мнениеот bio » Вто Мар 15, 2011 12:03 pm

1. откачаш жилото от спирачката.
2. проверяваш дали жилото се движи свободно в броните/бронята. ако жилото ти е разкъсано е възможно да спира в бронята и тогава връщане няма. ако е от това сменяш жилото с ново.
3. проверяваш дали и самото лостче не ти прави някакъв проблем.
3. със свалено жило приближаваш рамената на спирачката към шината. трябва да усещаш съпротивлението на пружината и при отпускане трябва да се връщат в изходно положение или поне да се отдалечават от шината. ако не усещаш съпротивление проверяваш
3.1 дали дългия край на пружината е захванат правилно.
Изображение
виждаш ли тази дълга тел, която започва в долния край на спирачка и се качва отлявата страна на рамото й, горе трябва да е застопорена зад една гъбка, така че при горнеописаното движение да не мърда.
3.2 дали късия край на пружината не е превъртял ... другия край на тази пружина се намира в спирачката и натегността й се регулира с това винтче. ако е "прескочила" винта пружината не е натегната и няма как спирачката да се върне в изходно положение. трябва да се отвори и да се провери. при спирачки в пластмасов корпус съм виждал подобна ситуация, която е безнадеждна. дори да го "оправиш" скоро пружината пак ще "прескочи".
... как се отваря този тип спирачки ... трябва да потърся. провери си тези неща и драсни един ред ... да видя дали има смисъл да търся въобще.
4. и ако всичко до тук е наред, тогава остава само втулките на който лагерува спирачката да клеясали и да оказва спирачен ефект на пружината. засъжаление не могат да бъдат почистени и смазани без да се разглобява спирачката. те се смазват и почистват при отварянето на спирачката в точка 3.2.
.. също така има възможност и самите накладки да опират в гумата и затова да не ти се връща спирачката, което е адски идиотско ... ако можеш горе описаните неща ги пробвай при свалена гума ... което ще ти позволи и по-голямо движение на спирачката.
гледай и това видео
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот vla40 » Вто Мар 15, 2011 7:09 pm

bio написа:Изображение
виждаш ли тази дълга тел, която започва в долния край на спирачка и се качва отлявата страна на рамото й, горе трябва да е застопорена зад една гъбка, така че при горнеописаното движение да не мърда.

успех !!!

Лошо,тази тел я няма. :banghead: Аз се чудих к'во изпука като ги свалях,но не си спомням да ги е имало и преди. :crazy: :eek3:
И сега какво да правя ? :bawling:
Някакви идеи :bawling: :bawling: :erm:
Аватар
vla40

Мнениеот bio » Вто Мар 15, 2011 8:08 pm

ами направи ли другите неща, които ти бях написал ? може конструкцията да е друга, аз тази съм срещал и затова за тази ти писах ... провери всичко останало ... снимай рамената на спирачката отпред и отзад .... ако не ти се занимава, отивай в сервиз.
лека вечер !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот vla40 » Вто Мар 15, 2011 10:23 pm

bio написа:ами направи ли другите неща, които ти бях написал ? може конструкцията да е друга, аз тази съм срещал и затова за тази ти писах ... провери всичко останало ... снимай рамената на спирачката отпред и отзад .... ако не ти се занимава, отивай в сервиз.
лека вечер !!!

Ами утре ще го пробвам,защото сега е малко късно. :D
Благодаря за съветите :peace:
Аватар
vla40

Мнениеот vla40 » Сря Мар 16, 2011 10:50 am

bio написа:3. със свалено жило приближаваш рамената на спирачката към шината. трябва да усещаш съпротивлението на пружината и при отпускане трябва да се връщат в изходно положение или поне да се отдалечават от шината. ако не усещаш съпротивление проверяваш

Не се връщат. :xx(: Сега трябва нова спирачка ли ? :banghead: :xx(: :xx(:
Лостчето се връща,но самото жило не,не е от броните,проверих.От телта е :banghead:
А отпред трябва ли да има такава тел (предната спирачка)
Аватар
vla40

Мнениеот geco » Сря Мар 16, 2011 11:22 am

Aми попринцип има спирачки,който нямат такава тел.Повечето евтини боклуци са такива...ето например Логан.Там пружината действа в долния край на рамото.Пък и обикновенно са доста "сложни за настройка"
Изображение
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот subritual » Сря Мар 16, 2011 1:42 pm

Разглоби механизъма на рамената и виж вътре къде са превъртели пружините.После сглоби така,че да не им позволиш да се измъкнат.
Аватар
subritual

Мнениеот IVAN98 » Сря Мар 16, 2011 7:30 pm

Най-лесно ще стане ако си купиш нова толкова ли неможеш да дадеш 11 лв за един Avid singal digit 3 и си готов ето линк за да видиш за какво говоря: Изображение
Изображение
Аватар
IVAN98

Рейтинг: 1068

Мнениеот geco » Сря Мар 16, 2011 9:29 pm

Къде го има за 11лв ? Аз го гледах на 19-20 скоро...бройката.
geco

Мнениеот vla40 » Сря Мар 16, 2011 9:44 pm

IVAN98 написа:Най-лесно ще стане ако си купиш нова ....

Ами не искам да давам пари и за това съм пуснал тема :eek3:
Аватар
vla40

Мнениеот war_shadow » Чет Мар 17, 2011 9:14 am

Явно че ти се наложи щото хем не разбираш хем не щеш да даваш пари хем не искаш да ходиш на майстор...В този случай най- много да прецакаш и още нещо ;) Решението е както казаха колегите AVID и забравяш за проблемите :beer:
Аватар
war_shadow

Рейтинг: 1207

Мнениеот geco » Чет Мар 17, 2011 9:42 am

Освен че може да прецак още нещо,ако съдя по опианието на спирачките може и да се пречука някъде...И все д ане са авид един комплект сприачки тектро е 18лв.Включва преднаи задна спирачка,калодки и лулички.Слагаш и два метра броня шимано от четири лева стават 8лв и две нови жила са 2 лв... всичко ти идва на около 25лв но имаш всичко ново и една нормално работеща спирачна с-ма.Ако смяташ че си заслужава да се претрепеш за 25лв...или пък ако спирачките са ти логан или тем подобни да се мъчиш с тях...откажи се.
geco

Мнениеот vla40 » Чет Мар 17, 2011 11:10 am

war_shadow написа:Явно че ти се наложи щото хем не разбираш хем не щеш да даваш пари хем не искаш да ходиш на майстор...В този случай най- много да прецакаш и още нещо ;) Решението е както казаха колегите AVID и забравяш за проблемите :beer:

Човек да не пита нещо в тоя форум. :crazy:
За какво съм писал темата във Веломеханик ? Не искам да харча пари,защото трябва да взимам още-капла,венци (не е сигурно зависи от каплата) ,каска (fullface) ,а сега и спирачка.Аз пиша тема за да ме посъветват как да го ОПРАВЯ,а не какво да си взема.
Аватар
vla40

Мнениеот bio » Чет Мар 17, 2011 11:14 am

subritual написа:Разглоби механизъма на рамената и виж вътре къде са превъртели пружините.После сглоби така,че да не им позволиш да се измъкнат.
... слушаш subritual ... почистваш и смазваш ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот vla40 » Нед Мар 20, 2011 3:08 pm

LOCK Взех си нова спирачка :eyebrow: :beer: :nuts:
:banana: :spin:
Аватар
vla40

Назад към Веломеханик